Okos butatelefon projektem

 ( zslaszlo | 2018. március 13., kedd - 10:53 )

Merthogy a feleségem 9 éves sony ericsson telefonja lassan megadja magát. Nekem pedig itt van az 5 éves Huawei Y300-as telefonom, egészen jó állapotban. Mondjuk 500 mega RAM és 4G belső tárhely nem egy erőmű, de a feleségemnek sem kis igényei vannak ám! :) Nem kell e-mail, internet, mobilnet, stb. Csak jól használható telefont szeretne. (Feltöltőkártyás és semmi szükség mobilnetre.)
Projekt indul:
1. Gyors regisztráció a Huaweinél és kapom a kódot a bootloader nyitásához.
2. ADB, fastboot, open bootloader, install TWRP
3. Megfelelő ROM telepítése. Itt többet is kipróbáltam, van pl lineage ROM is, de maradtunk egy CM11-es romnál. Ez jól testre szabható, gyors kis rendszer lett. Google szarok és gyártói bloat nélkül. SZUPER!
4. F-droid. Innen szedtem le néhány alkalmazást, amire szükség lehet. Ilyen volt egy okosabb naptár, mert a CM gyárija nem volt túl szép és praktikus sem. Egy magyar srác csinálta, (Kaputa Tibor @ simplemobiletools) ha itt van ezúton is köszönöm a munkáját, nagyon szép és igényes alkalmazásokat csinál. Ugyancsak az ő névjegyzékét használom és köszönöm! Az egyetlen furi dolog, hogy az alkalmazások félig magyar-félig angol nyelven futnak. Mondjuk minket ez nem zavar, mert mindketten értünk és beszélünk angolul. Feltettem még egy pdf olvasót is (MuPDF viewer), ez a helyi menetrendek offline olvasását teszi lehetővé. Reklámmentes és bazi gyors!

Előnyök: kb minden. Na jó, reklám és google mentes gyors és stabil oprendszer. A telefon, telefonként tökéletesen használható. Átlagos használat mellett kb 4 nap üzemidő. (Jó persze mobilnet, meg wifi meg böngészés nélkül könnyű) Mindketten környezettudatosak vagyunk annyira, hogy örülünk, hogy nem gyarapítottuk az egyre gyarapodó elektronikai szemétkupacot. Nekünk ez is fontos.
Hátrányok: A quick boot hiánya, illetve kikapcsolt állapotból sajnos nem ébreszt. Ezért, ha ébreszteni kell repülőgép üzemmódba kerül éjszakánként.

Azt hiszem a projekt sikeres volt. A jövőre nézve tervben van egy utángyártott akksi vásárlása, (kb 2.000 HUF)azt hiszem nem fogunk beleszakadni... :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én egy Ace 3-ast hoztam vissza most, Slim ROM fut rajta, nekem eddig megfelel. Még a CM-nél is letisztultabb, gyors. Már nem emlékszem, hogy hol találtam, ez egy unofficial build.

--
TH

Ez is egy unofficial CM ami most rajta van, de ez a slim is tetszik. Van is erre a telefonra. Lehet, hogy egyszer majd teszünk vele egy próbát. Köszi.

Lehet tovább soványítani a MuPDF mini-vel. (Mintha az lenne a 3-féle MuPDF-ből a legkisebb, de az is lehet, hogy rosszul emlékszem.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nekem (is) van egy telefonprojektem: olyan 5" képernyőméret alatti telefont keresek amelyhez van hivatalos lineage os támogatás és nem kerül többe 50ezer forintnál. Lehetőleg legyen benne pár szenzor is: főleg iránytű, gps, közelség érzékelő és esetleg környezeti fény érzékelő (a kijelző fényerejének automatikus állításához) - bár a jelenlegi telefonom enélkül is elvan redshift-el. Plusz lehetne benne viszonylag normális hátlapi kamera.

Gondolkodtam a nem androidos blackberry-ken is, mivel a kínai felvásárló beszünteti/tette a bb10 operációs rendszer fejlesztését - ezért olcsóbban szórják kifelé a megmaradt készleteket. Lehet be kellene vásárolni, csak úgy emlékbe, hogy milyen is volt az androidon kívüli világ.
(barátnőm prémium ájfónját nyomkodtam, de azont túl, hogy van benne egy csomó jó dolog, van néhány nekem nem tetsző dolog is...

Az az érzésem, hogy nem fogok találni megfelelő telefont. :)

Elavult.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Asszem a szálkezdő összes igényét teljesíti. Fut rajta a 7.1.2-es LOS (OK, a 8-as ágban még nem szerepel.) Nyilván újonan nem lehet kapni. Buta okostelefonnak szinte még túl jó is :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ha kisebb/egyenlő mint 5 coll akkor Xiaomi Redmi 4x (majd ha lesz, akkor pl. itt: https://eustock.eu/shop/okostelefon/xiaomi-redmi-4x-3-32-okostelefon-eu-reszletek)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ilyet nyúzok december óta. Nagyon elégedetten. A tinydeal-ről rendeltem. 35 körül volt. De a gerbesten is ki lehet fogni olcsón.

Azért a 38k HUF magyar garanciával szerintem nem annyival drágább.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Hát a redmi 4x nincs a lineageos letöltések között. Viszont a Mi 4c ott van, csak már nem mai kiadás (5"-os az is). A jelenlegi kütyüm 4.2" és méretre éppen jó, ennél nagyobb nem kellene, viszont úgy látom, hogy 5" alatt nemigen találok font.

Én is nézegettem. Official romot nem találtam. Valami xperia mintha lett volna, de már az is unsupported. Így szerintem nem fog sikerülni. Nekem is kompromisszum az 5 col,mert kisebbet szerettem volna,de nem találtam.

Lehet egyszerűbb lenne rendes feature phone -t venni, a Nokia rendületlenül árulja őket, de mások is.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Néztük, de nem állt kézre neki. Se a menürendszer, sem az elrendezés. Ez logikusabb számára.

Ráadásul az új 8110-t firefox os romjain felhúzott, itt a hupon is hírbe hozott KaiOS-al adják.
https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-8110-4g

Elsőre talán, de másodjára valahogy nem hangzik túl jól. :)

Azzal a KaiOS-el már egész sok (3-4) telefont kiadtak. Na majd ~egy év múlva megnézzük, él-e még. :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead