Hup jogászok segitsetek

20 éve kaptam egy hegedűt nagybátyámtól. Hogy használjam amíg szükségem van rá. Most jelentkezett hogy kölcsönadta csak és adjam vissza. Mondjuk ő sem tudja bizonyítani, hogy az övé, mert bizonytalan az eredete. Szerintem lopott. Nem is túl értékes, de hozzámnőtt és szeretem. Aktívan zenélek, tehát kenyérkereső eszközöm is.
20 év használat alatt én a sajátomnak érzem, teljesen felújítottam, sok pénzt költöttem rá. Nincs itt is olyan, hogy elbirtoklás?
Az biztos, hogy nem akarom visszaadni, de hogyan mondjam ezt meg?

Hozzászólások

Küld el neki ennek a blogposztnak a linkjét! (bocs, nem rajtad akarok gúnyolódni, és nincs jobb ötletem sem)

Ezzel a művelettel csak tovább rontod a helyzetet. Ha valaki sejti, hogy amit megvesz az lopott, akkor ő is orrgazda. Meg az eladó is. Még akkor is orrgazdaság, ha nem lehet tudni, hogy eredetileg ki lopta el.

Viszont az elévülési idő miatt (google biztosan segít), nem biztos, hogy fennállna az orrgazdaság.

Mi van?
Nekem ne adj el semmit, nincs szükségem hegedára.

A topik szerint neked viszont van.
A jelenlegit használatra kaptad, visszavonásig.
Vagy ezt adod vissza, és magadnak veszek másikat, vagy neki veszel másikat.

A visszaadásnál szerintem hivatkozhatsz az értéknövelő beruházásaidra, alkudozhatsz az áron.

Ha meg szerinted lopott, akkor irány a rendőrség.

"Mondjuk ő sem tudja bizonyítani, hogy az övé, mert bizonytalan az eredete. Szerintem lopott. Nem is túl értékes"

Add vissza. Feleslegesen bonyolítod az életed véleményem szerint.

Karbantartás.

Ha valaki kölcsönad nekem egy autót, használom évekig, akkor amikor vissza kellene adnom, akkor mondjam azt, hogy de hát szerintem már az enyém, mert 2-szer cseréltem rajta gumit, 1-szer gömbcsuklókat, 1-szer a középső és a hátsó dobot, egyszer meghúztam és újra fényeztettem azt az elemet, és különben is, kurva sok benzinpénzt költöttem rá?

De amúgy én is inkább visszaadnám, ha a nagybácsi szelíd kérlelésre (Te medve! Nem lehetne kihúzni?) nem gondolja meg magát.
Nem értékes eszköz, felesleges ezen pörögni. Kell venni helyette egy másik, szintén nem értékes eszközt, és a következő 20 évben arra költeni sok pénzt, és ahhoz is hozzá lehet majd érzelmileg kötődni jól.

Már ahol.

Itt, Angliában pl. senki nem tartja nyilván. Ha veszel egy autót, az annyi, hogy odaadod a pénzt, az eladó meg odaadja a kulcsot.

Az üzembentartót regisztrálni kell, de akkor is én lennék az üzembentartó, ha a nagybácsi ideadta használatra.

Amúgy pont arra lett volna példa, hogy használom, költök rá, de mégse lesz az enyém.

Ha 20 év alatt nem sikerült a zenéléssel meg úgy mindennel annyi pénzt keresned, hogy vegyél egy sajátot, szerintem add vissza és hagyd abba az egészet.
Nem tudom, hogy van-e olyan, hogy elbirtoklás, de itt amúgy is csak a szarrágás és trógerkedés esete forog fenn. Odaadta, használtad, felépítettél valamit a segítségével, ami önmagadtól nem jött volna létre, nagyon kedvesen és szépen megköszönöd a segítségét és a kedvességét, és visszaadod mint egy érett felnőtt.

Ezzel csak annyi a gond, hogy egy hangszer egy picit más, mint egy sima használati tárgy: Igazodik ahhoz, ahogy játszol rajta és egyben a zenész is mind jobban megismerni az adott hangszer sajátosságát, technikája is ehhez igazodik. Fa hangszeres ez különösen igaz.*

Szóval tökre megértem, ha a topicnyitó 20 év után nem akarna megválni a hangszerétől.

* Ismerek olyan furulyást, akinek hosszában kettérepedt az egyik kedvenc hangszere. Ahelyett, hogy kidobta volna, inkább megcsináltatta egy hangszerkészítővel. (Folyamat úgy nézett ki, hogy legyártott egy másik hangszertestet, abból kivágott abból egy negyedet, majd az eredeti csőbe beleragasztotta. Gondolom sejted, hogy olcsóbb - és egyszerűbb - lett volna egy újat készíttetni, még úgy is, hogy a töröttet másoltatja le.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

-1
Minden hangszer másképp szól, de távolról sem olyan tanulási folyamat mint nulláról tanulni egy hangszert. Sokkal inkább az érzelmek dominálnak és az, hogy egy szint felett büdös girhelni azért, ami korábban csuklóból ment.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az érzelmi résszel egyetértek. Másrészt egy pillanatra szaladjunk el a viszonylag sorozatban gyártott hangszerektől. Harmadrészt meg most a girhelés a lényeg vagy a játék? Szerintem az utóbbi, de érdekelne a tapasztalatod e téren.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A sorozatban gyártott hangszerek előnye, hogy egyformán szarul szólnak. Az egyedi, speciális hangszereknek "lelke van" de ettől nem lesz jobb, mert pont ettől kerül hátrányba a zenész.
A zenében a saját képességeinknek a határának feszegetése a lényeg. Egy jó zenész ott kezdődik, hogy bármit vesz kézbe "némi ismerkedés" után képes elfogadhatóan játszani. De ezt a szintet el kell érni. Ehhez girhelni kell, jó és rossz hangszeren játszani.
Ha nincs a zenészben tisztelet a hangszer iránt, ha nem tud elvonatkoztatni az eszköztől, akkor soha nem fog tudni teljesen a zenére koncentrálni. Aki úgy vesz a kezébe egy hangszert, hogy "ez csak egy szar" akkor nem fog tudni minőségi zenét játszani, mert a hangszertől való viszolygása, idegenkedése érezhetővé válik.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A hozzáállásodból egyetlen egy dolgot hiányolok, mégpedig azt, hogy ezen állításaid mire alapozod? Személyes tapasztalat? Tanultad? Olvastad? Beszéltél más zenészekkel/zenetanárokkal?

Mert nem, egy sorozatgyártott és egy egyedileg gyártott hangszer között alapvetően nincs különbség: egyikkel sem lesz több vagy kevesebb "lelke" önmagában..

Pl. fúvós hangszernél viszont már bejön az, hogy az, hogy változik azzal a hangszer, ahogy elkezded használni, elkezded befújni. Ezzel egyébként el is lehet rontani egy hangszert, jó példa erre a trombitám, amin sulis koromban játszottam.

Fa hangszernél a helyzet még bonyolultabb: Egy rézfúvós hangszerhez képest sokkal érzékenyebb a párára, nyálra (emiatt is szokás pl. olajozni a hangszert, na meg, hogy tömítse a fát), ráadásul a fa keménységétől függően változik az alakja (nincs olyan kavalom pl. aminek a közepe most már ne lenne legalább fél centivel odébb, mint a végei. Nemrég mesélte valaki, hogy van olyan fa, ami még 4-5 év múlva is változik és viszi a hangot.

Harmadrészt persze, egy profi játékos tud kezelni akármilyen hangszert. Viszont senki nem azt mondta, hogy a legprofibb hangszerhez ragaszkodok mindenki, hanem ahhoz a hangszeréhez, amihez hozzá nőtt. Nekem úgy tűnik, hogy ez az apróság elkerülte a figyelmed. Egy hangszer lehet középszerű is, ha a zenész ismeri. Tucatnyi zenészt ismerek, aki vehetne jobb hangszert, mégis a sajátjához ragaszkodik. Nyilván más hangszert ia meg tud szokni, de alapvetően miért is kellene? Új hangszert általában három okból vesz valaki: 1) a régi menthetetlenül tönkre ment, 2) jobb hangszeres váltana 3) másik hangszert szeretne megtanulni. Bónuszként még lehet gyűjtő is, de az most irreleváns.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tanultam furulyán játszani, zongorázni. Elég sokféle hangszert építettem (ütőst, húrost, fúvóst) olyan alapanyagokból amihez egy "normális" zenész legfeljebb undorodva nyúlna, Vannak, voltak zenész, hangszerkészítő ismerőseim, barátaim. Vannak köztük profik, amatőrök, megélhetésiek. Zenész és zenész között is rengeteg különbség van, vannak akik technikával próbálják kompenzálni a tehetségüket, van amelyik zenészssznob, van aki még egy asztallapon is eljátszik és olyan is aki képes sárkányrepülőn lógva a starthely felett 100 méterrel tilinkózni.

A sorozatgyártott és az egyedi hangszer között számos különbség van. A sorozatban gyártott hangszer egy szintet hoz, azonos minőségű alapanyagból, azonos gyártástechnológiával, azonos gyártási szórással készül. A tömeggyártásból adódóan sokszor gyengébb minőségű alapanyagokat használnak.
Egyedi gyártásnál nagyon sok paramétert lehet egyedileg szabályozni és van egy paraméter amit csak ott lehet állítani, ez pedig a hangszer ergonómiája.

A 4-5 éves fa az érésben belépőszint. Sokszor a légnedvességet adják meg hangszerfánál, de nem csak a nedvességtől függ a fa minősége. Számít pl. cseranyag és gyantatartalom változása is. Lazán kapcsolódik, hogy mikor csónakjavító öreg mellett maszekoltam megtapasztaltam, hogy ugyanannál a fafajtánál nagyon függ a ragasztó tapadása a fa korától és a szárítás körülményétől. Mikor laminálja az ember az anyagot, akkor majdnem ugyanannyit számít a ragasztó behatolóképessége és a mechanikai tulajdonságai, mint a faanyag.

Amit írsz nem csak fafúvósokra igaz, pl. nyelvsípoknál a nádnyelv. De beszélhetünk a csembalóról is, ami aztán végképp érzékeny melegre, hidegre , légnedvességre. A kedvenc fafúvós történetem, mikor az egyik furulyaórára járó srácnak, fél év után szabályosan elvetemedett a lengyelpiacos furulyája.

Kihagytad, hogy nagyon sok gyenge és középszerű zenész vesz hangszert tucatszámra azért, mert azt hiszi, hogy ettől jobban tud majd játszani. Van olyan ismerősöm aki a midi billentyűzet, analóg szintetizátor, digit szintetizátor, Macbook, midi billentyűzet, vonalat oda-vissza vagy tízszer végigjárta több milliót elköltve.
Van olyan ismerősöm, akinek van otthoni gyakorló gitárja, próbáló gitárja és haknizós gitárja. Az otthoniban van beépített füllhallgató erősítője így nem zavarja a családot, a haknizós gitárja meg 1.5 kilóval könnyebb mint a próbáló gitárja.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Köszönöm. Pontosan erről van szó. A harcos sem válik meg a kardjától, ami sok csatában elkísérte...
Vagyok olyan szinten, hogy egy hasonló hangszeren is jól zenéljek. Nem erről van szó.
Tegnap felhívtam és részegen fenyegetőzött. Pedig kulturáltan szerettem volna beszélni. NEM lehet. Most komolyan adjam oda a hangszert, amit gondoztam, szerettem, hogy sz.rért eladja és eligya?

Szóval, ha olyantól lopsz aki más témában erkölcsileg kifogásolható módon él, akkor az nem bűn? Persze ennek előfeltétele, hogy értékrended szerint a te bűnöd kisebb legyen.

Szerintem fizesd ki. Elissza? Nem a te dolgod. Olyan ez mint a hitel károsult azzal foglalkozna, hogy ha visszaadja a banknak a pénzt akkor a bank mire költi, miközben azt vélelmezi, hogy az ingatlan az övé aminek az értéke kevesebb, mint a tartozás összege.

ps.: csak ebben a topikban látható, hogy csak a véleményedet erősítő hozzászólásokat hallod meg. Ez meg annyit jelent,hogy te lopni akarsz, de a felelősséget át akarod adni másoknak. A felnőttek nem így viselkednek.

"Tegnap felhívtam és részegen fenyegetőzött"

tehát mégis valami háború van a háttérben, ahogyan mondtam. ha nem megy a megvásárlás akkor ezt a háborús helyzetet kell megoldani, aztán majd majd megveheted. mondjál te neki egy nagy összeget amin elsőre meglepődik, ne engedd hogy ő árazza be. nem is értelek mit kell ezen ennyit vekengeni. vagy valami full alkesz haragosod a rokonod aki az élete árán is visszaszerzi a 20 éve nem látott és más által belakott szarát?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Most komolyan adjam oda a hangszert, amit gondoztam, szerettem, hogy sz.rért eladja és eligya?"

Vagy add oda, vagy vedd meg tőle, igazából nekem mindegy mit csinálsz. Viszont ha sejtésed volt róla, hogy lopott, akkor az egész sztori büdös már az elejétől kezdve, még akkor is, hogy ha 20 éve nálad volt a hangszer. Éppenséggel téged is meggyanúsíthattak volna, hogy te loptad el.

Az, hogy ő mit csinál egyébként a tulajdonával és mit tesz magával az szintén nem a te dolgod.

Szóval ahogy más is írta a topicban: ne csak a pro oldalát vedd figyelembe, hanem az ellenoldalát is. Magam részéről csak is kizárólag Hiénának a kommentjére reagáltam, annak is arra a részére, ahol úgy éreztem, hogy magas lóról a partvonalról beszél nagyokat konkrét tapasztalat nélkül. De még várom, hogy megerősítse vagy megcáfolja ezt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

-1

Apám hegedül. Volt egy csehszlovák hegedüje, amit évtizedeken át használt.

Az enyv idővel kiszáradt, elvitte hangszerkészítőhöz, az szétszedte, összerakta, megragasztotta.

Megint eltelt jó sok idő, mostanában megint kiszáradt az enyv. Elvitte megint egy hangszerkészítőhöz, aki konkrétan azt mondta neki, hogy nem éri meg megjavítani. Igen, megcsinálná, és persze egy több százezret, milliót érő kiváló hegedű esetén az lenne az ésszerű megoldás.
De egy nem túl értékes tucathegedűre százezres nagyságrendben butaság költeni.

Apám elgondolkozott a dolgon, vett egy új hegedűt (ha jól emlékszem, kínait), azóta azon játszik. Semmivel se rosszabb.

De persze embere is válogatja.

Ha nem túl értékes, akkor egyeztetek meg egy árban vagy vegyél neki egy másikat.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Vedd meg tole. Kolcson adta, nem orokbe.
____________________
echo crash > /dev/kmem

ehhez jogasznak lenni nem kell, szerintem is egyezzetek meg egy arban, vagy egyezzetek meg abban, hogy elmentek egyutt vesztek egy hasonlot valahol, vagy vateran, ebayen

Polgári Törvénykönyv szabályozza.

XII. Fejezet
Az elbirtoklás

5:44. § [Az elbirtoklás feltételei és jogi hatása]

(1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt, ingó dolog esetén tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja.
....
5:47. § [Az elbirtoklás kizártsága]

(1) Aki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, elbirtoklás útján nem szerez tulajdonjogot.
...

5:49. § [Az elbirtoklás megszakadása]

(1) Az elbirtoklás megszakad, ha

a) a tulajdonos a dolog kiadása iránti követelését bírósági úton érvényesíti;

b) a tulajdonos a dologgal kapcsolatban tulajdonosi jogát gyakorolja; vagy

c) a birtokos a birtokot akaratán kívül elveszti, és azt egy éven belül nem szerzi vissza, vagy egy éven belül nem kéri a bíróságnál, hogy a dolog újabb birtokosa a dolgot adja vissza.

(2) Ha az elbirtoklás megszakad, a birtoklásnak addig eltelt ideje nem vehető figyelembe, és az elbirtoklás a megszakadást okozó körülmény elmúltával újból kezdődik.

Olvass.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300005.TV

a masik oldalon vagy geciseg, vagy irigyseg rendel. volt valami keritessel hatarolt polgarhaboru? csaladi kereteken belul ez oszt’ fasza lehet, bar ez lofasz ahhoz kepest, ahogy csaladtag ellen jogi kapaszkodot kell keresni jeah :) legalabb valami 30 miskas ingatlan lenne merlegre teve.

szerintem kerdezd meg mennyit er neki. barmit mond fizesd ki es kesz. tok illedelmesen jelezz neki, jol kiemelve a megoldast kereso szandekod. nem keveset fog mondani fogadnek ra. ui nekem van olyan ijam es karoram aminek piaci erteket kifizetnem 10x szorzoval is hasonlo esetben. halal komolyan mondom.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hívd meg egy sörre, és beszéld meg vele!

Igazabol te sem erzed magadenak, ha ezt a topikot letrehoztad. Persze keresed az ideologiat es a megerositest, hogy ez a targy a tied.
Nem az. Kolcsonadta, most visszakeri. Ove. Allapodj meg vele.

Ize.

Post maga kizarja a johiszemuseget, mivel leirtad, hogy sejtesed volt/van, hogy lopott.
Igy nem lehet eredeti tulajdonszerzest eszkozolni, ebben az esetben nem szamit, hogy lopott, mivel ha nem volt tudomasod rola akkor ez szamodra nem szukseges es nem is kell ennek utannajarni.
Elbirtoklas ha megvan, akkor a lopott jelzo erdektelen, torlesre kerul.

Alap leirasod alapjan, te az eszkozt/dolgot sajatodnak tekintetted es gondos gazda modjara jartal el vele, igy lehet elbirtoklas, de lasd fent.

Neked semmit nwem kell mondani, itt az a kerdes, hogy beleallsz e egy jogi processbe.
Igen. Kell. Maskent nem megy.

Amennyiben tudod bizonyitani, hogy az eredeti allapothoz viszonyitva ma mivel gondoskodtal rola sajatodkent, igy az erteknovekedest, ha van azt koveteelheted, szinten jogi process.

Mindez koltseggel jar, merd fel, hogy megeri neked vagy sem.
Nem mellekes, hogy evekig is elhuzodhat.

Szvsz, vagy azt mondod neki, hogy, nem mert az enyem es ha akarja akkor talakozunk a birosagon es jarja ki es fizesse o a szoporollert.

Postot szerkesztenem, es remelnem, hogy google nem tarolja majd ezt az eredetit. Ezt ha jo ugyvedje van es megtalalja, akkor gyorsan buktad az egeszet. Egyebkent, ha nemi esze van az ellenerdekelt felnek akkor benyeli a bekeat es elkonyveli az ijt maganak.

Mindenesetre en nem vergodnek vele, foleg, hogy van olyan mondatod amivel lehet vitatkozni a jogalaprol boven.

Szerintem.

"A bírói gyakorlatban a birtoklás sajátként való birtoklásként való megkövetelése azt a követelményt jelenti, hogy az elbirtokló okkal vélhesse a dolgot a sajátjának, illetőleg okkal tekinthesse a maga birtoklását véglegesnek."

http://ptk2013.hu/polgari-jogi-kodifikacio/menyhard-attila-eszrevetelek…

Azt írod, hogy költöttél rá, tehát elvileg többet ér így, mint amikor kaptad.
Szerintem alkudjatok ki egy pénzösszeget, és add meg neki pénzben az eredeti hangszer becsült mai értékét, és tarts meg a hangszert.

Ha ilyen alkesz fazon, akkor viríts az orra alá egy korrekt összeget kp-ban. De papírozd le utána a dolgot.

Végül is nektek lett igazatok. Visszaküldtem a hangszert én pedig veszek magamnak egy sokkal jobbat...

végre. sporteszközök terén én annyit tudok mondani, hogy nekem attól lesz személyes az új eszközöm, ha

-valamit saját kézzel variálok rajta. ez a fő csapásirány.
-valami nagyon spec dolgot csinál egy szakértő. nyilván az alapján, ahogyan kérem.

ha ezek megvannak, legalább olyan lesz mint a régi volt. mármint érzésre. van amin imádom, ha a gyerek baszott el valamit és van rajta egy "karc". btw rendelek magamnak egy elektromos hegedűt, kedvet kaptam hozzá. remélem nem vagyok hülye, régen volt gitárom, mandolinom meg ilyesmi. Slayert fogok hegedülni baszod nem kevés bénázás után :D

legalább ennyi haszna volt a szálnak yeah. köszi!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Elektromos hegedű az jó móka. Egyszer egy sanghaji hangszerboltban kipróbáltam egyet. Ha kvinthangolású mandolinon játszottál, a hegedű ugyanolyan, csak bundok nélkül. Emlékszem kézbevettem egy mandolint és Bach g-moll adagioja volt az első zenemű, amit eljátszottam rajta. :)
Bakker. Azzal felvételiztem a zenművészetire. Régen volt, most elő is veszem.