Wifi erősítő, nem repeater

 ( redman | 2018. december 22., szombat - 10:51 )

Sziasztok,

Nem vagyok szakértő a témában, csak a lakásban (panel) szeretnék normális wifit mindenhol.
A router egy Asus RT-N18U, ami tök jó wifi jelet ad mindenhol, de a lakás formája miatt egy szobában nincs vagy alig van jel (telefon sokszor leszakad).
Beszereztem egy ilyet: https://tenda.co.hu/termekek/6/85/a300_n300_universal_range_extender
de ez olyan, mintha csinálna egy másik elérési pontot (fixme) és emiatt van olyan jelenség, hogy a TV-k a hálózaton lévő minidlna szervert nem mindig látják, illetve akadozik a stream. Biztos, hogy ez okozza, mert ha nem üzemel, akkor mindig jól működik.
Van a piacon olyan eszköz, ami tényleg csak erősíti a jelet és nem csinál még egy AP-t? (ez csak feltevés lehet, hogy nem így van.)
Végső esetben egy át tudom helyezni a routert, de az nagyobb macera.

üdv: redman

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Adj másik nevet az új AP-nak, mert ugye ez gyakorlatilag egy új AP.

A kérdésedre válaszolva nincs olyan eszköz, ami csak a rádiójelet erősíti.

Az extenderek azon elven működnek, hogy az adott vételi ponton egy jó antennával szerelt eszköz még épp veszi az eredeti AP jelét (és kommunikálni is tud vele érdemben), viszont egy egyszerűbb eszköz (pl. telefon aminek pici antennája van) már nem tud érdemben kommunikálni. Ilyen esetben az extender tart fent kapcsolatot az eredeti AP-val, a helyi kliensek pedig az extenderrel. A helyi klienseken a jelerősség és a jelentett kapcsolati sebesség az extenderAP-kliens közötti lesz, de a valódi sebesség annyi lesz, amennyit az eredetiAP-extenderAP kapcsolat tud (sokkal kevesebb).

Esetedben megoldást jelenthetne valamilyen powerline eszköz-pár. Az egyiket a router közelében dugod 220V-ba, és ethernet felületen csatlakozol vele a router-hez, a másikat a rossz vételű szobában dugod a 220V-ba, és AP-ként konfigurálod be. A két powerline eszköz pedig a 220V-os hálózaton keresztül kapcsolódik össze. Ez persze távolról sem az igazi (ethernet kapcsaolathoz hasonlítva), de adott esetben sokkal nagyobb sávszélességet nyújthat, mint a rossz vételű eredeti AP-s wifi kapcsolat, ráadásul nem igényel semmilyen plusz kábelezést.

Az előttem szólókhoz csatlakozva minden esetben állíts másik SSID-t az új AP-re, nehogy előálljon az az eset, hogy az új AP jele jobban vehető bizonyos pontokon, arra csatlakoznak fel az eszközeid az eredeti AP helyett, és az eredetiAP-extenderAP (vagy powerline AP) lassú kapcsolaton kommunikálnak a natív eredetiAP-kliens kapcsolat helyett.

Routeren csere nagyobb antennára + OpenWRT + reghack
http://luci.subsignal.org/~jow/reghack/README.txt
És célszerű minden helyiségben megnézni, hogy az adott csatornát használja-e más.

-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

A nagyobb antenna nem minden esetben segítség, ha a router chip-je nem tud jelentősen többet. Ált. kihegyezik a gyártók a routert és hiába pakolod rá a +10dbi antennát, nem fogod tudni kihajtani.

Ezt most nem értem. A hullámimpedancia ugyanakkora, így a végfok ugyanazt látja. Szerintem az antenna hatásfoka, esetleg iránykarakterisztikája jobb, az igényekhez igazítottabb, akkor meg számít a jobb antenna.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A kulcsszó a jelentősen volt a commentemben.
Neki jobb teljesítményre van szüksége, nem pár szazalekkal jobbra. Egy nagyobb antenna (minden mas mokolas nélkül) nem fog csodákat eredményezni, csak picit jobb lesz a szarnal. Ennyit akartam csak mondani.

Jelentős változást a router megfelelő helyre pakolásával lehetne egyszerűen elérni, de azt meg nem akarja. Innentől kezdve meg akár még csapágyasra is hajthatja a copórollert... :-P

Valójában ezen ütköztem meg:

hiába pakolod rá a +10dbi antennát, nem fogod tudni kihajtani

Ha az antenna többet tud, akkor az éppen annyival tud többet, amennyi a specifikáció. Azt el tudom képzelni, hogy ez kevés, de ha másfelől nézem, az antenna egy passzív lineáris eszköz, így nincs olyan, hogy nem tudod kihajtani. Bele tudsz tolni 50 W-ot is, lényegében akkora teljesítményig mehetsz, ahol a szigetelés megadja magát, s át fog ütni, de az elég messze lesz a 100 mW-tól. Az egy másik kérdés, hogy ez nem szabályos, adódna belőle jogi probléma. A másik gond nyilván a vétel, mert a jelet a végtelenségig nem lehet erősíteni eredményesen, a jel/zaj viszonyt, nyereséget kellene növelni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha ezt az egy kiragadott mondat részt nézem, akkor igenen is ott pontatlanul fogalmaztam és igazad van.

A szappantartó TP-Link routerek OpenWRT alatt tudnak nagyobb teljesítményt mint a gyári firmware-rrel (tény, hogy nem sokkal). A nagyobb antenna adott teljesítményen szintén nagyobb hatótávot produkál. Tehát mindenképp jobb lesz a jelszint a kérdéses helyiségben. A kérdés inkább az, hogy eredetileg mekkora a jelszint, mert ha az a 0-hoz közelít akkor ez a megoldás valóban nem játszik.
-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Az EIRP függ a végfokon kimenő teljesítménytől is, a kábel és a csatlakozók által okozott csillapítástól is, meg természetesen az antenna nyereségétől is. Nagyobb nyereségű antenna esetén nagyobb lesz az EIRP is.

https://www.pasternack.com/t-calculator-eirp.aspx

Tapasztalatból mondom, hogy a nagyobb antenna kifejezetten sokat segít még openwrt, vagy egyéb tuning nélkül is. Nem csak a nagyobb jelerősség, de a jobb irányíthatóság okán is.

Az openvéerté akkor jó, ha nem akar 300-350Mbit/s-nál nagyobb tempót, izzadó CPU mellett.

Olyan, amit te szeretnėl, mezei felhasználónak szántban biztos nincsen, kisérletezni kell a repeaterrel, hátha van jó felállás, powerline+wifi is jó lehet, de ha van mód kábelezni akkor Unifi, ha spórolnál és kisérletezgetnél, akkor MikroTik + CAPsman

Ha van mód kábelezni, akkor normális helyrte kell rakni a routert, és kész.

Ez ugyan igaz, de ha van mód kábelezni, a gépbe is dughatnám az UTP kábelt. Nekem a wifi szerepe az, hogy ne kelljen a dohányzóasztalon lévő kis notebookhoz hálózati kábel, mert nagyon nem odavaló. Még a tápkábelét elviselem valahogy.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A normális hely valahol a lakás közepe táján van, ha mindenütt lefedettséget akar az ember, onnan meg szépen lehet utp-t húzni oda, ahova a wifi kevés, vagy épp fixen van gép. (Dolgozószoba pl. ilyen, de akár a TV-hez is érdemes drótot húzni, wifi helyett)

A fizikáját nyilván értem, akkor kb. mehetne a világítás helyére. :) Arra utaltam, hogy épp a kábeltelenítés, esztétika a wifi elsődleges célja, így kevésbé műszaki szempontok határozzák majd meg a router helyét, sokkal inkább az elhelyezhetőség, esztétika, lehetőségek.

Nekem a legkevésbé sincs optimális helyen, a fal tövében, szerintem a szomszédomnál nagyobb a térerő, mint nálam.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nekem a legkevésbé sincs optimális helyen, a fal tövében, szerintem a szomszédomnál nagyobb a térerő, mint nálam."
- akkor vagy kéredzkedj át a routerrel a szomszédhoz, vagy cseréljetek lakást (utóbbi esetben a router maradjon a jelenlegi helyén!) :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Van az a hodály, ahová kevés egy rádió. Mobiltelefont meg tabletet nem lehet madzagolni és laptopot se kényelmes.

Panellakás kategóriában azért eléggé ritka. Egy ilyen Asus doboz nekem szépen beszórja a fél emeletet (a saját meg a szomszéd lakást biztos: amikor átmentem a szomszédba, a túlsó sarokban is szépen ment az otthoni wifi), ami azért inkább a 100m2-hez van közelebb, mint a 90-hez.
Nem a PC-t/laptopot kell kábelezni, hanem a router/AP dobozt optimálishoz közelítő helyre rakni, és oda húzni hozzá a kábelt, meg ha szükséges valamihez kábeles elérés (mondjuk asztali pécé, e még notebook esetén is jól jön az néha), akkor adott szobába elhúzni onnan egy vagy két fix végpontba (aljzat) a kábelt.

Olyan eszközökről, amik veszik és erősebben újra adják a wifi jelet, elég rosszakat hallottam sokan panaszkodtak, hogy a telepítés után még rosszabb is lett a jel.
Nem tudom se megerősíteni se cáfolni, mert ilyen eszközöm nincs, de a fenti miatt nem is szeretnék.

Két megoldást használok itthon:
- van egy powerline ethernet átalakítóm, az emeleten a router mellett bebújik az ethernet jele a konnektorba, a földszinten a TV mellett előbújik és ethernet kábelen megy a TV-be. Ez lassabb, mint a közvetlen ethernetes kapcsolódás, de lényegesen jobb, mint amit azon a helyen a wifi tudott.
A TV-től kb. 2 méterre az utcán van egy ring doorbell, az még látta a router jelét, de nem tudott rá kapcsolódni. A TV mellé került egy Wifi range extender, ami AP-ként működik, másik csatornán másik SSID-vel kommunikál. Annak ellenére, hogy a csengő a másik wifi hálózatra csatlakozik, nem okoz problémát: az eredeti hálózaton lévő eszközök stabilan látják és tudnak vele kommunikálni, és a csengő az extenderen és a szolgáltató wifi routerén át eléri az internetet, akadás nélkül lehet nézni az 1080p video stream-et.

Mivel eddig nem hangzott el, azért csendesen megjegyezném: a WiFi kapcsolat két irányú. Ha tisztán az AP jelét sikerülne is növelni, attól a kliens még nem biztos, hogy vissza is tud üvölteni az AP-nak, hogy "látlak haverom!", így viszont viszont messzire nem mész csak az AP jelének növelésével.

+1

Épp ezt akartam az eggyel fentebbi hozzászólásra írni, de látom, megelőztél. Azzal nem vagyunk előrébb, hogy izmos az AP térereje.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy erősítő általában nem csak TX, de RX jelet is erősít.
Ezzel mindössze az a probléma, hogy MINDEN RX jelet. Azaz a zajt is, ha van.
Az egy másik kérdés, hogy a kapható erősítők mennyire gyorsan tudnak váltani adás-vétel között, azaz fel vannak-e
készülve a mai eszközökre.

http://www.l-com.com/wifi-wlan-cellular-amplifiers?cmp=ep

Problémádra az a megoldás, h veszel egy másik AP-t, és kábellel elviszed neki a jelet. Plö egy jó unifi kütyüvel nem lősz mellé.

Röviden: w4me, hosszabban: a router nagyjából a panellakás geometriai közepénél van lerakva, gyári alapbeállításokkal, egy kevésbé telerottyantott csatornán megy a wifi, és lefedi az egész lakást.

A te eseted nem általános, hanem egy speciális eset, ahogy az enyém is:

- nem panel
- monolit födém
- nagyobb ingatlan

3 AP kell a házhoz, de jel nem megy ki onnan, mert a külső burkolat egy Faraday-kalitka, ugyanis vasháló+terméskő van a házon telibe.

Érdekes, a panel házak is mind faraday kalitkák, mégis az utcán látom az ötödiken lévő wifi jelet. Én sem értem. :)

> a külső burkolat egy Faraday-kalitka, ugyanis vasháló+terméskő van a házon telibe

A vasháló milyen sűrű "szövésű"?
A wifi esetében nagyjából 12 ill. 6cm-es hullámhosszakról van szó.

És ez a vasháló folyamatos-e az ajtóknál-ablakoknál?

Szívtam már fémgőzölt ablakokkal :) Nem szeretik átereszteni a mikrohullámot :)

Nekem is A300 van, 3 darab, 2 a router AP-hez csatlakozva, 1 meg a másik tendához. Nálam jól működik vele minden, mindegyiken. Üzembe helyezéskor egy pár dologra ügyelni kell:
-A helye: Ott kell lennie, ahol még maga az extender is jó jelet tud venni. kb -55dbm - -60 dbm-nél nem kisebb. Lakásban mind a routernek, mind az extendereknek a legideálisabb hely a szekrény teteje.
-új AP-t csinál, ennek más nevet kell adni mindegyiknek. pl. router: APNAME, extenderek: APNAME-01, APNAME-02...
-az extender MAC címét rögzíteni a routerben pl. router: 192.168.1.1, extenderek: 192.168.1.11, 192.168.1.12 ...
-új alhálózatot nem csinál, tehát a router osztja a címeket.
-a MAC filtert viszont nem a routerből veszi, hanem sajátja van, így meg is tudod határozni, hogy melyik eszközöd csatlakozhat külön az extenderhez, külön a routerhez, vagy más-más extenderekhez.

Az erősebb végfokú router nem megoldás, azzal csak asszimetrikus lesz a kommunikáció. Az antennákkal viszont érdemes még foglalkozni, én az extenderekre is tettem jobb nyereségű antennákat, így kevesebb kellett belőlük.

Ami "csak erősít" olyan nincs, illetve nem lenne használható, mert együtt kell működnie a hálózattal. Egy frekvencián csak egy eszköz adhat egy időben, tehát a repeater is része kell legyen a hálózatnak.
A kliens ha az APNAME -csatlakozik, akkor közvetlenül a routerrel kommunikál, Ha az APNAME-01 -re akkor az APNAME-01-gyel kommunikál, és az APNAME-01 küldi tovább a routernek. Mivel az extender is a hálózat része, így a router is tudni fogja, hogy a kliensnek az extenderen küldje tovább a jelet. Sok extendert nem is érdemes egymás után kötni, mert hosszabb lesz a válaszidő.
-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Köszönöm szépen a tanácsokat ezek alapján fogok tovább lépni.

http://www.redphoto.hu

Szia!

Utólag még csak annyit, hogy nekem is volt ilyen Tendám, egy darabig küzdöttem vele. Egy idő után meguntam, és szerencsére a UPC adott valami kütyüt, amit a konnektorba kell dugni, és a villanydróton viszi át a jelet. Gyakorlatilag új AP-t hoz létre, és azóta az egész házban hasít a net. Érdemes kipróbálni, ha UPC-s vagy, akkor erre ingyen van lehetőséged.

Én is küzdöttem vele, mert elég érdekesen viselkedik. A kiterjesztett hálózatot (új AP-ra kapcsolt eszközöket) teljesen elfedi a router elől. Legalábbis ezt tapasztaltam.
Köszi a tippet, de Digi van behúzva.

Azt hiszem beszerezek egy nagyobb antennát aztán meglátjuk.

http://www.redphoto.hu

Több módot is tud, valamelyikben csinál alhálót is, mintha ö maga is egy router volna. "általános jelismétlő" üzemmódban viszont csak repeaterként működik.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Abszolút megoldható!

Ugyanez a problémám volt és pont itt a hupon egy másik topikban ajánlották ezt az eszközt: https://www.gearbest.com/networking-communication/pp_270587.html

Megrendeltem, megkaptam, webes felületen triviális beállítani és remekül működik. A repeater mód új AP-t hoz létre, ahhoz kell csatlakozni a szingularitással rendelkező szobából. Ahogy fentebb is írták, az új AP-nak egyedi nevet kell adni.
-----
A problémáim velem kezdődtek és utánam megmaradnak. Ez az én hozzájárulásom az Emberiség Nagy Művéhez.

su

Nem konkrétan erősítő, de mit szólnál ehhez:
https://www.asus.com/hu/Networking/Lyra-Trio/
Persze elég borsos ára van (már akinek).

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"