Intel Core 2 errata doksi

Fórumok

Sziasztok!

Intel Core 2 Mobile T6570 (http://ark.intel.com/products/42841) CPU-hoz keresek ERRATA doksit. Intel.com-on semmi letölthetőt nem találtam, az összes semmitmondó infó, amit az ARK-on találtam.

Gugli adott egy ilyet:

Intel® Core™2 Extreme Quad-Core Mobile Processor, Intel® Core™2 Quad Mobile Processor, Intel® Core™2 Extreme Mobile Processor, Intel® Core™2 Duo Mobile Processor, Intel® Core™2 Solo Mobile Processor and Intel® Celeron® Processor on 45-nm Process Specification Update
November 2008
Document Number: 320121-004

Ebben kellene benne lennie, több más hasonló CPU abból a családból benne van, de ez pont nem.

Hozzászólások

Ez egy zseniális topiknyitás :D Tehát keresel valamit, amit tulajdonképp meg is találtál és még a linket is megadtad. Ott van benne a linkelt doksiban, 19-51. oldalak között felsorolva az összes hiba, ami a 45 nm-es Penryn magos mobilprocikat érinti, ezek mind vonatkoznak a T6570-re is.

Az viszont nem tudni, hogy microcode-frissítéssel ezekből mit javítottak.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Valóban, az R0 stepping és a T65XX az egész doksiban nincs említve, de tuti csak lustaság, nem frissítették a doksit. Kötve hiszem, hogy az R0 steppingben minden korábbi hibát kijavítottak volna, szerintem ugyanazok a hibák vannak az R0/A1 steppingekben, mint az E0-sban.

Azt közben elírtam, a linket nem adtad meg, de ha más is be akar kapcsolódni a szálba, akkor erről a doksiról van szó konkrétan.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Eleve R0 stepping nincs a doksiban, és ezek a Penrym-3M-ek vagy fél évvel később jöttek ki mint a C0 E0 M0, szóval lehet pingvinezni h. WTF.

---
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Penryn_(microarchitecture)

Stepping C1/M1 was a bug fix version of C0/M0 specifically for quad core processors and only used in those. Stepping E0/R0 adds two new instructions (XSAVE/XRSTOR) and replaces all earlier steppings.

In mobile processors, stepping C0/M0 is only used in the Intel Mobile 965 Express (Santa Rosa refresh) platform, whereas stepping E0/R0 supports the later Intel Mobile 4 Express (Montevina) platform.

Nem tudom ebből mi az igaz, nincs róla forrás megjelölve. Én kötve hiszem, hogy olyan sok hibajavítást tartalmazna, mindössze fél évvel az E0 stepping után jött ki az R0. Maximum csak annyit reszeltek szerintem benne, hogy 965-től eltérő chipsetekkel is menjen, a többi E0 bugot lazán benne hagyják.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Úgy tűnik más nem akart bekapcsolódni. :|

Eleve 2008 novemberi az update a dokumentben, az E0 és R0 is 2008 aug-ban jelent meg, az E0 még szerepel is benne. A C0/M0-ban van jónéhány planfix, és jött C1/M1 változat még 2008 márc-ban, és azokról sincs lófasz sem benne.
Hányinger g€nyó cég volt ez az intel már 10 éve is, nem csak mostanában. Azokat se irigylem, akik napi szinten az ilyen hulladékul megírt szemetükből kénytelenek low-level OS/kernel szarokat programozni.
--

Hát ja. Felesleges ezen keseregni, mindig is ilyen ×4rnak bele mindenbe cég voltak. A C2D-nál drágább, újabb procik egy részénél pl. a sérülékenységeket nem javítják. Sok Core i 2-3. genes Xeon a mai napig nem kapott a legutóbb felfedezett sérülékenységekre mikrokódot. Meg is érdemlik, hogy az AMD mostanában gyapálja bele őket a földbe.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Sajna az AMD sem jobb náluk. Ez csak pszichológia, az örök 2.-al próbál szimpatizálni a média és a userek is. Az embedded APU-nál a BIOS-al kűzdött vagy 2 évig a maintaner cég, mert az AMD baszott nekik doksit adni. Pedig vmi teljesen official device partnerek voltak, vagy mi, eladtak pár ezret az épített alaplapjukból világszerte. Így hát maguk voltak kénytelenek bruteforce v. reverse engineering-el az AGESA blob-ból megfejteni miért fagy warm reboot-nál. Vagy a turbo boost se jött össze vagy 2 évig. Az ECC RAM támogazást se tudták bekapcsolni ugyanennyi ideig. Microcode update-t is baszik kiadni rá az AMD, csak valami linuxos kilopott bináris van hozzá tavalyról, amit meg nem tehetnek bele az official build-jükbe, mert az azonnali licenszsértés. Marad, h. fordítasz magadnak custom BIOS-t. Szóval kb. "csak" ennyi, pontosan ugyanolyan köcsög buzi kapitalista ámérikái cég az AMD is.
--