Wireless

[megoldva] Unifi AP vs. IPv6

Fórumok

Azt vettem észre, hogy egy ideje a WiFi-n csatlakozó eszközök (se laptop, se telefon) nem kapnak IPv6 címet. Régebben tökéletesen ment, most csak ha vezetékes hálózaton csatlakozok, akkor van IPv6 címem. Nemrég volt firmware frissítés az AP-khez, lehet, hogy azóta van ez a probléma. Más nem tapasztalt ilyet? Nem is értem, ilyen problémát hogyan okozhat az AP?

Megoldás: Multicast and broadcast filtering - bekapcsoltam ezt az opciót néhány hete, ez okozta a problémát (a router advertisement üzenetek multicast címre mennek, ezek nem jutottak el a kliensekhez). Köszi az ötleteket.

A wifi mesh jó dolog, vagy kamu?

Fórumok

Kezdi nem bírni az itthoni wifi AP az eszközöket. Laptopok, telefonok, mindenféle bigyókák, összevissza talán 10-15 eszköz.

Azért gyanakszom konkrétan az AP-re, mert amikor kezd kehes lenni ez-az, akkor az AP ki-be kapcsolása kb. egy hétre megint megoldja a problémát.

Szóval gondoltam én, keressünk valami jót.

Nagyjából azt találtam, hogy a mesh az mindenre is jó, és hülye, aki nem azt telepít.

De én konzervatív vagyok (vagy maradi, elmaradott, kőkorszaki), és úgy vagyok vele, hogy egyrészt a drótnál nem jobb a wifi, másrészt meg nem feltétlen előnyös, ha az eszközök bevilágítják a lakást (figyelembe véve, hogy az esetleges szomszédsággal is veszekednek majd).

Ezért aztán konkrét tapasztalatok érdekelnének, konkrét eszközökről, preferáltan olyanok, amik épp kaphatók a nagyobb (esetleg magyar) webshopokban, nem úgy mint pl. ez. Én szívesen vennék egy "hagyományos" eszközt, pl. egy AC Lite-ot, vagy ami épp javasoltok, de ha ez tényleg botorság, akkor hajlok a jó szóra.

Momentán egy gipszkartonozott falakból álló lakásba kellene, de ahogy nézem, nem a jelerősség vagy az interferencia a gond, inkább az AP "fárad" el a "sok" klienstől (igen, korábban, kb. fele ennyi klienssel, úgy nagyjából semmi baja nem volt).

Hasznalhato Wifire az 5,8 Ghz-es frekvencia Magyarorszagon?

Fórumok

Kivancsi lennek, a 140 feletti csatornak (U-NII-3 sav) hasznalhatoak-e a szabalyozas szerint?

Ez a dokumentum WiMAX-nak szant frekvenciakent ir rola, de nem irja, hogy kis teljesitmenyu (normal) wifi-re nem hasznalhato.

https://www.hiradastechnika.hu/data/upload/file/2005/2005_8/HT_0508-6.pdf

Frekvenciatablazat itt:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels#5_GHz_or_5.8_GHz_(802.11a/h/j/n/ac/ax)

Sávszélesség vs ISP

Fórumok

Sziasztok!

Hoztam egy érdekes kérdést. Legalább is nekem érdekes volt a nyomozás, de most nem látom a fényt az alagút évgén. 

A probléma egyszerűnek tűnt elsőre. Nem nevesített internet service provider kis hazánkban szolgáltat jó áron dolgokat, többek között internetet. Sávszélesség adott, garantált sávszélesség adott. Még router akciót is hirdettek, hogy tessék, ezekből a routerekből válaszd ki a neked megfelelőt. Abból baj nem lehet, ha a szolgáltató által javasolt eszközöket használjuk. Így esett a választás egy TP-Link Archer C7 AC1750 kétsávos gigabites vezeték nélküli routerre. Az aktuális 100/100-hoz nagyon túl van méretezve, van rajta tartalék, később a gigabithez is jó lehet. Szimpatikus eszköz, és ami nekem szempont volt, openWRT is telepíthető, illetve van benne USB print szerver.

Tök jó, hogy olcsó a szolgáltatás és felfelé is hasítani fog. Kontra, hogy nekem kell eszközt venni. Ez mindig kicsit rizikó, mert indulhat az egymásra mutogatás ha valami nem működik. Nekem nem tűnt problémának, legalább szabadon lehet konfigurálni az eszközt, nincs olyan para, hogy csak bridge módban tudsz kinyitni a nagyvilág felé ssh-t vagy ilyesmi.

De hát a szolgáltató szerint mindig a te eszközöd a rossz, nem lehet nála a hiba, ez mindig teljességgel kizárt, legalább is az első körben csak ez lehetséges. Vagy a géped rossz vagy a routered vagy az összes otthoni eszközöd. Így került kölcsönbe hozzám egy már nem is tudom milyen Linksys és egy TP-Link Archer C1200 AC1200 kétsávos gigabites wifi router. Tehát az ISP csak akkor fogad be hibajegyet, ha azt közvetlenül a falba, az UTP aljzatra csatlakoztatott géppel méred, a saját maga által biztosított sávszélesség mérő oldalon mérsz problémát. Ahogy ők fogalmaztak, egy gép vezetékes működését tudják garantálni.

Ez csak nekem furcsa!? Hány otthonban van pontosan egy darab vezetések eszköz? Mondjuk így tényleg megy a 100/100. ha felhívom a supportot, mondja is, hogy húzzam ki a routert és dugjam be a gépem. Merthogy lája a supportos.

Nézzük a sebesség tesztet. Az a mérés gyanús nekem, ott valami rossz. Ha disconnectálom hálózati kapcsolatokat, vagy csak szimplán kihúzom a routert, folytatja a mérést, elkezd felfelé is tölteni, illetve package lost sem nagyon van. No, ezt meg hogy jött össze?

Node a fő probléma, hogy nem jön át a sávszélesség routeren keresztül, csak a 80%. CPU load meg nem nyalogatja az eszköz határait. Wifi-n keresztül kb. a sávszélesség 50%-a jön át, ekkor már örülök. A slussz poén, felfelé hozza a maximális sávszélességet, csak lefelé döglődik.

Most jön a csavar. A router mögötti gépek között több száz gigabittel másolgatok át http-n keresztül, pedig itt a lakóparkban azért van pár router. Csak a WAN felé nem hasít.

A C7 kapott egy openwrt-t (megvolt kb. 15 perc alatt, semmi nem került fel, csak a faactory.bin), most már legalább kábelen átjön teljes sávszélesség. A wifi továbbra is döglődik ha wlan felé kell menni.

A következő slussz poén, hogy Telekomos hálózaton szintén tökéletesen működnek az eszközök, bár ott kevés volt a jelszennyezés. Illetve, meg kell említeni, hogy itt a szolgáltató Huawei eszköze mögött van a tplink router.

Mos jön a kérdés. Ez jól van így? Mi értelme van így a gigabitesnek, ha 30 körül döglőnek a wifi-s eszközök. Nyilván kipróbáltam éjszaka is, egy darab eszközzel, hogy kizárjak mindent amit tudok. Ez ezt tudja a technológia? Az ISP-nél van a hiba? Nálam van a hiba? Mit érdemes tesztelni?

Váram a tisztelt HUP-os fórumozók szíves véleményeit.

Üdv, dev/null

[WORKAROUND] Időnként a WLAN AP authentikációs hibával elutasítja a kapcsolatot

Fórumok

A közelmúltban szolgáltatót váltottam, és jelenlegi szolgáltató egy FRITZ!Box 7530-as modem/router/WALN AP kombót adott. Amióta ez az eszköz van, a WLAN hálózatra való feljelentkezésnél (notebook boot vagy wakeup) időnként (teljesen véletelnszerűen) az AP elutasítja a WLAN kapcsolatot "PREV_AUTH_NOT_VALID" indokra hivatkozva. Ha a netctl@wlan0 service-t kézzel újraindítom, akkor zokszó nélkül felcsatlakozik.

Nagyjából 2 hete harcolok az AVM (FRITZ!Box) supporttal, de reménytelen velük eredményre jutni. Először hülyeségeket mondtak, pl. hogy állítsam a WLAN AP IP címét 1 végződésűre, aztán megállapították, hogy ez a notebook driver hibája, és majd a driver update megoldaj, aztán amióta végképp sarokba szorítottam őket, azóta csak azt hajtogatják, hogy ők RFC konformak, és a hiba csak nálam lehet. Szerintük távolítsam el az internet kapcsolatot, indítsam újra a gépet, és telepítsem újra az internet kapcsolatot. Mindezt azok után, hogy nem tudom hány körben tisztáztuk, hogy linux van a gépen, és folyamatosna linuxos logokat küldtem nekik ... siralmas.

Amit nem voltak hajlnadóak elárulni (az indokot mindenkinek a fantáziájára bízom), hogy a FRITZ!Box miért jelez authentikációs hibát, és miért bontja a kapcsolatot. Szóval OK, hogy a notebook a hibás, de miben és hogyan? A driver update szerintem több, mint valószínűtlen, mivel az authentikációt nem a driver végzi, amennyire én tudom, illetve ez a gép hosszú éveket ment hibamentesen egy másik AP-val.

Ha valaki futott már ilyenbe, vagy van valami ötlete, örömmel fogadnék egy kis segítséget.

Telenor Hipernet XXL

Fórumok

Sziasztok!

 

Költözés előtt állunk és sajnos az új otthonunkban jelenleg még nem megoldható a vezetékes internet bekötése. Kisváros, viszonylag új lakópark, egy szolgáltató sem építette még ki a hálózatát. Ennek okán nézelődtem, hogy milyen alternatívák vannak. Tapasztalatokra lennék kiváncsi, hogy a Telenor Hipernet XXL valóban korlátlan-e, mennyi adatforgalom után szólnak az emberre, egyáltalán használhatom-e ezt a fajta előfizetést egy 4G-s modemmel felszerelt routerben? Az lenne a terv, hogy ubiquiti eszközökből építek hálózatot, és egy 4G képes cucc szolgáltatná az uplinket.

 

Előre is köszönöm a segítségeteket.