IT munkaerőpiac eltolódása Home Office felé?

 ( gattila | 2018. június 27., szerda - 13:00 )

Sziasztok!

Szerintetek a következő 5-10 évben milyen irányban és mértékben fog változni az otthonról végezhető munkalehetőségek száma rendszermérnöki/hálózatmérnöki területen?

Jelenleg budapesten élek albérletben. Szeretnék ingatlant vásárolni lakhatási célból. Közelebb áll hozzám a vidéki, kertesházas élet, de Budapesten jobbak a lehetőségek.

Szerintetek Budapesti bérért távmunkában könnyű lesz elhelyezkedni a feljebb említett területeken, amennyiben vidéken vennék ingatlant?

Esetleg van tapasztalatok külföldi cégnek végzett távmunka esetén?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez volt pár napja máshol: crossover.com. Külföldi bérhez képest kevés, de magyarhoz képest sok. Mondjuk én nem tudnám elképzelni, hogyan lehet sikeres az a cég, akinek az emberei szinte sose találkoznak. Mert szerintem nulla élő kontaktussal, igazi emberi kapcsolatok nélkül könnyű kiégni.

Nálunk amúgy teljesen oké a home office, ha egy nap épp nincs kedved bemenni, akkor nem kell, és van, aki fixen hetente 1 napot otthon dolgozik, ezért senki se szól. De szerintem hatékonyabb a munka az irodában, és a sok szórakozási lehetőség és ingyen kaja is hat ránk erősen :).

Én jártam be Üllőről Graphisofton át (asszony) Capital Square-be. Napi 2x1 óra, 2x50 km vezetés kb. Nem kívánom vissza. Ettől egy fokkal jobb volt London, ahol 2x50 perc a commute, de legalább lehetett közben filmet nézni. Azért szerintem megfelelő lakás- és cégválasztással nem esélytelen megoldani ezt mondjuk 2x30 perccel ami már egész jó.

crossoverről van tapasztalatod? milyen munkahely?

Semmi közöm hozzájuk, csak itt olvastam egy topicban, és felkeltette érdeklődésem. Engem is érdekelne ott dolgozók véleménye.

Köszönöm a válaszod!

Valószínüleg az lenne a legjobb, ha Érden, Budaörsön, Ürömön vagy hasonló helyen keresnék ingatlant, Ahonnan fél óra alatt be lehet jönni a 11. vagy 13. kerületbe.

Csak elgondolkodtam, hogy vajon hogy fog kinézni ez az iparág 10-15 év múlva. Milyen lehetőségek lesznek akkor. Lakáscélú ingatlant pedig hosszú távra vesz az ember (általában).

Gondolj arra is, hogy milyenek a közszolgáltatások. Van-e normális óvoda, iskola, boltok, orvosi rendelő, tömegközlekedés, stb.
Általában ezek szoktak a "kiköltözés" rákfenéi lenni.

> Csak elgondolkodtam, hogy vajon hogy fog kinézni ez az iparág 10-15 év múlva.

Aki ezt tudja, annak nincsnek ilyen gondjai, mert annyi pénzt kereshet vele, hogy bárhol vehet lakást. :D

Mármint van egy jövőlátó gömbje. Ami a 10-15 év múlva érvényes IT trendek mellett a lottószámokat és bármely részvény árfolyam mozgásokat is megmondja.
--

Heti 168 órából 40+utazás a munkával kapcsolatos. A többi 120ora eltoltesehez keress életteret.
Nagyon bejön a vidék: reggel kert nézegetése, délután és hétvégén szabadban levés.

Hátrányok: két kocsi családonként és nehézkes hazajutas bp-i buliból. De van taxi a világon.

Mennyit utazol naponta?

Munkába és ból 2x25-30perc. Az sok?

Nincs nagyszülő, csak mi menedzseljük a két gyerekünket és megy. Nekik is jobb vidéken.

Herceghalmon lakunk, és az Örsnél dolgozom, (most még) a gyerekeket Gazdagréten leadom a suliban, aztán f8 elött kelenföldön P+R és metrózok. Párom Budaörsön dolgozik, az Ő munkáját már eleve a gyerekekhez alkalmazkodva kerestük. Van hogy 2 keréken megyek dolgozni. Igen 2 kocsi kell, nálunk szerencse hogy az összes nagyszűlő a 11.-ben lakik.

Ha másholgy lenne akkor is kilogisztikáznám

Ebbe egyébként belefér hogy mindenki sportol meg extra időtöltése van.

Egyik gyerek pl úszik a másik karetézik én meg addig edzek párom meg fut ... minden megoldható csak akarni kell.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Hát, szerintem meg túl sok kontaktussal könnyű kiégni :) Ideális a heti egy "meetinges nap" lenne, aztán ha ezen kívül van megbeszélni való ott vannak az online kommunikációs csatornák.

Van az a hely, ahol pedig pont a sok értelmetlen meeting-től lehet a legjobban kiégni.

--
robyboy

A Crossover nél volt nemrég egy meetup, ahol meg lehetett velük ismerkedni, fel lehetett tenni kérdéseket (angolul, mert voltak külföldiek is). Szerintem még lesz ilyen esemény érdemes körülnézni az eventbrite-on vagy a meetup -on. Röviden dióhéjban, amit én tapasztaltam:

- minimum 7-8 éves tapasztalattal kell, hogy rendelkezzél de ha van is tapsztalatod akkor is jó feladatmegoldó képességgel kell rendelkezzél, mert az évek száma nem jelent semmit
- minden érdeklődő egy felvételi teszten megy keresztül, ahol több mindent is néznek
- minden angol nyelven zajlik, és erős angol nyelvi tudásra, kommunikációs képességre van szükség, szerintem minimum nagyon erős B2 vagy egy C1 (felsőfok) szint
- piactérként működnek együtt nagyobb cégekkel, ami azt jelenti, hogy kiválasztanak egy adott projektre, ha nem teljesítesz megfelelően akkor nyilván lecserélnek
- ha nem dolgozol, nem is kapsz pénzt => elmehetsz szabadságra 3 hétre is de azt senki nem fizeti
- dolgozhatsz a cseresznyefa alól vagy egy tó partján is, vagy a fűben ülve vagy a hálószobádból alsógatyában
- cégként vagy vállalkozóként beszámlázol
- a bér a magyar viszonyokhoz képest magas, nemzetközi viszonylatban átlagos és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek bruttó összegek, amiből le kell vonni a járulékokat és adókat
- a felső top 1% -ból válogatnak ki, ha te közéjük tartozol, sima ügy
- a légkör barátságos az emberek nyitottak és kedvesek, építő csapat tud összejönni, ahol élmény lehet a munka, mivel vannak személyes találkozók is.

magánvéleményem:

Azt hiszem az alulfizetett és jó kvalitású vezetőkre fókuszálnak, akik elégedetlenek a hazai fizetéssel és a munkakörnyezettel, őket szólítják meg.

Ettől függetlenül a mobilis munkavégzésé a jövő, mert az IT területen véleményem szerint az a cég, aki nem veszi figyelembe a munkaerő igényeit és nem tudja megszervezni a munka nagy részét így, ott probléma van vagy lesz. A globális piachoz csatlakozol, ahol mindenki elvégzi költséghatékonyan a munkáját => a Föld azon a felén fogják alkamazni azokat az embereket egy bizonyos típusú munkára, ahol a megtérülés is magas lesz, ezért mazsoláznak maguknak szabadon, majd kiközvetítenek a megadott cégnek.

A Glassdoor-on olvasgattam a review-kat, es ezek alapjan erosen vakarom a fejem (nincs veluk konkretan tapasztalatom, amit leirok, csak spekulacio).

Egyelore fabol vaskarika, hogy mint "allando" alkalmazottat vesznek fel, hosszu tavra, karrierepitesi lehetosegekkel, legalabbis ezt hirdetik buszken az oldalukon a FAQ reszen.
Ehhez kepest furcsa az osszes tobbi korulmeny, ami mind arra mutat, hogy egyszeru szamlazos majom leszel, akit napi 8 oraban figyelnek webkameraval (!) es egyeb tavoli eszkozokkel, hogy a gep elott ul-e, es dolgozik vagy jatszik. (Eleve ezt a megfigyelos dolgot nem ertem, ha van egy munka amit meg kell csinalni, akkor miert szamit az, hogy hany orat toltok vele, ha idore keszen lesz?) Nincs szabadsagod, nincsenek juttatasok, illetve hetente utalnak penzt, szoval teljesen ugy nez ki amugy, mint a kontraktor melo. Viszont barmikor kivaghatnak, indoklas es felmondasi ido nelkul - na ilyet azert meg a kontraktorokkal sem jatszanak, csak ha nagyon itt a vilagvege...

Valamint az a teny, hogy a teljes globalis munkaeropiac a merites, nyilvan erosen lefele nyomja a megkeresheto penzt - hogyan versenyzel egy orosszal vagy indiaival, aki a te orabered tizedeert boldogan fejenall es a vecekagylot is kinyalja utanad?

En erosen szkeptikus vagyok, szerintem a target a top 1% helyett inkabb a kozepso-also reteg, aki mar tud valamennyire angolul, mar nemzetkozi szinten ertekelhetoen dolgozik, de vagy nem talal eleg jo munkat helyben, vagy... vagy? Persze nyilvan el kell magukat adni valahogy, ebben az amerikaiak profik, szoval amit olvasol, annak a lehetseges ertelmezesei kozul mindig vedd a legrosszabb verziot, akkor mar nem jarsz messze az igazsagtol.

"(Eleve ezt a megfigyelos dolgot nem ertem, ha van egy munka amit meg kell csinalni, akkor miert szamit az, hogy hany orat toltok vele, ha idore keszen lesz?)"

Nagyon leegyszerusiti a szamlazast, a munkaidodet adod el, nem kell taszkonkent kialkudni egy arat es reszletesen esztimalni. A valladrol is levesz egy csomo stresszt, csak annyi a felelosseged, hogy a kiszamlazott idot 100%-ban munkaval toltsd, sosem merul fel, hogy vajon eleget dolgoztal-e. Barmikor leallithatod az idomerot, elmesz szarni, nyujtozkodsz egyet, kavezol, stb. Az oraber kialkudasanal meg figyelsz, hogy az netto munkara ertendo es 4 oranyi munka 5-15 orat fog lekotni az eletedbol, munkamoraltol fuggoen. Nem kell idegenkedni az ilyen felallastol, nagyon is jol mukodik az, ne a kis magyar cegek jussanak eszetekbe, ahol a fonok a "versenykepes" munkaberert cserebe mindenfele megfigyelosdivel szeretne kisajtolni az emberekbol a netto 8 oranyi melot.

A felso 1% nekem is gyanus CO-rol eddigi megfigyeleseim alapjan... :^)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ja es ahhoz, amit elso bekezdesben irtam, "freelancer mindset" kell, amire begyepesedett alkalmazottkent nehez lehet atallni, meg alapbol nem valo mindenkinek. De akinek igen, annak ez a Kanaan! :^)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Oke, az, hogy atbongeszem az X konyvtar Javadocs-at, vagy rakeresek valamire a Stackoverflow-n (hogy csak a legegyszerubb eseteket emlitsem), az munkaidobe beleszamit, vagy sem? Es ha munka kozben kimegyek kavezni, de nem allitom le az orat, mert kozben az adatbazis modellen gondolkozom, akkor mi van?

En ennek a modszernek csak a nagyon favago munkanal latom ertelmet (lasd meg: csavargyar), egyebkent nem. Ha az olyan szintu bizalom nincs meg, hogy az elvegzett munkam alapjan elhiggyek, hogy atlag napi X oranak megfeleloen dolgoztam, akkor en annak a cegnek nem akarok dolgozni, ez ilyen egyszeru.

Az elso bekezdesre: megallapodas resze. Konkretan, hogy CO-nal hogy mukodik, nem tudom.

"akkor en annak a cegnek nem akarok dolgozni, ez ilyen egyszeru."

Nem gond, vannak sokan masok, akik szivesen dolgoznak, ez ugyanaz a sertodosni, mint pl. MS-nel a dress code. :D

Megint, nem tudom, hogy CO-nal hogyan velekednek errol, de szerintem minden ilyen helyen belatjak, hogy nem 100%-os a rendszer, es a produktivitasod ugyis oraktol fuggetlenul figyelik, ha nem teljesitesz, byebye, a monitoring tenyleg csak amolyan iranyado es szamlazast konnyiti meg. Teged vegkepp nem kell zavarjon, nem bizalom kerdese.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nagyon leegyszerűsítve két módszer van, fixed fee vagy time & material, vagy nevezzük őket akárhogy.

Time & material:
- 1 óra 10 forint, plusz költségek
- pro: nincs kockázat, könnyebb a CR-ek kezelése
- kontra: nyilvántartást kell vezetni + "ez miért ennyi óra? az miért annyi óra?"

Fixed fee:
- adott projekt 100 forint
- pro: lehet, hogy 8 óra alatt végzel
- kontra: lehet, hogy 12 óra alatt végzel + "ez miért ennyi forint? az miért annyi forint?"

tl;dr mindkettőnek van előnye hátránya, viszont lehet hibrid, pl kezdeti speckó alapján FF, közben a CR-ek T&M

Aha, volt egy ilyen fixed fee-s projektem, konkretan az elso ceg, akinek itt a UK-ban dolgoztam, tonkre is ment bele, kb. egy evet csuszott a projekt, es meg akkor sem lett kesz, a megrendelo mar az ugyvedeivel nyomult, vegul atadtuk egy masik cegnek a melot, a mienk meg onkentesen likvidalta magat.

Azota tudom, a fixed fee az _minimum_ ketszeres, de inkabb haromszoros arat jelent, ha van olyan megrendelo, aki azt hajlando kifizetni, akkor esetleg.

Szerencsere ehhez kepest a kontraktor elete egyszeru es kenyelmes, bemegy dolgozni, es amelyik nap dolgozott, azt kiszamlazza az ugyfelnek. Igaz, dress code az van (egyelore meg, de mar komp jar at Leningradba...)

anno dolgoztam ugy cegnek, hogy adott projektre ok megmondtak hogy hany ora szerintuk megcsinalni, annyit fizetnek oraberben, en vitatkozhattam volna vele ha pl keveslem, de elfogadtam, aztan harmad annyi ido alatt megcsinaltam altalaban.
persze en is jartam mar ugy hogy alabecsultem valamit, de azert akinek van tapasztalata azzal ez viszonylag ritkan fordul elo.

A max hat óra monitor előtt kontraktorra nem vonatkozik?

Pont az ilyen stupid eloirasokkal nem kell foglalkozz, ha tavmunkas szabaduszo vagy, ha akarsz, dolgozhatsz 3 orat naponta, ha birod, 13-at...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

> a felső top 1% -ból válogatnak ki, ha te közéjük tartozol, sima ügy

teljesen kizárt hogy egy global 1% fejlesztő vagy atchitect elmegy contractornak (!!!) 15-30 dolláros óradíjon

max azt tudom elképzelni, hogy a jelentkezők 1%-át veszik fel, na de egy jelentkezői poolból a legjobbnak lenni még nem feltétlenül elismerés, ha nem tudod, milyen a mezőny

Ez a $30K pozíció egy vicc valóban, ebből még Budapesten is nehéz megélni. Amit én említettem fentebb, az $100K volt. Még arra is azt mondom, hogy magyarhoz képest sok, de fejlett világhoz képest meg nem az.

Ez kb bruttó 700k, árfolyamtól függően.
Ennél sokkal jobbak vannak itthon XD

700K bruttót bármikor meg tudsz itthon keresni, sima alkalmazottként, szóval ez így teljesen felejtős.

Igen, egy nulla elmaradt mögüle.

Főleg úgy buli, ha a NAV előszed bújtatott munkaviszony miatt, mert, ha jól értem:

- egy cég fog neked számlázni, adott rendszerességgel
- adott esetben percre pontosan el kell számolnod a munkaidőddel
- megfigyelhetnek munkavégzés közben

Nehéz lesz védekezni, hogy ez nem színlelt szerződés, ha nincs más megbízásod.

Contractorként a 80EUR/óra a legalja de inkább 100EUR/óra erre a reális.
--
Gábriel Ákos

A hálózatmérnök alatt mit értesz? Mert akik hálózatosok, nekik sokszor kell ügyfélhez utazni, switch-eket configolni, stb.

Tudom, jelenleg is kijárok ügyfélhez telephelyre eszközöket konfigolni, de divízionális szervezeteknél sokszor van arra példa, hogy van egy központi hálózatos csoport (L3-L2) az egyik országban és onnan csinálnak mindent. Általában nincs minden divíziónak külön, teljesértékű IT csoportja, főleg abban az esetben, ha regionális tagozódás van. A fizikai részét meg a field support-osok elvégzik (L1-L2).
Ilyen jellegű távmunka esetén persze a kisebb magyar cégek nem igazán tudnak munkát kínálni a fregoli munkakör miatt.
A fenti esetet figyelembe véve, az irodában tartózkodás esetén is levélben, skypon és konverenciahívásokon keresztül zajlik a kommunikáció.

Nem mennék olyan helyre dolgozni, ahol nincs heti 1-2 nap home office. Aki globális piacra dolgozik, annak nem tökmindegy h. az irodából lóg telefonon Kumar-ral v. otthonról a dolgozószobából? Nyilván ügyfélhez rohangálós mánáger más tészta, de pont az sem az irodában ül amúgy.
--

Nem teljesen jó az érvelés.

A te érvelésedből az jött le, hogy mindegy, hogy bemegy-e az ember vagy nem. Én is globális piacra dolgozom, de úgy, hogy van egy csomó team Zürichben, egy csomó Pittsburgben, egy csomó Mountain View-ban, stb. Néha van meeting külföldiekkel is. De többnyire a helyiekkel beszélgetek, ebédelek együtt, és járunk meetingre, sőt, cégen kívüli dolgokra is. És ez utóbbi a lényeg, ami miatt mindenképp érdemes bejárni.

Evvel együtt természetesen heti pár nap home office belefér.

15 év múlva lesz egy elektromos napelemes lakóautód aminek a robotpilótája bevisz miközben alszol vagy nem. :)

minél nagyobb a cég annál inkább bejárós. Kisebb cégeknél spórolás miatt lehet skypolás.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egy darabig, aztán minél nagyobb egy cég, annál kevésbé bejárós, mert kinőtték az open office-t, de a fillérb*szás miatt nem hajlandó költözni. :D

+1
tipikusan a sok ember-kevés hely, "aki kapja marja" helyfoglalás van reggelenként, clean desk BS nap végén, mert nem biztos h. másnap reggel is ugyanoda tudsz ülni. Cserébe nem is nagyon van bent az emberek többsége az irodában.
--

Egyébként az open space engem nem is zavar általában, de aki a clean desket kitalálta (oké, néhány munkakört kivéve, tipikusan akik shiftben dolgoznak) annak a k*rva anyját. Gondolj bele, mekkora no lifer f*sznak kell lenni ahhoz, hogy kitiltsd a személyes dolgokat, fényképeket, stb. az irodából.

A clean desk az a dolog, hogy interjúk közben ki kellene derülnie, és akkor nem megy oda normális ember.

Ez a clean desk olyan 'roaming desk' helyeken van, ahol nincs rezervált asztal, nem?

Ha elfogadjuk, hogy normális az, hogy nincs saját asztalod, akkor igen, van értelme a clean desknek. De nekem az asztal nélküli hely se jönne be :D.

Majd nyomok 1 képet hogy néz ki az asztalom. Igen, nem vagyok büszke a rendetlenség részére. Na de ami a paravánra van feltűzve körülöttem, azt költöztesse minden nap más helyre az akinek 3 anyja van.
--

nepi megfigyeles: minel tobb cucc van valaki asztala korul, annal kevesbe dolgozik hatekonyan.

Konkretan paravant/buvohelyet epit mappakbol, hogy ne lasd, amikor mahjongozik...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha egyébként elvégzi a feladatát, miért zavarna bárkit, hogy mahjongozik? :)

> Ha egyébként elvégzi a feladatát,

- elvegzi?
-- ha 4 ora alatt elvegzi, akkor a maradek 4 orajaval mi legyen?
--- adjunk neki plusz feladatot, vagy kuldjuk haza?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Gondolom szervezeti kultúrától és munkakörtől függ.

Én az elmúlt 3-4 évben projektszervezetben dolgoztam, ott ha a mérnök 4 óra alatt megcsinálta azt, amit 8-ra forecastoltunk, akkor ja, keressen magának valami (lehetőleg értelmes) elfoglaltságot. Ha 7 óra alatt csinálta meg a nyolc órányi melót, akkor viszont tényleg menjen haza, pihenjen, tanuljon, legyen a családdal, whatever.

Azért nem érdemes büntetni valakit, mert gyorsan dolgozik. Legközelebb majd ügyesebb lesz a PM/RM, és pontosabb budgetet csinál. Ha a kolléga pedig rendszeres felülmúlja az elvárásokat, az egy kitűnő indok, hogy a neve előtti "senior" szót kicseréljük "principal", "lead", stb.-re.

"Ha a kolléga pedig rendszeres felülmúlja az elvárásokat, az egy kitűnő indok, hogy a neve előtti "senior" szót kicseréljük "principal", "lead", stb.-re."

Kurvara nem, fizuemelessel illene meghalalni, ezek a cimek csak amitgatasok. :D

Szerk: "egközelebb majd ügyesebb lesz a PM/RM, és pontosabb budgetet csinál. "

Egyebkent pont a visszajelzes hianyzik, ami alapjan tudjak a jovoben pontositani a becsleseket, mert a kollega sunyiban szepen kitolti a rendelkezesre allo idot. :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

> Kurvara nem, fizuemelessel illene meghalalni, ezek a cimek csak amitgatasok. :D

Eddig jellemzően olyan helyen dolgoztam, ahol a fizu és a címek/ámítgatások között elég nagy volt a korreláció.

> a kollega sunyiban szepen kitolti a rendelkezesre allo idot

Persze, ha meg egyszer lesz valaki, aki nem, akkor az illető kolléga lesz a legjobban butthurt, hogy miért nem ő kapja a promót. Szerintem amíg emberekkel dolgozik valaki, felesleges ilyeneken fennakadni. :)

Abban igazad van, hogy a gyakorlatban igy mukodik, mint elozo hsz-ben leirtad, ez szamit "normalisnak"...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

> Legközelebb majd ügyesebb lesz a PM/RM,

Egyszer dolgoztam gyarban:) Megcsinaltam 1200 db-ot a napi atlag 800 helyett.

Mekkora leb*szast kaptam. Valami eszmeletlen.
Konkretan mindenkivel kicsesztem, mert emeltek a napi normat miattam.

De ugyanigy jartam rengetegszer utana. Voltam a h*lal f*szan, europa peremen:)
Baromira nem akartam menni, rengeteg dolgom volt, de csak rabeszeltek (soha tobbet): installacios munka.
Dolgoztam ejjel-nappal (konkretan tenyleg, napi 3 orakat aludtam). A 3 hetes munkat lenyomtam 6 nap alatt. Akiket adott a helyi kivitelezo ceg,
azok kozul masodik nap delben elzavartam aki nem dolgozott. Gyarbol verbuvaltam melosokat:)

Hazajottem, megint ment a lebasz*s, hogy nem tudjak leszamlazni a munkat, mert ok napidijban egyeztek meg. En meg a ceggel munkara szerzodtem.

Szoval van amit nem erdemes bolygatni, na!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van ilyen, de az a cég, aki így bánik a beosztottakkal, az nem lesz sikeres, aki meg jól ért hiányszakmához (ami Magyarországon már szinte bármi), az olyan helyre megy, ahol megbecsülik.

Nyugat-Europa.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"En meg a ceggel munkara szerzodtem."

Ennyike, neked az érdeked a munka befejezése.

Az open space akkor jó ha van hozzá házirend is, és azt be is tartják. Értsd: mindenki kussol, és se mónikashow-nézős, se 3 órás meetinget nem tartunk az iroda közepén.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

+sok

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

+1000

Engem már az is zavar ha 10 percet beszélnek mellettem úgy, hogy én értem. Akaratlanul is figyelek, hogy miről van szó. Az alapzajról ne is beszéljünk.
Úgyhogy amíg openspacebe dolgoztam, reggel mikor elkezdtek bejönni a kollégák: fejhallgató fel, google://ambient sound generator.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Ezekre a kérdésekre senki nem tudja a választ, inkább azon gondolkodj el, hogy milyennek képzeled el a magánéletedet a következő években.

"gondolkodj el, hogy milyennek képzeled el a magánéletedet a következő években"
+1

A home office nem az a rózsaszín gyönyör aminek sokan gondolják.
Nagy ára van, de ezt már más topicban valahol kifejtettem.

Sok évig dolgoztam otthonról, most bejárok dolgozni (másik munkahely). Szerintem így jó.
Persze ehhez normális kollégák is kellenek ;)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

+1,
én néhanapján tolom csak otthonról.
Halál, mert csak a saját gépes (haha) asztalon van megfelelő környezet, de ott játszani szoktam, nagyon nehéz elvonatkoztatni :)

Még nem...
Jelenleg 100% remote tolom, de egy kényszerhelyzet miatt váltanom kell. 1-2 napot a legtöbb shared serviceben ki lehet sírni, de még cégen belül sem találtam olyat ami teljes remote mehetne és passzol hozzám.
Több programozót is ismerek akik távmunkáznak...

Beletrollkodnék a topicba:

Melyik cég fog elegendő pénzt tolni a ___törvényeknek is megfelelő___ homeoffice kialakításába?

Úgy tudom van errefelé is néhány cég (multik, obviously) akik a távmunkásokat papíron is távmunkásként alkalmazzák, ennek megfelelően a munkavédelmis megnézi a home office-t, mielőtt dolgozni kezdesz

Pl a miénk is ilyen.

Azonban egy petákot nem adnak neked plusszba, sem az otthoni munkhely kialakítására, sem pedig az internet elérésre. Mindenért Te felelesz, neked kell kialakítani a szabványnak megfelelő munkakörnyezetet, amit alkalomszerűen ellenőriz(het)nek is.

Ha nincs otthon áram/internet/akármi - akkor old meg ahogy akarod, ez is a Te felelőséged.

Egyébként ez nálunk nem "full time" HO, hamen a munkaidőd felét töltheted (maximum 1 heti váltásban) otthon, a többit bent az irodában. Én mondjuk szeretem, otthon sokkal hatékonyabb is vagyok, sokkal kevesebbet is zavarnak közben. Ügyfelekkel/külföldi kollegákkal a telco is sokkal egyszerűbb, ha nem pofáznak hárman háromfélét a hátam mögött közben :)

Azonban a bejárás is kell, hiszen a kapcsolatot kell tartani a kollegáimmal, és személyes megbeszélések is sokszor hatékonyabbak mint akármilyen konferencia magoldáson keresztül.

A cég részéről az inspiráció pedig az, hogy kevés a hely az irodában. :)

Szerencsére nincs "rabszolgakontroll", amíg a főnökeim és a munkatársaim elégedettek az általam elvégzett munka mennyiségével és minőségével, addig senki nem ba**gat.

--
zrubi.hu

Igen érdekelne, mennyit és mit szoptak össze hozzá, hogy védhető legyen.

Ezt kifejtened, hogy minek kell megfelelni?

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

Poroltó, megfelelő elektromos hálózat, zárható szekrény, "normális" asztal és szék. Kb ilyesmikre kell gondolni.

Több helyen örülnének, ha normális asztaluk és székük lenne :D

Pedig törvényileg elő van írva. Egyébként végig gondolva semmi eget rengető nincs az előírásokba, talán a mindenáronkötlező hitelesített noti töltő és poroltó amibe bele lehetne kötni, hogy minek.

Egyszóval, az Mt. nem nagyon támogatja ezt.
A BYOD-t felejtsd el, a munkáltatónak kötelező munkaeszközt biztosítania. Ebbe az áram meg a budi is beletartozik ám.
emellett: a munkavállalóval való folyamatos elszámoltathatóság a felügyeleti szervek felé, munkabalesetek és munkahelyi balesetek dokumentálhatósága, kötelező pihenőidők kivételének dokumentálhatósága, tűzvédelem, balesetvédelem, etc etc etc.

Ezekre a jelenleg legjobb válasz a: kijelölsz 5 négyzetmétert a lakásodban, és bekamerázza a cég, fizeti a neted, áramod, vized egy részét (almérővel persze), monitorozza a céges géped, te külön rendszerben logolod, hogy most ebédelsz, most budin, most az óránkénti kötelező nemmonitor idő, cigi, kávé, házadhoz/házhoz amiben a lakásod van a tűzvédelmi előírások már a munkáltató felelőssége _is_, de a legjobb, ha a WC-ig vezető utat is bekamerázzák és rögzítik, hogyha odafele esel el, akkor meg tudják mondani, milyen baleseti kategória.

Szerencsére a felügyeleti szerveknek nincs kapacitása random ellenőrizni, csak egyedi "feljelentésekre" mennek ki, multihoz szinte soha.

Általában multi akkor engedi a homeoffice-t, ha le van fizetve valaki és szólnak időben, ha buli (bejelentés) van, így tudnak szólni, hogy mindenki húzzon befele az irodába.

Ez annyira hihetetlennek hangzik a boritékos fizetések országában... Nem állítom, hogy nincs igazad, de akkor is forcsa.

Ezzel szemben a valóság az hogy a home office-t akár önként akár kényszerből vállaló ember gondoskodik mindenről az asztaltól a budin át az áramig, és soha senki nem kérdezi meg hogy jó-e a gerincének a szék (company gépet azért adnak).

Szóval ez így elmondva szépen hangzik, de a valóságban nem egészen így megy. Mondjuk az IT-ben eleve rengeteg a kényszer- vagy nem kényszer vállalkozó, akiknek az egész téma teljesen irreleváns.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A jó magyar rögvalóság valóban ez.
Csak nem törvényes xd

De ugye csak az tilos, amit rendőr lát.

Azert kivancsi lennek, hogy az Mt. 228.§ (2)-t hany munkaltato tartja be, es hany sunnyogja el. Nekem eddig egy (a mostani) volt hajlando beleirni a szerzodesbe, es ok is vonakodva, miutan kulon szoltam. (ez a versenytilalomrol szolo resz)

228. § (1) A felek megállapodása alapján a munkavállaló - legfeljebb a munkaviszony megszűnését követő két évig - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség teljesítéséért a munkáltató megfelelő ellenértéket fizet. Az ellenérték összegének meghatározásánál különösen arra kell tekintettel lenni, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót - elsősorban képzettségére és gyakorlatára tekintettel - újabb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében. Az ellenérték a megállapodás tartamára nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada.

Egyebkent otthonra amugy is veszel normalis szeket, meg normalis asztalt+szamitogepet (eddig altalaban otthon jobb eszkozeim voltak, mint bent), ha atmesz masik ceghez, akkor meg valoszinuleg nem akarod visszaadni a dolgaidat.. szoval az ilyen home office-os dolgokhoz en nem ragaszkodnek.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

"A felek megállapodása alapján"

Tehát nem kötelező elem.
pl. a Bosch kiköti a fontosabb pozícióinál, és fizet is mint a katonatiszt.

Ugyanitt a 196-197. § tanulságosan szűkszavú.

Igen, valoban nem kotelezo elem. De ha (1)-et kikotod, akkor (2)-t is ki kell, nem veheted ugy, hogy ja, az "benne volt" a fizetesben.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

igen.
ugye milyen jó kis Mt-nk van? :)

Napi szinten járok fel Pestre 90 km-ről busszal (istentelen jókat alszok utazás alatt :D), és van nálunk arról szó, hogy lehet home office-ozni.
Annyira nem vagyok oda a klasszikus home office-ért, ezalatt azt értem, hogy a saját nappalimba leülök a saját asztalomhoz és onnan nyomatom a céges dolgokat, az otthon az otthon, a munkahely az munkahely. Én, ha majd tehetem max heti 1-2 napot leszek majd otthonról, inkább bejárok többet.

Azt a külföldi szokást fogom megvalósítani, hogy építek magamnak otthon egy teljesen különálló épületet HO-nak (külön bejárat, dupla UTP bevezetve, riasztó-tűzfejlővel, külön fűtéssel, minden). 90%-ba már kész is van.

Hogy miért? Nekem fontos az, hogy az otthon az otthon, a munka meg munka.
Mikor otthon vagyok, max az otthoni problémáimmal szeretnék foglalkozni és mikor odaülök az otthoni asztalomhoz mondjuk HUP-ot olvasni, a céges "légkörnek" még csak a gondolatát se érezzem. Egy volt kollégával beszélgetve az is szempont, hogy otthon könnyebben is elmászik a gondolatmenet, hiszen oly csábító otthon a TV, a hűtőben a sör, stb. Ez mondjuk erősen személyfüggő, tudom.

Nekem például a fő lökés a HO projectben az volt, hogy mivel én vagyok az egyetlen irodista a családban, mindenki más munkás hátterű, ezért nem fogják egyszerűen azt fel, hogy mikor otthonról dolgozom, akkor nem érek rá nekik segíteni, ugrálni otthon, hanem _dolgozom_, de aki 25 évet lenyomott bányában, az nehezen fogja fel azt, hogy ez munka és nem játszadozok a gépen.

Másrészt, mivel a családomból adódóan rám is ragadt, hobbim az építkezés, és el kellett használni itthon minden építőanyagot, mert már tarthatatlan volt a helyzet a hátsó kertben. :D

Én kb 2 év homeoffice után kezdtem kritikusnak érezni a hatékonyság csökkenését a megoldás nekem a kávézókba eljárkálás lett. Számomra úgy gondolom ez ideálisabb, mint a külön kialakított munka szoba/épület (amúgy nem is lenne rá lehetőségem), mert így gyakori környezetváltozás (oda ülök be ahova akarok) és nem távolodok el a társadalomtól (rákényszerít, hogy ne alsógatyába üljek egész nap)

A hátrány a kevésbé kényelmes munkakörnyezet (főleg asztalmagasság / székek zavarnak).

Coworking space?

Ki fogom próbálni, de kicsit idegenkedek tőle, mert itt a környéken nem nagyon tudok egyről sem (8ker), elveszíteném a különböző helyek által kapott változatosságot meg inkább preferálom egy kicsit mozgalmasabb környezetet, mint a totál csendet.

Azért az is hozzátartozik, hogy én csak 2-4 órát szoktam ilyen helyeken ülni, a többit befejezem éjszaka vagy másnap ha épp úgy érzem. Szóval inkább arra használom hogy adjon egy kis rendszert / változatosságot a napjaimba.

Collabor8district a 8. kerületben van.

Ha már coworking, akkor miért nem megy be eleve?

Tapasztalataim szerint főleg szabadúszó vagy másik országba/kontinensre dolgozók szokták igénybe venni a coworking officeokat. Tehát az esetükbe (és az én esetemben is) nincs hova bemenni.

Ja, az más.

En most allok at 100% tavmunkara. Eddigi tapasztalatok:

- Naponta felhivok valakit Slack-on, csak hogy megismerjem a csapatot. Van koztuk rockzenesz, csaladapa, de meg olyan is, aki nem mer kimozdulni otthonrol. Erdekes embereket ismertem meg.
- "Daily stand up" fontos.
- Kell egy kerti office. Jelenleg egy 4x3m-est epitettem, de inkabb dupla ekkora kellett volna. Otthonrol, alsonadragban nem lehet dolgozni. Mindig lenne valami, amit az asszony elvar, ha mar otthon vagyok, akkor levehetnem a lekvart a polcrol, pl.
- Nehez betartani a napi 8 orat. Foleg, ha valami erdekes feladatom van. Sokszor este 11-kor is azon kapom magam, hogy meg mindig dolgozok. Gondolom a forditottja lesz igaz, ha valami ertelmetlen dolgot kell majd csinalnom
- Rengeteg ido. Reggel meglocsolom a kertet, megsetaltatom a kutyat, munka utan es kozben is talalok valamit otthon.
- Skocia sokkal olcsobb, mint az USA es kb 20%-al tobbet lehet keresni tavmunkaban, mint full time bejarva pl Glasgow-ba
- A szomszedok azt hiszik, munkanelkuli vagyok. Mult heten kaptunk pl egy zsak hasznalt ruhat :)

A szomszedok azt hiszik, munkanelkuli vagyok. Mult heten kaptunk pl egy zsak hasznalt ruhat :)

Helyi humán térfigyelő rendszer tesztelve. Működik. :D

Én is 3x4-ast építettem, bíztam benne, hogy nem vagyok egyedül, eddig érdekesen néztek, rám hogy "minek b.szod el a pénzed ilyenre?". Hát pont ezért, mert mikor otthon vagyok nem hagynak békén, ha már otthon vagyok úgy is.

> Én is 3x4-ast építettem

Szabványos disznóól?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jah, luxus disznóól :D
Eddig úgy is azt hallgattam mindig mikor valaki az asztalomra nézett, hogy mi ez a disznóól? Most legalább még ól ajtóm is van! :D

na ja, de mennyi a belmagasság? :D

Az 50 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületű, 2,5 m vagy annál kisebb építménymagasságú, emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

micsoda disznóság!!

Megis hogy nezne ki, hogy a gazdak negykezlab mennek be disznokat etetni...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

100 légköbméter és 4 méteres gerincmagasságig, illetve azt lefeledtem, hogy emberi tartózkodásra alkalmatlannak kell lennie.

Szerk: 4,5 méter, nem 4 (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet)

Mindig lenne valami, amit az asszony elvar, ha mar otthon vagyok, akkor levehetnem a lekvart a polcrol, pl.

Ezt a családnak is meg kell értenie, elfogadni, hogy attól, hogy fizikailag otthon vagy, nem vagy otthon. Van ahol megy, van ahol nem.

"Kell egy kerti office. Jelenleg egy 4x3m-est epitettem, de inkabb dupla ekkora kellett volna."

Lehet h. csak én vagyok gyenge, de el se bírom képzelni h. amiket leírtál, abból hogy derül ki h. te most akkor hol dolgozol és hogyan milyen irodából? Vmi képet feldobhatnál.
--

Nem, nekem sem egyértelmű, hogy egy fedett teraszról van szó, vagy egy kamrát képzeljünk el.

Angoloknál van ilyen: https://www.smartgardenoffices.co.uk/product/the-duo-suffolk-barn/

Nem nagyon találtam olyat, ami a magyar építési szabályoknak megfelel, kicsit jártas vagyok az épytőiparban, a legtöbb angol-amerikai-kanadai megoldástól a rívás kerülgetett, szóval én magyar szabványok szerint csináltam meg az enyémet.

https://imgur.com/VMa0yf0

Az enyém így néz ki egyelőre, hozzáteszem, hogy közel sincs kész, lamináltozni meg a a fűtést kell még összetenni, na meg a környezetet se ártana már összerakni, mert nem túl szép még...

Amit magamnak megálmodtam annak kettő oldala full üveg, hogy tényleg a kertben legyek.

Télen nem egy raklap hatékonyság, plusz pucolni az üveget sem leányálom. Arról nem is beszélve, ha felkap egy kavicsot a fűnyíró és kiüvegel neked. :D

Ezeket a problémákat meg lehet oldani.

Azert ha megnezed kb. olyan 60-80 cm-erig veri fel a port az eso.

De ha csinalsz kavicsagyat kore, akkor nem veri fel...

Fuvet meg nem kell nyirni:) Ultetsz fakat, es elvezed az eleted. A funyiras a modern kor betegsege.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Fűtés még attól még nagyon nem hatékony, nagy az üveg hővesztesége, párásodik télen, plusz marha drága még a most divatos 22 mm-es hőszigetelt üveggel is.

> párásodik télen

Nem tudom milyen uvegrol beszelsz: Foldig ero, vagy pedig sima ablak (van parapettmagassag).
De ha normalis vizszigetelesed van (es egy ilyen kis kulipintyonal megoldhato, akar pontalappal is, es akkor elemelted a foldtol, de millio+1 megoldas van ra), akkor nem parasodik.

De ezen kivul tehetsz padlofutest, padlokonvektort (ezt utalom:), akar falfutest is, az se parasodik.

Vagy a kor kovetelmenye szerint teszel gepi szelloztetest telen-nyaron. Lehetoleg "okoskabellal" osszekotot szervovezerlesu (mint az autoban:) integralt intelligens ablakba epitett felho alapu tavolrol menedszelheto (es javithato!) szelloztetot is.

Leegyszerusitve:
a) ne vizesedj
b) ha mar vizesedsz, akkor egyenletes legyen a hoveszteseged mindenhol: Szar ablakhoz szar falat.
ba) egyenletesen futsd (bar ez a b pont igazabol)

Ha mar szakertunk:))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Állandó fűtést elég csücskös oda csinálni, legalábbis egy "klasszikus" garden office-nál, ha van állandó fűtésed, akkor már nem feltétlenül párásodik, de még úgy is előferdülhet, de azt legalább könnyebb orvosolni.

Arról nem is beszélve, hogy meglehet csinálni szinte mindent, csak a pénz az akadály, de valljuk be, egy 12 nm-es lyukra nem sokat szeretnének milliókat költeni. :)

Pár házat sikerült már felhúzni a családdal, bátyámnak építőipari vállalkozása van.

Egy ilyen helységet klímával fűtenék ami a páramentesítést is megoldja.

Nálam is lesz majd idővel, a tartókonzolnak a helyét megerősítettem a falon, plusz vittem oda direkt fázist. Ezzel csak egy a gond: a legkisebb normális inverteres klíma 2,5 KW-os, ami előzetes számításaim szerint is 210-250 ezer lesz minimum. Na meg most nekem a 36-40 légköbméterre a 2,5 KW szinte alapjárat alatt is hűtőházat csinál majd nyáron, szaunát meg télen. :D

Úgy gondolom, hogy reggel a nappaliból távirányítóval befűti/lehűti az ember párperc alatt.

Attol, hogy a Bugatti Veyron padlogazzal tud 400-at, meg mehetsz vele 50-nel is.
Sot, az SR-71 is tud lassan repulni.

Beallitod a homersekletet, a tobbit majd szabalyozza. Ha kis teljesitmenyen, akkor annyin.

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

Tud-tud, csak nem feltétlenül lesz olyan optimális a működése.

Erre az inverteres klíma képes finoman szabályozni magát.

Ha már klíma: létezik olyan, ami a beltéri ventilátorának fordulatszámát is képes intelligensen szabályozni? (mint az autóknál a digitális)

Mindegyik tudja. Altalaban 4-8 lépésben állítodik. De egy nem inverteres is állítható, nem???

> Állandó fűtést elég csücskös oda csinálni,

Es ezt hogy kell elkepzelni?
Nyaron dolgozol, telen sielsz?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát úgy, hogy heti max 2 napot leszek otthonról, többi nap feljárós. Maga az épület pedig a telek túlsó végén van, minél messzebb a lekváros polctól. :D

Kavicságy mellette mucs abban pedig kúszófenyő, amellett már mehet a fű.

killer

Ilyenekrol vettem az otletet: https://res.cloudinary.com/arctic-cabins/image/upload/c_fill,dpr_auto,f_auto,g_center,h_500,q_auto,w_750/v1497191212/www.cabinmaster.co.uk/cases/hero/ba29tmviehh7j4c3itit.jpg

Lehet keszen is kapni, de olcsobb volt megcsinalni. 2.5m magassagig nem kell hozza engedely, ha a foepulet utcafronti fala mogott van.

Na ez már tetszik. Lehetne kicsit több üveg, de így már tényleg a kertben van az ember.

Csinalhatsz foliasatrat is:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> 2.5m magassagig nem kell hozza engedely, ha a foepulet utcafronti fala mogott van.

Leraksz vagy 10-et es foliafolyosokkal osszekotod, es haz se kell aztan:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hogy pontosak legyünk: 100 légköbméter és 4 méter gerincmagasságig nem kell építési engedély, csak bejelentés. De ha normálisak a szomszédok/település vezetés, akkor az sem számít.

Ez a skot vagy a magyar szabalyozas?

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

Magyar, 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet

Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m
gerincmagasságot.

Ez az a mufaj, hogy bejelented, varsz 2 hetet hatha kijonnek,
majd egy szombati napon 20 emberrel felhuzatod?:)

En azon filozok, hogy a "nem emberi tartozkodasra" szolgalo epitmenynek mik a kovetelmenyei?
Eleg az, hogy a szomszedok "allatnak" tartanak? :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálunk ez úgy működik faluhelyen, hogy szólok a polginak, hogy "Józsi, csinálok hátra egy bungalót, mert az asszony nem hagy békén, mehet a részetekről?" Mire a válasz:"Érdekli a f*szt, hogy mit csinálsz, csak a Pista a szomszédból ne óbégasson nekem a hivatalba, mikor Icát is csöcsörészhetném!" :D

A mi kis falunk...
--

A kerti verzión én is gondolkodtam, mert ott már kizárnám az "eszembe jutott valami" féle asszonyos megkereséseket.:)

Neeeeem, az nem olyan egyszerű. :) "Jajj, de jó hogy itthon vagy...", "Ha már úgyis...". Tetszőleges időben kell bármiért otthonról melóznom, mindíg van legalább 2-3 napnyi "ötlet", amit persze még aznap kéne. Utána jön a "Sosem segítesz...", "Semmit se lehet kérni" fázis. Még úgysem lehet ezeket elkerülni, ha direkt nem szólsz előre, sőt próbálod álcázni, hogy elmentél melóba...

Nekem a kedvencem: "Nem is csinálsz semmit csak a monitort nézed." :)
Ilyenkor azt szoktam mondani abból a semmiből van minden ami körülöttünk van. :P

Nekem az otthoni munka része a másfélórás tervezői séták, ilyenkor senki sem jöhet velem.

Idézet:
Nekem a kedvencem: "Nem is csinálsz semmit csak a monitort nézed." :)
Ilyenkor azt szoktam mondani abból a semmiből van minden ami körülöttünk van. :P

Ez pólóra is mehetne, akkora igazság.

Mit nezel?

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

A "Mindíg a pénzzel jössz..." :P Szal nehéz ügy ez az otthoni meló. Huzamosan nemnagyon bírnám szerintem.

Ha az ember alsógatyában vagy köntösben van, akkor valóban nehéz elhitetni a környezettel, hogy most kemény munka folyik. :)

Intelligens tarsat kell valasztani.

Olyat, aki nem azt hiszi, hogy "munka == 9-5".

Szerk: kozben rajottem, hogy ez eleg sertonek hangozhat, elnezest.

De azert tenyleg kell az empatia a masik oldalrol.

> Olyat, aki nem azt hiszi, hogy "munka == 9-5".

Pedig kezdésnek már jó kompromisszum, munka == 9-5, akkor is ha otthonról dolgozol. :)

Feleségem menzoid csak képzőművész.

Valamiért rosszarcú vállalkozónak képzeltelek mindig is, ez a topic sokat javított a renomédon. :)

A rossz arc az stimmel. Nagydarab, kopasz, alázós dumával. Attól még okos vagyok és ügyes. :)

Becsüld meg, mert ritka cuvée! :)

Az okosok szerint otthon is érdemes az irodai körülményekhez és viselkedéshez hasonlóan létezni.
Tehát rendesen felöltözni, nem az ágyból hanem dolgozószobában, asztalnál melózni, rendszeresen szünetet tartani, stb.

--
Gábriel Ákos

Az egész házban 24 fok van télen-nyáron. Nekem ez kb meztelenül kényelmes. (3 lányom van plusz feleség akik fáznak)

Ilyeneket ne is irj be. Most hirtelen elkepzeltem, hogy egy sorhasu bacsi setalgat butyit hordo lanyok kozott. Ehh:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem. Ők felöltöznek, mert fáznak. :)

Tervezői séta? Jó a neve. Azt hittem csak nekem van ilyenem. "Gondolkodni megyek"-nek hívom.

Ja ja. Megtervezem, hogy mit és hogyan oldok meg. Aztán megcsinálom amint visszaérek. Arra is jó, hogy ne az első ötlet legyen implementálva, mert van idő a kritikára is.

up

sub.

Fejlettebb országokban már simán túlléptek a homeoffice-on is, és mobiloffice van, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag akárhol dolgozhatsz.

--
robyboy

Én most állok át 80%-ban home office-ra, ha minden igaz.
Heti 1 nap bejárás. Szerintem egyértelműen ebbe az irányba halad az IT, szép lassan kiöregszik a munkahelyekről a 8-5-ig "bentkellülniéskész" generáció.
Hogy ez most jó-e nekem vagy sem azt még nem tudom, majd kb. egy fél év és kiderül. Kicsit félek, hogy hiányozni fog a mindennapi bejárás rituáléja, meg a kollégák.
Viszont napi 100 kilométer ingázás miatti kocsikázást megspórolok. Ez pénzben, időben, és környezetszennyezésben sem elhanyagolható hosszú távon.
Meg ilyen apróságok mint a jó drága ebéd a céges étkezdében minden nap, sok kicsi sokra megy.

Inkabb a management akarja hogy bent uljenek a jomunkas emberek. En eddig egy kollegat se lattam hogy huzta volna a szajat a HO-ra, mennenek minel tobbet ha lehetne.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Én láttam. Amikor otthon van 2-3 kicsi gyerek meg az állandóan lefárasztott asszony, akkor bizony némelyiken látszik, hogy pihenés neki bejárni :D

Én kb 4 évet töltöttem 90% home office-ban.
Utána új helyen 1 évig voltam többnyire bent, utána már 80%-ban home office, mostanra (kb fél éve) már vidéken lakom full home office-ban. 1-2 havonta kell felmenni egy napra, hogy lássanak minket.

Én nagyon szeretek itthonról dolgozni, sokat számít.
Egyelőre a home office az egyik dolog ami miatt a mostani helyemen vagyok, máshol szerintem másfélszer többet megkereshetnék, de bejárni nem akarok. Remélhetőleg egyre több ilyen munkahely lesz MO-n.