Képernyő frissítés hiba

Fórumok

Erre a gépre nemrég új rendszert telepítettem. Debian testing lett. Korábban is sokat használtam testinget desktopon, de egy ideje (gondolom az utolsó stabil kiadás óta) nem írtam át és maradt a stabil. Egészen pár héttel ezelőttig.

Az új rendszer alatt viszont van egy elég zavaró probléma: a képernyőn levő ablakok tartalma rosszul frissül.

Ha mondjuk egy böngészőben olvasok valamit, és görgetek, akkor úgy néz ki, mintha fel-le ugrálna, mondjuk amikor egy mozgásnak kellene lennie, 4-5x ugrik. Néha az eredmény jó (jó helyre kerül az oldal), néha nem. Olyankor más látszik, mint ami a rendszer szerint ott van, tehát ha valahová klikkelek az egérrel, akkor jó eséllyel pár sorral alá vagy fölé ment.

Ha egy ablakot minimalizálok vagy előre lapozok, előfordul, hogy a teljes képernyő a korábbi állapotot mutatja.

Nem tudom, hogy az új telepítés valami olyan beállításokat hozott magával, ami ezt okozza, vagy bug van a KDE-ben, vagy az X-ben, vagy a videokártyám driverében, vagy valami másban.

Valakinek van ötlete, hogy lehetne megtalálni a hiba forrását?

Hozzászólások

Ha nem Intel VGA-t használsz, esetleg érdemes lehet kipróbálni a gyári drivert (nvidia/amd).

Nálam a vga driver okozott hasonlókat, de a vége az lett, hogy lemondtam a debianról, új ubuntuval már működött.
Illetve kvm guest produkát még ilyet, ott az emulált vga cseréje a virt-managerben volt a megoldás.

Azt nem tudom, a mostani X-ek esetében hogy lehet váltani (van-e még ilyen) a kártya saját drivere és az általános (S)VGA között. Ha van rá lehetőség, ez is szóba jöhet.

És persze testing esetén nem zárható ki, hogy pár héten belül javítani fogják, mert ismert bug (talán érdemes bugreportot küldeni, ha még nincs bejelentve)

Sötétben tapogatózás: próbáld ki, hogy ha átlövöd a KWin beállítások közt a kompozitort XRenderre, akkor is előjön-e - ha nem, akkor valamilyen driver gond, ha igen, akkor valami zűr van :)
(ill. tesztelheted egy üres profillal is, hogy valami régi beállítás hatása-e)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)