osod88 blogja

Macbook Pro M1 1 év után

Ma jelentek meg az új M2-es Macbook Prok, erről eszembejutott hogy kábé egy éve használom az M1-esem. 2021 dec 30.-án vettem, szóval kicsit több mint egy év.

A RAM kivételével a legmezitlábasabb 14 colos Macbook Pro kivitel: 8 magos CPU/ 14 magos GPU / 16GB RAM / 500 GB SSD

Verdikt: nulla problémám volt/van vele. Azonkívül hogy villámgyors ez a verzió is, szeretem hogy nem kell folyton konnektoron lógni, teljesen hangtalan, és rohadt jó a kijelzője, billentyűzete és a hangszórói. Soha nem fagyott még le, újraindítani is nagyon ritkán szoktam, csak lecsukom a kijelzőjét és teszi amit kell. A 4K videókat is meglepő sebességgel vágja, nem is tudom volt-e bármi feladat aminél lassúnak éreztem volna.

Szoftverek: azt hittem majd szívás lesz hogy nincs x86 virtualizáció-emuláció (oké, ha nagyon muszáj van) de igazából semmi nem hiányzott. Az elején a Docker nem volt az igazi és némelyik Terraform providerrel is belefutottam hogy nincs belőle ARM64 verzió, de manapság már jól működik minden és Rosetta 2-t sem használ már talán semmi fontosabb alkalmazás. Az MS Teamsre és az OBS studióra jó sokáig kellett várni, de ők is átálltak új binárisokra. Talán az Authy maradt az egyetlen Intel appom.

Ami picit aggasztó: 234 ciklus után 92%-os az akkuja, azért ettől egy picit kevesebb romlást vártam volna. De lényeges üzemidő csökkenést még nem vettem észre.

Váltok-e M2-re: Egyelőre biztosan nem. A plusz teljesítményt szerintem észre sem venném. A jobb külső display támogatás miatt érné meg esetleg, de annyira nem fontos hogy ezért cseréljek.

Olvasnivalók

A két hetesnek indult karantén már lassanként két hónapja tart, így végre ismét tudtam némi időt szánni olvasásra. Sajnos ez hosszú évek óta alig fordult elő.

Én kizárólag sci-fit olvasok, szinte semmi más nem köt le és nem érdekel. Az Amazon toplistát nézegetve találtam Cixin Liu Remembrance of Earth's Past című trilógiájára.

Aránylag sok sci-fi könyvet elolvastam már, ez a trilógia talán az egyik legjobb amivel találkoztam eddig. Elég terjedelmes és rá kell szánni az időt, meg néha érdemes hozzáolvasni a wikipédiáról, ha az ember egyáltalán nem ismeri a kínai történelmet és kultúrát. De megérte átrágni magamat a bő 1500 oldalon, ugyanis a regények telis-tele vannak friss és grandiózus ötletekkel, még ha néha nem is hibátlanokkal.

Tényleg úgy érzi az ember, hogy végre valami újdonságot olvas. Ajánlom mindenkinek. Ha jól láttam, már magyarul is elérhető az első könyv.

Következő "áldozatom" Adrian Tchaikovskitól a Children of Time.

osx 10.10.4

Úgy látszik az apple végül mégiscsak megenyhült a third-party ssd-k támogatásával kapcsolatban. Persze a kext signing marad.
Amit némileg meglepőnek is tartok annak fényében hogy lassan az összes hardverükben cserélhetetlen az ssd és a ram.
De úgy látszik, a sok panasz mégiscsak eljut a fülükbe, például a discoveryd-t is kihajították végül ezzel a frissítéssel.

UPC küzdelem

Lassan egy hónapja tart folyamatosan.
Egy darabig jó, néha akár napokra is, aztán általában este 6 körül elkezd leszakadni a modem, és vége aznapra.
Ilyenkor 1-2 percet megy néha.

Már kimérték a kábelt, cseréltek csatlakozókat, kábel egy részét.
Most épp azt találták ki hogy a modem a szar.
De fura egy jószág ám ez a modem, mert csak este szarik be munkaidő után. Biztos elfárad.
Baromira unom már, főleg hogy munkára is kellene.

Felhívni őket minimum 10 perc, természetesen nem ingyen van az sem.
10 évig volt adsl-em, igaz hogy horroráron tetűlassú, de szerintem összesen nem állt 24 órát.
Holnap megint jön egy csákómákó méregetni, de szerintem ebből már nem lesz énekes halott.
Mehetek vissza adsl-re.

osx 10.9.5 vs smb share

Ha az Istennek sem megy az -egyébként is köztudottan problémás mount_smbfs-
a fentnevezett osx verzión.
Pedig mindent állítgattál már kliens és szerver oldalon is, elolvastál vagy kéttucat erről szóló fórumthreadet, és mégis állandóan authentication error van...vérnyomás emelkedik, ötletek fogytán...
Akkor nézd meg az órát a másik gépen.
Történt ugyanis hogy gyenge a bioselem, és elmászott a dátum a szerveren.
Emiatt a Mavericks már nem hajlandó mountolni a megosztásokat, miközben a többi kliens meg se nyikkan és csatlakozik.

a zelmúltnyócév

-ben hup olvasó voltam.
Maradok is persze.
A hobbim közben a munkám lett.
Nem gondoltam volna hogy ez lesz belőle mikor egy unalmas estén debian 3.1-et nyomkodtam fogalmatlanul, és kb. egy hétig szórakoztam vele hogy elinduljon az X. :)

az "új" workstation

Selejtezésből kaptam új (na jó, másik) gépet a munkahelyemen.
5 éves HP XW6600 szinte üresen. Van aki szerint ez már e-hulladék, az jobb ha nem olvas tovább.

Én szeretek régebbi hardverekkel molyolni. Nincs már tétje ha benézek valamit meg filléres tételek amúgy is.
Jó érzés kvázi ingyen összedobni egy 5 éve közel 9 ezer dolláros masinát.
Nosza, építsük hát meg ha már van.
Volt benne egy darab dual core xeon e5205.
Ez ma már elég halovány, főleg egyszálas dolgokban bőg le nagyon, hiába a 6M L2. Még egy c2d e6600-nál is haloványabb passmarkban.

tablet rant

Az ainolon felbuzdulva gondoltam beruházok egy rendes 10 colos tabra.
Wayteq xtab 100s lett a kiválasztott.
Ips kijelző, usb otg, hdmi, kamera, stb.
Boltban 50 ezer ft. körül van, tehát erre már nem lehet mondani hogy belépő kategóriás cucc.
Csupa pozitív tesztvélemény mindenhol hát biztosan jó lesz.

Hardveresen tényleg egészen jónak tűnik, de a mindenhol beígért android 4.0 frissítés elmaradt, 2.3.4-gyel jön gyárilag.

Első meglepetés, nem is lesz hozzá mert valami más céggel csináltatják bérgyártásban, gondolom más a hardver némileg.
Sima 100-ra és 100is-re van ics. Korrekt gyártó, köszi.

debian vs ati 4850

Csak, hogy legkozelebb ne szivjak vele ennyit leirom hogy sikerult mukodesre birni fglrx-szel az ati vgamat. Hatha masnak is segit valamennyit, bar mint a vegen kiderul nem feltelenul erdemes szorakozni vele.

-Alaphelyzetben a radeon drivert tolti be hozza ami egeszen hasznalhato, de ahogy lattam nincs 3d gyorsitas, filmeknel eleg nagy "tearing" van. Bongeszesnel nem esik szet az oldal, elfogadhatoan lehet scrollozni.

-Az ati oldalan levo driverrel nem sikerult csomagot epiteni pedig elviekben tudna debianra, igy maradt a non-free repoban levo fglrx-driver csomag, ezt felrakva mar az atis drivert hasznalja az X. Csak eppen ezzel sincs semmifele 3d gyorsitas, a glxgears es fglrxinfo egy nem tul informativ segmentation faulttal elszall.