Klíma SCOP érték tényleg jól mutatja a fogyasztást?

 ( kumgabor | 2018. március 29., csütörtök - 11:40 )

Sziasztok!

A klímáknál megadott SCOP értékek valós képet adnak a fűtéskori átlagos fogyasztásról? 5-ös SCOP esetén ez valóban azt jelenti, hogy átlagosan ötöd annyi elektromos energiát használ fel, mint amekkora hőenergiát lead?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az SCOP egy bullshit jellegű szám egy mesterséges időjárási és épület modellt feltételezve igaz. Időjárástól, fűtési profiltól függően 20-25% eltérés is lehet a valóság és ráírt érték között.
Bővebben: Fűtésnél a klíma a többlet hőenergiát (a COP 1-nél nagyobb részét) a környezetből veszi ki. Ez azt jelenti, hogy a kültéri egység megpróbálja a hideg munkaközeget visszamelegíteni környezeti hőmérsékletre és annak kompresszálásával előállított melegebb közeggel fűteni a lakást. Ha túl alacsony a belépő közeg hőmérséklete, akkor a COP-d értéke is alacsonyabb lesz. A csapda ott van elrejtve, hogy logikusan, akkor fűt többet amikor komolyabban hideg van (télen, éjszaka) tehát a legtöbb esetben akkor jár a klíma, mikor szarabb COP értékkel tud dolgozni. Ezt kompenzálják a modellel, ami tartalmaz standby és "melegebb időjárást" is.
ugyancsak magasabb az SCOP érték, ha a jobb a ház szigetelésen, mint a gyártó házmodelljének. Természetesen ez a gyakorlatban, pont fordítva szokott lenni...
Hasonlóképp befolyásolja a valós SCOP értéket a kültéri egység telepítési helye. Egy déli telepítésű kültéri egység kw-okat tud faragni a fűtési számlán, amit még meg is lehet fejelni egy szolárfallal.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Köszönöm. A kültéri egység déli telepítése eszembe sem jutott.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Az viszont a nyári hűtésnél nem ideális...

--
Soli Deo Gloria

Többet használnám fűtésre mint hűtésre

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Az adott készülék COP értéke elvileg egy grafikonról derül ki.
Jellemzően 0 fok körül még simán van egy COP~3 érték.

Nyilván van olyan is,amikor a COP<1 de ez valahol -15C alatt.
http://www.hitachi-hvac.com/uploads/media/59ad6f75c69e3/tc-erp-pscen.pdf?v1

Azt annyira kell nezni, mint az autoknal a fogyasztasi ertekeket.
Egy adott peremfeltetel lista alapjan merik/szamoljak es ennyi.

Beleszamolnam, hogy kinai, vagy normal "europid" ertek van feltuntetve, lasd a sok 2000+ lumenes 1 ceruzaelemrol 10 ora uzemidos "police torch" lampakat.

Az, hogy szerinted kint hideg van, az meg nem jelenti azt a "fizika" szerint is. :)

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Vannak erre vonatkozó objektív tesztek? Valami alapján jó lenne látni az összképet és a különböző típusok közötti különbséget is.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Nincsenek, mert senkinek sem érdeke. Plusz a legtöbb, azonos méretű és árkategóriájú gép között minimális eltérés van. Ennél sokkal többet számít a megfelelő telepítés és méretezés.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Futes elsodleges celja a technikanak, es levegos megoldas, akkor en mitsubishi vagy daikin portfolio futes optimalizalt reszlegen nezelodnek.
Azok altalaban -15 fokig /0F/ tartjak a megadott cop erteket.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Nálunk ez egyáltalán nem szempont. -15 fok egyrészt nagyon ritkán van, másrészt ha ez akkor nem hatékony, van más fűtési mód.
A fontos számomra az, hogy ősszel, tavasszal és a tél kevésbé hideg időszakában (>-5 vagy akár >0) energiatakarékosan tudjak fűteni. A SCOP-számok összehasonlítása tehát erre jó irány?

Reálisan SCOP 5-ös eszközzel mit várhatok el? 1/3, 1/4-ed energiafelhasználást? Ha jól értem az 1/5 soha nem jön vele össze.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Amennyiben a készülék csak akkor van járatva, mikor Tkörny > 0, akkor a 1/5 - 1/4,5 COP a reális érték. Ezeknek a gépeknek a maximális COP értéke 6-7 körül van, a SCOP az alacsony hőmérsékletű (Tkörny<-10) modellrészek miatt alacsonyabb ennél.
Ha klímával akarsz fűteni és nagyon faragni akarsz a költségeken, akkor kimondottan olyan fűtésre optimalizált hőszivattyút veszel, ami fűtőkörre köthető és megtoldod valamilyen kollektoros rendszerrel. Ami a legegyszerűbb és a legolcsóbb, az a szolárfal. 20-30 nm szolárfal napsütéses időben képes egy közepes lakást kifűteni, vagy 0 fokról 10-12 fokra emelni a hőszivattyú külső levegőjének a hőmérsékletét.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez nagyon hasznos volt, köszönöm.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Szerintem keress egy független épületgépészt és azzal beszéld végig a témát. Lehet mindenféle okosságokat mondani, de piszkosul sok változótól függ a dolog. Ha általánosságban kellenek pontok amiken érdemes végigmenni:

Mi van?
  Milyen épület?
  Mikori az épület?
  Milyen az alapzata?
  Milyen a tájolása?
  Milyen a meglévő szigetelés és a nyílászárók?
  Milyen a tetőszerkezete?
  Milyen a tetőszerkezet teherbírása?
  Milyen a tetőszerkezet szigetelése?
  Milyen, mekkora a rendelkezésre álló hely?
  Milyen a közművek bekötése és terhelhetősége?
Mi a cél?
  Passzív ház?
  Aktív ház?
  Költségcsökkentés?
  Szigetüzem?
Mik a peremfeltételek?
  Mennyi a jelenlegi energetikai költség?
  Mennyi a rendelkezésre álló pénz?
  Mekkora élettartamra akarsz tervezni?
  Mennyi idő alatt térüljön meg?
  Mennyire akarsz gépészkedni a rendszerrel?

Ebből csakis valamilyen kompromisszumot tudsz majd kihozni. Aztán meg veszel egy nagy levegőt és vagy megcsinálod vagy nem.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Annyit sosem. Azert kell a futes optimalizalt, mert a jobbak 7 a "kinai" cop 20 fok /+/ kulso homersekletre vannak megadva az egyes egysegeken. Nev egyseges, de meg kell nezni, hogy mire adja meg a gyarto.

Ertsd, ezek jo esetben 1:1 tudnak mukodni 0 koruli kulso homersekleten.

PS: Celsius ertendo mindenhol, mielott meg valaki jonne F & K egysegekkel :D

TFH 3.5 nem jelenti a 3.5* szorzot azt jelenti, hogy egy egysegnyi villamos energia befektetesre 3.5 hoenergiat nyerhetsz. Vagyis 3.5 - 1 = 2.5

Szvsz, nem eri meg, de mindenki eldonti maganak. Befektetest ez igenyel a legkevesebbet, de ha erre akarsz alapozni, akkor viz/levego lenne a legjobb, par kutat kell furni hozza, de nagy befektetes.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Köszönöm.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás