Wireless

Aruba IAP-325 - ZigBee gateway támogatás

Fórumok

Üdvözlök Mindenkit!

Adott a tárgyban jelzett eszköz, amit a saját 'AP-USB-ZB' adapterével ugyan ZigBee képessé lehet tenni, ám ez a cucc azon túl, hogy beszerezhetetlen még irgalmatlan drága is lenne. A kérdésem, hogy valaki próbálta-e már az Aruba AP eszközeit ZigBee gateway funkcióval felruházni 'Third-party' eszközök használatával, s ha igen, tudna-e javasolni jól működő, beszerezhető és megfizethető ZigBee USB dongle-t.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv: LittleT

Wireless hálózat tervezés

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy több szintes iroda, szintenként 6-700nm-es területtel, a szinteneken belül leválasztott irodákkal. Úgy gondolom ez már nem az a kategória ahová ledobál az ember pár tucat AP-t aztán majd jó lesz úgy. Cél az lenne, hogy mindenhol megfelelő jelszint legyen és ki tudjon szolgálni alsohangon 5-600klienst (150-200 ember, fejenként legalább két eszközzel). Nem a hálózati eszköz választással van a problémám, hanem szimplán azok optimális elhelyezésével. Vannak erre célszfotverek de mivel ekkora meló ritkán van így egy alkalomra nem ruháznék be. Azzal tisztában vagyok hogy egy adott fajta térelem mennyit ront a jelszinten, ezt figyelembe tudom venni, de úgy gondolom ekkora épülethez ez kevés.

Előre is kszönöm a választokat.

Wifi AP és számítógép között hálózati sebesség tesztelése

Fórumok

Csak érdekességképpen, de érdekelne, hogy ti mivel méritek a saját hálózatotokon a Wifi sebességet? Nyilván akinek OpenWRT-t futtató AP-ja van, az tud rá hálózati sebességteszter alkalmazást telepíteni. A Ruckusoknak van gyárilag Speedflex funkciója, amihez legalább iOS-hez és Androidhoz van kliense. Ráadásul aki kicsit szemfülesebb (mint pl. én ;-) ), az teljesen legálisan, publikus helyen megtalálja a UNIXokra fejlesztett CLI-t, és használhatja ezt egy gyors fordítás után (már ha olyan az OS - mondjuk FreeBSD).

No de mit csinál az egyszeri ember? Van hasonlója más gyártóknak is? Vagy épp flood-ping? Vagy mi?

[megoldva] A linuxom elfeljtette a Bluetooth-ot. Na de még hogy!

Fórumok

Sziasztok!

Ez egy Ubuntu Linux a desktopomon; egyszer csak - fogalmam sincs mióta - nincs Bluetooth eszköz-érzékelés.
Mivel rollingolom, így tudom, hogy ebben a felállásban kb. egy éve rendben működött.
A mainline Kernelekkel 6.7-ig random végignyálaztam párat, de egyikkel sem látszik működni.
A Blueman azt mondja, hogy 

$ blueman-manager 
blueman-manager 15.07.14 ERROR    Manager:137 on_dbus_name_appeared: Default adapter not found, trying first available.
blueman-manager 15.07.14 ERROR    Manager:141 on_dbus_name_appeared: No adapter(s) found, exiting

(Ezt sok fórumban olvastam... Szóval tipikus gond mostanság.)
Arra gondoltam, hogy esetleg valamiért tiltottam a kernel modulokat, de nem; jelen vannak.

A dongle-t kihúzom, visszadugom, az eszköz megjelenik az lsusb hatására.

Most jön a legizgalmasabb: 
Van egy VirtualBoxban futó Win11 a gépemen, és ott szépen átadom a Windows-nak, és teljesen jól működik a dongle-höz igazított végponti eszköz (egy füles).

Mi a bánat baja lehet a Linuxnak (a deszktop környezetnek)?
Köszönöm, ha valaki tud segíteni a Bluetooth eszköz használhatóságba tételében Linux alatt.

Megoldva: https://hup.hu/comment/3013043#comment-3013043

publikus wifi elérés jogi háttere

Fórumok

Sziasztok,

Tudtok e bármilyen jogi szabályozásról, törvényről, akár adott szolgáltató ASZF-jében, hogy milyen módon lehet "hivatalosan" és jogszerűen publikus wifi szolgáltatást nyújtani pl egy sportcsarnokban, uszodában, étteremben, például a vendégtérben? Egy ideje próbálok utána keresni a témának,de elég szürke zónának tűnik. Ki kell függeszteni valamilyen szabályzatot az adott térben pl?  Köszönöm, ha valaki ad egy kiindulási alapot! :)

OpenWRT - MT76 tuning(?)

Fórumok

Eddig sikerült olyan routereket kifognom, amik ath79/ath10k drivereket használtak (Qualcomm chipset) és ezeknél remekül fel lehetett csavarni a teljesítményt (mindkét, azaz 2.4 és 5GHz wlannál egyaránt): vdevs, peers, stb...

És tényleg, remekül teljesített: több SSID (külön VLAN-ok), 30-40 csatlakozás, zökkenőmentes adatforgalom sok kliens esetében is (átlagos böngészős használat, nincs használva torrent és video stream).

Azonban mostanában MT76 chippel szerelt routerek vannak, ezeket képtelen vagyok ilyen szintre felhozni.

Van valakinek ötlete vagy tapasztalata, hogy miként lehet ezt megoldani? Vagy eleve a MediaTek-es termékeknél alacsonyra rakták a lécet?

WIFI random elhasal

Fórumok

Sziasztok

 

Segítséget szeretnék kérni tőle. Adott egy régi gép (Lenovo Y50-70 ~9-10 éves) és egy Ubuntu 20.04.
Teljesen random elmegy a wifi, csak az újraindítás segít rajta, más nem.

Dmesg log:
http://www.pokolstudio.hu/wifierror.txt

Kérés hogy ez HW vagy SW hiba lehet?

Esetleg próbáljak meg egy wifi kártya cserét?

Tervezek már gépet cserélni, de még pont nem most :D

Köszi!

Akadozó Bluetooth audio Linux, Bluez, Pipewire [megoldva]

Fórumok

A setup: okostelefonnal párosítok egy régi laptopot (a laptopba beépített Bluetooth modult használva), majd a laptopot média audióokiementként használom a telefonról. (Tehát úgy mint egy Bluetoot hangszórót.) A laptopon a beépített hang-vezérlő analóg jack kimenete egy HIFI-re van kötve. Nem konfiguráltam semmit, a párosítást bluetoothctl programmal csináltam, a Bluetooth kimenetre kapcsolását pedig automatikusan megcsinálta a Pipewire. Ubuntu 22.04, Pipewire 0.3.48.

A probléma: Az elrendezés működik, de időnként beszaggat a hang kimenet, ilyenkor zavaróan kimarad a hang rövid időkre párszor egymás után. Próbálgattam, hogy mivel van összefüggésben:

 * A Bluetooth átvitel távolságon nem nagyon múlik: ha a telefon a laptop mellett van, akkor is szakadozik. Sokkal messzebb menve is tudott jól működni amikor szerencsém volt.

 * A gépen végzett műveletek be tudják szaggatni az audiót. Főleg a böngészés. Lehetne CPU korlátos, de 4 magos 8 szálas i7 proci, nem kellene, hogy CPU korlát legyen szerintem. Inkább a hálózat használatot gyanítom: például közel van egymáshoz a Wifi és a Bluetooth modul, és egymást zavarja (a net wifin van jelenleg, de ki fogom próbálni kábellel is).

 * Akkor is volt hogy beszaggatott, amikor nem csináltam semmit a laptopon. Persze lehet, hogy magában netezgetett egy kicsit, nincsenek kikapcsolva az automatizmusok, meg a böngésző is nyitva volt, csak nem nyomogattam.

A kérdésem az, hogy lehet-e növelni a bufferelés hosszát, és van-e értelme, tehát javítja az átvitelt a protokoll, ha van rá ideje? Ha van, akkor a buffer növelése megoldhatná a problémámat, mert telefonálásra nem használnám, csak zene lejátszásra, a delay nem zavar.

Esetleg van-e valakinek tapasztalatból tippje, hogy mit kellene állítani, hogy jól működjön ez?

 

Szerk.: A megoldás az lett, hogy valóban zavarta egymást a Bluetooth és a Wifi. A laptopot Ethernet kábellel kötve az Internetre és a Wifit teljesen kikapcsolva a probléma megszűnt. Egyébként is ez volt a végleges terv, csak mivel kábelezni kellett hozzá, ezért előbb Wifivel próbáltam ki, ami nem jött be.