Coffe Lake HT bug

Fórumok

Korábban volt szó a Sky Lake, Kaby Lake HT bugról:
https://hup.hu/cikkek/20170626/hibas_a_hyper-threading_implementacio_az…

Ez érvényes még a Coffee Lake processzorokra is (spectre, meltdown mellett)? Konkrétan G5400-ra.

Magyarul jó lesz nekem a G5400 hyperthreading-el, vagy inkább álljak Ryzen3 2200G-re ?

Hozzászólások

Pár kattintás árán ezt találtam: "THE MICROCODE PACKAGES FROM THE RECENT STABLE RELEASE (June 17th, 2017)
ALREADY HAVE THE SKYLAKE FIX, BUT YOU MAY HAVE TO INSTALL THEM."

De azért kéne egy checker tool, ami a jelenleg ismert nyomorokat listázza, hogy az adott rendszer mennyire törhető. Viszont ilyet nem találtam "csak" meltdown és spectre checkert, pedig azóta úgy rémlik hogy volt még pár hasonszőrű probléma.

Annyi kompromisszumot kötött az Intel hogy én most nem vennék csak a konkurenciától.

+1

Az Intel, hogy helyzeti előnyhöz juthasson az AMD-vel szemben, számos olyan megoldás alkalmazott a CPU design-ban, amiről pontosan tudták, hogy problémás, és a biztonság rovására megy.
A Meltdown különösen nagy szemétség volt a részükről, érdemes elolvasni a Wikipedia cikket. Már 1995-ben (!) megjelent egy publikáció, ami az ilyen jellegű hibákra hívja fel a figyelmet; úgy látszik, hiába.

És akkor az Intel Management Engine-ről még nem is volt szó...

Szerintem akinek van választási lehetősége, mindenképpen AMD Ryzen mellett döntsön. Most már laptop vonalon is megjelentek, és semmivel sem rosszabbak az Intel szarjainál, sőt.

Intel estén a HT kapcsán nem is a 2017-es bug, hanem az azóta kiderült cuccok garmadája miatt gondolkodnék. Bár az is biztos, hogy talán nem pont G5400-on fogsz virtuális gépeket vezényelni...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

no az se mavolt, azota par ujabb hiba is kibukott.
legutobbi a zombieload, de amilyen surun jonnek az ujabbak, lehet elvagyok maradva.

--
HUP te Zsiga !

Ez olyan szempontból is érdekes lehet, hogy 2017-es a HT bug, a Spectre, Meltdown hibákról is kb 2018 január elején lehetett olvasni. Lényegében mindenhol erről irtak. Ha jól emlékszem ezután jöttek ki a Coffee Lake processzorok.

Ha az új CPU-kban is ugyanúgy kezeletlenek a fenti bug-ok - mikor már azokról minden potenciális vásárló olvashatott-, akkor igazán "érdekes" az Intel hozzáállása.

A Coffee processzorok nagyrész 2018 január végétől elérhetőek.
http://www.cpu-world.com/Related_CPUs/Socket%201151_Coffee%20Lake.html

Most vagy ügyesek voltak és a "közismert" bugokat javították mielőtt kiadták a CPU-kat, ( mert úgy tűnik vissza nem tartották, el nem tolták a kiadás idejét), vagy "jó lesz az nektek" jelszóval jöttek az újak is az ismert bugokkal.

A kerülő utas, bios-ból, OS kernelből kezelt hibás működés ugyanúgy lassította az AMD processzorokat is - még ha náluk erre nem is lett volna szükség- , mint az Intelét.
Talán abban bízva , hogy az AMD teljesítményét jobban visszafogja ez mint az Intelét. De ezek már sötét spekulációk részemről...

Használ valaki Coffee Lake-et?
mauzi linkjével letesztelné:
https://github.com/speed47/spectre-meltdown-checker

Természetesen, csakhogy a Pentium 4-gyel jött a HT elsőre, az 2000 körül volt: https://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_4

Ha jól emlékszem, akkor utána a Core/Core2 szériában nem volt HT, csak utánuk a Nehalem-mel induló Core i szériával hozták vissza: https://en.wikipedia.org/wiki/Nehalem_(microarchitecture)

Szerintem ha ténylegesen ismerték és akartak volna vele foglalkozni, akkor minimum lépéseket tudtak volna tenni hw design és microcode szinten is a modell/designváltások körül. Aztán azt is teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy akkoriban ez egy annyira távoli elvi lehetőségként volt csak, hogy nem foglalkoztak vele.

Az Intel mumusáról is érdemes olvasni, akit már leigazolt az Intel: https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Keller_(engineer)

A sebezhetőségek egy része nem HT-függő, hanem az out-of-order végrehajtás eredménye, az pedig a P6 (Pentium Pro) ill. NetBurst (Pentium 4) óra mindegyik Intel CPU része. Az ARM processzorok is elkezdték az out-of-order végrehajtást, azok a CPU-k is tartalmaznak ilyen sebezhetőségeket. Nem is beszélve a POWER architektúráról, az is lyukas, mint a fene.
Sőt, az AMD processzorai is érintettek néhány ilyen sebezhetőségben, habár úgy tűnik, ők igyekeztek ezeket design szintjén kiküszöbölni. Ők nem kezelték "távoli elvi lehetőségként" ... :)
Az Intel arrogáns és soha nem riadt vissza, hogy tisztességtelen eszközökhöz folyamodjon. Csakis azért nem taposták el az AMD-t pár éve, mert monopol játékosként a piacon az amcsi kormányzat durván beleavatkozott volna a cég életébe - nekik az a jó, ha van egy gyenge AMD a piacon. Remélem a Zen architektúra kicsit javít az arányokon - a vásárlók javára.

Futtattam egy ellenőrzést. Az eredmény: https://pastebin.com/rjBUZU48

TLDR: a CPU érintett az összes sérülékenységben, de microcode és kernel oldalról védve van.

Friss mikrokód, friss kernel, Ubuntu 18.04LTS

Megj: sajnos már nagyon kellett gépet frissítenem, és a Ryzen-es ThinkPad-ek még nem jelentek meg akkor. Ha tudtam volna még várni, biztosan nem Intel-est veszek.