Ubuntu Linux

megosztás elérése!

Fórumok

Üdv!

Adott egy win7 és egy winserver2012.

Samba konfigurálásával el szeretném érni hogy látszódjon win7 alatt a megosztásom.Tűzfal van a szerveren!

smb.conf-om így néz ki!

[global]

workgroup=WORKGROUP

security=user

map to guest=bad user

 

[megosztas1]

comment=Vendeg megosztas

path=/tmp

browseable=yes

read only=yes

guest ok=yes

 

sudo service smbd restart  megvolt!

A tűzfalon engedélyezve van a port.

$IPTABLES -A INPUT -p tcp -m multiport --ports 22,80,139, 445 -j ACCEPT

$IPTABLES -A INPUT -p udp -m multiport --ports 137,138 -j ACCEPT

a tűzfalscript le lett futtatva.

 

A tűzfal: DROP -ra van állítva!

Ha ACCEPT re állítom akkor viszont látszik a megosztás!

 

$IPTABLES --policy INPUT DROP

$IPTABLES --policy FORWARD DROP

$IPTABLES --policy OUTPUT DROP

xubuntu 20.04 hidpi + lodpi

Fórumok

Sziasztok, feltettem egy 4k kijelzos notebookra az uj xubuntu 20.04-et és némi szenvedés árán (nagyjából) sikerült beállítani használhatóra a saját kijelzőjén a rendszert, de amint rá dugok egy külső monitort ami csak full hd onnantól az a kijelző tök használhatatlan.

Használja valaki ilyen környezetben?

Esetleg van valami XFCE szerű egyszerű ablakkezelő (a unity-től kiráz a hideg)/akár másik nem ubuntu rendszer ami helyből jól kezeli ezeket, hogy ne kelljen heteket szívni még működésre bírom a dolgot?

Ubuntu 18.04 LTS indítás probléma

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy frissen telepített Dell Latitude gép a tárgyban szereplő Ubuntuval. (Tudom, hogy már van 20-as is, de az még nagyon friss, nincs tapasztalat vele, ez meg már bizonyított.) Telepítés után minden működött. Szabályosan leállítottam, de a következő bekapcsolásnál viszont csak egy sötét lilához hasonló háttér fogadott és nem ment tovább. Power hosszan, majd bekapcs után szépen megvolt a bootolás és megjelent a login screen, utána lehetett minden gond nélkül használni. Ismételt probléma csak a következő bekapcsoláskor volt. De azt figyeltem meg, hogy restartnál is ez a helyzet. Ráadásul van amikor a fenti "megoldás" nem is jön össze elsőre és többször el kell játszanom az ismételt ki-be kapcsolásokat. Van, hogy 4-5x is. Van ötletetek mi okozhatja?

Energigazdálkodási problémára gyanakodtam, ezért a settings/Power alatt a "DIM screen when inactive" és az "automatic suspend" OFF-ra lett állítva. (A blank screen 15 perc maradt) Sajnos nem oldotta meg.

Ubuntu MATE távsegítség

Fórumok

Sziasztok!

 

Egyszer telepítettem nagymamám laptopjára egy Ubuntu MATE  64-bit 18.04 LTS-t. Mivel a számítógéphez folyton úgy áll hozzá, hogy ő ehhez nem ért, azért csak 1-1 feladat megoldását ismeri és kész. Azt is csak nagyon sokára sikerült neki megtanítanom, a Thunderbird-öt meg tudja nyitni.  Meg kikapcsolni a számítógépet. Ezért telepítettem neki egy Teamviewer-t, hogy ha valami problémája van, akkor tudjak segíteni, meg egyáltalán lássam, hogy mi a probléma, azon kívült, hogy "nem megy!", meg "nem jön be!". Egy jóideje már, hogy nem tudom elérni a gépét Teamviewer-en, mert neki régebbi verziója van fent, az pedig egy kín szenvedés, hogy elmagyarázzam, hogy hogyan lehet frissíteni, mert bármit mondok, az "nem jön be!". Mivel itthon és máshol sem használok desktop-nak Ubuntut és nem tudta rendesen elmondani, hogy mit lát a képernyőn, így egyáltalán elképzelni sem tudtam telefonon keresztül. Most már telepítettem VirtualBox-ban ugyanazt az Ubuntu MATE-t, hogy  akkor e-mailben elküldöm neki az AnyDesk .deb csomagjának a linkjét, csak kattintson rá és csinálja, amit mondok neki, mert kb. ugyanazt fogom látni én is itthonról a virtuális gépben. A csomagtelepítő ablak be is jött, csak rá kellett kattintani a "Csomag telepítése" gombra. Ez meg is volt, viszont be kellett, hogy jöjjön utána a Hitelesítés nevű ablak, ahol a jelszót be kellett volna gépelni. De minő meglepetés, "az sem jött be!". Itt már végképp éreztem, hogy idegösszeroppanást kapok. Pestre értelemszerűen nem mehetek fel meglátogatni őt, a barátnői nem mozdulnak ki a lakásból, de még szomszédja sem lép ki a lakásból, aki egyébként értene a technikai dolgokhoz. Úgyhogy meg vagyok lőve, pedig így Skype-ot is feltehetnék a gépére, hogy ne milliókba kerüljön a telefonszámla. Van-e valami mód, hogy legalább a képernyőjét láthassam itthonról? (nyomógombos mobilja van, így annak a kamerája kilőve). Terminál megnyitását végképp nem várhatom így el. Direkt azért cseréltem le az OEM Windows 7-es rendszerét, mert az folyton lassult neki, hiába csináltam folyton rendszertisztításokat rajta és frissítgettem a vírusirtót. Valahogy mindig sikerült leamortizálnia. Gondoltam, hogy majd az ubuntut nem fogja tudni, de már  falra mászok attól, hogy azon sem jön be semmi és nem megy......... Lehetne, hogy google remote desktop, de ahhoz meg plug-in-t kellene telepítenie, de az már impossible mission és bele sem merek vele kezdeni vele egy ilyesmibe telefonon kereszült, mert tudom, hogy mi fog történni: "nem jön be".

A teamvier-nél is baromi idegesítő, hogy folyton frissítgetik a kliensprogramot és ha a távolin nincsen frissítve, akkor cseszhetem......

[Megoldva] - Ubuntu 20.04 LTS - szoftver központ duplikáció

Fórumok

Sziasztok!

Nincs valami ötletetek, hogy az mitől lehet, hogy 2 szoftver központ is van települve? Az alap ubuntura friss telepítés után, csak viber, wine5, meg flatpak plugin lett telepítve, de a flatpak plugin-t végül letöröltem, mert még sem kell a viberhez.

Kép: https://i.imgur.com/K2Qlwoa.png

1) Szoftverek

2) Ubuntu Softvare

Ubuntu 20.04 hálózati probléma

Fórumok

Feltettem pár vasra tesztelni az új ubuntu-t és az eddig tökéletesen működő hálózati konfigurációm csak részben indul el rajta. Ha boot után kiadom a netplan apply parancsot, akkor befejezi a konfig alkalmazását és feláll az egész hálózat.

Eredetileg 2 fájlba volt a konfig, de egy fájl esetén is hibásan viselkedik.

Felhúzza a bond-ot és a bridge-et, de az ip címeket már nem állítja be hozzájuk, a dns konfig részt betölti.

A hálózati konfig:

### base - bondig ###
network:
  version: 2
  renderer: networkd
  ethernets:
    net1: {match: {name: enp3s0f0}}
    net2: {match: {name: enp3s0f1}}

  bonds:
    bond0:
      interfaces: [net1, net2]
      parameters:
        mode: active-backup
        primary: net1

### mgmt ###
network:
  version: 2
  renderer: networkd

  bridges:
    br-mgmt:
      interfaces: [bond0]
      addresses:
        - 10.20.1.101/24
        - 2000:1111::101/64
      gateway4: 10.20.1.1
      gateway6: 2000:1111::1
      nameservers:
        search: [valami.info]
        addresses: [9.9.9.9, 1.1.1.1]

Neten nem találtam semmi nyomát változásnak. Továbbra is a networkd a fő hálózatkezelő és a netpaln-nek van a legnagyobb elsőbbsége. A Cloud-init-et jobban előtérbe helyezték, de itt nem hiszem, hogy bekavar.

Valaki tapasztalt hasonló hibát?

 

Update, ismert hiba:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/systemd/+bug/1860926

[megoldva] boot: ext4 ⟶ btrfs

Fórumok

Átmigráltam a / partíciómat (/boot is rajta van) ext4-rol btrfs-re. Nem a meglévő filerendszert alakítottam át, mert amúgy is vettem új diszket és gondoltam ha már át kell másolnom mindent teszek egy próbát a btrfs-sel itt is. Szóval formáztam az új disket és mindent átmásolgattam. Az ilyenkor szokásos, fstab macerálás, grub matatás megvolt és végül működik is minden... egy apró hibával.

Csak akkor bootol fel a rendszer ha a grub.cfg-ben a kernelnek beadom az "rw" paramétert a szokásos "ro" helyett. Így működik, amúgy nem bootol fel. Mitől van ez? Amennyire tudom ez a paraméter annyit tesz, hogy a / -t read-only mode-ban mountolja fel a kernel, de aztán az initrd ezt úgyis átirja amikor az fstabot felolvassa.

Hol rontottam el? Nincsenek (még) subvolume-jaim, semmi extra, egyetlen btrfs particio (van másik is ami korábban is volt, de az nem kell a boothoz). Az fstab-ban csak kicseréltem az ext4-et btrfs-re, meg az ID-t írtam át, talán más is kellett volna?  Jelenleg az egyetlen opcióm ott `errors=remount-ro` (ahogy korábban az ext4-nél is volt).

Mindez Ubuntu 18.04-en, ha ez számít.

Tömörített fájlokban grep

Fórumok

Sziasztok,

Több száz, tömörített (gz, 7z, rar, stb.) és sima szöveg fájlt kellene átvizsgálnom rendszeresen, elemezni stb, de nem szeretném mindig kibontani őket. (Ubuntu alatt)

Tudtok olyan megoldásról ami grep és ennek megfelel?

zgrep-et próbáltam, de nem kezel 7z, és rar-t.

Szeretném elkerülni a keressek fájlokat és kibontom és utána grep megoldásokat.

ubuntu - Patch Management

Fórumok

Sziasztok,

Össze kellene raknom egy patch management folyamatot Ubuntu-ra.

Sehol nem találtam forrást arra, hogy milyen időközönként publikálnak package update-eket (security elsősorban), létezik ilyen náluk, vagy folyamatosan csapják ki?

Üdv,
Tassadar