Mekkora kést lehet interneten rendelni?

 ( jevgenyij | 2017. november 29., szerda - 17:58 )

Egyik haverom akart ilyet rendelni:
https://www.unlimitedwares.com/tac-force-tf-858rb-8-rainbow-spring-assisted-folding-knife/

De azt írja ki neki a webshop, hogy erre a címre (magyarországi) nem lehet ezt a terméket szállítani. Próbáltam brit címre de arra sem lehet.
Van valamilyen import szabály az EU minden országában, hogy ilyen méretű kést már nem lehet vásárolni? Ha igen hány cm a limit?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

brit cimre vajazokest sem lehet.

Igy keszul az urban legend

Max. 8 cm.
De a webshop szerintem nem differenciál ország szerint, talán nem is szállít EU-ba. Texasba igen :)

Ez a webshop vásárlásnál felkínálja az országok között a legördülő listában Magyarországot és az Egyesült Királyságot is. De nyilván csak azért mert van mindenféle termékük, nem csak kések. Viszont vásárlás előtt ennél a késnél feldob egy hibaüzenetet, hogy sajnálják de erre a címre a termék nem szállítható.
Ebay.com-on van egy csomó eladó ugyanezzel a késsel, vagy nagyon hasonlóval. Többségük nem korlátoz európai címre. De gyanús, hogy szállítási költséget sem írnak, se semmit a szállítással kapcsolatban. A költség majd kiderül később. Ebay-en van lehetőség arra, hogy a vevő és vásárló privátban megbeszéli a szállítás költségeit. De így ha a vám megfogja az nyilván a vásárló problémája.
Ebay.co.uk-n meg csak fogpiszkáló méretű kések vannak. Szóval Európában valószínűleg ez nem megengedett.


Normális HUP-ot használok!

valakinél nincsen hazai forrásban szabad készleten? alkalomadtán szoktam komolyabb kést venni itthonról, ekkor semmilyen probléma nincs az átvétellel. nem is vártam problémákat, vagy két-három éve a MOL kutakon akár Bear Grylls machete-t adtak tankolási pontokért.

jah, most jut eszembe olyat is intéztem akkor, csak nem tudom hová tettem költözéskor. mindegy, elég gagyinak rémlik szóval nem hiányzik annyira :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nekem úgy rémlik, hogy rugós kést pengehosszúságtól függetlenül tilos birtokolni. A linkelt darab ráadásul a 8 centis korláton is túl van.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

és ebben hol a rugó?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"spring assisted"

_______Peter
I am a stone. I do not move.

hmm nem mentség - de látszik, hogy leragadtam az AK-47 bajonett stílusú merev "szuronyoknál". nagyon /off: nekem épp ez a kedvencem, sorszámozott eredeti cuccként vigyázok egyre.

részben ennek megfelelően nekem elsőre gagyinak tűnik a fentebbi cucc: nyitáskor elég furcsa lehet fogni, ráadásul a penge síkja a tokból épp a full kézi nyitást segítendően lóg ki, nem?

nagyon /on: nem az lenne a jó rugós kés, amit rendesen (használati pozícióval egyezően) tartva ki lehet nyitni a gombbal, kb így?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az a gyanúm, hogy a magyar szabályozás nem tesz különbséget a különböző típusú rugós kések között. "Rugó van benne? Akkó' rugós kés, oszt jónapot."
Bevallom nem voltam tisztában a terminológiával, hogy a "spring assisted" esetében nem nyomógombra nyit, azt hittem a linkelt példány olyan. Ahogy most utánaolvastam egy kicsit, USA-ban csak ezek a legálisak, az összes nyomógombos tiltott. Idehaza meg több helyen láttam kereskedelmi forgalomban oldalra nyíló kínai nyomógombosokat - bár tartok tőle, hogy el fognak tünedezni lassacskán, max. a rásegítéses lesz kapható.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Nem viselhetsz 8 centisnél nagyobb kést utcán, de ettől mg lehet akármekkora bárdod.

Így van. Rugós bicskáról nem tudok nyilatkozni, de otthon tarthatsz akármekkora kést, hentesbárdot, online is rendelheted, csak az utcára nem viheted magaddal hordani, max. valami 7-8 centi pengehosszig. Egyedül a szamurájkard meg ilyen baromságok azok, amely egyértelműen fegyver kategória, és otthon sem lehet tartani.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

<gonosz>És hogy viszed haza azt a kést?</gonosz> Valamilyen állapotban (szétszerelve? csomagolva?) létezhet az utcán is, és evvel akár vissza is lehet élni :(.

Ahogy fegyvert szállítasz. Elcsomagolva, lezárva.

Szerinted o tudja, hogy szallitanak fegyvert? Nem is ertene, bele se ferne a kis cuki vilagkepecskejebe.

Beírtam ebay-re ott látszólag meg lehet rendelni itthonra.

knivesandtools.com-rol valasszon, az megerkezik rendben Mo-ra is.

Én rendeltem a Szalontaitól kést sok évvel ezelőtt, simán kihozták. A késgyártók vigyáznak arra, hogy gyártmányaik
pengehossza benne legyen a megengedett tartományban.

http://www.szalontai.eu/vadaszkesek.html
95 mm-es pengehossz, ébenfa nyél

> Sol omnibus lucet.

Az, hogy spring assisted, az azt jelenti, hogy rugósbicska, vagyis gombnyomásra kipattan a pengéje?

Mert ha igen, akkor úgy emlékszem, az teljesen más kategória, mint a sima bicskák, és sok országban mérettől függetlenül nem lehet legálisan venni / tartani, stb.

Szóval nem biztos, hogy a mérettől függ.

Áhhh nem gondolták végig ezt a szabályozást. Ha a TESCO-ban veszel egy konyhakést akkor azt hogyan viszed haza? Tudom, lehet nálad számla és azzal igazolod hogy most vetted. De ez igazából nem számít, mert a törvény szerintem nem különbözteti meg az "éppen most vásárolt" kést attól, amit két éve vettél.

A törvényalkotónak volt egy szándéka (pl. meg lehessen törvényesen akadályozni azt, hogy rosszindulatú emberek késsel szaladgáljanak az utcán), de a törvény nem pont azt éri el, mint ami a szándék volt mögötte.

Becsomagolva, a táskádban szállíthatod. Az új késeket a boltok becsomagolva szokták árusítani. Az övedre felfűzött tokban levő kés nem tekinthető becsomagoltnak, még akkor sem, ha van róla számlád. Másrészt amelyik számlán nincs dátum, az nem számla. De erről korábban már volt szó a hupon, így a kérdés ezen részét a magam részéről lezártnak tekintem.

Mondom: aki vissza akar vele élni az ír egy adásvételit, berakja egy papírdobozba és máris "törvényes". Aki meg nem akar vele visszaélni, az meg akkor sem közveszélyes ha az övébe fűzi, viszont nem törvényes.

Inkább olvasd el a lentebb már említett rendeletet, mielőtt fantáziálni kezdenél. Nem kell semmilyen adás-vételi. Alaposan becsomagolod, beteszed a táskádba, és teljesen törvényes, anélkül hogy különböző papírokat lobogtatnál.

Először is még senkit nem meszeltek le csak azért, mert legális pengehossznál nagyobb kés volt nála. Nem szokták Mariska nénit vagy Józsi bácsit csak úgy random a falhoz parancsolni és átmotozni. Így nyugodtan lehet nálad akármilyen kést, mert nem lesz okuk, hogy keressék.

A gond akkor van, ha van valami balhé, és valaki kést rántott, vagy valaki fokozott biztonságú helyre megy be ilyen késsel, ahol automatikusan mindenkit átkutatnak. Akkor utólag szokott felvetődni, hogy miért haladta meg egyáltalán a pengehossz az engedélyezett mértéket. Szóval a frissen vett kést nyugodtan hazaviheted, csak legyen elcsomagolva, mert nem tervezed előrántani, meg nem tervezel olyan helyre bemenni vele, hogy számítson, mert úgyis haza viszed. Ennyi, nem kell túlkombinálni, hogy blokk, meg adásvételi, meg pecsét. Lehet rendelni akármekkora kést, offline, online venni, csak a lentebb linkelt rendelet szerint ne legyen rugós, de még a rugó sem számítana, ha nem vámkezelik. Még senkit nem vettek elő csak azért, mert otthon rugós késsel szalonnázott, úgyse tudják bizonyítani, hogy milyen régen lett véve, sokáig engedélyezve volt. Csak az utcára ne vidd magaddal fegyvernek.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

"Először is még senkit nem meszeltek le csak azért, mert legális pengehossznál nagyobb kés volt nála."

én magam tudok olyanról, amikor autót félreállítva kérték az okmányokat, és a kézifék környékén vagy anyósülésen volt egy méretes bökő, tokjában - amit a rendőr azonnal kiszúrt: a tag megéleztette egy műhelyben és már hazafelé tartott. nos, ebből problémák lettek.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

„3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

(2)7 Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom

c) … vagy a szokásos életvitel körében használt eszközökre, amelyek közterületen lévő jármű belső tereiben más illetéktelen személy számára nem hozzáférhető módon rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben vannak elhelyezve;” (Kiemelések tőlem.)

Szerintem az anyósülés nem felel meg a „c” pontnak.

"még senkit nem meszeltek le csak azért, mert legális pengehossznál nagyobb kés volt nála"

jaja, és ahogyan írtam is: az idézett rész hülyeség.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szó sem volt gépjárműről, arról írtam, hogy utcán viszed haza táskában vagy zsebben, vagy akármi. Az más, ha a rendőr megállít, és kiteszed neki közszemlére, az valóban felkérés keringőre. Ha a delikvens betette volna a kesztyűtartóba vagy a csomagtartóba, semmi gondja nem lett volna belőle, a rendőrnek meg eszébe nem jutott volna ilyet keresni.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Ehhez tartozik a közterület fogalma. Ilyen szempontból a gépkocsival kapcsolatban kettősség van. Amíg benne ülsz magánterület, amint kiszállsz belőle közterület.

> Sol omnibus lucet.

„amelyek közterületen lévő jármű belső tereiben más illetéktelen személy számára nem hozzáférhető módon rejtve”

Ha a közterületen álló járművedbe beülsz, akkor már nem fog közterületen állni? Ez nem a jármű belsejének közterület, vagy magánterület jellegéről szól, hanem arról, hogy hol áll az autó. Ezzel kapcsolatban valamilyen szakértő azt nyilatkozta, hogy kettős cél van:
- Egyrészt hogy az álló autóba benyúlva nem lehessen gyorsan kivenni a kést. Sem az autó tulajdonosa, sem egy tolvaj nem legyen erre képes. Ezért nem szabad az ülésen, de még a kesztyűtartóban sem tartani.
- A másik cél, hogy ha az autóban ülsz, akkor te se tudd gyorsan előkapni és használni.

A kérdésben a „175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről” rendeletben foglaltak a mérvadóak. Röviden összefoglalni elég nehéz lenne, el kell olvasni. Sok dolgot tarthatsz otthon, és csak ezek kis részét hordhatod/viselheted közterületen, nyilvános helyeken,…

Például akkora késeket, vagy kardokat tartasz otthon, amekkorát akarsz. Viszont a rugóskéssel már otthon is gondok lehetnek. Az hogy az assisted az rugós-e, vagy sem, az intézkedő rendőr majd ott helyben eldönti. Ha nem értesz vele egyet, akkor majd a bíróság dönt a kérdésben.

A vonatkozó rész, ami a probléma forrása lehet:
„4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható.
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt eszközök nem kereskedelmi (turista) forgalomban nem vámkezelhetők.”

Tehát rugóskést magánszemélyként, legálisan nem vehetsz Magyarországon. Nem kereskedelmi forgalomban nem vámkezelhető. Ezzel az a baj, hogy az is vámkezelés, hogy megállapítják róla, hogy nem vámköteles. Tehát elvileg, ha a dobozra az van ráírva, hogy rugóskés, akkor már a vámkezelésnél elakad a küldemény.

Az már egy másik kérdés, hogy a külföldi kereskedő ismeri-e a magyar szabályozást, illetve az is, hogy mit ír a küldeményre.

Egyébként most jutott eszembe, hogy már rendeltem külföldről „assisted” nyitású kést. Megnéztem, és 10 évvel ezelőtt, pont a mai napon (dec. 11.) rendeltem meg a kést a knifeworks.com-ról. Egy Kershaw LEEK volt (https://www.knifeworks.com/kershaw-1660-leek-3-sandvik-14c28n-plain-blade-410-ss-handle.html).

Életem első külföldi rendelése volt. Azt sem tudtam, hogy a vám és áfa ügyben mi lesz. Úgy voltam vele, majd értesítenek, ha ilyesmit kell fizetni. Aztán teljes meglepetésemre, a postás simán kihozta, semmit nem kellett fizetni. Pedig több dolgot is rendeltem, mert akkor még a minimális rendelési összeg 100 dollár volt a knifeworks-ön. Azt hiszem, már nincs ilyen korlát, bár mostanában nem vásároltam onnan. Ugyanez a folder volt a toolshop.de-n is, csak ott sokkal drágább volt.