zolti blogja

COVID Oltásszervező

Ön felkerült a COVID védőoltásra jogosultak listájára. Ezt a listát nem az Ön orvosa, hanem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) állította össze és a lista több nevet tartalmaz, mint amennyi oltóanyag egyszerre a praxisba érkezik majd, ezért az Ön helye a listán nem garantálja azt, hogy most Önnek oltóanyag jut.

Az Ön háziorvosa a biztosan elérhető oltóanyag mennyiségének megfelelő számú lefoglalható helyet nyitott meg, melyre a jelentkezés az alábbi weboldalon történik érkezési sorrendben:

https://covid.erodium.hu

Az oldalon a bejelentkezéshez használja a *** e-mail címet, illetve szüksége lesz TAJ számára és születési dátumára.

Tegnap este kaptam, 5 percen belül regisztráltam és még 16 hely volt a praxisban. Pénteken kapom meg elvileg.
Ha más is oltásra vár akkor érdemes a TAJ számot felírni valahova, hogy kéznél legyen. 

update: Most halottam, hogy ez az új módszer és, hogy csak pár városban érhető el és az oltóközpontba irányít.
Én nem a hírekben említett városokban lakom és a körzeti orvoshoz kell mennem és nem kaptam sms-t sem. Van káosz úgy látom.

update2: 13:05 re volt időpontom, hét perccel hamarabb érkeztem. Két perc múlva már bent voltam. A tájékoztató olvasás közben vérnyomás és véroxigénszint mérés az egyik asszisztenssel. Utána átültem a paraván mögé, a doki meghallgatta a tüdőmet majd beadta az oltást.
Most a váróban várok, a mi oldalunkon 4 ember van és szépen forgunk, a másik oldalon több ember vár de ott is oltanak szerintem. Mehetek is haza(13:28) .
5/5 re értékelném a szervezést.

neon downgrade

Kb. fél éve használom a KDE neon testing verziót probléma mentesen. Viszont a tegnapi frissítés (KDE4.18) után nem indultak el a plasma widgetek a discover és egy pár app. Felvettem egy test usert, ez Gnome-nál már párszor rávilágított a problémára. KDE esetén ezzel most nem jutottam előrébb, mert ugyanaz volt tapasztalható mindkét felhasználóval. Mivel annak idején csak teszt jelleggel választottam egy random KDE distrot  így adta magát a dolog, hogy nem kellene sokat gondolkozni a probléma okán inkább valahogy át kellene állni a stable ágra amit a neon user-ként jelöl. Szerencsére gyorsan megtaláltam ezt a scriptet amivel gyorsan és probléma mentesen át is álltam az user ágra. Kicsit féltem, hogy hiányozni fog egy pár feature ami csak a testingben volt meg, de így egy nap után csak annyi különbséget tapasztaltam, hogy eltűnt a night color ikonja a system tray listáról.

Dynamic Contrast Ratio

Vagy 2 hete szenvedek vele, hogy ha egy sötétebb hátterű ablakot teljes képernyőre teszek egy árnyalattal sötétebb lesz az egész képernyő. Minden gnome extension kikapcs, waylandal is ugyanaz. Végül felvételt készítettem róla és másik gépen nézve kiderült, hogy ott nem jelentkezik csak nálam. Már ott tartottam hogy kidobom a monitort, de gondoltam előtte végignézem a menüjét. Hát a kikapcsolás gomb melletti gombnak egy funkciója van: DCR be vagy ki.
Gondolom nem tudtak normális monitort készíteni és esetleg filmnézéshez jobb, ha a sötét tényleg sötét.

Euronics

A történet röviden:
http://digi.hu/informacio/tp-link-router-akcio-az-euronics-ben
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:WWBo3ggFhccJ:http…
https://euronics.hu/termekek/tp-link-archer-c7/p/165134

Leírom azért pár szóban, ha az oldalak már nem lesznek meg azért ez remélhetőleg megmarad.
Ugyanaz a termék hétvégén 25k ma 39k. Lett volna rá 30% digi kedvezmény tehát 17.5 ből ki jött volna most meg 27,5 ?????

Pár hónapja ugyanígy jártam náluk a mosógéppel 95k-ról 110 lett 2 óra alatt.
Pedig pár éve már megfogadtam, hogy tőlük semmit sem. És milyen igazam volt csak az időmet pocsékolom velük mindig.

ubuntu 18.04 1 hónap után

Az Ubuntu desktop-ot nem tudtam megszokni. Megszabadulni tőle viszont nem volt egyszerű. Ez lehet, hogy a minimál install miatt volt, vagy csak nem volt jó napom. De az biztos, hogy nem akart bejönni a login képernyőn a gnome-desktop. (apt install tasksel) Gondolom ez a szívás elmaradt volna, ha a vanilla-gnome-desktop csomagot felteszem, de nem akartam a sok szemetet behúzni vele együtt.

Próbáltam pár napig Wayland -al élni, de még várni kell vele. Egyébként sztem gördülékenyebb(intel vga).

Automatically check for updates:Never
Mégis minden nap a képembe tolja a frissitéseket

Qt 5.6 Linux 32 bit

Mivel pár hete már megjelent, gondoltam ránézek a Qt 5.6.0 -ra. Lelkesedésem gyorsan alábbhagyott mikor nem találtam a 32 bites Linux buildet.
https://download.qt.io/official_releases/qt/5.6/5.6.0/
Úgy látom nem is lesz:
http://lists.qt-project.org/pipermail/qt-creator/2016-February/005389.h…

Háromszor kellett átírnom a bejegyzést, hogy vállalható legyen a stílusa.

okmányApp

Lejár 23.-án a jogosítványom.
- Letöltöttem az okmányiroda alkalmazást.
- Bejelentkeztem az ügyfélkapunál használt azonosítóval.
- Nézegettem nyomkodtam.
- Elmentem az orvoshoz és az okmányirodába.
- Letöröltem.
Hogy mire találták ki nem tudom. Jogosítvány igénylése menüpont nincs benne. Lehetne ellenőrizni az érvényességét ha begépelném a számát meg az én születési adataimat(ha jól emlékszem). Na ezt minek, ha előveszem akkor én is megtudom nézni.

hosszú i

Kb egy hete vettem észre, hogy nincs hosszú i. Azt hittem a billentyűzetem romlott el, de most vettem észre, hogy más programban meg van.
Rákerestem és megdöbbenve látom, hogy már több mint három hónapja is létezett a hiba.
http://hup.hu/node/121336

Ubuntu 14.04 chromium 32 és 64 biten is.

Qt "cannot find -lGL"

Qt QtCreator
opensuse 13.1 "x86_64-suse-linux/bin/ld: cannot find -lGL"
glu-devel freeglut-devel csomagok hiányoztak.

ubuntu 14.04 "/usr/bin/ld: cannot find -lGL"
libgl1-mesa-dev csomag hiányozik.

fedora22
mesa-libGL-devel csomag hiányozik.

13.10

Több mint 2 hónapja, hogy nyúzom töbnyire Gnome felülettel.
Kezdetben elég bugos volt. Majd egész használható lett. Gyakorlatilag a gnome-tweak-tool és a nautilus random (max 1 percig bírták) crash -en kívül nem volt említésre méltó dolog. Gondoltam megcáfolják önmagukat és a kiadás napjára lesz egy stabil rendszer, de nem. Egymás után romlanak el az egyébként működő dolgok. Először a gmplayer kezdte. Pár napja a Chrome is random elszáll. A bejelentkezésnél is megjelent 3 hibaüzenet. A nautilus nem száll el szép csendben hanem alattomosan 90%-on tekeri a CPU-t.
Ilyenkor nem tudom eldönteni, hogy valaki szándékosan veri szét, vagy annyira értenek hozzá mint mi a focihoz. De lehet, hogy ez csak az utolsó vihar a csend előtt. Bár ez meg olyan mintha fordítva lenne.

Adatszolgáltatás letiltása a személyiadat-és lakcímnyilvántartásból

Ez egy vicc.
A magyaroszag.hu ügyfélkapun bejelentkezés után gondoltam letiltom az adataim kiszolgáltatását. Előre közlik, hogy szükséges a személyi szám utolsó 4 karaktere. Ok ezt úgy is tudom, ez volt az egyetlen normális azonosító aminek a használatát valamiért eltörölték, de mégis kérik. Ezután jött a ledöbbenés:

Ahhoz, hogy letiltsam meg kell adni minden adatomat? Ezt nem értem, be vagyok jelentkezve, megadtam a személyi számomat mi ez itt ? Nem publikálni akarom hanem letiltani !

raspberry pi update 1

A napokban lefrissítettem az OpenElec -t és az LG tv-m távirányítója viszi LG-Simplink -en keresztül az XBMC-t. Ezzel megoldódott a távirányítás kérdése is.
Egyébként kizárólag hálózati médialejátszónak használjuk. Rengeteg filmet megnéztünk vele az elmúlt több mint 2 hónap alatt. Az előző verzióval néha volt, hogy elakadt film közben(hálózati töltés miatt). Illetve egy videó van itthon aminek csak a hangját hajlandó elindítani. Az is előfordul, hogy a videó indításakor először csak a hang indul el, a kép csak kicsit később sietve, de mindez csak pár másodperc. Ezeket a hibákat leszámítva nem akadt olyan formátum mellyel teljesítménybeli problémái lettek volna. Tehát szépen akadás mentesen vitt mindent.

Marad a #!CruncBang

Egy hétig nyúztam az új Ubuntut. Leszoktam a kedvéért sloppy focusról. (ha beállítottam akkor természetesen nem jól működött a global menü, mert mikorra odaért az egér átment egy másik ablak felett és akkor már annak a menüje jelent meg. Ha meg letiltottam a global menüt akkor nem működött a HUD ami viszont tetszett). Ennek ellenére megszerettem az unityt, de 2Gb ram-mal a 64 bites úgy swapolt egy pár napos üzem után, hogy szörnyű.
Tehát egyenlőre marad a CrunchBang. Nem olyan szép, de a sebességben összehasonlíthatatlanul gyorsabb.

május vége raspberry pi

Tegnap jött a Farnell-től:
Dear customer,

Having successfully passed its CE compliance testing, we can now confirm that your Raspberry Pi will be delivered in the week commencing 21/05/2012.

We'd like to thank you once again for your patience - by offering you 15% off your next online order over 1900 HUF. Simply enter the following code when you reach the checkout:****

Teljesen korrektek, remélem most már tényleg ez az utolsó határidő.

#!CruncBang Linux-ra váltottam 2.

CruncBang Linux-ra váltottam.
Immáron másodjára CrunhBang Linux-ra váltottam. Az előző (Ubuntura épülő) támogatásának megszűnése után egy ideig visszatértem az Ubuntu aktuális verziójához, de mivel még mindig a régi gépem van nem bírtam sokáig. Kb egy hónapja váltottam a CrunchBang openbox+debian párosára. A rendszer meglepően fürge. PostgreSql, apache2 szerverrel együtt 64Mb a desktop rendszer igénye. Persze most is van, hogy kevés a 768 Mb memória, de nem mindegy , hogy állandóan swappol a gép vagy csak nagy ritkán veszem észre, hogy gond van. Összességében ez a váltás számomra olyan mintha egy másik vasat vettem volna használatba.