xrdp probléma 18.04 alatt

 ( Tron | 2018. június 13., szerda - 8:41 )

Több helyen (irodákon) van ubuntu szerver, xrdp szolgáltatással. A kliensek (legyenek azok úton, otthon, távoli másik irodában) rájelentkeznek távoli asztali kapcsolaton a szerverre és dolgoznak kényelmesen (ügyviteli számlázó rendszer /wine/, levelezés, libreoffice, nextCloud). A biztonság szempontjából úgy van beállítva, hogy egyrészt a kapcsolat TLS alapú legyen, valamint az rdp bejelentkezési ablak rejtett (xrdp.ini >> hidelogwindow=yes).

A probléma az, hogy amint frissítettem 18.04-re, ez utóbbi opció (hidelogwindow) nem működik. (Így most azt csináltam, hogy a bejelentkezési ablak megjelenítési paramétereit lenulláztam az xrdp.ini-ben.)

Mi lehet a gond? Esetleg az új xrdp csomag hibás/hiányos?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Neked biztos a hidelogwindow kell, nem az autorun?
Amúgy 18.04-en tök jó az xorgxrpd.

Hiába van a hidelogwindow=true beállítva, akkor is megjelenik a bejelentkezési képernyő. Ubuntu 17.10-nél rendesen működik. Kipróbáltam külön-külön mindegyiket (17.10 és 18.04) frissen telepítve (virtualbox), és bizony az új ubi csomagjában van hiányosság. Legalábbis erre következtetek...

az autorun mit takar az xrdp esetében?

Automatikusan bejelentkeztet, login ablak nélkül (ha megkapja a nevet/jelszót a klienstől). Amúgy csak azért kérdeztem, mert a hidelogwindow opció az egy log ablakot mutatna, nem a logint.

Kipróbáltam:

autologin=Xorg
require_credentials=true

Ha ezek be vannak állítva, akkor egyrészt be sem enged, ha a kliens nem adja meg a login nevet/jelszót, másrészt maga az rdp szerver nem fog feldobni login ablakot, hanem egyből a desktopot adja.

igen, valóban igazad van. "Vicces", hogy rosszul értelmeztem a hidelogwindow paramétert. Mekkora szerencse, hogy nem a paksi erőműben dolgozom :)
Kipróbálom ezt az opciót (mármint az autologint, nem Paksot), köszönöm!

Működik, köszönöm.
Irtó kellemetlen, mert anno ezt beállítottam, mostanra meg totál kiment a fejemből. Most meg folyton erre a hidelogwindow paraméterre koncentráltam.

Azt nem értem, hogy 18.04-re frissítéskor miért tűnt el ez a paraméter, elvégre nem engedtem felülírni a régi xrdp.ini fájlt...

A lényeg, hogy megy.

lehet mert 17.10 alatt wayland volt alapértelmezett, a 18.04 alatt pedig ismét x11

Bocsánat a nem ide tartozó kérdésért: egyszer megszámoltad már, hogy mennyibe kerülne egy ilyen Ubuntu szerver + xrdp rendszer, ha minden Windowsból lenne hozzá, linux nélkül?