Fotózott kézírás/nyomtatott írás olvashatóságának ellenörzése

Sziasztok!

Mobil eszközzel fotózott papír alapú dokumentumok (melyeken nagyrészt nyomtatott, kisebb részt kézzel írott szöveg található) olvashatóságát kelene ellenörizni.
Nem a karakter felismerés a cél, hanem annak eldöntése, hogy a fotó nem mosódott-e el fényképezés közben, hogy ne kelljen a fotózás után ránagyítani a képre és minden négyzetcentiméterét ellenőrizni, hogy olvasható-e hanem egy algoritmus mondja meg róla, hogy x% valószínűséggel olvasható.

Van erre vlami kész megoldás? Nem szükséges, hogy magán a mobil eszközön fusson, tökéletes egy szerveren vagy felhőben futó megoldás is.

Hozzászólások

Egy mobillal készült az összes ellenőrizendő kép, azonos körülmények közt? (Azonos háttér, fényviszonyok, felbontás, kameraszoftver?)

Ha igen, akkor méret alapján sorbarendezve talán ki lehet következtetni (több részlet -> nagyobb méret).

A másik ötlet valamilyen élkeresés lenne (Imagemagick edge detection), de eltérő körülmények közt ez sem adna biztos eredményt.

Google Cloud Vision API?

https://cloud.google.com/vision/

Igaz, hogy ennek az elsődleges célja a szövegfelismerés, de ha nem ismer fel szöveget (vagy túl keveset), akkor valószínűleg rossz a fotó :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

A kérdés az, hogy amit a Cloud Vision, vagy bármilyen OCR visszaad, az mennyire lesz átnézve emberi szemmel is még, és ez mennyi időt spórol. Mondom az életszerű példát: OCR-el beolvasott szöveg utolsó pár sora félreolvasásra kerül, vagy a lap közepén egy hajlított él miatt pár karakter rossz.

A megoldandó probléma a következő:
Adott egy lista (nyomtatott) melyet A személy elvisz B-nek. B-nek tételenként át kell néznie a listát ha valami nem stimmel rajta azt tévezetnie kézírással erre a papírra majd aláírásával ellátnia.
Eddig ezt egy irodában dolgozták fel és vezették át a módosításokat.
Most a folyamat meg lenne támogatva egy mobil eszközzel, tehát A személy a helyszínen egy mobil aplikáció segítségével szintén átvezetné a módosításokat így rengeteg munka lenne levéve az irodai dolgozók válláról arrol nem is beszélve hogy ez idbőnen sokkal hamarabb megvalósulna, nem kellene megvárni még vissaz ér az irodába és felvezeti a rendszebe.
De valamilyen formában a módosítás hitelességét biztosítani kellene erre maradna meg az aláírás amit egy tablet jelenleg nem biztos, hogy hitelt érdemlően tud garantálni (oda firkantok valamit a touchscreenre). Erre lenne jó, hogy a helyszínen befotózza az aláírt dokumentumot.
És ha pár hónap múlva előjön valami vitás eset akkor nem kellene az irattárból kikérni az iratot hanem képként meg lehetne nézni.
De arra nem feltétlenül van idő, hogy ellenőrizzék a fotózás minőségét ott a helyszínen. Ezt lenne jó szoftveresen megtámogatni.
Fotóz, a "gép" ellenörzi és szól ha nincs rendben valami.

Hamarabb gondolkodnék kézi scanner-ben, mint kamerában. Meg tudod határozni, hogy mi az elmosódottság mérésének módszere? Nincs x mennyiségű y sötétségű képpont a fényképen? Vagy nincsenek közepesen sötét részek? Egyik sem olyan pontosan mérhető, hogy a nyakam tegyem rá. Mérnökórákban is biztos, hogy jóval több lesz ez, mint egy zseb scanner.

Felesleges felismerni, elég megállapítani, hogy a kép elég éles-e, ilyenre kipróbálnám pl. ezt: https://sightengine.com/image-quality-main-colors
Viszont a fotót – gondolom – emberi szemmel is mindenképpen ellenőrizni kell, és akkor már nem fér bele, hogy aki ránéz, azt is megállapítsa, hogy olvasható-e?

Ez hatha segit valamit, en biztos ebbe az iranyba indulnek ha nem akarod a telefonon validalni bar lehet azzal sokkal jobban jarnal es nem szemetelned tele feleslegesen a felhot.

https://stackoverflow.com/a/7766036