NetApplications: visszamenőleg korrigált eredmények?!

A szeptemberi "NetApplications - minden idők legnagyobb desktop Linux piaci részesedése" után nagyon kiváncsi voltam, mit fog mutatni az ábra októberre, gyanús volt, hogy ennyire hirtelen emelkedne a Linux desktop, ráadásul a Statcounter ezt nem is támasztotta alá.

Arra számítottam, hogy valamennyit visszaesik (de mennyit?), de a mostani eredmény ennél is jobban meglepett. Úgy néz ki visszamenőleg korrigálták az adatokat, a szeptemberi érték 3.04% (a korábban mutatott 4.83% helyett), az augusztusi viszont nem változott, így az a jelenlegi csúcs (3.37%), az októberi érték 2.98%... bár most már jobb ha hozzátesszük: pillanatnyilag.

A Statcounternél egyébként épp most van egy csúcs (2.59%), amit egyértelműen a Chrome OS (és az amerikai iskolakezdés?) húz.

Attól függetlenül, hogy most épp csúcs van-e vagy sem, és hogy 3% vagy 4, mindkét trendből látszik növekedés (Chrome OS nélkül is!).

NetApplication:

Statcounter:

Hozzászólások

Anyám és anyósom lesz, Fedorát kaptak.

"gyanús volt, hogy ennyire hirtelen emelkedne a Linux desktop"

De azert sikerult lehozni a clickbait cikkeket negyed evig :))

Ez a téma okafogyottá vált. Az átlag felhasználó egy böngészőt használ és játszik talán még képeket szerkeszt.
Az, hogy a kockák min fejlesztenek és és karbantartanak igazából az sem számít, mert az összes op rendszerre találnak megfelelő szerszámot.
Ebből kifolyólag többet nem kellene beszámolni a linux desktop felhasználók arányáról mert okafogyott.

https://digx.hu

Majd ha eléri a Linux az össze-vissza kattintó userek tetemes táborát, akkor lesz mindenféle .sh is...

A játékokkal meg az a baj, hogy amiatt semmiképpen nem érdemes Linuxra váltani. Hiába van X játék rá, mert Windowsra meg 4X, vagy még több van. És amúgy is, nem az a lényeg, hogy van-e 1000 játék, hanem hogy az amit te szeretnél az megvan-e és ha megvan Windowsra akkor Linuxra vagy meg van vagy nincs, fordítva viszont nincs probléma, nincs Linux exkluzív játék.

Sok oka van, pl.
- a megszokás nagy úr
- a haver is azt használja
- a cégnél is az van
- otthon is a céges gépet használja, amin - természetesen - Windows van
- főleg játszik, ráadásul a legújabb játékokkal
- Linuxon nincs PhotoShop (van más, de az nem PhotoShop, érted???)

Akinek úgy teszel oda Linuxot, hogy előtt nem használt (vagy nem túl sokáig) Windows-t, az leül elé, és használja (nyilván olyanokra gondolok, akiknek elegendőek azok az alkalmazások, amik elérhetőek Linuxon).

Te valamit nagyon félreértettél. Nem a homlokomat fogom törölgetni, hanem nagyon fogok káromkodni. Mivel felhasználói szokásaim jelentősen eltérnek egy átlag ember felhasználói szokásaitól, így ha az átlagnak megfelel majd a Linux, akkor nekem más után kell néznem. És ennek nem fogok örülni.

Akkor tényleg félreértettelek. De mivel személyre szabható a Linux papíron, maximum a neked szükséges csomagokat teszed fel, ahogy eddig. Attól, hogy lesz kétezer másik, a tömegeknek készült csomag, te még boldogan használhatod a neked szükséges száz csomaggal, nem? Vagy attól félsz, hogy a népszerűség annyira szétveri, hogy a te száz csomagodnak is befellegzett?

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A mostani trendek szerint az a népszerű, amit vagy egyáltalán nem, vagy csak nagy küzdelmek árán lehet tesztre szabni. Természetesen ehhez is gyártható ideológia: Ha nem tudod megváltoztatni a gyári beállításokat, akkor az sem fordulhat elő, hogy a beállítások olyan kombinációját hozod létre, ami mellett már nem működik megfelelően az eszköz. Bizonyos beállításokat nem módosíthatsz, mert az szintén veszélyeztetheti az eszköz készítője szerinti helyes működést. Ezt az ideológiát sajnos nem én találtam ki, hanem ez már egy működő megoldás. Ugyan a felhasználók kis része morgolódik ezért, de a többséget nem zavarja.

Tehát az „én száz csomagom”-nak már a létezése is veszélyezteti a „jövőt”.

Igen, sajnos a Linux bizonyos szinten Windowsosodik. De jellemzően vannak olyan renegát disztribúciók, amik pont szemben úsznak az árral, így lehetséges, hogy neked való disztribúció lesz a jövőben is. Maximum a mostani "A"-ról kell váltanod "B"-re. Vagy végső esetben ott a LFS projekt. Mert az alapok azért gondolom maradnak továbbra is, ha más nem, forrás szinten, csak a kiadók próbálják minél inkább a többség képére szabni az összeállított rendszereikben.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A Windows 10-ben megjelent „frissítünk, ha kell, ha nem” és az „egy frissítéssel visszakapcsoljuk, amit a felhasználó kikapcsolt”˝elveket linuxosodásnak nevezni azért erős túlzás. Bár kétségtelen, linuxon is előfordul indőnként, hogy egy program a frissítésnél nem kérdez rá, hogy felülvágja-e a korábbi konfigurációt. De azért nem ez az általános.

A WSL – ha arra gondoltál – nem linuxosodás. Ráadásul a Windows felhasználók többsége soha nem fogja használni.

"Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok"

Semmitmondó értelmezhetetlen számok, mert nem is tudják pontosan mit is mérnek netapplikésönsz-ék.

Viszont a végeredmény nagyon csábító, mert műszakilag analfabéta -leginkább mánázserféle népek- tudnak utána dobálózni a már teljesen leegyszerűsített végeredménnyel, anélkül h. bármi fingjuk lenne a hitelessegről v. hogy mi módon jöttek ki ezek a számok.
--