Karantino

Most elképzeltem Budapestet. 

Itt mi lenne. 

Hozzászólások

ehhe... őszintén én azért készülök rá ! maszkot már nem kapni , ami ér is valamit ,de amint megjelenik Magyarországon  , elkezdek betárazni . lista már összeírva, pénz félrerakva... 2 hónapra készülök. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Szerintem kevés lesz 2 hónap. (Ha azt veszem, hogy keletről, délről, északról és nyugatról jönnek majd "utazók", akik gyógyultnak vannak nyilvántartva, még nem tudhatjuk visszafertőződhetnek-e, /én már "sima" vírussal most kezdem a negyedik visszatérő hetemet, (negyedszer újra!) és olyan takony-özönnel, hogy reggel óta már elfújtam egy 100-as papírzsebkendő készletet,/ + azt a tényt, hogy a vírus bármikor mutálódhat ilyen nagy tömeget "érintve", - (ugye a Bill Gates-féle tavaly őszi koronavírus-szimuláció 60-65 millió fertőzöttel számolt világszerte, - és most, a vírusról jelen ismereteink alapján lehet ez még optimista becslés, - (Jelenlegi adatok szerint 9 napig megtartja a fertőzőképességét kültérbe, levegőbe, emberek által fogdosandó közösségi tereken elhelyezett tárgyakon. Külföldről érkező árukon. Aerozol formájában is sok kilométerre elviheti egy szélvihar ennyi idő alatt. A karantén szükségességét kínai kutatók 14 napról már 24 napra emelték. - Nem véletlen, hogy a kínaiak már egész városokat próbálnak irdatlan mennyiségű kiszórt fertőtlenítővel mentesíteni.)  -  A kaja, szolgáltatások utánpótlását biztosítók is kieshetnek. Nagyobb számban az orvosok, a határokat védők is megbetegedhetnek, a migráció és a felszabadult "szabad átjáróház" biztosítja a szabad rablást végig az országon keresztül, - valszeg attól vesznek el akinek van, -  szóval lesz itt nagyobb káosz, mint amit két hónapra félretett élelmiszerrel túlélhetünk. (Legtöbbet talán az ima érhet, mert az eltereli a felesleges készletezésről a gondolatokat. :( )   

Persze "nem komoly" csak nyugtatok mindenkit, és magamat is.... :)

Gyakorlatilag minden tartós élelmiszer , tisztítószer , elemek ,gyertyák , gyógyszerek, lázcsillapító , multivitaminok,... sorolhatnám.  amit csak el tudsz képzelni , ha egy 3 fős család 1-2 hónapra kénytelen bezárkózni a lakásba , mert kint elszabadul a pokol. 

És nem , nem hisztéria, csak ha mégis ( amire pár % esélyt látok ), akkor ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni .

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Ezek közül a gyógyszer a legfontosabb szerintem, mert abból úgy is kialakulhat hiány, ha a vírus nem is érinti közvetlenül az országot, mert a hatóanyag nagy része kínából származik. Szóval, ha van olyan, amit rendszeresen szedned kell (vagy hozzátartozódnak), akkor lehet érdemes az orvostól egy 2 hónapos utazáshoz elegendő adagot felíratni.

Amúgy ha élelmiszert térfogat/tápérték alapján nézzük, akkor valószínű rizs vagy a liszt fog nyerni.

Szerintem ebből egy családnak a tampon a legfontosabb. Ha az megvan, akkor minden megvan.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

  1. Viz
  2. Viz
  3. Viz
  4. Viz
  5. Viz
  6. Fegyver - lehetsz akarmekkora prepper, ha a szomszedbol atjon Kokszos Karcsi es elveszi a cuccaidat

+ riadocsomag, ha megis ki kell menni, nem a belugyes "férfiak esetében borotválkozó-felszerelés" cimu csoda, hanem amivel tulelsz par napot, ha para van

3 fős család 1-2 hónapra kénytelen bezárkózni a lakásba , mert kint elszabadul a pokol

#define elszabadul_a_pokol :)

Ez egy gondolatkiserlet, de ha egyszer tenyleg jon az apokalpiszis, a viz miatt fog megmurdelni az emberek jelentos resze. Fentebb mar arrol volt szo, hogy gyertyat kell venni, gondolom azert, mert mi van, ha nem lesz aram. Ha nincs aram, nem kell sok ido, es nincs viz sem. Sajnos nem is nagyon lehet felhalmozni, mert amig napi egy 400 g solet konzervvel kb. vegtelensegig ki lehet huzni (igen tudom, minosegi ehezes, skorbut, stb.), addig vizbol sokkal tobb kell, raadasul limitalt ideig kibirod fuvon es doglott mokusokon is, de vizbol eleg keves opciod van.

Ha feltételezzük, hogy ez olyan egyszerű, és senki nem veszi észre a szabotázst), akkor is maximum egy település, kerület vízkészletét lehet megmérgezni. Ebben az esetben még mindig vehetsz a boltban vizet, vagy legrosszabb esetben tartálykocsival kezd vizet osztani a katasztrófavédelem. Ahhoz nagyon nagy gáznak kell lenni, hogy sehogy ne juss iható vízhez, akkor viszont az otthon tárolt 3 palack ásványvíz sem fog megmenteni. 

 

Feltolsz egy lopott szippantósautóba mérget/bármit, beviszed a víztisztítóba, leadod legálisan, autót utána eldobod, egy része visszakerül az ivóvízhálózatba, lehet erre méretezni.

Vagy ugyanezt a cuccot beengeded a mondjuk a Keleti főcsatornába, ott ahonnan a vizet veszi az  adott vízmű.....

Vagy csak simán bérelsz a belvárosban egy üzlethelyiséget, és a hálózatnál nagyobb nyomással visszatolod a rendszerbe a cuccot....

Laikusként is rohadt könnyű a vizet hackelni, mert könnyen hozzáférhető forrásokból dolgozik, és nem vírusra dolgoznak.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Feltolsz egy lopott szippantósautóba mérget/bármit, beviszed a víztisztítóba"

Nyilván ez ilyen egyszerű. Mert nincs belépő kártya, őr, stb. De mondjuk, hogy megcsinálod, feljebb ezt írtam:

"akkor is maximum egy település, kerület vízkészletét lehet megmérgezni" -> Máshol ettől még lesz víz. Volt már rá példa (nem is egy), hogy egy településen az arzén tartalom miatt nem volt iható a víz hetekig: túlélték. 

 

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h – 11:23

-deleted-

No rainbow, no sugar

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h – 11:33

Semmi. Az olaszokkal ellentétben ugyanis nálunk nincs meg sem az infrastruktúra, sem a személyi állomány egy ilyen karantén létrehozásához és fenntartásához. Van országosan ~27000 rendőr és ~29000 Katona. Ebből vedd le az irodistákat, a vezértízezredeseket, marad összesen ~ 45000 fő. Oszd el hárommal, mert 24 órás a karantén, na, ekkor lesz ~15000 főd körbezárni Budapestet, fenntartani a rendet, kontrollálni az ételosztást, betegszállítást, stb.

Az ország teljes rendőrségi és katonai állománya nem lenne elég Budapest körbezárásához. És az ország nem csak Budapest.

Szerintem...

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Erre tartjuk az önkéntes tartalékosokat, továbbá erre vannak az Eü dolgozók (ti. Az összes Eü dolgozót behivhatják szükséghelyzetben. Anyámnak még dögcédulája is van). Ne feledkezzünk el a Katasztrófavédelemről se.

 

Nem csak fegyveres erők tagjai vesznek részt egy ilyen lezárásban.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Igen, de azért az olaszok is csak addig tudnak karanténezni, amíg csak nem túl sok, viszonylag kicsi település van karantén alatt. Pl. Milánót szerintem nem tudják majd és nem is fogják karantén alá tenni (pedig ott is van már két paciens).

Érdemes elolvasni ezt a cikket, virológusok magyarázzák el a helyzetet. Lényeg: a karantén célja nem a terjedés megállítása (ez jelenleg nem lehetséges), hanem, hogy az egészségügyi rendszernek legyen ideje felkészülni a várható terhelésre. Illetve, hogy a fertőzés csak lassan terjedjen, és ne legyen sok súlyos eset egyszerre a kórházakban. Szóval Budapest teljes karanténjének nem sok értelme lenne.

Amúgy csak szólok, hogy jelenleg négy másik koronavírus törzs kering a humán populációban (endemikus vírusok), ezek okozzák a megfázásos és meghűléses betegségek egy részét. A jelenlegi hosszú távon alighanem az ötödik ilyen törzs, ami endemikussá válik majd, és ami leginkább csak megfázásokat fog okozni. A Diamond Princess utasainak adataiból tudjuk, hogy a megfertőződöttek 80%-a tünetmentes. A Kínán kívüli kontrollált adatokból számolva a halálozási ráta 2,2% (lásd adatok és analízis itt). Ezt úgy kell érteni, hogy sajnos a kor kockázati tényező, 60 év alatt 0,2% körüli (ami a sima influenza nagyságrendjében van), 70 év fölött viszont 8% fölött van. Összetéve a 80% tünetmentességet, és a maradék 20%-ban a 2,2% mortalitási rátát, mindenki vonja le a saját következtetését. 

A magam részéről a gazdasági következményeket durvábbnak tartom, lásd a légiforgalom január eleje óta jelentősen visszaesett, és egy csomó Kínából induló supply chain már most döcög, vagy meg is állt. A többit meglátjuk majd a következő hónapokban.

Csaba

Ezt úgy kell érteni, hogy sajnos a kor kockázati tényező, 60 év alatt 0,2% körüli (ami a sima influenza nagyságrendjében van)

Estimated influenza disease burden: 50-64 yrs Symptomatic Illnesses: 13,237,932 Deaths: 6,751 = 5 per 10 000

COVID19: 50-59 yrs Cases: 10,008, Deaths: 130 = 130 per 10 000

Nem hiszem, hogy szándékosan félrevezető adatokat adna ki Kína egy tanulmányban, de igazából nincs jelentős eltérés a 2 adat között: a kínai tanulmány is 2.3%-os halálozási rátával számol. 

Mindenesetre több, az adatokat torzító tényező is van:

 - Azzal számol, hogy a kórházban kezelt betegek mind felgyógyulnak

 - A nem jelentett/tünetmentes betegek nem jelennek meg a statisztikában

Tudsz esetleg valamit a koronavírus kutatásáról? A kutatóintézetek azonnal megosztják egymással az információkat, mint az open source világban, vagy mindegyik maga akar majd az ellenszerrel előállni az eljövendő jó profit reményében? Nincs erre valamiféle, a WHO által előírt szabály?

Feleségem immunológus kutató, én magam 15 évig aktívan kutattam molekuláris témakörben, igaz nem konkrétan a koronavírusokat. 

Amennyire látom, a vírus kutatása teljesen nyílt, pl a szaporodási mechanizmusokat, terjedési dolgokat a kutatók megosztják. A vakcina fejlesztése a szokásos módon megy,elindult több cég, intézet a szokásos utakon, nagy titkolózás nincs,de ezek mégiscsak nagy értékű tudások. Ez a része messze nem open.

Csaba

Hát igen, valószínű, ha az ebola-szerű betegség egy gazdagabb országba törne ki, akkor nem tartana 40 évig kifejleszteni a vakcinát.

Ha az ország szegény, akkor a gyógyszert legyártani sem éri meg, nem hogy kifejleszteni: Why is the world suffering from a penicillin shortage?

Hú.., ez a cikket-linket köszi, ez nagyon jó volt. (Megértettem belőle, hogy miért erőltetik a háziorvosok az antromicin, eritromicin hatóanyagú készítményeket. (Nekem a klasszikus penicilin alapanyagú készítmények gyerekkorom óta mindig beváltak, többnyire ragaszkodtam is hozzájuk, ha éppen szükség volt antibiotikumra. (Ezek az újabb "csodák" nekem legtöbbször sz*rt sem értek, de bizonyos esetekben kifejezetten reumaszerű, izületeket érintő fájdalmas tüneteket okoztak mellék(?), inkább főhatásképpen. :( )

(Kezd világos lenni.., itt kérem "aktív euthanázia" folyik a emberiség ellen, csak az nem tisztázott, hogy tudatos gondatlanság vagy negligencia a törvényi tényállás. :)  )

Kezd világos lenni.., itt kérem "aktív euthanázia" folyik a emberiség ellen...

 

1. Tartsd az emberiség lélekszámát 500 millió alatt, a természettel állandó egyensúlyban

2. Bölcsen irányítsd a szaporodást az állóképesség és a sokszínűség javításával

https://konteo.blogrepublik.eu/2014/05/03/georgia-guidestones/

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h – 11:58

Másrészt, ha minden jól felkészült ország körülöttünk sikeresen állja útját ennek a "viharnak", akkor talán nekünk nem is kell ebbe befektetni. (Sanszos, hogy ez hivatalosan is eszébe jutott már az okosabbaknak. :) )

Ááá, látom ám mit tettél itt!!!

Úgy érted, ha szabadon jöhetnének befelé a gazdasági migránsok és tábort vernének a Keleti előtt? Káosz.

trey @ gépház

Nem kedvelem az ürgét.

Ugyanakkor: egyrészt a rákos megbetegedéseket említette, valamint a szexuális úton terjedő kórokozók által keltett rákos megbetegedések ellen jó a ne paráználkodj, valamint felebarátod javait és társát nem kívánod meg, akkor feleslegesen nem stresszelsz, ésatöbbi.

A lényeg, számít az életmód, csak a libsiknek fáj minden, ami hit és vallás. Egyébként szerintem sem ez a jó módszer, csak nem kellene viccre venni, mert tényleg van alapja.

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h – 15:42

-deleted- megelőztek 

btw, most kifejezetten javasolt nézni az M1-et, mert azon megy legalább valami tájékoztatás és nem az ÉszerTV/HitGyüli/Egyébszar. Bár Kásler a tíz parancsolattal lehet védőpajzsot emelt.. még nem tudjuk :)

Akkor jeleznem, hogy hazmat es level 5 specced maszkok vannak a szekrenyben. Varok meg, hogy jobb arban legyen. :) Egyebkent rohadt kenyelmetlen viselet es k meleged tud benne lenni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Engem az piszkal egy kicsit, hogy nincs pl egy olyan okolszabaly, hogy minden orszag megkezdett millio lakosonkent 1-1 fovel hozzajarul a kutatasokhoz, a WHO egisze alatt. Most viszont az jon at, hogy a WHO is csak egy ugyanolyan gittegylet, mint az EU es az ENSZ.

Mar csak az hianyzik, hogy eliteljek es aljas cselekedetnek tartsak a covid-19 -et.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Vajon hány lélegeztetőgép van az országban? Mert azzal lehet kritikus állapotúakat életben tartani.

Intenzív ágyak száma != lélegeztetőgépek számával, illetve ebben az esetben arra is szükség lenne, hogy teljesen izolált (lehetőleg negatív nyomású) szobába kerüljön, amiből biztos nincs több 10-nél a hazai kórházakban. 

Kapcsolódik: Almost All Patients in South Korean Psychiatric Ward Have Virus

Jogos.

Gaz ez az egesz, ugy, ahogy van.

Az a legnagyobb gaz, hogy a WHO mindezek mellett kitart az allaspontja mellett, hogy ez nem vilagjarvany - holott tuti, hogy a vilag minden orszagaban van mar fertozott. Egy olyan virusrol beszelunk, ami epp, hogy csak megjelent az emberek kozott, nem igazan mutalodhatott meg, es mar igy is 2% mortalitasa van. Es beszelunk olyan tehetetlen brigadokrol, mint mi es velunk egyutt az EU egesze, akik keptelenek normalisan, fegyelmezetten kezelni egy keszulo jarvanyt. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Igazából csak utólag derül ki, hogy mi a jobb döntés:

 - Komolyan venni, lezárni a határokat/tömegérintkezési pontokat és ezzel lehetséges pánikot kelteni, gazdaságot visszavetni

 - Nyugtatni az embereket, hogy nincs vészhelyzet, minden kézben van tartva, nyugodtan éljék az eddigi életüket, ezzel súlyos járványt kockáztatva

Lehet a kettő között egyensúlyozni, de gyakoribb kézmosás önmagában nem fogja megállítani a terjedést.

Amivel szerintem baj van pl. nalunk: ket forrast monitoroznak a reptereken, kinat plusz olaszorszagot; mindenki mas szabadon mozog. Minimalis monitorozas elferne a kozuti hataratkelokon is; vasuton pedig a szerelvenyen lehet ellenorizni. Szerintem ez lenne a minimum.

A masik problema, vilagszerte: sajto mindent oles cimekkel hoz le; a donteshozok ezzel szemben mindent elbagatelizalnak. Te meg dontsd el, mi az igazsag.

Az emberek elkezdtek keszulni valamire, ami talan nem tortenik meg, mivel a kommunikacio olyan, amilyen.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Monitorozással az a baj, hogy nem hatékony: a fertőzés után csak napokkal jelentkeznek a tünetek. A antitest-teszt meg lassú, erőforrás igényes és megbízhatatlan.

Olaszország volt az első, aki leállította a repülő közlekedést Kínával (nálunk továbbra sincs), mégis ott jelentkezett a legtöbb eset.

Mindenesetre a Spanyol nátha esetében a sajtó/kormány a pánikkeltés elkerülését és az elbagatellizálást választotta. Utólag, azt hiszem kiderült, hogy rosszul tették (50-100millió halott):

A magyar sajtóban még 1918 szeptemberében is jelent meg olyan félrevezető cikk, amely szerint a vírusnak nem volt köze a tüdőgyulladásokhoz. A Pesti Hírlap ugyanis szeptember 24-én képes volt leírni: „Bár a betegség enyhe és normális lefolyású, mégis szükségessé vált egy-két iskola bezárása. Sajnos, a közönség körében a spanyol betegségről téves nézetek alakultak ki, mert nagy a hajlandóság, hogy haláleseteket, amelyeket például tüdőgyulladás okozott, a spanyolnátha rovására írják, holott a két betegségnek egymáshoz semmi köze, legfeljebb annyi, hogy mindkettő magas lázzal kezdődik.” (Öt nap múlva már olyan iszonyatos mértékben tombolt a járvány, hogy a lap mégis kénytelen volt elismerni, hogy az egyik legsúlyosabb komplikációja a spanyolnáthának éppen a mellhártya- és tüdőgyulladás.) - forrás 

Monitorozással az a baj, hogy nem hatékony

Ha nem végezzük el, akkor főleg :)

Szerintem ilyenkor fel kell rúgni a lazább szabályokat. Ha ez a valami mutálódva jobban alkalmazkodik a szervezetünkhöz, megnőhet a mortalitás, és úgy általában virulensebb is lesz - ezt jobb lenne lassítani.

Jobb félni, mint háromnegyedni...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A tömeghiszti már kezdődik ... tapasztaltam, ALDI-ba le volt rabolva a szárazkaja , rízs etc. 

Mi lesz ha tényleg megjelennek hivatalosan a fertőzöttekről szóló hírek ? :D

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

No ige, reggel beszéltük a feleséggel. Vajon minden tavasszal lenne pánik, ha a média a szezonális influenza minden egyes áldozatáról megemlékezne, ha ötperces követéssel közölnék minden országban az esetek számát?

 

Ami viszont aggodalmat keltett bennem: most olvastam először arról, hogy Japánban van egy olyan eset, aki február elején felgyógyult, de most újra beteg lett. Figyelem az ottani fejleményeket, mert ez fontos lehet.

Csaba