Viselkedés 2.

Kapcsolódva a korábbi bejegyzésem témájához szeretnék lejegyezni pár további gondolatot.

A választással kapcsolatos szavazás alatt is tetten érhető a jelenség amiről korábban írtam és amiről most is írok.

Sokaknak nehezükre esik elfogadni a másik eltérő véleményét, nézetét vagy felfogását. Ezt magam is megtapasztaltam amikor a spirituálitással kapcsolatos szavazást elindítottam 2 éve, de a múlt heti blogbejegyzésem alatt is.

Engem zavar, hogy mennyire könnyen eljutnak az emberek az értelmes vitától az egymás lehordásáig. Szeretek értelmes vitákat olvasni és nagyon zavaró számomra, amikor láthatóan értelmes emberek erre a szintre süllyednek. A HUP indulásakor még minden tag azon volt, hogy segítse egymást.

Tudom, egyesek szerint csak picsogok... Biztosan igazuk is van, a hogyan ne etessük a trollt kézikönyv is ezt írja.

Aki értelmesebbnek tartja magát ettől annak látnia kellene, hogy mennyire nem jó ez így senkinek sem. Aki még jobban átlátja a dolgokat az azt is tudhatja, hogy mi miért van, pl miért gyülölködnek az emberek minden létező platformon? Ez lenne minden ember alapbeállítása? Szerintem nagyon nem.

A választások kapcsán sokan elvárják a kis pártoktól, hogy fogjanak össze a nagyobb cél érdekében, miközben itt a HUP-on is nagyon nehéz értelmesen vitázni bármiről anyázás nélkül, nem hogy kompromisszumra jutni. Ennek a széthúzásnak pedig láthatjuk, hogy mi az eredménye kicsiben és nagyban is.

Azt kellene mindenkinek felismernie, hogy a világ csak akkor fog jobb irányba változni ha mi magunk változunk meg benne. A gondolkodásunknak, szemléletünknek kell változnia. Ebbe pedig beletartozik az is hogy hogyan viselkedünk a többiekkel.

Van egy elméletem, miszerint sokkal több embert zavar az amiről "picsogok", csak nincs idejük, kedvük vagy csak simán azt gondolják, hogy felesleges időpazarlás, hogy hangot is adjanak a véleményüknek, mert semmi sem fog változni. Ha így van, az szomorú, de nem meglepő, mert ha megnézzük ugyanez megy a választással kapcsolatban is. Miért?

A nem döntés is döntés: úgy döntesz, hogy döntsenek mások helyetted.

Hozzászólások

Az ördög a részletekben kuksol ebben az esetben is.

Amiről kezdetben két ember azt hihetné, hogy csak nüansznyi különbség van a nézeteik között, arról hamar kiderülhet, hogy áthághatatlan szakadék, és ha nem lehet objektívan bizonyítani, hogy melyiküknek van igaza (hehe), akkor joggal gondolhatja úgy mindkét fél, hogy inkább a másikuknak kellene nagyobb áldozattal járó kompromisszumot kötnie.

Például: mi az, hogy "nagyobb cél"? Hogyan éljenek "jól" az emberek? Mi van, ha a "jól" az egyiknek azt jelenti, hogy naponta többször is ehet és havonta vásárolhat új telefont, míg a másik elképzelései szerint a jó élethez hozzátartozik a hitetlenek totális behódoltatása vagy kiirtása. Melyiküknek van igaza? :)

Ahogy különböző vélemények vannak, úgy különböző stílusok is. Ahogy megválogatod a barátaid, válogasd meg a vitapartnered, ne etesd a trollokat, annak válaszolj, akinek normális a stílusa.

"a világ csak akkor fog jobb irányba változni" - Szerintem fogadd el, hogy nem fog, legfeljebb pozitív csalódás ér majd. ;)

Az értelmesebbje, hamar belátja, hogy a világ minden problémájára a megoldás, kellő számú ember eliminálása. Meg arra is rájön, hogy nem kell mindenkinek segíteni és nem kell mindenkit megmenteni.

Azért gyűlölködik mindenki, mert ez van belénk kódolva. Ha nem gyűlölködsz, nem szállsz szembe a többiekkel, kihasználnak, eltaposnak, megdöglesz és nem fogod tudni továbbadni a génkészleted. Mert erről szól az élet. Az összes többi maszlag(haza, közösség, vallás, stb.) arról szól, hogy jobb szaporodási feltételeket teremts pár kiválasztottnak akik cserébe nem taposnak el. Durván hangzik? Bizony, kell a cukormáz és a kábítás a plebsnek, mielőtt elkezdenének azongondolkodni, hogy bizony a vezetőik nem golyóállóak.

Naivitás azt hinned, hogy a nagy összefogás működne. Mindenki a saját gesztenyéjét akarja kikaparni. Összefogás csak akkor van, ha mindenki ugyanúgy félti a szaros életét. Legyen az külső erő vagy belső ami kikényszeríti ezt.
A politika hatványozottan ilyen.

A nem döntés, sokszor azt jelenti, hogy nincs jó döntés, mert csak rossz opció van, és a nagy demokráciában az ide vagy oda állás, könnyen a te és családod életébe kerülhet. Maradj láthatatlan és életben maradsz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nagyon sötéten látod a dolgokat.

> Azért gyűlölködik mindenki, mert ez van belénk kódolva.

A gyűlölet nincs belénk kódolva, nem úgy születünk hogy mindenkit gyűlölünk és nem azért élünk, hogy gyűlölködjünk. Még akiket terroristának nevezünk azok sem.

A túlélési ösztön amiről írsz az nyilván bennünk van, de attól is vagyunk emberek, hogy felül tudjuk ezt írni és ne mások vagy a környezetünk kárára éljünk. Ez persze életszinvonaltól függően könnyebb, nehezebb.

> Naivitás azt hinned, hogy a nagy összefogás működne. Mindenki a saját gesztenyéjét akarja kikaparni.

Ezzel sem értek egyet. Kaparja mindenki nyugodtan, de ne más kárára.
Összefogás: mi a helyzet a nyílt forráskóddal? Mindig elámulok, hogy mennyi hasznos nyílt forráskódú program érhető el. A nyílt forráskód létezése nem azt bizonyítja, hogy az emberek igenis szeretnek adni, jobbá tenni dolgokat, önzetlenül is? Mert számomra ezt is jelenti.
Ha mindenki tényleg olyan lenne mint amilyennek lefested, akkor senki se szánna egy percet sem ilyesmire.

> Maradj láthatatlan és életben maradsz.

Tényleg ennyire rossz már a helyzet nálunk?

A gyűlölet csak egy tünete az életben-maradásért, a szaporodásért folytatott harcnak. A gyűlölet már ici-pici kortól kezdve ott vann bennünk, csak idő kell, míg megértjük az összefüggéseket. Aztán jön a pubertás, és még az is rátesz egy lapáttal.
Naivitás azt hinni, hogy ezt felül lehet írni vagy felül kell írni. Ha kivonod magadat ebből, célpontot, áldozatot csinálsz magadból sé a hozzátartozódból. Ahogy a gyerekek is a leggyengébb és legkívülállóbb gyereket verik össze, úgy a társadalom is annak megy neki akit a legvédtelenebbnek és legirritálóbbnak tart.

Szép, és igaz is lenne, ha végtelen számú gesztenye lenne. Ráadásul, itt mindig gesztenyehiány van. És minél könnyebbnek tűnik a gesztenye kikaparása, annál többen fognak a tűzhöz tolakodni. Ezért kell a vérükkel eloltani a tüzet és a kihűlt gesztenyét kiszedni. Vagy lemondani a gesztenyéről. Vagy hagyni a gesztenyét a francba és a tűz körül állókat egyenként belerugdosni a tűzbe, csak a móka kedvéért. Az ember vérmérséklete szerint.
A nyílt forráskód azt jelenti, hogy mennyire elértéktelenedett a forráskód és a programozói munka. Pontosabban fogalmazva, az igénytelenül összehajigált, millió sebből vérző tákolmányok mennyire értéktelenek. A legtöbb open-source fejlesztő a saját személyes hasznáért publikál. Van aki csak péniszlóbálásból, van aki a karrierjét tolja vele előrébb, van aki közvetve így csinál pénzt. Mit gondolsz, mennyit lehet keresni egy dokumentálatlan, tervezetlen, állandóan változó foskupac támogatásával?
A nyílt forrás csak egy kapudrog cégeknek, hogy aztán szupport és egyéb szerződésekkel folyamatosan lehessen nyírni és fejni lehessen őket.
Amiről te vizionálsz, az talán igaz volt 30 éve.

Nem csak nálunk, mindenhol. Nem kell sok ahhoz, hogy olyan ember lábára lépj aki nem hippiként szocializálódott. A hatalom korrumpál, adj egy kis hatalmat valakinek és vissza fog vele élni. Elég ha csak egy közös képviselő, ügyintéző, orvos, tanár, hatósági személy, és legyen elég csak annyi, hogy ő meg akarjon "büntetni" téged. Lógj ki egy közösségből és darabokra szednek. Ez az élet rendje.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tehát akkor szerinted az a bölcs döntés, hogy maradjunk csendben, láthatatlanul?
Nem ez a hozzáállás vezetett oda ahol most vagyunk?

De én nem akartam ennyire elmenni a globális problémák irányába és nem is arról beszélek, hogy varrok egy zászlót és sorakozzatok föl mögém és rohamra.

Nem hiszem, hogy te azért írtad volna mindezt, mert szerinted célponttá tesz ha tegyük fel te átadod a buszon a helyedet, amikor ma már az a "normális", hogy mindenki leszarja a másikat vagy elvisz a fekete autó, mert kedves voltál valakivel. Az egyéni szintről beszélek, ahol mindenki maga eldöntheti, hogy hogyan viselkedik.

Értem amit írsz és sejtem, hogy sok helyen úgy van ahogy írod. De ettől még ezt nem kellene elfogadni, mint az élet rendjét. Gondolom te sem gondolod úgy hogy ez normális. Amiről én beszélek az az, hogy ha elegendően elkezdenek másként gondolkodni, nemcsak a saját hasznukat nézni és tovább látni az orruknál, akkor a világ problémái valószínűleg könnyebben megoldhatóak lennének.

Olvastam egyszer egy olyan elméletet, miszerint Hitler sem tudta volna azt csinálni amit csinált, ha nem álltak volna annyian mellé. Mindig lesznek olyan emberek mint ő, valószínűleg most is több ilyen szaladgál közöttünk mint kellene, de ha nem lesz aki segítse, akkor egyedül nem okozhatnak túl nagy gondot. Ehhez viszont az kell, hogy mindenki normális értékrenddel rendelkezzen és persze legyen annyire résen, hogy észrevegye ha megvezetik és kihasználják mások vagy a saját kárára.

A bölcs döntés az, ha nem csinálsz magadból célpontot, ész nélkül, feleslegesen. A tömegek butasága és kapzsisága vezetett ide. Pont azoké, akiket elsőként uszítanak rád a hatalom birtokosai amint kényelmetlenné válsz. És ha olyan értékrendet képviselsz, ami szemben áll a hatalom birtokosaival, akkor nagyon hamar az leszel.

Hogy mi tesz célponttá, az hely, idő, és emberfüggő. Atyám rendszeresen utalt különféle egyesületeknek támogatást. Egy idő után napi 10-12 telefonhívást is kapott, ahol pénzért koncsorogtak. Miután egyszer elfogyott a türelmem, hogy nem tudok egy tányér levest megenni szombat délben, és elkezdtem pejoratív, fenyegető lenni ezeknél a telefonhívásoknál, akkor kezdtek elmaradni. Apám halála után két évvel hívtak utoljára. Kérdésem az: Hol a hiba? Mi a normális, ha valaki adakozik vagy ha pénzre ácsingozók zaklatják? Mi a normális, ha illedelmesen elmondom, hogy ne háborgassanak és mégsem hagynak békén, vagy ha személyesen, felgyújtással kell fenyegetnem lélegezni alig tudó földibálnát?
Hiába szeretnél te egy magasabb viselkedési normát, kulturált kommunikációt, ha veled szemben 8 millió pénzéhes, kulturálatlan, ösztönlétű tapló áll.

Pl. sokan felemlegetik a japán kulturáltságot. Ez sem egy tudatos, civilizált dolog, egyszerűen az évszázadok alatt beleégett a társadalomba, hogyha tapló vagy akkor levágnak mint a szart. Ennyi. Ha nem lesz ilyen környezet, akkor nem lesz változás.

A probléma az, hogy a változást csak akkor tudod elérni, ha az nagyon sokan akarják és zsigerből akarják. Nézd meg hány akadémikus forradalom volt és hány plebs, csürhe által kezdeményezett. Hiába tudod, hogy nem kéne halat zabálni, mert ha elfogy akkor éhendöglesz, ha a zsigered az mondja egyél halad, mert az olcsóbb, ráadásul kölyök kora óta halat zabáltál. Tépheted a szádat, oktathatsz napestig, bólogatni fognak és jó esetben kihagynak egy halvacsorát. Ha kiirtasz közülük 100000-et úgy, hogy még csorog a hallé a szája szélén, akkor a többi nem fog halat enni, bármennyire is szereti, mert nem akar megdögleni. Inkább a lassú éhenhalás, mint az azonnali.

Gandhi, Hitler, Sztálin, Mao, stb. mind azért lett sikeres, mert az mondták amit a nép hallani akart, azt az álmot mutatták, amit a nép akart álmodni.
Minél fejlettebb az értékrendje, toleránsabb, kooperatívabb az ember annál nagyobb az esélye, hogy megvezetik, átbasszák. Pont azért, mert a saját értékrendjét feltételezi.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A telefonálós dolog az tényleg durva.

> Hiába szeretnél te egy magasabb viselkedési normát, kulturált kommunikációt, ha veled szemben 8 millió pénzéhes, kulturálatlan, ösztönlétű tapló áll.

Nem hiszem, hogy hiábavaló lenne a magasabb szint felé való törekvés. Még ha tényleg nem is érsz el vele semmi látványosat, legalább akkor is úgy élted le az életedet, ahogyan elvárható lenne mindenkitől, tehát magadnak tettél vele jót. Az élet egy nagy teszt, vetélkedő és az, hogy te milyen szintig jutsz el benne, csak rajtad múlik.

allitolag Steve Jobs-nak az volt a hozzaallasa, hogy a masik [allaspontot kepviselo fel] nem egyszeruen teved (v. nincs igaza), hanem a masik [allaspontot kepviselo fel] egy segghulye, aki ezert teved (v. nincs igaza). Ez az Interneten (a face 2 face interakcio hijan) kulonosen felerosodik, ha meg informatikusokrol van szo, akkor kb. elkerulhetetlen - ha a realitasok szintjen maradunk. Ez van: nagypofaju, arrogans kocsogok vagyunk...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Gondolom nem azt akarod mondani, hogy nyugodtan lehet az ember tapló, Steve Jobs is az volt és mégis milyen sokra vitte? Vagy hogy azért vitte sokra, mert tapló volt? Gondolom, nem így érted, mivel ezt nem tudhatjuk.

Tény, hogy sokra vitte Steve Jobs. Tegyük fel, hogy tényleg durván bánt az emberekkel. Ha tudhatnánk biztosan, hogy a viselkedése és az egészségi állapota között milyen összefüggés volt, akkor szerinted megérte? Nem tudhatjuk, hogy nem vitte volna-e még sokkal többre ha másként bánik az emberekkel.

Szerintem ő feláldozta az életét a céljaiért. Nem egészséges olyan környezetben élni, dolgozni ahol utálják az embert. Ha tényleg annyira elviselhetetlen volt, mint ahogyan azt tudni lehet, akkor az a sok negatív energia ami körülvehette, amit végső soron ő generált maga körül, tuti nem volt pozitív hatással az egészségére. Szerintem ugyanez igaz arra is aki pl a HUP-on trollkodik rendszeresen és szándékosan. Árt mindenkinek vele, de leginkább saját magának, miközben nem is tud róla. Lásd a cikket amit a korábbi bejegyzésben linkeltem.

Nem értek egyet azzal, hogy elkerülhetetlen lesüllyedni a taplóság szintjére. Azzal sem, hogy mások viselkedésével igazoljuk a sajátunkat. Ha mindenki megpróbálna a saját értékrendje, felfogása szerint a legjobban viselkedni és képes lenne arra is, hogy tanuljon a hibáiból, elgondolkodjon, hogy nem csinál-e valamit rosszul, ha esetleg a többiek szerint az ő legjobb viselkedése még nem megfelelő, már jobban járna mindenki.

Jöhettek azzal, hogy hát de mi a jó, mi a megfelelő. Nem vagyunk állatok, mindenkinek éreznie kell, hogy mi a jó és a megfelelő neki amivel még nem árt másoknak és a környezetének. Lehet persze ettől eltérően is viselkedni, de előbb utóbb jön valaki vagy valami aki "útbaigazít" (karma). Valaki említette azokat akiknek a vallása miatt "joga" van irtani a hitetleneket. Szerintetek arrafelé, komolyan mindenki így gondolja és így viselkedik alapból? Szerintem nem. Valószínűbb, hogy ott is meg vannak vezetve nagyon sokan, mint nálunk, de ott még nehezebb a helyzet. Ott az alacsonyabb életszinvonal miatt nem az a kérdés, hogy megéri-e ingatlanba fektetni a kormány variálása ellenére is vagy hogy mennyi pénzt bukik valaki az állam miatt, hanem, hogy tud-e enni adni a családjának.

De nem akarok elmenni ennyire a világ problémái felé. Nem nekünk, egyénenként kell megoldanunk ezeket. Kezdetnek elég lenne ha mindenki csak a saját háza táján nézne körbe, magába szállna és elgondolkodna, hogy ő mit tudna másként, jobban csinálni az életében, hogy a környezete jobb legyen, attól függetlenül vagy pont annak ellenére, hogy mások mit csinálnak.

szerintem tulaggodod a dolgot. Bar nem azt akartam mondani, hogy nyugodtan lehet az ember taplo, de az a helyzet, hogy nyugodtan lehet az ember taplo. Es akkor mi van? Nyilvan egy ilyen beallitottsagnak kovetkezmenyei vannak, mint ahogy minden masnak is. A mondanivalom kozeppontjaban nem Steve Jobs volt, akirol max. fikciokat vazoltal, igy szora sem erdemes most, hanem maga a jelenseg, ami miatt panaszkodsz.

Szerintem ugyanez igaz arra is aki pl a HUP-on trollkodik rendszeresen és szándékosan. Árt mindenkinek vele, de leginkább saját magának, miközben nem is tud róla. Lásd a cikket amit a korábbi bejegyzésben linkeltem.

a trollnak minositett emberek melyebb ismerete nelkul ez mind fikcio. Mi van, ha valaki amugy nem kocsog, de itt es most igy vezeti le a faradtsagat? Nem tudhatod. Latsz egy valamilyen szubjektiv kepet az itt levokrol, ami vagy telitalalat, vagy nem.

Kezdetnek elég lenne ha mindenki csak a saját háza táján nézne körbe, magába szállna és elgondolkodna, hogy ő mit tudna másként, jobban csinálni az életében, hogy a környezete jobb legyen, attól függetlenül vagy pont annak ellenére, hogy mások mit csinálnak.

ezt mindenki tudja. Aztan vagy igy tesz, vagy nem. Ami mogott szamos ok lehet, amit ugysem fogsz tudni megfejteni a tavolbol. Pont ezert mondom, hogy tulaggodod a dolgot. En pl. ugy oldottam meg, hogy akikkel latvanyosan nem ertjuk egymast, azt kibannoltam a picsaba. Ott van pl. a HZ nevu felkegyelmu. Nem akarom megvaltoztatni, hiszen mindenkinek joga van hulyenek lenni (es o rendesen el is ezzel a jogaval). Ezert inkabb kibasztam a picsaba, problem solved.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

"Mi van, ha valaki amugy nem kocsog, de itt es most igy vezeti le a faradtsagat?"

Ha az eleted bármely részében troll köcsögként viselkedsz, akkor az vagy. Pont.
Ha te attól érzed jobban vagy kipihentebben magad, hogy másokat ostobázol, fölényeskedsz és oltogatsz, akkor nálad problémák vannak. Teljesen mindegy, hogy ezt a nap egészében teszed, vagy csak abban a fél órában, amikor ide kommentelsz. Ha itt jön ki, az csak azt jelenti, hogy más környezetben a várható negatív következmények miatt visszatartod magad, de alapvetően ilyen a természeted, és ha ezt arc és személyazonosság nélkül teheted meg, akkor nyugodtan szabadjára engeded magad. Szvsz ez már csak a képmutatás miatt is rosszabb, mintha mindenkivel tapló vagy.

Ok, akkor egyezzünk meg abban, hogy nem egyezik a véleményünk erről ;-)

Érdekes lenne látni a témában egy kutatást, amennyi "hülyeségről" csinálnak, lehet erről is van. Csak egy félig-meddig költői kérdés: szerinted a stílus miből fakad és mennyire szándékos, tudatos amikor az illető úgy viselkedhet ahogy neki tetszik?

Értem én, hogy szerintetek olyan ez mint a káromkodás, jó feszültség levezetésnek, de ettől még nem lesz szebb dolog a káromkodás sem. Nekem a káromkodásról is az a véleményem, hogy könnyen rá lehet szokni mint a trollkodásra. Aztán az illető már akkor is káromkodik amikor semmi sem indokolja, csak azt szokta meg és neki fel sem tűnik. Aztán ebből születhetnek olyan kínos szituációk amikor az illetőnek akkor is kicsúszik a száján amikor tényleg nem szeretné...

csak azert szolok, mert talan nem tunt fel a nagy hev kozepette, hogy tul keves az infod ahhoz, hogy pszichologiai melyelemzesbe bocsatkozz. Foleg, ha a fantaziad korlatai (vagy a fiatal korod?) miatt csak altalanos sablonokban (itt: BS) tudsz gondolkodni. De te is tudod, kb. mennyit adok ezekre...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Nem bocsátkoztam semmiféle elemzésbe, egyszerűen minősíthetetlen, ahogyan itt viselkedsz. Akárcsak az, hogy büszke vagy rá, hogy szórakozásból köcsögködsz.
Amúgy meg legyél csak nyugodtan meggyőződve róla, hogy te fingtad a passzátszelet, én nem foglak tovább szórakoztatni. Felesleges.

a hisztid alapjan van egy olyan erzesem, hogy mostanaban nincs rendben a nemi eleted. Esetleg atvert a kolaautomata, amitol depresszioba estel. De az is lehet, hogy emos lettel. Szoval ez a sok hulyeseg, amit osszehordtal, csak a te fejedben van. LOL...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Nézd, erre csak egy idézettel tudok válaszolni:
"talan nem tunt fel a nagy hev kozepette, hogy tul keves az infod"
Az utolsó szóig mellé lőttél. De hát ez is jellemző rád: értelmes dolgot már nem tudsz mondani, ezért előbb elkezdtél fölényeskedni, aztán mikor az nem vált be, jött a személyeskedés.

Csak hogy tisztázzuk, én eddig azért irkáltam neked, mert szerettem volna felhívni rá a figyelmed, hogy amit itt előadsz, azt általában nem kedvelik az emberek. Mióta leírtad, hogy te ezzel amúgy tisztában vagy, csak szórakozásból tolod ezt a stílust, rájöttem, hogy semmi értelme, elengedtem. Ha neked ez jó, hát élj így.

"talan nem tunt fel a nagy hev kozepette, hogy tul keves az infod"

akkor mirol beszelunk? Akkor te mirol beszelsz?

értelmes dolgot már nem tudsz mondani, ezért

acsi, gitar. Meg mielott nagyon belelendulnel a magad igazaba, csak a hajonaplo kedveert tisztazzuk, hogy egy nem is neked cimzett kommenten porogtel be, aztan nekem estel, mint bolond tehen a fianak. En meg biztataskeppen elkuldtelek a halal faszara, hogy csituljal le, kisgyerek. Hiaba hisztizel, hogy szemelyeskedes, meg blabla, jol tudtad, milyen valaszt kapsz, ha elkezded jatszani az agyad.

amit itt előadsz, azt általában nem kedvelik az emberek.

ez engem egyreszt nem erdekel, masreszt miota vagy "az emberek" ugyvedje?

Mióta leírtad, hogy te ezzel amúgy tisztában vagy, csak szórakozásból tolod ezt a stílust,

de meg ha ezt irtam volna. Tul hamar vontal le konkluziot - erre irtam, hogy fingod nincs az egeszrol. Nem. Amikor valami egbekialto boszmeseget latok, akkor kuldetestudatbol, tarsadalmi munkaban emelem fel ellene a szavam, es osztok ki egy lebaszast.

Ha neked ez jó, hát élj így.

igen! Total rendi toled, hogy megengeded, hogy belatasom szerint eljem az eletem. LOL...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

"de meg ha ezt irtam volna"
Rendszeresen csinálod itt ezt a műsort, több fórumtárssal szemben is. Aztán általánosságban leírod, hogy vannak ám emberek, akik így lazítanak, meg szórakozásból csinálják. Te ebből milyen következtetést vonnál le?
De amúgy sem estem neked, teljesen normális hangnemben írtam. Te vagy az, aki fröcsög meg személyeskedik.

"kuldetestudatbol, tarsadalmi munkaban emelem fel ellene a szavam"
Látod, én pont ugyanígy vagyok ezzel, csak nekem a magadfajták nem tetszenek. Csak azért nem mondom, hogy dühítetek vagy idegesítetek, mert ennyire erős érzelmeket azért a te tevékenységed sem vált ki belőlem.

Látod, én pont ugyanígy vagyok ezzel, csak nekem a magadfajták nem tetszenek.

egyeni szoc. problema. Majd kipihened.

Csak azért nem mondom, hogy dühítetek vagy idegesítetek, mert ennyire erős érzelmeket azért a te tevékenységed sem vált ki belőlem.

a hisztid vehemenciaja cafolja allitasod. De nekem aztan kb. mindegy...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Elnézésedet kérem a kései válaszért, de az utóbbi pár napban nem értem rá szájkaratézni.

Normál esetben itt már rég kiszálltam volna a vitából, de ez most annyira kemény, hogy én sem tudom abbahagyni.
Nézzük, hogy mit is vetsz a szememre:
"talan nem tunt fel a nagy hev kozepette, hogy tul keves az infod"
Ezzel szemben te a nemi életemről, meg az üdítőitalaimról fantáziálsz. (Btw. nem is igazán szeretem a kólát.) A hiszti és picsogás szavakat is előszeretettel használod, miközben amúgy egyetlen alkalommal sem írtam azt, hogy megbántottál volna, vagy fájna a kis lelkem. Hidd el, pont nem érzelmi alapon reagálok, egyszerűen csak fárasztó a rengeteg önelégült bunkó, aki meg van róla győződve, hogy ő mindenkinél okosabb a környezetében, és nem képes az esetlegesen eltérő véleményét kultúrált módon kifejezni. Külön mókás, hogy eközben a megnyilvánulásaitokból egyértelműen kitűnik, hogy még jóindulattal is legfeljebb átlagos az intelligenciaszintetek. Lásd még: "Amikor valami egbekialto boszmeseget latok, akkor kuldetestudatbol, tarsadalmi munkaban emelem fel ellene a szavam, es osztok ki egy lebaszast." Mert itt aztán te vagy az ész és értelem megtestesítője. Ugyan, menj már...
"csak a hajonaplo kedveert tisztazzuk, hogy egy nem is neked cimzett kommenten porogtel be"
Ez itt egy (félig) nyilvános fórum. Döbbenet, de ha írsz egy hozzászólást, lehet, hogy mások válaszolni fognak rá. Ha ezt problémának érzed, kérlek, a jövőben magad is alkalmazd az elvet, és csak olyan szálba kommentelj, amit te indítottál.
"miota vagy "az emberek" ugyvedje" vs. "kuldetestudatbol, tarsadalmi munkaban" Téged ki kért meg rá?

Amúgy nem rónám fel neked ezeket, mert én is elkövettem, megtettem, csak azért írtam le, hogy megkérdezhessem: nem érzed magad egy hangyányit hipokritának?

Végezetül nem tudom, hogy feltűnt-e, de kb. te vagy itt az egyetlen tag, aki rendszeresen hasonló vitákba keveredik, nem csak velem. Tudod, van az a vicc, amikor ezer idióta jön szembe az autópályán...

Köszi!

Vannak ismétlődő minták amelyekkel "dolgoznak". Pl egy másik delikvenstől rendszeresen látom, hogy "jaj most majd jól megsértődsz és eltünsz? láttunk már ilyet" miután trollkodott egy sort. Miközben ezzel próbálják manipulálni az illetőt, hogy továbbra is válaszoljon nekik ill. egyúttal magukat is "bebiztosítják" arra az esetre, ha az illető okosabb és ignorálja őket a továbbiakban: mert hát ő megmondta, hogy megsértődött... Az ő világukban csak és kizárólag azért nem válaszolnak nekik az emberek, mert megsértődtek és elbújdostak...

Sajnálom őket valamilyen szinten, de olyan embernek nem lehet segíteni aki nem akarja.

Istene szolgája. A sátáné. Vagy nem, hanem az a küldetése, hogy ocsmány verbális példával járjon előttünk, hogy mi a szellemünkkel és a szívünkkel jó/jobb úton haladjunk. Lehet, hogy elhányod magad a hozzászólásait olvasva, de 1. olvasod :), 2. hatékonyan csinálja.

:)

"A választások kapcsán sokan elvárják a kis pártoktól, hogy fogjanak össze a nagyobb cél érdekében"

Már megtörtént. Az emberek összefogtak a nagyobb cél érdekében. Ott voltak a békemeneten, és a Fideszre fognak szavazni :-).

Miért csodálkozol? Tele van hónapok óta gyűlölködő plakátokkal az ország.

"Engem zavar, hogy mennyire könnyen eljutnak az emberek az értelmes vitától az egymás lehordásáig."

Pontosan ezt mutatja be gyonyoruen ez a film: http://www.imdb.com/title/tt1692486/

Szerintem ez azert van igy, mert a legtobb ember nem azert viselkedik kulturaltan, mert igy erzi jol magat, ezt erzi termeszetesnek, hanem, mert szabalyozva vannak.
Ilyen kulso szabalyzo tenyezok lehetnek peldaul a kovetkezok: torvenyek, tarsadalmilag elfogadott normak, vallas, stb.

Sajnos ha valaki csak ezek miatt viselkedik "jol", akkor feszultseg keletkezik benne, mert megeroszakolja magat es ez ilyen vagy olyan formaban, de valamikor robbani fog.
Ennek szoktal te tanuja lenni. Szoval ilyenkor az ember hamar rajon, hogy nem ez a helyes ut, nem kulso tenyezok miatt kell igy vagy ugy viselkednem.

Ettol fuggetlenul nem teljesen ertek egyet azzal amit Hiena ir. Termeszetesen a legegyszerubb dolog feltenni a kezunket es azt mondani, hogy "belénk kódolva", meg "Ha nem gyűlölködsz, nem szállsz szembe a többiekkel, kihasználnak, eltaposnak, megdöglesz és nem fogod tudni továbbadni a génkészleted. Mert erről szól az élet."
Nyilvan en sem azt mondom, hogy a vilagban balfasznak es idiotanak kell lenni es amikor behuznak egyet, akkor a masik orcadat is odatartani, amit irok az nagyon nem errol szol.
Ennel sokkal arnyaltabb a helyzet, de az ember azt szokta meg, hogy csak feketet es feheret lasson, 0-at vagy 1-et. Valami, vagy valaki csak jo vagy csak rossz, vagy vadasz leszel vagy aldozat.
Csak hogy ez csak egy bizonyos szinten mukodik. Lasd fizika vs kvantumfizika (akkor most hullam vagy reszecske? akkor most milyen is a spin-je azonak az osszefonodott photonoknak? :))

Igen ez is egy ut, ekkor kijelented, hogy nem te vagy valojaban aki donteseket hoz, hanem a genjeid, az osztoneid, beled van kodolva, stb... Ez eleg messzire vezet, mert ezzel tulajdonkeppen azt is elfogadod, hogy nem tudsz valtoztatni a dolgon.
Ekkor elfogadod ami van es felteszed a kezed, hogy hat ez van, sajnos ilyenek vagyunk.
Az en gondolatvilagom szerint ez is csak egy merfoldko a tudat fejlodese utjan, ez nem az eleje, de nem is a vege.

Azt szerintem mindenki elfogadja, hogy a kulonbozo eletkorokban kulonbozoen latjuk a dolgokat es folyamatosan valtozik a tudatunk, szoval nem allando, ezt lehet extrapolalni es ha eleg ideig (kelloen sokaig) gondolkozik ezeken a dolgokan az ember, akkor rajon, hogy nincsenek allandosagok es konstans dolgok a vilagban, hanem minden valtozik. Ha viszont ezt sikerul belatni, akkor onnantol kezdve a "belenk van kodolva", "ilyenek vagyunk", stb... is hamar megdontheto.

Ezek sajnos vagy szerencsere egyszerre nagyon bonyolult es egyszeru dolgok, ez adja a szepseget.

Ha tenyleg erdekelnek a valaszok a feltett kerdeseidre, akkor ajanlom hogy kezdj el foglalkozni melyebben matematikaval, kvantumfizikaval, lelektannal es vallastudomannyal.
Ha szeretned akkor tudok 1-2 konyvet, olvasni valot ajanlani.

De ha ossze kene foglalnom a lenyeget akkor azt mondanam, hogy amikor az ember elkezdi atlatni az osszefuggeseket, ok es okozat kapcsolatat, elkezd absztraktabban gondolkozni. Akkor tobbek kozott valaszokat kap ezekre a kerdesekre, illetve elkezdi mashogy latni a dolgokat es o maga is mashogyan fog viselkedni. Es ebbol elkezdenek nagyon klassz dolgok szuletni.

A vicces az az egeszben, hogy ha az ember elkezdi latni az osszefuggeseket, akkor egyre es egyre tobbet fog egy ido utan latni es a vegen mar egy hatalmas graf lesz ahol nagyon nagy mennyisegu csucsbol nagyon nagy mennyisegu el vezett tetszoleges csucsba. Mint fentebb irtam tobb iranybol el lehet ide jutni, de legjobb ha egyszerre tobb teruletet vizsgalsz mert, akkor gyorsabban haladsz es megfogjak egymast erositeni.

Es akkor majd idovel azt is megerted, hogy miert viselkednek igy az emberek egymassal es magukkal. De ez ennel sokkal messzebbre mutat, ez csak egy mellektermek, viszont jo motivacio a kezdeshez.

ui: Hiena eszembe sincs megbantani teged, vagy a nezeteidet kritizalni, termszetesen szazszazalekosan a te jogod ugy latni a vilagot ahogyan szeretned. Ahogyan te is leirtad a szemleleted, ugy en is az enyemet! Remelem nem veszed tamadasnak es elegge nyitott leszel ahhoz, hogy esetleg el is gondolkozz azon amit irtam! En mar gondolkoztam sokat a te nezopontodon! :)

A kerdezonek: remlem segitettem kozelebb jutni a miertjeid megvalaszolasahoz! :)

Biológia, biológia, biológia. Enélkül semmit sem ér. Plusz, történelem, fizika, kémia, asztrofizika, meteorológia, geológia. A lélektan és vallástudomány csak kiegészítő, mert mindkettő önfelszopás kategória, ha nem tudod időben és térben kontextusba helyezni, csak tévútra visz.
És a legfontosabb, minden egyes pillanatban felteendő kérdés: MIÉRT?
Minden kérdést, visszabontani a legegyszerűbb válaszig, minden cselekedet levinni a tudatalatti ösztönök szintjéig.
A tudat, az intelligencia, nem tesz hozzá többet az emberhez, csak elfedi, eltorzítja, korrumpálja a legegyszerűbb dolgokat.
Nem szabad az embert különlegesnek, speciálisnak tekinteni tisztán az intelligenciánk miatt. Ez a legnagyobb hiba amit rendszeresen elkövetnek, mikor az emberi viselkedés kerül szóban. Nem, ugyanolyan állatok vagyunk, mint a fauna többi része, pusztán másképp, túlbonyolítva csinálunk dolgokat az intelligenciánk és annak melléktermékei (beszéd, entrópia felismerése, predidkció, prekoncepció, stb) miatt.
Félek, hogy a matematikai könyveken kívül a jelentős hányadukat olvastam a könyveidnek, de attól még jöhetnek a linkek.

A világ nem fekete és fehér, de sokkal, de sokkal sötétebb hely annál, mint amit hajlandóak vagyunk magunknak bevallani. Az ember ilyen, szereti magát ámítani, reménykedni. Az emberi psziché a kiszámíthatóságot, a biztonságot, nyugalmat akarja és nem veszi észre, hogy ezek mennyire látszólagosak, törékenyek.

A gráfelmélettel egyetértek, azzal a pici módosítóval, hogy vannak a gráfnak olyan szignifikáns csomópontjai, amin szinte minden út átmegy. Ezeket a csomópontokon keresztül manipulálható bárki. Amint elkezded átlátni a dolgok működését, abban a pillanatban elkezded megérteni, hogy miképp tudod ezt kihasználni. Megérted, hogy a Jehova tanúi miért nem értik, hogy "köszönöm nem" és miképp lehet non-verbálisan a tudatukra adni, hogy te nem vagy az a személy akikkel egy közösségbe szeretnének tartozni.

Megbántani? Ne viccelj.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Sunmao hozzászólására:

A filmet köszi, még nem láttam, de majd felkutatom.

> Sajnos ha valaki csak ezek miatt viselkedik "jol", akkor feszultseg keletkezik benne, mert megeroszakolja magat es ez ilyen vagy olyan formaban, de valamikor robbani fog.

Szoktam nézni sorozatokat, filmeket és elég sok filmben szerepelnek PTSD-től szenvedő katonák (pl a Punisher sorozat). Tudom ez nem csak attól alakulhat ki, hogy az illető halomra gyilkol másokat, de azt se mondja nekem senki, hogy normális emberre nem hat negatívan mások megölése. Ez szerintem azt bizonyítja, hogy az ember nem pusztításra és öldöklésre születik. Ez hasonló ahhoz amiről te is írsz.

A hozzászólásod alapján egyébként úgy látom kb egyformán szemléljük a dolgokat. Ugyan nekem nincsenek komolyabb ismereteim a felsorolt tudományokban, "csak" az amiket a spritiuális utamon szedek magamra.

> A kerdezonek: remlem segitettem kozelebb jutni a miertjeid megvalaszolasahoz! :)

Valójában költői kérdéseknek szántam ezeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem olvasom szívesen mások véleményét. Nem azért kérdeztem, mert nekem nincs rá válaszom, hanem azért hogy fel legyenek téve ezek a kérdések és hogy gondolkodjunk el ezekről. Azok is akik csak olvassák ezt, de nem akarnak hozzászólni.

Van nekem is erre saját elméletem: az én felfogásom szerint az egora vezethető vissza minden emberek által elkövetett negatív dolog. Pontosabban arra amikor valaki kontrollálatlanul követi amit az egoja súg neki. Az ego egy bizonyos szintig, jó és szükséges dolog, felette viszont már káros. Ezt kellene, hogy mindenki megértse és tudatában legyen ennek.

Szerintem...
Politika=vallás, hitkérdés sokaknak.
Aztán van akit nem is érdekel a téma, pusztán a trollkodás kedvéért száll be a szardobálásba.
És hát vannak olyanok, akik elvtelenül, csak a saját anyagi hasznuk kedvéért állnak ki a maguk pártja mellett. (Mi mást gondoljak arról, aki induláskor még egyházellenes volt, majd szóbaállt az egyházakkal, ma meg már keresztényüldözés miatt óbégat?)

A régi időkben a korteshadjárat még mást jelentet, elég csak fellapozni pár Jókai regényt, van ott bicskázástól a lefizetésig minden - mindez nagy nyilvánosság előtt :)

No rainbow, no sugar