ubuntu 18.04 1 hónap után

 ( zolti | 2018. május 25., péntek - 17:17 )

Az Ubuntu desktop-ot nem tudtam megszokni. Megszabadulni tőle viszont nem volt egyszerű. Ez lehet, hogy a minimál install miatt volt, vagy csak nem volt jó napom. De az biztos, hogy nem akart bejönni a login képernyőn a gnome-desktop. (apt install tasksel) Gondolom ez a szívás elmaradt volna, ha a vanilla-gnome-desktop csomagot felteszem, de nem akartam a sok szemetet behúzni vele együtt.

Próbáltam pár napig Wayland -al élni, de még várni kell vele. Egyébként sztem gördülékenyebb(intel vga).

Automatically check for updates:Never
Mégis minden nap a képembe tolja a frissitéseket

Ma nem indult el a calculator, pedig sztem már használtam:

You need to connect this snap to the gnome platform snap.

You can do this with those commands:
snap install gnome-3-26-1604
snap connect gnome-calculator:gnome-3-26-1604 gnome-3-26-1604

(the '3-26-1604' number defines the platform version and might change)

Ez érdekes üzenet. Nem próbáltam ki, megy apt -al is.

Összességében kb 1 hónap után elmondhatom, hogy nem lett rosszabb, és ez nagy szó. Vannak hibák, de munkára nekem kézre áll.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt a snap dolgot én nem erőltetném. Nem tudom mennyivel jobb, hogy egy csomó szart összepakolunk csomagkezelés néven, mint az, hogy esetleg egy-két hiányzó függőséget külön kell telepíteni.

+1 sok gondot behozhat - eleve miért kell snap-ből futtatni ha van rendes csomag ami hozzá van illesztve a rendszerhez és amit valszeg több nagyságrenddel többen tesztelnek ebben a felállásban?

te se olvasol ubuntu hirleveleket...

Csak a majusi hirlevelben 9x fordult elo a snap.

Igazabol ha a snap es az iot/cloud szavakat kivennenk a hirlevelukbol. Nem is maradna benne semmi se...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ja, de amúgy a snap jó lenne olyan dolgokhoz, amit amúgy nehéz a rendszer mellé csomagolni (speciális program vagy közönséges program speciális verziója) - ez helyett amikor ubi 18 live-ot boot-olsz, akkor a gnome calc pár másik dologgal együtt snap-ből van feltéve - ezt miért?

mert a kutyanak se kell, a kutya se kerte. Igy csomagolgatjak a sajat csomagjaikat.

Ez a snap is par ev es kikopik. Marad helyette az appimage.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálam a Gnome Wayland stabil. Igaz Archon. De nem hinném, hogy Ubuntun annyival rosszabb lenne. Nem kell teleszemetelni a rendszert snap-pel meg hasonló trágyával. Lehetőleg mindent a hivatalos tárolókból kell feltenni, meg rendszeresen frissíteni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ubuntun sajnos hetente egyszer kétszer kell használnom az Alt+f2 r (shell restart) kombinációt, ez nem működött. Valamint volt egy pár alkalmazás aminek nem jelent meg a helyi menüje, pl clipit. A synaptic a root jogosultság miatt nem indult el, de arra találtam megoldást. Szóval használható volt és érzésre gyorsabb, de az X az teljesebb.