OS pendrivról - BIOS beállítás visszaáll

 ( kutyafule | 2017. december 6., szerda - 14:29 )

Szeretnék beállítani egy alap dolgot, de nem tudok rájönni, hogy miért nem működik. Konkrétan azt szeretném elérni, hogy ha beállítom a BIOS-ban, hogy ha benne van a pendrive, akkor arról bootoljon, ha nincs, akkor a HDD-ről.

Miután beállítom, elmentem a beállításokat, elindítom, működik is rendesen. Elindul a pendriveról. Majd indítom úgy, hogy kiveszem a pendrive-ot. Elindul rendesen HDD-ről, ahogy szeretem volna. Viszont ha ezután újból pendriveról szeretném indítani, az már nem működik. Visszaáll az a BIOS-ban, hogy a HDD legyen az első, amiről indul a rendszer.

Próbáltam már egy UEFI BIOS-os gépen és egy régi BIOS-os gépen is. A végeredmény ugyanaz.

Be lehet ezt egyáltalán állítani?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az összes BIOS és EFI implementáció, amivel eddig találkoztam, így működik. Ha kiveszed az eszközt a gépből, kiveszi a boot orderből is.

CD-vel viszont működne (a lemezt ki lehet venni, csak a meghajtót nem).

Hát azért a legacy BIOS-ok jó részénél pont, hogy működik, ami szerinted nem működik az összesnél.

Nem azt írtam, hogy az összesnél, hanem azt, hogy amivel eddig én találkoztam. Ezek szerint van olyan BIOS, ahol működik. Meg olyan is, ahol nem :)

Oké-oké nem volt pontos megfogalmazás. Amikkel én találkoztam, azok pont azzal idegesítettek, hogy a bennfelejtett valamikor bootolható rendszert tartalmazó pendrive-ról akart indulni a gép... :)

Hogyan jelölik a leírásban az ilyen BIOS-t, ami tudja? Mit kell nézni?

nem a konkrét bedugott pendrive nevét kellett választani, hanem usb boot device vagy bármi általános, hasonló usb eszközt

Ez nagyjából egyik gépen sem fog működni, mivel eltávolítható eszközről van szó. Ahogy kiveszed a gépből, kikerül a bootlistáról, és ha újra rádugod, visszakerül ugyan, de nem az első helyre. Esetleg valami bootloadert tudsz feltenni, amibe beledrótozod valahogy a penről indulást. Így HDD-ről fog bootolni, de a rendszert pendrive-ról tölti be.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Mi a feladat, amit meg akarsz oldani? Ha nem megoldható, hogy a bios ne felejtse el a boot ordert, akkor hagyni kell, hogy a pendrive-ról bootoljon, de a pendrive tartalmazzon opciót a HDD-ről bootolásra. Vagy fordítva, A HDD-n lévő rendszerbetöltőnél legyen opció mellékesen a pendrive-ot bootolni.

Amit szerettem volna megoldani ezzel az, hogy van egy HTPC a nappaliban. Külső D/A-val, 200+ ezer Ft-os hangrendszerrel a végén. Az esetek többségében HTPC-megy, Libreelec-kel KODI-val. Szeretem a Daphile nevű ( https://www.daphile.com ) audiofil szoftvert, ami jól elvan egy pendrive-on is. Még nem találtam olyan gépet, amelyen ne indult volna el. Ráadásul Logitech Media Server-t futtat.

Arra gondoltam, hogy amikor hifizni van kedvem, bedugom a pendrive-ot, és az eredeti rendszerhez nem kell nyúlni. Ha meg a család ismét filmet nézne, akkor kihúzom a pendrive-ot, és visszaáll a régi rendszer.

Tulajdonképpen ennyi lett volna a cél, mivel ehhez minden adott otthon, és nem kell ügyeskedni. Dehát az eddigi hozzászólásokból úgy tűnik, hogy mégis kelleni fog. :-(

Nem fér el a HTPC belső háttértárján? Dual-bolt azt kész. Ha a LibreELEC is EFI-s akkor könnyen megoldható. Ha nem, akkor is, csak nehezebb.

És ha a LE is pendrive-ról boot-olna?
Poweroff, kihúzod az egyiket, bedugod a másikat, és poweron.

Hálózatról nem tudod/akarod bootolni?

https://m.logout.hu/bejegyzes/otes/openelec_pxe_avagy_a_valoban_merevlemez_nelkuli_ht.html


Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s

Még nem használtam, de elvileg a grubnak meg lehet adni, hogy ha a default rendszert nem tudja bootolni, akkor mi legyen a fallback rendszer. Tehát azt próbálnám meg, hogy a BIOS-ban a HDD van beállítva boot eszköznek. A Grubban viszont a pendrive lenne a default rendszer, és fallback-nek megadnám a HDD-ről bootolandó rendszert.