Milyen GPON routert?

 ( golgota | 2019. május 14., kedd - 10:56 )

Hali. Dig 1000-hez adott wifi routert kb. naponta kell újraindítani, mert egyszerűen "megfárad" és a 140 Mb helyett visszaesik úgy 300Kb körülire. Újraindítás után megint pár óráig, néha akár agy napig is jó. :D

Tudtok javasolni valami GPON routert, amit itthon is lehet kapni? De ha nem itthon az is jó, csak ki lehessen dobni az a fos default szállított wifi routert. :D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

es gondolod beengednek mas GPON eszkozt a halozatukba? egyebkent mikrotikhoz van GPON sfp....

+1 MT+GPON modul, de nem fog működni, mert az üveg végén csak a szolgáltató saját eszköze lehet. A megoldás: Bridge mód és mögötte etherneten saját router.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

+1

Az üveg végén az ő saját eszközük van, amiből csak egy újabb üveg jön ki egy mini huaweii wifi routerbe (itt kell megadni a pppoe username/passwd párost). Ez a gond. Amúgy a szerelők azt mondták, hogy rátehetek akármilyen wifi routert a doboz után, ha van benne megfelelő luk (GPON port).

A gond az, hogy az üveg végén levő kis dobozból nem jön rj45-ös port, hogy arégi szép gigabites wifi routeremet használjam. Szóval vagy azt csinálom, hogy berakok egy GPON terminált (https://www.tp-link.com/hu/service-provider/pon/tx-6610/) és akkor lesz még egy harmadik dobozom is, vagy veszek egy GPON porttal rendelkező wifi routert, így megint csak két dobozom lesz (szolgáltatói végpont + a gpon wifi router). Igazából a cél az lenne, hogy a szar "megfáradós" huaweii wifi routert váltsam ki. Az alibabán, meg hasonlókon aztán van elég olcsó ilyesmi, de valószínűleg ugyanebben a minőségben.

Ezért keresnék valami jobbat, akár magasabb árfekvésben is.

Várj! Az első "saját eszközük" az nem a DVB-C leválasztó? Más verzióban még semmelyik szolgáltatónál nem láttam olyat, hogy az üveg ne saját eszközükbe menne.
Az, hogy a szerelők mit mondanak, arra meg nem adnék. Ők sokszor betanított ácsok, akik be tudják húzni a kábelt, meg összedugni, ahogy megmutatták nekik. A rendszer működéséről fogalmuk sincs. Akkor már inkább ügyfélszolgálat!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az első valóban egy ilyen doboz, de abból egy koax meg egy optika "esik ki", és ez utóbbira szeretne a topicindító saját eszközt rakni - fene tudja, én ilyennel még nem szórakoztam, nálam az UTP - FTTH átálláskor bridge módra kapcsoltattam a Digi-s routert, és maradt a saját routerem az eredeti konfiggal.

Ez OK, csak ha így van, akkor a második üveg végén levő Huawei Home gateway ugyanolyan regisztrált szolgáltatói eszköz, mintha nem lenne előtte semmi. Azaz valószínűleg ugyanúgy nem cserélhető. Max. kérhet helyette olyat, amin van ETH, amit bridge-be rakathat, mint te is, meg kb. mindenki hasonló helyzetben.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

"kérhet helyette olyat, amin van ETH, amit bridge-be rakathat, mint te is" - nem helyette, az az, ugyanis a szolgáltatói hüvely doboz is tudja, csak kérni kell.

Bocs, feljebb úgy vettem ki, hogy nála valami olyan hüvely van, amin nincsen Eth, csak wifi - de visszaolvasva nem így van, csak a hüvely-t dobni szeretné, mert döglik. De szerintem, ha nem router, csak bridge módban menne, jobban bírná.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nem, nem. A wifi router doglik.
Amikor a wifi 300kB/s-el hasit a wifin, akkor rj45-on ugyanugy megvan a 140MB koruli ertek.

Szoval:
uveg a folyosorol -> bele a dobozba (amin nincs eth port es nem tudom hogy hivjak :d) -> uveg ki egy huawei wifi routerbe + koax ki a tevehez

Na most:
- A wifi router eth portjan mindig jo a sebesseg, sosincs baj
- A wifi levegőbű meg nem jon csak olyan modemes idok erzessel, amig ujra nem inditja az ember. Az ujrainditas utan per orat megint megy, majd bezuhan megint 9600 baud-ra, indithatjuk megint ujra. Ezt kb. naponta 3-4x :D

Ebbol arra kovetkeztetek, hogy jo nagy fos a software-e a wifi routernek, vagy valami igen nagy gaz van hardverileg. Ezert akartam egy masikat venni, amin van optikai port.

Mint itt irtak ezzel sem sokat erek, mert a szolgaltato azonositja az eszkozot. Szoval nem tudom kicserelni a huawei szart, hanem eth porton osszekothetem a sajat wifi routeremmel amin majd szolgaltatom a wifi-t. Tul sok doboz nekem, de vegulis elfer a polcon :(

Amin nincs eth port azt mini node-nak hívják.

köszi az infót

Nem tudom a diginél, hogy van de a Telekomnál be van kapcsolva az ONT Authentication

Fogsz egy neked tetsző, gigabitet PPPoE-vel és NAT-tal súlyosbítva :) is tudó wi-fis routert, majd felhívod a Digi ügyfélszolgálatát (szerződés meg miegyéb adatokat (PPPoE usernév/jelszó, illetve a routered konfig leírása is jó, ha megvan offline-ban) előkészítve), és kéred, hogy a routert tegyék át bridge módba (plusz wifi off). Ez után kimegy a routerre a konfig, bootol re, és bridge módra vált. A megfelelő RJ45-ös lukba dugott kábellel rácuppantod a saját routeredet, beállítod "szokásos" PPpoE-s DHCP-klienses WAN, ízlés szerinti LAN működésre, és készen is vagy.
A három doboz (gpon/tv szétválasztás, optika - utp átalakítás, saját router) nem igazán úszható meg egyszerűen, viszont teljesen stabilan tud működni a hüvely dobozka bridge módra átpattintva.
Mint anno az ADSL-nél is, igaz, ott a szétválasztást egy passzív szűrő csinálta :-)

Háát köszi az infókat és a segítséget. Kissé elszomorodtam, de ez van.
Ha három doboz köll, akkó' három doboz köll, oszt' kész. :(

nézd, a felhasználók több, mint 90%-ának tökéletesen megfelelő a szolgáltató által biztosított router.
A többieknek meg ott a PPPoE-Bypass :-)

Gyanítom, saját eszközt akkor sem fogsz tudni használni, ha a szolgáltató által támogatott az adott típus.
(értsd: a Te eszközödet nem fogják felregisztrálni a hálózatra)

így Mikrotik Gpon routerről ne is álmodj - amíg nem Te vagy a szolgálató :-)

DSL-nél se lehetett hivatalosan :) Szerintem a GPON terminált is be lehet úgy állítani, hogy menjen. Az más kérdés, hogy a szolgáltató nem fog neki örülni. :P Lesz egy unalmas pillanatom lehet kipróbálom.

A DSL-nél _eleinte_ volt tiltás, amíg nem alakult ki, milyen szabványok, beállítások az elfogadottak, után aztán simán bemehettél például a nemvagyokhülye pirosba vagy más műszaki kereskedésbe, és levehettél a polcról egy DSL-modemet, amik teljesen jól együttműködtek a szolgáltatói DSLAM-okkal. Nekem is ezért/így van valahol egy D-Link DSL-modemem, mert a szolgáltatói Askey szappantartó megmekkent (2006 április...), és időbe telt a csereeszközt megkapni.

Dslnél is kamu volt, valaki annó itt írta , hogy veszélyezteti a hálózatot. AnnexA-s router simán elbeszélt a dslam mellett, Nekem is volt ilyen (elődjét a Siemens fejlesztők kidobták a kukába és akitől kaptam kimentette, azóta van rá openwrt, mert a védett bootloader nem volt annyira védett). Ez eleve AnnexB-s volt, de az összeset át lehetett tákolni AnnexB-sre (erre meg azt mondták lehetetlen mert hardveres eltérés is van). Ennek ellenére valamelyik infineon lantiq alapú homehub simán összeszinkronizált és ment utána.

TR-069 miatt azonnal kibukik.

Telekom előfizető vagyok. Az még új dolog nekik. :D

Így nézett ki az eszköz beállítása egy éve:
https://imgur.com/OM5JrwU

Mostmár alakul:
https://imgur.com/a/eCDWQ4l

Szomorú, de szerintem észre se vennék ha kikapcsolnám. :D

A legmodernebb IT-s megoldás, ha megoldod, hogy valamivel automatikusan újraindítod naponta :) Aztán ha végleg megáll, a szolgáltató cseréli.

A helyedben ha akadozik, hívnám az ügyfélszolgálatot, hogy nézzék meg, aztán X ticket után maguktól cserélni fogják az eszközt, vagy megoldják a problémát, egy optimális világban.

Sakk-matt,
KaTT :)

Elég sokáig tartott, mire végre valaki leírta a legértelmesebb megoldást.

Ne az előfizető trükközzön, hanem a sok kézzel újraindítás helyett tárcsázzon, és indítsa a szolgáltató újra távolról - egy idő után cserélni fogják. Ha senki más ilyen problémával nem keresi őket, akkor kapni fog egy másik ugyanilyen tipusú dobozt (mert ez egyedileg szar eszköz), ha pedig sok felhasználó anyázik ezzel a bajjal, akkor meg egy idő után lesz új FW, vagy más tipusú eszköz, ami már jól működik (mert akkor típushiba).

naiv mód OFF

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

dd if=/dev/zero of=/dev/mtdblock0

Elromlott...

+1

72 órás hibaelhárítási kötelezettségük van a távközlési szolgáltatóknak.
Ha nincs, vagy sz*r a net, be kell jelenteni, és megcsinálják, kicserélik, stb.
Nem kell trükközni 3rd-party ONT-kkel (vagy Docsis esetén kábelmodemekkel), mert magától nem fog elindulni, a szolgáltatónak meg eszében sincs, hogy regisztrálja őket.

A GPON technológiáknál sok téren nincsenek egyértelmű és egységes standardek jelenleg, ezért többnyire minden gyártófüggő.
Ezért adnak ZTE ONT-ket egy-egy ZTE OLT által ellátott területen.

Kb ezen dilemmázok mint a poszter....
Egy amatőr dolog jutott eszembe. Mi lenne, ha egy médiakonvertert tennénk az optika végére? Hülyeség?

---------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

A két oldal L2-ben is más, nem csak L1-ben (Hint: Ethernet frame vs. GPON frame), úgyhogy nem mennél vele sokra.

nézd meg a gpon leírását a wikipedián és máris megválaszolja a kérdést.
azon ne is akadjunk fent, hogy a gpon egy szálon közlekedik,a standard mediakonverter pedig 2 szálon...
(tudom, létezik bi-di sfp)

illetve a GPON az 3 frekin kozlekedik.... 1310/1[35]0 + 1450 tobbnyire

Az UTP kábelre való konverzió során a bridge a GPON-ból csak 2 eltérő hullámhosszú fényt használ: https://www.electronicdesign.com/sites/electronicdesign.com/files/uploads/2014/01/0114_WTD_frenzel_Fig.gif

igen, az lesz az adat csatornaja...a harmadikon ott van a DVB-C, VOIP meg egyeb jarulekos, amit epp a HGW kipakol.

Mondtam, hogy amatőr vagyok....

Mondjuk a tv részét azt ugye eleve kiveszi egy kis gyufásdoboz azután jön a "digis router".
De, ha nem hát nem. Marad a három dobozos rendszer.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Szia!
Hasonló probléma miatt nálam a következő lett a megoldás: mivel saját gpon modult nem engednek, ezért a modem bridge-be és saját "router". Nekem RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN mikrotikre esett a választás, és ha lehetne bármilyen gpon modult hajlandó lennék megvenni, hogy megszabaduljak attól a rettenettől amit hoztak így harmadszor is, márcsak azért is, mert inkább kifizetem a jót, mint szarakodok. Sajnos az olcsó a drágább mindig...

Üdv. G.

Nekem a Huawei bridge módban beton stabil, könyves szekrény mögött lakik évek óta és nem volt vele dolgom. Sajnos ez 3 eszköz lesz.
--
https://naszta.hu