Frissítések

 ( Zahy | 2018. december 30., vasárnap - 21:46 )

Jó ez a karácsonyi időszak, gatyába lehet rázni a saját rendszereinket is.

1. Miután minden szépen és jól lement a netbookon és a fő laptopon, tgenap megfrissítettem az asztali gépet, FreeBSD 11.2 -> 12.0 . Hááát. Belekavarodott abba, hogy van egy extra bootpool-om, ennek eredményeként lett egy bootolható, de kernelt nem látó rendszerem. Eltartott egy darabig, míg sikerült felfognom, hogy pontosan mi is történt, és immár rendesen indíthatóvá varázsoltam a gépet.

2. A nagyobbik gyerek valamikor megejtett egy frissítést a saját gépén. Ubuntu 16.04 -> 18.04 . No az a frissítés ki tudja miért félig sikerült, ennek eredményeként félig már felkerült a Python 3.6, de fönt maradt a 3.5, viszont a nem teljesen sikeres frissítés ereményeként az új kernel panic-kal köszönötte a kedves felhasználót. Ezt ma délután vettem górcső alá. Eltartott egy darabig míg kiderült, hogy a hibás Python telepítés eredményeként az újonnan telepített kernelhez nem készült initrd, így nem véletlen, hogy a mountroot elhalálozott. Szóval régi kernel boot, konzolos bejelentkezés (mert a grafikus felület se enged be a félig sikerült upgrade miatt), apt-get --fix install, apt-get update, apt-get upgrade, apt-get dist-upgrade és apt-get autoremove --purge - és szinte tökéletes, jelenleg egedül az ujjenyomatolvasó nem megy. Az előző LTS-ben mintha nem lett volna eszköz, hogy ezt admn szintről engedélyezzem vagy tiltsam, - de ott ment. Az új verzióban már van ilyen lehetőség, de nem megy. (Mindegy, ha lesz még kis idő, akkor belenézünk még egyszer.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez valami ilyen este/ejszaka/hajnal/reggel lehetett.
Csak hw frissites volt es rendszer koltoztetes, de ami lehetett az megszivatott.
Elen az uefi, lvm, grub komboval.
Amikor egy nagykonyv szerinti koltozes vegen nem tetszik a rendszer es jon az a 5-7 ora reszeles, hogy mi is a tortenet ha minden success volt.
Megoldas itt is az initrd korul volt keresendo de legalabb nehezitve, hogy be sem bootolt random panic majd grub shell, meg busybox es mint kiderult az uj sas vezerlot sem csipte es az ssd is valami kernel nyenyeret okozott 2-3 perc utan. Dzsunka mediapc elonyei. :)

> a hibás Python telepítés eredményeként az újonnan telepített kernelhez nem készült initrd

wat?

Nem tudom, vegul az is lehet, hogy mas miatt nem keszult. Ezzel egyutt ez tortent> volt az uj kernelnek grub.cfg-beli menuentryje, es abban minden ott volt, kiveve az initrd sortm valamint a /boot-ban nem volt initrd. Aztan amikor befejeztem a frissitest, felrakodott a python36, lejott a python35 meg felment meg ami hianyzott es lejott ami meg folos volt, akkor volt mkinitramfs, es rendes menuentry keszult es rendes initrd.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?