[megoldva] Milyen LTE-s, asztali routert vegyek?

 ( omlas01 | 2019. január 8., kedd - 14:06 )

Sziasztok!

Telenoros korlátlan adatcsomagom van, melyhez tartozó sim-ről megy az otthoni internet. Szeretném asztali routerrel osztani, mert jelenleg egy tablet működik hotspot-ként, ami nem túl ideális.

Az elvárások:

 • Mindenképp legyen RJ11-es konnektora, hogy vezetékes telefon ráköthető legyen. A simkártya hang alapú, havi 50 perc lebeszélhetőségű és kötelező is havonta legalább egy hívást indítani. Eddig a hívás idejére átraktam telefonba a kártyát, de már unom dugdosni és használnám is a lebeszélhető keretet.
 • Mindenképp legyen rajta RJ45-ös csatlakozó, legalább 4 darab
 • 4G számára mindenképp, WiFi számára lehetőleg legyen külső antennája. Ha van, ha nincs külső antenna, csatlakozója akkor is legyen.
 • Lehessen port forwardot beállítani (IP kamera távoli eléréséhez).
 • Lehessen IP-t mac címhez kötni. Ha nem lehet, az is megoldás, ha DHCP-vel nem változik a kiosztás, ha a routerre csatlakozott eszközök ki- bekapcsolnak. (enélkül a port forward nem sokat ér)
 • Biztos van még egyéb funkció is, ami elég fontos, de most más nem jut eszembe (lehet, hogy túl egyértelmű elvárások, ezért inkább lentebb leírom, hogy milyen eszközök lesznek csatlakoztatva)

Hálózati topológia, eszközök:

Földszintes, emeletes családi sorház, földszinten nappali, emeleten három háló. A három háló be van kábelezve cat5e-vel a nappaliba központosítva.
Jelenleg a teblettel hotspotolva a földszinten jellemzően 20-30Mbps a sávszél (speedtest.net-en mérve), az egyik emeleti hálóban 80-100Mbps. Emiatt valószínű, hogy a routert is az emeleten kell elhelyezni.
A földszint és emelet között vasbeton födém, szobák közt 10-es téglafal van. Emiatt az emeleten lévő routert valószínűleg ki kell egészíteni földszinti routerrel is. Jelenleg van egy használaton kívüli D-Link DWR-116-om, ezt számon a feladatra.
Az eszközöket illetően elég 2,4 GHz-es freki, mivel nem mindegyik tudja az 5GHz-et, és azonos hálózatra kell csatlakozzanak. Régebben ami routereket használtam, azoknál vagy nem lehetett egyszerre használni a két frekvenciát vagy az egyiken csatlakozott eszköz nem látta a másikat.

 • WLAN eszközök: laptop, tablet, két okostelefon
 • LAN eszközök: IP kamera, Raspberry Pi, Okostv
 • A fentiek alapján milyen routert vegyek?

  Jelenleg egy Tenda 4G680-ast néztem ki, de félek tőle, hogy olcsó kínai húsnak drága a leve, ráadásul RJ11-ese sincs. Vagy vegyek inkább drága kínai húst, pl. Huawei B525-öst? Vagy valami mást?

  Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

  A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

  A B525 javára: gigabites lan és AC 3 streames wifi. Sosem próbáltam telefont dugni rá.
  Alapból csak 8 ip cím hozzárendelést mutat a telenoros firmware nálam. De nem azt használom, mert a szolgáltatós eszközök ilyen téren elég lebutítottak, így inkább egy régi routeren futó openwrt kezeli a dhcp kiosztást, persze a netes router címét reklámozva a klienseknek átjáróként.
  Egyébként úgy látom, hogy a telenortól véve a b525 routert (akár egy hipernet praktikum feltöltőkártyával) csak 28 ezerbe kerül, az mintha nem lenne nagyon sokkal több, mint a tenda ára.

  Az, hogy a régi routereden nem látták egymást az eszközök, csupán felhasználói hiba. Biztosan be volt kapcsolva a hálózat szeparáció. Normál esetben mindegyik wifi és lan kliens látja egymást.

  Köszi.
  A szolgáltatói B525-ről azt olvastam, hogy erősen korlátozott a menüje a gyárilag függetlenhez képest. Sajnos részleteket nem találtam.
  Megérheti a gyári B525 a majd húszezres felárat?

  Én a Telenoros Huawei B525s-23a-ról tudok nyilatkozni. Időnként elfelejtett DynDNS-t frissíteni némelyik darab. De kb 100-150 db volt ha jól emlékszem és ebből csak néhány csinálta. A beépített VPN is értelmetlen volt, mert használatakor bizonyos funkciók össze-vissza működtek a routerben. Más problémára nem emlékszem..
  JA! Előfordul hogy bizonyos szolgáltatói fw verziók(ban/tól) kiveszik a távoli (WAN) menedzsment lehetőségét, például T-s Sagemcom ONT 5655v2-ben.

  +1 a Huawei B525-re.

  Mellette szól még két érv:
  - LTE-A Cat.6 szabvány szerinti carrier aggregation-t támogatja, így egyszerre tud működni a 800 és a 2100MHz-es LTE frekvenciákon, összefogva azok szabad kapacitásait
  - külső MIMO antenna csatlakoztatható hozzá, ha gyenge lenne a beltéri lefedettség

  Felhívtam a Telenor ügyfélszolgálatot és azt a tájékoztatást adták, hogy a port forward és telefonos hanghívás funkciók nem elérhetők a Telenor által forgalmazott készülékeken.
  Így, ha ezeket szeretném használni, akkor gyári forgalmazású routert kell venni.

  teszel ra egy gyari firmware-t.

  t

  Btw, a hello data kártyával (erre tippelek a leírásból), online apn-nel nem publikus ip-d van. Szóval a port forwarddal sem jutsz előrébb.

  Nekem hipernet home van, ahhoz publikus ip jár. De mesélik, hogy van többféle (pl biztonságtechnikai cégektől) olyan flotta, ahol korlátlan adat van hasonló áron telenoros hálón. Ezekhez sokszor még társkártya is kérhető második eszközbe pár százasért.

  Egyébként tud port forwardot telenorossal is a b525 nálam, itt egy képernyőkép
  https://prohardver.hu/dl/upc/2019-01/23987_b525-pfw.jpg

  A hanghívást nem tudom, nincs készülékem hozzá és csak adat az előfizetésem is.

  +1
  Én is hello datás vagyok és privát ip címem van csak.

  Igen, hello data :-(

  Én biztonságtechnikai cégnek is dolgozom és sokszor korlátlan ephone-t használunk (ha nem az ügyfél hozza az előfizetést):
  http://mobilinternet.ephone.ch/

  "minden ÁFA-s adószámmal rendelkező vállalkozásnak 6490 Ft / hó*
  mindenki másnak 6490 Ft + 5% ÁFA / hó*, azaz 6814 Ft / hó

  Nincs havi flotta díj
  Nem kell odafigyelned az adatforgalomra
  Nincs kötelező hanghívás
  Használhatod akár ipari célokra is (pl.: kamerarendszer, riasztó, okosotthon)
  Telefonkészüléken kívül adatmegosztókban is használható (pl.: router)
  Nincs hűségidő, bármikor felmondhatod, ha nem vagy megelégedve a szolgáltatással"

  Ennél van jobb ajánlat is más flottában, de az nem publikus.
  Szerintem ez még mindig él: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KrOe5ns-q5rMHabOg1z-WlxHFu8_OitBlzA8FtJ0BfQ/edit#gid=0
  (iQpro Adatkártya)

  Köszönöm a tippet, az ephone elgondolkoztató.
  Ha már Telenoros hálózatot használ, akkor miért csak 150 Mbps az elméleti maximum, mikor a Telenornál 300?
  Vagy ennek nincs jelentőssége?

  Korlátlan adatban, sebességben korlátos, mint nagyonrégen az adsl-es csodáknál (mármint régen az adsl is adatkeretes volt) pl. Lásd csomagkapcsolás vezetéknélküli hálózaton témakört.

  Amúgy meg nem hiszem, hogy különösebben releváns lenne. Mióta létezik a Helló Data azóta 50-60Mbit felett még sosem mértem a Telenornál. Előtte 100 felett volt átlagosan.

  "Ha már Telenoros hálózatot használ, akkor miért csak 150 Mbps az elméleti maximum, mikor a Telenornál 300?"
  Nem tudom, én még nem láttam sehol 100 Mbps sebességet sem.

  "Felhívtam a Telenor ügyfélszolgálatot és azt a tájékoztatást adták, hogy a port forward és telefonos hanghívás funkciók nem elérhetők"
  Akkor vagy nem tudják mit árulnak vagy megint szoftvert frissítettek, ugyanis 1 éve még biztosan ment benne a port tovabbitas.

  Mint írtam "az egyik emeleti hálóban 80-100Mbps." És lehet, hogy csak azért ennyi, mert a tabi nem tud többet. Ezek szerint jó lefedettségű az adott hálószoba potenciális rálátással a bázistoronyra.

  Ha már ilyen jók a környezeti feltételeim, akkor érdemes kihozni a kapcsolatból amit csak lehet.
  A B525 fele hajlok, szerintem meg is veszem, csak le kell valahogy nyelni a többtízezres vételárat.

  Az ügyfélszolgálat pedig olyan volt, hogy: "Kérem tartsa a vonalat, míg megérdeklődöm a kívánt információt a technikus kollégáktól".
  Az adott technikus meg vagy eltalálta vagy nem. Utóbbira már volt tapasztalatom: Telekomos, digitális kábeltévét akartam settopbox nélkül, csupán kártyaolvasóval használni. A személyes és telefonos ügyfélszolgálat is azt mondta, hogy nem szabad és technikailag nem is lehetséges. Nem értettem velük egyet, próba szerencse alapon vettem egy Strong márkájú, DVB-T-hez reklámozott kártyaolvasót, slám működött a T-s DVB-C-vel is.

  Az nem megoldás ha beteszed a simet egy olyan okostelefonba ami már tud 4G-t és képes usb internetmegosztásra?
  Ez esetben összedugod a telót egy router usb portjával és natolod a hálót befelé.

  A mobilos wifi hotspot nem megoldás - a huawei p20pro-m is már kezd megfeküdni (durván belassul a hálózat) ha 3-4 eszköz van rárakva.

  Sőt ha nem akarsz ezért routert venni első körben kipróbálhatod a raspi-val is: a telefon hálót oszt kábelen, a raspi wifin pedig továbbítja.

  Vagy veszel egy "újhullámos" wifi jelerősítőt, ami nem kifejezetten repeater hanem saját alhálót csinál és a mobil wifi hotspot-ját alhálóba teszed és jelerősíted. Pl EZ a fajta wifi extender képessége majdnem ott van, mint egy routernek.

  "Az nem megoldás ha beteszed a simet egy olyan okostelefonba ami már tud 4G-t és képes usb internetmegosztásra?"
  Nem, nincs felesleges, erre a célra használható okostelefonunk.

  "a raspi wifin pedig továbbítja."
  1-es Pi-m van, wifije nincs.

  A hotspotos megoldást hanyagolnám, mint írtam most is az van, helyette dedikált eszköz szükséges, mely stabil kapcsolatot biztosít.

  Azért köszönöm a tippeket.

  Mikrotik wap lte kit + switch?
  RJ11-hez miért ragaszkodsz? Ha már VoIP akkor valami voip telefon.
  Szerintem nincs az a router ami képes gsm hanghívást indítani, mintha mobil lenne. Net díjcsomag módosítás nem opció?

  "Mikrotik wap lte kit + switch?"
  Ha lehet, akkor egy eszközzel oldanám meg, feleslegesnek tartok külön vezeték nélküli és vezetékes eszközt.

  "RJ11-hez miért ragaszkodsz?"
  Írtam: "A simkártya hang alapú, havi 50 perc lebeszélhetőségű és kötelező is havonta legalább egy hívást indítani. Eddig a hívás idejére átraktam telefonba a kártyát, de már unom dugdosni és használnám is a lebeszélhető keretet."

  "Szerintem nincs az a router ami képes gsm hanghívást indítani,"
  Elvileg a Huawei B525s-23A tud. Legalábbis a manuál (6./13. oldal) szerint:

   "The B525s-23a provides the following services:
  • Data service
  • Voice service
  • SMS
  • Security service
  • Local maintenance management function"
  • ...
   Voice(optional)

  • VoIP
  • Supports the Session Initiation Protocol (SIP).
   Supports G.711a/G.711u/G.726
   (-24/-32)/G.722 for encoding and decoding.

  • CS voice
  • Supports CS voice communication over UMTS
   and GSM networks.
   Supports the circuit switched fallback (CSFB).

  "Net díjcsomag módosítás nem opció?"
  Nem.

  Azért köszönöm a tippeket.

  az ATD mar nem divat? :D az siman hangkent megy ki....

  sub

  Nekem pontosan ez a problémám volt fél éven át.
  A következő stabil és mindennek eleget tevő megoldást találtam:
  Openwrt-s router (mindegyik jó, csak legyen USB port) és mobil telefon.
  Egyrészt azt néztem, hogy a 4G routerek minden esetben drágábbak és kevésbé kompatibilisek mint egy kb bármilyen 4G-s 30.000Ft-os telefon.
  Másrészt így a mobil bármikor lehúzható vagy akár le se kell húzni csak megcsinálni vele a havi egy hívást 2-3 percre.
  Harmadrészt, nem kell megtanulni egy új router beállításait és minden a megszokott üzemben megy. A belső hálózat így a régi.
  Ennek a módszernek van egy barbár oldala, ami technikailag zavaró, amúgy meg működik: 3x-os NAT:
  1. Telenor ehhez a csomaghoz már eleve NAT-olt IP-t ad. 100.x.x.x
  2. Mobil telefon tovább natolja és USB-n egy 192.168.A.x-es címet ad.
  3. A router meg megint ad egyet hozzá amit te választasz: 192.168.B.x
  Így tulajdonképpen a dyndns-nek semmi értelme nincs, jump szerver kell az eléréshez. De erre remek a reverse SSH.
  Ezen kívül nincs benne hiba és számomra is meglepő volt, de kb 5 perc volt beállítani. Ebben (is) nagyon menő az Openwrt már.
  És volt még egy másik szempont: mit fogok csinálni a speciális 4G-s routerrel amint lesz stabil kábeles netem megint? Tejesen untrusted és csak egyel több lom a polcon.

  Nekem van vezetékes netem is, nem csak mobilnet. Két simes a telefonom, szóval társkártya megy adathoz abba, nem fizetek külön mobilnet csomagot arra.

  A telekomos vezetékes és a telenoros hypernet home is publikus ip-t ad nálam, szóval nincs többszörös nat sem.
  Igaz, nem is egyszerű a helyi hálózatom, mert 3 router van rajta :D
  A telekomos, ami a vezetékes átjáró. A telenoros, ami a mobilnetes átjáró, meg egy régi openwrt-s, amin olyan szolgáltatások futnak, ami a szolgáltatósokon gáz szokott lenni (dhcp fix kiosztás, plusz rajta állítom, hogy vezetékes vagy mobilnet irányba menjen a forgalom, de nem rajta keresztül megy akkor sem).
  Régebben a wifi ap is volt az utóbbi, de most a b525 van accesspointként is beállítva, akkor is, ha vezetékes netet használok.

  Ha lerohad vezetékes, akkor egy helyen átírom és azonnal a mobilnetfelé megy minden forgalom minden eszközről. Lehetne automatizálni is, csak lusta voltam, annyira nem gyakori eset. Múltkor aktiválták az ipv6-ot telekom irányból, hát az kiírthatatlan, okozott némi kavarodást. Majd neki kell ülnöm és erre is átgondolni, hogy mi merre hány méter.

  Használtan, hétvégi próbagaranciával talátam egy Huawei E5186s-22a routert, az eladó elmondása szerint gyári kiadásban.
  Ezt a készüléket ismeri valaki, van róla pozitív/negatív tapasztalat?

  Kicsit ferdített az eladó: személyesen találkozva kiderült, hogy nem gyári a router, hanem Telekomos, de pénzért függetlenítette és OEM firmware-t kapott.
  A teljesen factory értékekhez képest csak az apn-t kellett beállítani és már megy is a mobilnet.
  Hagyományos, analóg-vezetékes telefonkészülékkel azonnal működik a hívásindítás és fogadás is.
  [UPDATE] délután/este 18-21 órás csúcsidőben, lakás közepén, lehúzott aluredőny mellett 20-30 mbps a sávszél, reggel fél hat körül viszont 80-90. Mindezt a saját, beépített antennájával.

  Egy ilyen van nekem is, eladó, ha még kell esetleg valakinek: Huawei E5186s-22a

  --
  https://iotguru.live