Megszűnik a nyomtatott PC Guru

Egyszer mindig eljön a pillanat, mikor az ember tudja, hogy tovább kell lépni, már nem mehet minden úgy, mint korábban. A PC Guruval mi most jutottunk el idáig.

Most biztosan sokan felhördülnek, amit abszolút meg is értek, sőt mind megértjük a szerkesztőségben. A PC Guru nem kizárólag egy szimpla magazin, hanem a játékimádat és számítógépek szeretete karakterekbe, hasábokba és oldalakra öntve. Nem csak egy cím, hanem több korszakon átívelő rajongói történet, amit egyszer megalkottak, majd sikerre vittek, akár meg is mentettek. Éppen ezért nehéz tőle búcsúzni, legalábbis megszokott formájában. A csapattal mind imádtuk, mind szeretettel és odafigyeléssel dédelgettük, a legvégsőkig kitartottunk mellette, hiszen már tíz éve gyűltek a sötét fellegek, a nyomtatott sajtót már azóta rendszeresen temetik, de amíg lehetett, friss vért pumpáltunk ereibe, hogy megmaradjon olyannak, amilyen volt.

Részletek itt.

Hozzászólások

Változik a világ, el kell fogadni... :) Én gyerekkoromban a szüleimtől mindig a computer panoráma magazint követeltem, volt olyan év is, hogy előfizettek nekem rá :) régi szép idők, amikor képesek voltak ~15 féle hangkártyát végigtesztelni, és részletesen írni róla, például :)

arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

Jah, ez van. Nálam PC-X, PC World, majd Chip és PC Guru volt az étlapon. 

Múltkor nem jutott eszembe egy régi alaplap gyártó neve (Epox) és emlékeztem hogy egy régi Chipben volt hatalmas alaplap teszt. Meglepve vettem észre, hogy mennyi régi érhető el online scannelve.

Volt pár Tomato-m, egyikkel sem volt problémám. Asrock-nál frissítettem először BIOS-t úgy, hogy bekapcsolt shadow bios-nál menet közben kiszedtem az EEPROM-ot, majd beraktam a rosszat, és újra flash-eltem. Utána minden szép és jó lett.

Nomeg az a bécsi import Adlib kártya, amin ugyancsak firmware-t kellett frissíteni, hogy a PCI Plug and Play felismerje talán Win95 alatt...

 

.)

robyboy

Emlékszem, hogy belefutottál valami kínai alaplapba, amin nem lehetett BIOS-t frissíteni, mert megszűnt az alaplap gyártó, közben mással kezdett foglalkozni. Te meg nem hagytad annyiban, írtál nekik, azok meg küldtek egy friss BIOS-t. De elment erre pár nap, meg kétszer ki kellett menni (ami ugye 30 km), Attila meg majdnem agyvérzést kapott, hogy minek foglalkozunk ilyen szarokkal. :D

trey @ gépház

:D :D :D

 

Mai napig szeretek frissíteni, és a gyártók kényeztetnek... másról sem szól már a világ, csak a folyamatos frissítésekröl :) Node mielött azt hisszük, hogy kényszeres vagyok, azt is hozzá kell tenni, hogy már korántsem foglalkoztat úgy az IT, mint a 90-es években.

robyboy

Az ém  tomatomon, speciel a win 98 a cd-ről nem telepedett fel, később rájöttem boot flopyval cd támogatással, format winyo,cd-ről win98 mappa felmásolás, és winyorol indit a setup.exe.....igy viszon felment. bár voltak olyankor is gondok..igy azon a gépen inkább win95 volt telepitve, azzal viszont ment, úgy, fel volt húzva  az fsb és a proci.

Végülis hogy igy jobban belegondolok azon tanultam meg a pc szerelést meg a hálozatot...

Azok a régi szép idök. mennyit játszottam akkoriban, hogy quake1 et össze tudjam hozni hálózaton,vagy a qrally-t.

A Tomato/Zida egy nagy kalap fosch volt, az Acorp se volt sokkal jobb, de nekik legalább volt szupportjuk.

Rigómezei angol tudással írtam Acorp supportnak, küldjenek már egy infót valamelyik tüskesor kiosztásáról, mert ha volt is manuál, nem szerepelt benne, és az elő vagy hátlapi csatoló állandóan rövidzárt okozott, de nem égett le semmi. Küldtek és pontosat, és akkor tudtam meg, hogy ők gyárilag fordított sorrendet használtak :)

Egy Tomato lapom volt, ami olyat csinált, hogy +D-sjátékokban stabil volt, de a mezei windows-os Paint-be és az NTFS töredezettségmentesítésbe mindig belefagyott másodperceken belül.

Mentségére szóljon, hogy van két gép, amiben "Vargáné és Társa" táp van, 2001 óta minden munkanap mennek napi 10 órát legalább, (XP-vel), és a mai napig működik mindkettő. Szóval ott is ki lehetett fogni jól sikerült példányokat.

Nagy Péter
www.ddo.hu

Van, csak a consumer piacon már a kutya se nézi hogy milyen, mert minden laptop és pc alaplap tartalmaz valami alap intelt vagy egyéb generikus cuccot. A vájt fülűbbek meg vesznek spécit, abból több is van, mint 15 :)

arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

Nincs. Professzionális körökben viszont ki van hagyva az erősítő, kalibrált aktív monitorok mennek mennek közvetlenül az audio interface analog outputjára, és itt sokféle márka sokféle eszköze versenyzik, ahol valódi különbségek is vannak a mai napig. Kicsit ízlés dolga, meg persze pénztárcáé. 

Halvány fingom sincs, nem vagyok audiofil. Az én igényszintemnek nem felel meg az ultragagyi és a gagyi, a kevésbé gagyival és felette levővel már teljesen boldog vagyok. Legyen mély, közepes meg magas hang, ne legyen dobozos, ne sercegjen, oszt kész. (futáshoz használt zenés fülesem egy ~16 ezres Sony BT, a tévére rakott hangszóróm egy 2.1-es Creative (15-20k -s kategória volt egy 8 éve)).

Az audifileket inkább sajnálom, ha nem fordítják a maguk vagy mások hasznára a fülüket, akkor csak szívnak mert egy csomó pénzt kell költeniük ugyanolyan élvezeti szintért mint egy normál embernek :)

arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

Én pont ezért hagytam fel az audiofilséggel. Sokkal értelmesebb hobbinak találom, ha ezt az adottságot (talán abszolút hallás, zenei szép érzék)  arra használom, hogy alkossak valamit.

Hisz mire jó egy drága dac + egy drága fejes, ha csak te hallgatod... Ha többen szeretnénk hallgatni, az megint erősen zsebbe nyúlós, plusz nem érzem magaménak ezt a bizonyos szint fölötti elit hallgatózást. Nem is beszélve arról, hogy zenei körökben eléggé khm.. röhögés tárgya az egész audiofil témakör.. (Nyilván a dolog nem ennyire fekete-fehér, legalábbis számomra nem.) Úgyhogy azt a pénzt amit az audiofil hobbiba öltnék inkább hangszerbe és zenetanulásba ölöm. Nem vagyok egy nagy zenész, és még annyira ügyes sem, de több értelmét látom a zenetanulásnak, mint ülni egy olyan doboz fölött ami hiába szép hangú de a hangját csak te hallod, vagyis nem tudod élőben megosztani senkivel.

A zenében sok a lehetőség, pl együtt zenélhetsz másokkal. :) Ez már önmagában is tetszetősebb számomra, mint bármilyen méregdrága audiofil kacat.

Én vettem egy USB DAC-ot (Fiio), onnantól számomra mindegy, mi van a gépben, vagy van-e egyáltalán. Az alaplapi hangkártyáknál mindenképpen jobb, és azóta nem kell foglalkoznom azzal, hogy azért kell lecserélni a hangkártyát, mert az új alaplapon már nincs olyan slot (ISA->PCI->PCI-E, ezek miatt kellett lecserélnem a GUS PNP-t meg az Audigyt)

Hogy aztán MP3-at játsszanak rajta keresztül vagy DDD-s CD lemezt :-D

Azért szerintem kevés ember van aki kihallja, és kevés műsorforrás ami kiadja magából a 24 bit/192 kHz/veszteségmentes digitális anyagnál jobbat. Annál sokkal több van, aki azt állítja magáról,hogy hallja a különbséget. :-)

Nem allitom, hogy hallom de megnyugtatassal tolt el, hogy en legalabb megprobaltam :D.

A legtobb valtozast inkabb a kulonbozo forrasoknal lehet eszrevenni pl ugyanaz a lemez maskent masterelve mert egyik LP-re masik SACD-re keszult. Es nem feltetlenul azert jobb mert adott felbontasban hallod lehet, hogy csak a mastert tartod jobbnak.

Amugy akkor van jo rendszered, ha le tudsz ele ulni zenet hallgatni es kozben nem a bevasarlolistan agyalsz hanem beszippant a zene. A rossz rendszer elso jele ha faraszto hallgatni a jo rendszert nem kell bomboltetni ahhoz, hogy "jol szoljon".

de tény, hogy ma Magyarországon, a mindenféle teherrel, sarccal, extra költséggel szinte ellehetetlenítik a nyomtatott sajtót

igen, orbán a hibás....

uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

anno nemvolt internet (max csak betarcsazos ejszaka), igy a hireket/cikkeket papiron kellett elolvasni. ma van hup/itcafe/prohardver/hwsw/stb. napkozben (munka helyett :D) is el lehet olvasni ami erdekel minket, felesleges a papiros ujsag

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Volt mind a 3 "nagyban" levrov:

 

576 - CoVboy

PC Guru - Brazil

Gamestar - Gyu (nyugodjek...)

 

Ez volt a klasszik felallas. Az "osidoben" meg ugye szinten CoVboy-al a Commodore Világ... Ahhh lehet mert akkor voltam gyerek, de irtozatosan elont a nosztalgia, ha eszembe jutnak azok az idok...  Akkor volt "varazsa" az informatikanak... Mert meg kell jegyezni, a Commodore Vilag, vagy a korai 576 messze nem csak a jatekrol szolt!! Volt ott programozas es hardware is vastagon!

Akkor meg igazi "szubkultura" voltunk, annak minden "varazsaval"... Akkor ha valaki szamitogepen "jatszott" alap volt, hogy egy egyszerubb programot is ossze tud utni BASIC-ben... nyilvan most, amikor az egesz kommersze valt, mar nincs meg az a "mag" mint annó....

Az Alaplap magazinra még emlékeztek?

A városi könyvtárból vettem ki a számait amikor lett számítógépem, ezzel kezdődött a Linux-al való ismerkedésem, mert az egyik szám mellékletén volt egy RedHat amit feltelepítettem, a következő szám mellékletén volt a grafikus felület, egy darabig előfizető is voltam. 

A régi klasszikusok. Emlékszem, az elején minden informatikai lap keményen tudományos és szakmai volt, aztán ahogy vált egyre populárisabbá az IT, úgy szaródott el mindegyik, a végén már tele reklámokkal.

robyboy

Hja, kb mint a hifi magazin. Régen gyűjtöttem ezeket az újságokat, spektrum világ, commodore világ, PC guru, stb. Teljesen feleslegesen. Bele se néztem húsz éve. Még éppen a kukába nem raktam bele, de hamarosan eljön az az idő is. Vége van a nyomtatott sajtónak, a nem időtálló dolgok kinyomtatásának, ez viszont egyáltalán nem baj.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mindenképpen, csak tele lenne a kuka vele! :)

Pár éve úgy pár tíz kilónyi radiotechnikát vittem ki a szeméttelepre. 1965-1993-ig majd minden szám megvolt (úgy örököltem meg a régebbieket).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Őőőőöööö... de? :)

Viszonyítási alap: https://archive.org/details/tednelsonjunkmail
Igen. Junk Mail. Postai spam több évtizetedes gyűjteménye. Időnként a digitalizálást végző csávó (Kevin Savetz) a twitteren kért támogatást (pl. https://twitter.com/textfiles/status/920817740687884288).

De fenn van. Ahogy mostanában éppen mindenféle japán használati utasításokat digitalizálnak: https://twitter.com/textfiles/status/1165700187202961408

Sokkal több unatkozó ember van a világon, mint azt elsőre gondolnád :) [ha meg eljut az IA főhadiszállására, az ő felszerelésükkel szerintem egy munkanap lenne egy alkalmazottnak a teljes PC Guru gyűjtemény]

BlackY

"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ja nyilván biztosan van ráérő ember, én viszont nem ilyen vagyok, kisebb gondom is nagyobb volt ennél, meg valaki már tuti megcsinálta, úgyhogy nyilván nem az én példányom fog majd hiányozni az egyetemes tudás gyűjteményéből.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

meg valaki már tuti megcsinálta, úgyhogy nyilván nem az én példányom fog majd hiányozni az egyetemes tudás gyűjteményéből.

Nem biztos, hogy valaki már megcsinálta, vagy meg fogja csinálni. Nem biztos, hogy bármelyik egy embernek van egy teljes gyűjteménye, és ha van is, foglalkozik ezzel. (mondjuk a Gurunál valszeg. egész kis energiabefeketetéssel össze tudnánk szedni több teljes sorozatot - most még)

Egyébként ez az "én példányom fog hiányozni az egyetemes tudás gyűjteményéből" érvelés is sántíthat: pár éve bezárt egy cég, amelyik mindenféle (főként ipari) gépek használati és szerelési útmutatóival kereskedett. Egyfelől jóarcok voltak, mert szóltak az Archive-nak, másrészt kevésbé, mert egy napot kaptak, hogy amit akarnak/tudnak, azt vigyék, a többi ment a megsemmisítőbe. Valószínűleg még mindegyikből volt néhány példány itt-ott a világban, ilyen gyűjtemény viszont biztosan nem. Van még belőle példány? Van. Hozzáférne a tulajaikon kívül bárki azokhoz a példányokhoz, ha nem sikerült volna megmenteni őket? Nem.

BlackY

"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem a papírt sajnálom én, hanem a minöségi tartalmat. A klasszikus nyomtatott sajtóban még volt ilyen, ahogy az ös-internet-en is. A sok fa jobb, ha megmarad, így is kipusztulunk más miatt. De mindegy.

A mai sajtó, internet 80% szemét, hírdetés, hazugság. Kár erre idöt és energiát pazarolni.

robyboy

Egy idoben "kacerkodtam" az ujsagirassal, jelent is meg egy cikkem a Gamestarban... Azota is megvan az a szam, mindig kellemes ranezni es arra gondolni, hogy amiert gyerekkoromban oda voltam, abban egy picit en is benne voltam....

Szerkesztve: 2019. 11. 22., p - 21:26

A táborokat 98-tól mi szerveztük, óriási bulik voltak a balcsin :) 120-150 fő, óriási lan kendácsolás, akkoriban főként koax lannal.

Egy csoda:  http://guru.megesz.hu/alsoors/p0001112.jpg

A net is csoda megoldásokkal működött, callback és "nocharge"-os behívással, majd isdn-re fejlesztettünk, 128k-val, végül VSAT-os 2mbites downloaddal.
Talán 99-ben jött látogatni a német Vogel is pár napra, Bear kérte,h tartsuk magunkat távol tőlük..végül 2 parádés este kerekedett velük vilmoskörtével a helyi kocsmában. :)

Nagyon jó csapat és csoda idők voltak azok! rip..

Tegnap kérdeztem az újságárusnál, dec. 5-én jelenik meg az utolsó szám.

Szerkesztve: 2019. 11. 25., h - 16:27

Ha jól emlékszem az 1991 körüli Computer Panoráma számban olvastam először a Compuserve-ről és akkor elképzeltem, hogy van egy monitor, amin bejön egy külföldi nyelven írt hírek oldal..... nos akkor még erősen zsigulik, trabantok és dáciák járkáltak az utakon és egy commodore 64 -nek hasonló ára volt, mint egy autónak.... persze akkor már voltak olyan könyvek, hogy Ismerd meg a basic nyelvet ....
Most pedig egy Mac előtt ülök és éppen az interneten egy fórumra írok, miközben az okostelefonom csipog, hogy levelet kaptam .... Ilyen az élet és rohan az idő ...

:-D

Első gépem egy Commodore 16 volt. Gyári gépkönyvében: "Press [SPACE]" szöveg. Angol-Magyar szótár: space -> űr. Olyan gomb nincs. Fél év múlva megjelent a kezelési utasítás magyarul (mintha tökéletes tükörfordítás lenne, olyan pontosan követte az eredetinek még a tördelését is), és akkor megtudtam, hogy a SPACE valójában a szóköz :-DDD 1988-at írtunk.

91-ben a Commodore 64 már elavult volt és nem volt olyan drága. Nekünk is volt, talán a Tritontól vette használtam apám.
Abban az időben már ~20 MB-os HDD-s AT-s gépünk volt otthon (szintén használt) és - finoman szólva - nem voltunk gazdagok.
(én még Gepárdot is láttam, ha valaki még tudja egyáltalán, hogy mire gondolok)