szekrény hűtőrendszer - halk ventilátor sok fokozattal és adekvát hőmérséklet alapú vezérlés

 ( hendrick | 2018. május 22., kedd - 21:39 )

Van egy beépített szekrény amiben nas, kábelmodem, router, switch és társai üzemelnek. Felújítás során felmerült, hogy nyaranta talán ildomos lenne egy pár ventilátort elhelyezni, ami rásegítene a szellőzésre. Gyakorlatilag a gravitációs szellőzésre próbálnánk rásegíteni, mivel padlótól mennyezetig ér a szekrény, amolyan kémény módra alul szabad beáramlás, felfelé pedig egy kürtőn keresztül a plafonhoz kifújjuk a meleget (oldalt kivezetés nem játszik). A hűtendő szekrény a beépített szekrény alsó harmada, innen kell elvezetni a meleget. A szekrényajtó megfelelő résekkel rendelkezik ahhoz, hogy a hűvös levegő beáramlása rajta biztosított legyen, a meleget kellene elvezetni.

Az AC Infinity termékei nagyon tetszenek mert 6 lépcsőben hőmérséklet függvényében automatikusan szabályozzák a fordulatszámot, egy előre rögzített program szerint, azaz csak akkor zajosabb, ha fentebb kúszik a hőmérséklet, azt is csak fokozatosan.

Eredetileg a hazai légtechnikai webshopokban kotorásztam, de nem találtam extra csendes ventilátorokat, amikhez különösebb gányolás nélkül csatlakoztatható olyan vezérlés, ami több lépcsőben a mért hőmérséklet függvényében növeli a fordulatszámot. X fok állj, x+2 legalacsonyabb, x+4 következő lépcső etc, és hangja is csak fokozatosan lesz hallható így.

Version1: https://www.acinfinity.com/component-cooling/cabinet-fan-systems/airplate-t8-home-theater-and-av-quiet-cabinet-cooling-dual-fan-system-6-inch/#product-description
A felső kétharmadon egy csatornának hely elkülönítés, csatorna beömlőnyílásánál egyik, kiömlőnyílásánál másik venti a szekrény tetején.

Version2: https://www.acinfinity.com/component-cooling/duct-fan-systems/under-production-eta-july-2018-cloudline-t4-quiet-inline-mixed-flow-duct-fan-system-4-inch/
Csőventi+cső, kivezetés a szekrény tetején.

Így hirtelen első nekifutásra ezt találtam. Nyilván olcsóbb eszközöket is lehetne használni, de kész vezérlést biztosan keresek. Látott valaki ilyesmit? Hihetetlen, hogy nem találtam arduino projecteket erre... de lehet csak nem kerestem még eleget.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Arduinoval eleg hamar osszerakhatod, csak tudni kell, hogy hogy kell szabalyozni a ventiket - ha van bennuk erre elektronika, vagy egyszerubb esetben PWM-mel hajtani, ha nincs.
DS18B20 olcso, pontos, es konnyen csatlakoztathato Arduinohoz (van lib). De vannak paraval/legnyomassal egybekotott szenzorok is.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

+1

Itt tesztpadon egy zuhany padlófűtés vezérlés időzítővel.

https://imgur.com/a/mANe9zv

+1
Valahol olvastam pc házventi szabályozást ardunioval projectet is, szal biztos hogy van viszonylag kész megoldás.

Pár jótanács:
- nem akarsz AC ("220-as") ventilátort használni, hidd el nekem
- minél nagyobb átmérőjű ventilátort használsz, annál alacsonyabb fordulatszám elegendő adott levegőszállításhoz, és a zaj nemlineárisan nő a fordulatszámmal (ergó a triviálisan beszerezhető legnagyobb átmérőjű ventilátort akarod megvenni)
- gumírozott módon szeretnéd a ventilátort rögzíteni, pl. https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=fan+rubber

Mi a Lapanthera nevű társaságtől vettünk valamikor régebben Papst ventilátorokat, katalógusból is gyakorlatilag bármilyen modellt beszereznek. Nyilván a kulcsparaméter itt a levegőszállítás és a zaj névleges fordulatszámon, aszerint kell válogatni. Egy eleve nem túl zajos ventilátor 50-70%-on járatva gyakorlatilag nem hallható.

+1

Ez a második nagyon jópofa.
Ha automatikusan állíthatót szeretnél, én lehet, hogy parasztosan 1db TinyLanController-t állítanék be, az 2+4 portot tud kapcsolni akár hőfok alapján. Itt mondjuk nem 1 ventit szabályzol, hanem minél melegebb lesz, annál több ventit kapcsolsz be :-)
Plusz tudod monitorozni is a hőfokot.

Van analóg kimenete is - ha ezt esetleg át tudod ülteni a venti vezérléséhez...