Paks II vs import áram

 ( tomsolo | 2018. március 13., kedd - 13:19 )

„Tavaly a villamosenergia-rendszer összes fogyasztása elérte a 45,05 terawattórát az előző évi 44,035 terawattóra után. A felhasználásból 32,18 terawattórányi áramot a hazai villamos erőművek állítottak elő, a többi importból érkezett. A behozott áram 28,58 százalékot tett ki a teljes évi felhasználásból, az arány csak kissé csökkent az előző évihez képest, amikor 28,9 százalék volt.”

Most lehet, hogy én számolok rosszul, de ezek szerint 2017-ben cirka min. 564 000 000 euró értékben importáltunk áramot?(És akkor még elég olcsó áron.)

Ha nem számolok olyan nagyon rosszul, akkor a 12 000 000 000 eurós ár azért nem tűnik olyan soknak.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Üzemeltetés, karbantartás

Kellenek megbízható nagy teljesítményű alaperőművek, de kérdés, hogy a technika, a méretezés és a beszerzési forrás mennyire volt megfelelő döntés. A másik amit szoktak még felhozni, egy atomerőmű leszerelése/teljes ártalmatlanítása az élete végén van akkora móka, mint az építése, sőt. Nem elég rászabadítani a bulldózert a sittet meg elszállítatni pár dömperrel.
Magát az elhasznált fűtőelemek elhelyezését már nem is említem :D.

Amúgy én nem vagyok ellenzője ennek a technikának, de látszik, hogy kellene valami új fejlesztés, emlegetik a tóriumos erőműveket pl, de semmi komoly eredményt nem hallottam velük kapcsolatban.

Vannak fejlesztések, de azért manapság elég nehéz befektetőt találni (ha nem népszerű, és sok országban a politika már eldöntötte, hogy nem veszik, akkor nem valószínű, hogy megtérül).

De egy-két ajánlott olvasnivaló:
R. Rhodes: Nuclear renewal (nem új könyv, de már akkor (1993) amellett érvelt, hogy a kisérletekben már kipróbált, működő tenyészreaktorok sokkal gazdaságosabbak lennének, mint a hagyományos reaktorok).

A tórium használatára is van példa, pl.
https://en.wikipedia.org/wiki/CANDU_reactor

Amúgy eléggé politika, és gazdasági kérdés. Egy atomerőmű hatalmas befektetés, hosszú távra, elsősorban a politika miatt elég nagy kockázattal (ha le kell kapcsolni, nem térül meg), ennek megfelelően drága hitellel.
Nem sokat tudni a Paks2-szerződésről, de érdekes lenne azt is látni, hogy ha hozzáadod a működtetés költségeit, a fűtőelemek elhelyezését, a végén a decomissioning költségét, a hitelkamatokat és a kockázatot (ilyesmi ritkán készül el időre, és a tervezett áron, de a hitelt már fizetjük), akkor vajon mi jön ki. Nem beszélve arról a kockázatról (ennek is ára van), hogy tudunk-e máshonnan fűtőelemet venni, ha az eredeti szállító valamiért nem ad.

> Amúgy én nem vagyok ellenzője ennek a technikának, de látszik, hogy kellene valami új fejlesztés, emlegetik a tóriumos erőműveket pl, de semmi komoly eredményt nem hallottam velük kapcsolatban.

Az ITER (USA, EU, Kína, Japán) fúziós kísérleti erőműve már 2006 óta épül és a tervek szerint 2025-ben készül el.

via Szabolics Tamás: Hozzuk le a Napot a Földre!: https://www.youtube.com/watch?v=RYasK6ZjywY

A fúziós erőmű mindig 50 évre van a megvalósulástól :)
De jó lenne már egy nem kísérleti.

Igazából a csökkenő szél/naperőmű költségek mellett egyre kevésbé látok rá esélyt, hogy valaha is lesz hálózatra termelő fúziós/tórium/etc. erőmű.

"Germany has crossed a symbolic milestone in its energy transition by briefly covering around 100 percent of electricity use with renewables for the first time ever on 1 January. Coal, gas and nuclear power generation was cut to a minimum as power prices turned negative and surplus energy was exported to neighbouring countries." - via

Amíg nem találnak ki egy jó módszert energiatárolásra (nagy lejtésű vizes területek előnyben), addig kellenek alaperőművek. Jó a nap meg a szél. Állítólag van valami sóolvadékos rendszer is amivel akkor is van áramtermelés, ha épp jól beborult, mert a sóolvadék nem hűl ki azonnal, hanem sokáig (pontos infót nem tudok meddig) tartja a hőt. De akkor is kellenek mind ilyen monstrumok, mint az atomerőművek, mind olyan gázturbinák, amiket akkor kapcsolnak be ha gyorsan kell plusz kakajó.

És mellékhatásként védett madarakat is sütögeted.

A só attól melegszik fel, hogy tükrökkel ráirányítod a napot. Amelyik madár az erőmű fellett elmegy, az megsül. Nem túl környezetkímélő.
Mondjuk a szélerőművek is ritkítják a madarakat rendesen.

Nekem kizárólag a földgázos módszer tetszett:
- a feles energiából metánt csinálsz katalizátorral, az megy a földgáz hálózatba.
- a levegőből vonod ki a szükséges széndioxidot, ezért a környezetre gyakorolt hatása 0

A sóolvadékos erőművet lehet villannyal is fűteni, igaz, itt is az a bizonyos "nagyságrend" lesz a problémás...

A sóolvadék tényleg jó ötletnek tűnik villannyal kombinálva. Minden egyes szélerőműnek magának kellene tárolni, hogy ne legyen a nagyság probléma.

Az energia tárolásánál alapvető probléma a nagyságrend és az, hogy mi lesz, ha elszabadul.

Az írek pofon egyszerű energiatárolást csináltak: sürített levegőt pumpáltak egy üregbe és ha kellett a kakaó, kivették.

Kell hozzá kompresszor és turbina, a többi megy magától.

Viszont ha földrengés van, vagy megreped a tározó fala, hát az nagyon gáz.

A kompresszoros móka esetében is ott az a fránya nagyságrend...

> Amíg nem találnak ki egy jó módszert energiatárolásra (nagy lejtésű vizes területek előnyben), addig kellenek alaperőművek.

Megfelelő feladatnak tűnik az elektromos autókból származó, csökkent kapacitású aksik számára.

Most nem google-zem ki, csak sejtem, hogy ha az összes eddig eladott villanyautó-akkumulátor kapacitását összeadom, az nem fogja kiadni egy város napi áramfogyasztását.

jelenleg nem, de 20-30 év múlva már elegendő lehet, hogy a keletkezett többletenergiát tárolja.

(A tesla pár hónapja helyezte működésbe a 100 nap alatt felépített 129 MWh-s telepét - https://www.telegraph.co.uk/news/2017/12/01/history-making-worlds-biggest-battery-launched-australia-elon/)

Ha pont akkor _nem_ autóznak, amikor a nap süt és a szél fúj, és a töltéshez a jelenleginél nagyságrendekkel(!) több helyen lehet majd hozzáférni, és ha az autós vállalja azt, hogy a parkolóban álló autójából épp a közeli Mancibácsi sz@ros gatyáját mosó Bélanéni mosógépe kiszipkázza azt az energiamennyiséget, amivel el tudna érni a céljáig.

Szerintem félreértetted: Az X év után, a már nem megfelelő hatékonysági szinten működő (<70%), az autókból kiszerelt akkuk számára vetettem fel az ilyen jellegű, ipari felhasználási módot.

Hogy ez mikor jön el még egyelőre kérdéses. A jelenlegi adatok alapján legalább 800ezer - 1millió lefutott km után.

Átlépte a 3 milliót az elektromos autók száma

Darabonként 20kWh-val számolva (pl. a Tesla-kat 60-100 kWh-ás telepekkel árulják), összesen Magyarország fél napi áramszükségletét el tudják tárolni.

Ha egy város alatt Tokiót értetted, akkor igazad van, ha Kaposvárt, akkor nagyon alá lőttél ;-)

"Igazából a csökkenő szél/naperőmű költségek mellett egyre kevésbé látok rá esélyt, hogy valaha is lesz hálózatra termelő fúziós/tórium/etc. erőmű."

Ja épp mostanában emelték a napelem áfáját, hogy véletlen se vegyen a paraszt magának. Ugyanez a szélerőműre is érvényes, annyi kikötéssel hogy drága kormányunk kitalálta, hogy nem lehet szélturbinát telepiteni olyan helyre, ahol 20 km körzetben lakott terölet van (gyk.: Magyarországon iylen terület nincs).
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Szerintem annyit kellett volna előírni, hogy akkor lehet szélerőművet telepíteni, ha előre lefekteted, hogy mikor mennyi energiát adsz le.

Ha az erőmű megoldja az energiatárolást maga, akkor fölösleges tiltani. Csak akkor kellene tiltani, ha nem képes tárolni a fölvett energiát.

Győr-Moson-Sopronban élek. Itt, ha 7 napból egyben nem fúj annyira a szél, hogy nem mennek a szélerőművek, akkor már meglepődsz. A határ túloldalán Ausztriában van egy akkora erőműpark, hogy 20 km-en keresztül csak autózol mellette.

Ide nem telepítettek még több erőművet (pedig még legalább ugyanennyit lehetett volna), mert erre fele vonul a túzok, itt költenek, és ez megzavarja őket. Aztán jött a minisztériumi rendelet, és már sehol nem lehet telepíteni.

A nap meg a szél sok helyen jó. Földrajzi adottság kell hozzá, főleg a szélhez. Nálunk nincsenek szeles tengerpartok, és nagy esésű, bővízű folyók. Egy hatalmas medencében vagyunk.

Szerencsére Hegyeshalomtól 5 km-nyire már jók az adottságok Ausztria legnagyobb szélerőmű telepéhez.

Csak ők ha picivel nyugatabbra mennek, vanank hegyeik, ahol SZET-et lehet építeni rogyásig. Nálunk klt potenciálisan alkalmas helyszín van, összesen, optimális esetben 1GW körüli teljesítmény hozható ki belőlük. Ez kevesebb, mint amennyi rövid távon leszerelendő szenes/lignites menetrendtartó erőművünk van.

Azért azt vegyük figyelembe, hogy bár a körülmények nem olyan optimálisak, mint egy tengerparton, azért a mai szélerőművek hatékonysága mellett már megéri nálunk is a létesítésük. Nem fog akkora "profitot" hozni, de bőven nem deficites. Erre pedig a burgenlandi példa az élő bizonyíték.

Azért nézz szét a németeknél... Az EU egyik legrosszabb CO2 kibocsátásával rendelkezik a villamosenergia termelésben az ország, miközben hűdegazdaságos (ja...) szélerőművekkel van tele a tengerpart...

Az ITER sajnos nem erőmű, csak reaktor. A próba erőmű majd a DEMO lesz az ITER után. Az ITER célja a Q > 1 technikai lehetőségének biztosítása, áramtermelésre nem fogják használni. Az majd a DEMO lesz:
https://en.wikipedia.org/wiki/DEMOnstration_Power_Station

> ezek szerint 2017-ben cirka min. 564 000 000 euró értékben importáltunk áramot

Ez nem csak az erőmű hiánya miatt van, hanem, mert sokszor olcsóbb importálni, mint előállítani.

Ebben a tekintetben az atomenegria nincs túl jó pozicióban: https://c1cleantechnicacom-wpengine.netdna-ssl.com/files/2017/01/US-LCOE-Renewable-Energy-e1485107175428.png

Azért a szélenergiát olcsónak mondani baromság. Azért nincsenek szélerőműveink, mert olyan hihetetlen olcsó.

A SZET (energia tárolás) Magyarországon rohadt drága lenne. Vannak próbálkozások, hogy pár 10 MW-os energiából metánt állítunk elő, amit a földgáz hálózatba pumpálunk, de ez játék.
Gondolj bele, mennyi 10 MW magyar viszonylatban.

A szél energia rohadt drága, mert fogalmad sincs, hogy mikor termel. A napenergia jobb, mert akkor termel, amikor több áram kell, kiszámíthatóbban süt a nap, mint ahogy a szél fúj.

Azért nincsenek szélerőműveink, mert olyan hihetetlen olcsó.

1. Vannak szélerőműveink.
2. Azért nem épülnek újak, mert gyakorlatilag be van tiltva az építésük.

Lejjeb leírtam, hogy az energiatárolás pénzbe kerül.
Azt jelenleg nem értem, hogy ha az erőmű tárolja az energiát, akkor minek akadékoskodik a kormány.
Amelyik szélerőmű nem tárol energiát, arra jogos, hogy nem adnak építési engedélyt.

Örök kérdés, hogy ki fizesse a számlát:
- Mavir: fizessen az erőmű a tárolásért
- Szél energia társaság: fizessen a Mavir

Értelemszerűen mindenki profitot akar szerezni az áramtermelésen, de fizetni nem akar.

A megtérülési görbék szél energia + tároló esetén teljesen másképp néznek ki, mintha csak felnyomnál egy erőművet, azt hadd szóljon, a tárolást meg más fizeti helyetted.

Márpedig a szélerőműnek szerintem magának kellene energiatárolásról is gondoskodnia, hogy ne okozzon fennakadást a hálózatra kapcsolása.
Érthető, hogy az "akkor termelek, amikor jólesik" játékosokat a rendszer nem fogadja szívesen.

Lecci ha idezel forrast is jelolj meg.

Ne vedd kötekedésnek, de... nem mindegy?

Én ennél tovább jutottam, megtaláltam az eredeti forrást is, de szerintem nem korrekt nem idézni a forrást. Ennyi.

Jó.

Egyébként furi, hogy a konkrét import áram összege nem szerepel semmilyen összesítésben - pedig kerestem - mert eléggé érdekes lehet a pontos összeg is.


No rainbow, no sugar

Nem fair az összevetés. Egyrészt amit beimportáltunk és kifizettünk, az kész van, még Paks 2 csak terv és bármilyen számok is hangozzanak el, ezek a számok a projekt végére sosem szoktak kisebbek lenni. És az építési költséget csak akkor lenne értelme direktben hasonlítani, ha utána ingyen termelné az áramot. Ami nem igaz. (Még ha az uránt ingyen is szereznénk be akkor is rengeteg fenntartási költség van még. De az urán se lesz ingyen.)

De mindegy is, mert Paks 2-vel épp az a baj, hogy úgy tűnik nem a matek fog dönteni.

"De mindegy is, mert Paks 2-vel épp az a baj, hogy úgy tűnik nem a matek fog dönteni."

+1
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ez a fajta gondolkodás majd akkor fog fájni ha nagyon drágán vagy egyáltalán nem tudunk majd importálni.

Nem véletlen van az áram is tőzsdén elég szépen ingadozik is az ára (40->90 euró között). Na most ha extrém hideg vagy meleg van akkor tartósan emelkedik a fogyasztás cirka körülöttünk mindenhol, ami azt is eredményezheti hogy nem is tudunk importálni. (Jó ez nagyon szélsőséges eset lenne, de pl a franciák kerültek már olyan helyzetben hogy az összes exportot letiltják.)

Valamilyen formában ez azért nálunk is jelentkezik, nemrég olvastam egy cikkben, hogy miért nincs nálunk több kohászat.


No rainbow, no sugar

Nem azt mondom, hogy ne noveljuk az eromuvi kapacitast, csak azt mondom rossz az osszehasonlitas.

Egyebkent jo kerdes, hogy mit is jelent az EU-n belul az, hogy "import". Mi van ha Szlovakiaval kozosen epitunk egy eromuvet Kassan es onnan jon az aram, akkor az import?

Egy ország energiaellátása stratégiai kérdés is. Ilyen szempontból az alaperőművi kapacitásokat saját felügyelet alatt célszerű tartani, mivel az elektromos energia nagy tételben (minimum több hétre elegendő mennyiségben) nem tárolható, nem úgy, mint az energiahordozók, amiket azért eléggé jelentős mennyiségben fel lehet halmozni.

Bar most nem ugy latszik, hogy errefele mennenk en hosszabb tavon az unio sokkal szorosabb egyuttmukodesere szamitok es sok ilyen "orszagos strategiai" kerdes ki fog tolodni az unio szintjere.

Asszem statisztikailag az atom erőművek az eredeti tervek közel 3x árába szoktak kerülni.

Szerintem ez ugy altalaban az allami nagyberuhazasokra igaz.

Ezeket a kérdéseket, sőt minden Pakssal és zöld energiával kapcsolatos kérdést már alaposan kiveséztük a Paksi matek című blogban.

Azt hol találtad meg, hogy mennyiért vették az külföldi áramot?

Nem teljesen van ez így. A szerbek is vettek januárban és náluk cirka 59 euróra jött ki - miközben nálunk ugyanakkor 89 euró volt az ára.


No rainbow, no sugar

Vitatkozunk itt a dolgokról évek óta. Mégis, azok, akik fel tudnák oldani a vitát, titkosították a tanulmányokat, szerződéseket, és annak csak egy részét oldották fel nagy dirrel-durral.
De gondoljátok el: ha annyira jó megoldás lenne Paks 2, nem a megvalósítási tanulmánnyal kéne kampányolni? Elejét lehetne venni minden vitának, minden spekulációnak.
De mi mégis vitatkozunk egymással, hogy vajon működhet-e a dolog, nem pedig azzal, hogy oké, de mennyibe fog ez nekem, neked kerülni.
Vajon érdekükben áll sötétségben tartani az embereket? Vagy hogy egymásnak ugrasszanak minket?

+1

Itt szépen össze van foglalva az összes ellenvélemény.

Erre lenne jó, ha minden átláthatóan, megfelelő tervekkel, hatástanulmányokkal készülne.

Nemrég volt a Fukusimai atomkatasztrófa 7. évfordulója, illetve emlékszünk még Csernobilra is.
/ Fukusima és az atomipar illúziója /

Egyik hozzászóló írta a Fukusimai írás után:
Fukushima nem az atomenergia veszelyessegerol szol, ahogy Csernobil sem. Mindketto a tekintelyelvu tarsadalmak veszelyessegenek illusztracioja.

Nagyon igaza van, és ez sajnos igaz ránk is!

Ennél a két balesetnél szépen bebizonyosodott, hogy az emberi mulasztás, a tekintélyelvű irányítás, a korrupció, a nem megfelelő tervek, hatástanulmányok közül akár egy-egy is atomkatasztrófához vezethet, nálunk meg úgy tűnik megvan mind; de legalábbis nem sikerül eloszlatni ezeket a félelmeket nyilvános tenderrel, megfelelő hatástanulmányokkal, megfelelő ellenőrző hivatalokkal, akik visszadobják a nem megfelelő terveket, ...

Elég jó videó, de ha felépül Paks2, akkor is ugyanúgy rajta leszünk az európai hálózaton, így elvileg ezen a tényen nem változtat.