Acer Aspire A317-51G BIOS - UEFI/Legacy mód

Sziasztok!

Egy eléggé komplex problémával fordulok hozzátok.

Van egy Acer Aspire A317-51G laptopom, benne egy 256GB-os SSD-vel + 1TB-os HDD.

A Windows 10-es rendszerem az az SSD-n van rajta.
A HDD-ből elkülönítettem 200GB-ot, erre is raktam rá a linuxot (Kali), ami tanulás szempontjából kell. A maradékot a Windowsnak szánom, adatok tárolására.

A problémám az lenne, hogy egyáltalán nem tudom kiválasztani, hogy melyik rendszert akarom bebootolni, azonnal a Windows-t tölti be a gép.
 

Bios/boot menüről képek:

http://kepkezelo.com/images/vs4n9cgopq8h7kfc76eb.jpg

http://kepkezelo.com/images/p2cldfj5fufxx1783b1j.jpg

Tudnátok segíteni ezügyben?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 20., h - 19:35

A második képen látható "UEFI" mitől lett? Látja egyáltalán a BIOS (izé, az UEFI) a HDD-t? Valahol csak lehet egy boot-ot állítani.

 

Legrosszabb esetben húzd le az SSD-t. Akkor csak fel kell neki dobni valami boot-menüt. (Egy rendes UEFI-ben választható, hogy melyik perifériáról indul a rendszer - ezen a 2 képen nyoma sem látszik.)

HDD-n ugye ott van egy FAT partíció a Linuxos UEFI boothoz?

Szerkesztve: 2020. 04. 20., h - 21:42

Többféle megoldás lehetséges.

1.) Az UEFI saját boot menüjébe fölveszed az összes szükséges oprendszert. A boot menüt szerkesztheted Linux alól pl. az efibootmgr nevű programmal.

2.) Az UEFI mindig a Windows boot loaderét (BCD) indítja, és a Windows BCD saját boot menüjébe veszed fel a Linux-ot.

3.) Felteszel egy UEFI boot managert (rEFInd és társai), az UEFI-ben pedig azt állítod be elsődlegesnek. Itt lehet egy kicsit szopni azzal, hogy egyes UEFI implementációk ész nélkül, automatikusan berakják az UEFI boot menübe a Windows-t akkor, ha találnak bármelyik háttértáron egyet. Ezt általában ki lehet trükközni úgy, hogy átnevezed a Windows bootmgfw.efi fájlját bármi másra.

Vannak további lehetőségek is, de valószínűleg a fenti három között van a legjobb megoldás.

Az a baj, hogy saját tapasztalataim szerint az Acer notik EFI-je/BIOS-a egy nagy kalap sz*r. GRUB-bal nekem egy fizikai merevlemezen sem sikerült dualbootra bírnom. Viszont a systemd-boot működik (Solus azt telepíti magának, hje lefagy telepítés közben, de utána jó lesz). A jó hír az, hogy az alapból GRUB-ot telepítő rendszereken is fel lehet tenni a systemd-bootot, bechrootolva a feltelepített rendszerre. Innen el lehet indulni: https://wiki.archlinux.org/index.php/systemd-boot

Remélem, összejön.

 

Szerk: Illetve most látom a bookmarkjaim között: https://blobfolio.com/2018/06/replace-grub2-with-systemd-boot-on-ubuntu-18-04/

Off: azért csodálatos dolog a fejlődés, régen volt BIOS, meg volt lilo, meg volt elsőre működő dualboot... Ma már mindegyiket messze magunk mögött hagytuk.

Részben sikerült megoldanom, a boot menüben már megjelenik a kali:

http://kepkezelo.com/images/fsh9g14yrkt1daqy7h84.jpg

Ez úgy sikerült, hogy erre a HDD-re is csináltam egy EFI System partíciót.
 

 

Viszont egy újabb problémával szembesültem.

GRUB képernyő után elkezdi szépen (http://kepkezelo.com/images/uzabonysst3dekq4phyb.jpg), majd utána ezeket az üzeneteket írja ki: http://kepkezelo.com/images/bhbh0j199v1gybqd3fy6.jpg

 

Ezután már csak egy fekete képernyő van, amin látszódik, hogy villog a kurzor: http://kepkezelo.com/images/0zntxdkpneadm3pz3q6j.jpg

Egy ALT+F4-gyel előjön egy bejelentkezési képernyő, itt be tudok jelentkezni. Olyan, mintha csak consolom lenne, miközben grafikus installálást akartam.

Szerintetek mi lehet a gond? Mit javasoltok?

Az látszik, hogy vagy nincs feltelepítve a linux-firmware csomag, vagy valamiért nem tudja a firmware-t letölteni a wireless interface-nek. Bár attól még UTP kábelen lehetne hálózatod és el kellene indulnia.

Miért nem olyan disztribúciót használsz, amit sokan, s szinte minden gépen menni fog?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt írd ki egy pendrive-ra image-ként - azon minden adat elvész! - valahogy így root joggal:

dd if=Fedora-Everything-netinst-x86_64-32-20200423.n.1.iso of=/dev/sdb bs=1M; sync

Már feltéve, hogy a pendrive-od az sdb, ezt ellenőrizd le például az lsblk paranccsal, s értelemszerűen sdb helyett a pendrive-od szerepeljen. Utána boot-olj be róla, rescue módot válassz a boot menüben az elején. Nem lesz ugyan grafikus felületed, de talán odáig megleszel, hogy elindul. Vagy telepíts vele egy Fedora 32-t. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE