dnsmasq más-más címfeloldás

 ( pista_ | 2018. január 19., péntek - 19:09 )

Hi!

Próbálgatom a dnsmasq-t, viszont elakadtam, bár azt sem tudom egyenlőre, hogy meg lehet -e csinálni.

Két megoldandó probléma lenne:
1. Hivatalosan nincs olyan címünk, hogy belso-weboldal.cegnev.hu, amire egy 192.168.x.x címet kellene adni. Persze a cegnev.hu-ba bele lehetne tenni, mert kintről úgysem érik el, de nem érzem "elegánsnak", inkább valahogy rávenném a dnsmasq-t - amennyiben lehet - hogy az ilyen lekérdezésekre mondjon Ő címet. Az 1.a) kérdés, hogy lehet -e ilyet, az 1.b) pedig hogyan? ;-)

2. A "klasszikus" térítsük el a facebook-ot a belső hálóról, azaz aki a www.facebook.hu-t keresné, az kopjon egy 192.168.x.x címet (belső oldal). Mondjuk, amennyiben az 1. feladat megoldható, úgy ez is az, DE itt jönne a csavar, hogy lehet -e kivételt tenni? Mindenki a módosított címet kapja, kivéve a főnököt, akinek fix IP címe van? Nehezítés még, hogy a dnsmasq nem DHCP-zik, azt más végzi.

Előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

1. Igen, többféleképpen is.
Beleteheted őket egy külön hosts fájlba, majd a dnsmasq konfigjában addn-hosts opcióval átadhatod neki a fájlodat.
Ha ez nem tetszik, a konfigban is definiálhatod:
address=/belso-weboldal.cegnev.hu/192.168.x.x

2. Az előbb említett opcióval ezt is meg tudod csinálni, de mivel a facebook.com HSTS preload listán van, nem fog működni, nem fogják a böngészők betölteni az eltérített oldaladat. A "főnökös" kivételre így hirtelen nincs ötletem, de nem tartom kizártnak, hogy meg lehet oldani.

Köszönöm!

Mivel csak néhány darab lesz, így maradok a konfig file-os megoldásnál.

Végül is az nem gond, hogy nem jön be - bár a belső oldal szebb lett volna -, mert pont az a cél, hogy ne érjék el. Viszont a "főnöknek", marketingesnek mégis el kellene érnie. Tehát a kérdés, hogy dnsmasq-val ez megoldható -e?

Előre is köszönöm!