Dynamic Contrast Ratio

 ( zolti | 2018. szeptember 13., csütörtök - 21:15 )

Vagy 2 hete szenvedek vele, hogy ha egy sötétebb hátterű ablakot teljes képernyőre teszek egy árnyalattal sötétebb lesz az egész képernyő. Minden gnome extension kikapcs, waylandal is ugyanaz. Végül felvételt készítettem róla és másik gépen nézve kiderült, hogy ott nem jelentkezik csak nálam. Már ott tartottam hogy kidobom a monitort, de gondoltam előtte végignézem a menüjét. Hát a kikapcsolás gomb melletti gombnak egy funkciója van: DCR be vagy ki.
Gondolom nem tudtak normális monitort készíteni és esetleg filmnézéshez jobb, ha a sötét tényleg sötét.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sony XA, Android, hasonló, csak ott ki se sikerült kapcsolni. Teljes kijelzős fekete alkalmazásban felugró ablak szövege kiégett, olyan mintha a gamma fel lenne húzva, ennyit értek hozzá. Sehol sem találtam a beállítást, szerintem csak az OREO frissítés után jelentkezett, azóta eladtam, a Samsung A3-ason nem jelentkezik.

Az A3 oled, ott van rendes fekete szín. Ott viszont fordítva működik. Kevesebb világos tartalom esetén a világos tartalom magasabb fényerejű tud lenni.

Sok LCD kijelzőnél opt-out ez a funkció, de tvnél néha opt-out sincs. Az egyébként picike kontraszt arányt hivatott javítani, avagy a fekete=szürke jelenséget workaroundolni kicsit. Tv jellegű kontentnél nem zavaró, monitor jellegű használatnál eléggé az tud lenni.