NetApplications - minden idők legnagyobb desktop Linux piaci részesedése #7

 ( trey | 2017. október 2., hétfő - 8:23 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valamilyen átállás lehet a háttérben, előzőekhez viszonyítva meredek növekedés történik. Lehet tudni, minek a kárára történik ez a pozitív változás?

Valószínűleg beleszámítják a ChromeOS-t is.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Akkor is bődület növekedés, mint "piaci részesedés". Jó eséllyel a piac is bővül valamennyire, de alapjáraton is óriási, ha minden desktop jellegű felhasználású webböngésző gépet beleveszünk. Ezek a bő 1%-os _havi_ növekedések vajon darabszámban mekkora változást jelentenek?

> Jó eséllyel a piac is bővül valamennyire

A desktop piac? Az nem igazán. :)

Átalakul
Chromebook

van valami back to school akció amerikában a chromebookokra. Az nyomja az adatokat. Mondjuk leszarom, a chromeos is linux. Dev módban mindent tud futtatni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A valastasokra bejut a parlamentbe. Rohadt migrans.

Ezt most miért kellett ide? Ez egy szakmai fórum - szerintem.

Így kell megdolgozni egy aktív ban státuszért.

Ez egy vicc volt.
Nem mellesleg ironia.

Csak a kormánypropaganda hatása, illetve annak parodizálása.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Bocsanat, valoban parodia.

+1

Pár napja még 6,91% volt az oldalon (ami elég hihetetlennek tűnt):
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/10/linux-marketshare-6-91-percent-september-2017

Ez hogy működhet? Mérnek valamit és utána korrigálnak rajta?

Az NetMarketShare. Ez meg NetApplications

És ők vajon mi alapján mérnek? Gondolom, hogy valami analitikát használnak, de biztos, hogy tudnak olyan pontos statisztikát elkészíteni, mint amit a Google, vagy a Facebook tudna a saját felhasználóiból?

Hát én mindkét cikkben ugyanazt a linket találom. :)

En a mult havit meresi hibanak titulaltam, de most igazan nem tudom mi van emogott. Mindenesetre sajnos a statcounter tovabbra nem tamasztja ala ezt a novekedest, es ok kulon merika ChromeOS-t is es abban sincs nagy ugras (bar van visszaugras a szokasos nyari melypontrol, lasd meg: USA, Chroombook, oktatas). Bar ott is csucsot dontott a Linux (pontosabban Linux+ Chrome OS), de csak 0.02%-kal multa folul az eddigi legjobbat. Tovabbra is nagyon varom a kovetkezo havi eredmenyeket.

http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide
(Eredmenyek a teljes desktop penetracio szazalekaban)

Date   Linux  Chrome OS  Linux+ChromeOS
2016-08 1.52  0.41    1.93
2016-09 1.49  0.65    2.14
2016-10 1.44  0.7     2.14
2016-11 1.53  0.75    2.28
2016-12 1.57  0.74    2.31
2017-01 1.55  0.77    2.32
2017-02 1.53  0.83    2.36
2017-03 1.54  0.84    2.38
2017-04 1.68  0.75    2.43
2017-05 1.66  0.82    2.48
2017-06 1.74  0.55    2.29
2017-07 1.79  0.45    2.24
2017-08 1.79  0.56    2.35
2017-09 1.66  0.84    2.5

szerintem ecceru: a chrome-ban van ujabban egy un. "chrome remote debug protocol". ez az ize javascript-en keresztul programozhatova teszi headless chrome-ok user interaction-jet (csak igy szepen, magyarosan). Magyaran frankon lehet egy fullos bongeszovel ugy tenni, mintha 100% egy user kattintgatna.

csak fyi.

update: igen, nalunk ezt egy fullos real-world traffic replay-hez hasznaljak, hogy a .js -ek meg a tobbi is rendesen fusson. Egy ilyen chrome-bol elfutkos 128 egymas mellett, dockerizalva egy 32 magos gepen, es szepen termeli a real-world load-ot a performance acceptance-hez.

Hát, elég amatőr a mérés, ha nem veszik észre, hogy Pistike generálja a forgalom 90%-át Linuxon böngésző klikkelgetéssel.

Talán valami MAC címet, vagy hasonlót illik ellenőrizni, hogy különböző gépek csinálják-e a forgalmat, vagy ugyanaz...

Mac cimet? Azt hogy? Lehet kimaradt nekem valami a network alapoknal, hogy nem tudok rola, hogy egy "oldal" kepes a kliens mac cimeit is latni.

Szerk: Meg, meg ha valahogy le is tudna kerdezni a szerver... Egy virtualis instance (legyen az lxc, docker, virtualbox, xen, kvm, whatever) mac cime meg egy generalt valami lesz. Szoval kb. a szarnak pofont adni erzem jonak ezt az otlet.

Elvesztünk a részletekben.

Ha Pistike a sufni Linuxával képes a mérést befolyásolni, szar a mérés.
Pont.

Nemzeti konzultáció dióhéjban

A kiindulópont, hory okoskodása nagyjából olyan mint mint a tipikus magyar ellenzéki párt. Mélyen a bejutási küszöb alatt, úgy 1-2% környékén teljes magabiztossággal lenyilatkozzák még az ipari kamerának is, hogy bizony ők fogják megnyerni a választást 2018-ban.

Egy PC-s klikkfarmot elég egyszerű beazonosítani. Ilyet mostanában egyébként is mobilokból szokás építeni: https://hup.hu/node/154089 nem globális mérés, hanem konkrét szavazások befolyásolására.
A distrowatch-on örökzöld lemez a disztribúciók helyezéseinek befolyásolása klikk-farmozással. A top10-be sem sikerült még így bevinni egy kedvezményezett disztribúciót sem.
Itt pedig sokkal nagyobb léptékről van szó.
A NetApplications mellett a NetMarketShare még nagyobb Linux növekedést mért. Az a kutatócég pedig kifejezetten szoros kapcsolatokat ápol a Microsofttal. Még egy több ezres Linux-klub által szervezett akciót is könnyen lefülelhetnének ha ezt gyanítanák a növekedés mögött.

cloud-ban siman kapsz uj IP-t egy recreate utan.
de valoban gyanus.

"cloud-ban siman kapsz uj IP-t egy recreate utan"

True, de kezelhető a statisztikát készítők által fenntartással az a látogatás, ami egy cloud szolgáltató által kezelt ip tartományból érkezik.

Nyilvan lehet a meresi/prezentalasi hibat ugy is talalni, hogy most par honap alatt tortent meg az, ami elotte 25 evig nem. De amikor mar a full linuxfan phoronixen is szkeptikusan fogadjak a szamokat, akkor talan lehetne gondolkodni is hulyesegek reportolasa helyett.

Steam Linux Usage Put At 0.6% For September, Contrary To Other Inflated Numbers

De nyilvan tudjuk, hogy tobb kattintas = tobb love, ugyhogy elnezzuk neked.

mondjuk amilyen a steam kliens, plane linuxon, nem csodalom azt a 0.6%-ot.

gabe newell ezek szerint iszonyatosan mellelott a steamOS-el. abban a .6%-ban az is benne van ugye.

ez nem igaz. A kliens ugyanolyan linuxon mint macen vagy dózeren. Big picturbe meg pláne. A steamos meg az ami. Ha valaki vesz egy pc-t, ráteszi a steamos-t aztán beállítja tv mellé a nappaliba akkor van egy PC alapú konzolja.
Mehet a Civ, Mad max, Tomb raider vagy az F1.
Anélkül, hogy az m$ vagy a sony kémkedne utánad.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Pontosan ugyanolyan a Steam kliens Linuxon mint Windowson.
Steam játékgépről különben nem szokás böngészgetni a neten, ezért kicsi eséllyel esnek bele ezek a gépek egy olyan mérésbe mint ez itt.

Lehet, hogy ugyanaz a stream kliens = ugyanúgy néz ki és működik, de nekem rémlenek szívások mindenféle hiányzó libekkel 32 bitesekkel, amit kézzel kellett hekkelgetni a játékoknál is, és a klienseknél is. Persze ez rég volt, és rég foglalkoztam vele. De nem csodálom, ha egy ilyen több ember kedvét elvette.

Az már nagyon nagyon régen lehetett. Még bőven a Steam linux béta időszakában. Akinek meg egy beta a kedvét elveszi, az nem tudja mit takar ez a fogalom.

áh még mindig van ilyen de csak árcson meg debiánon, talán fedorán még. De hogy mondjam, aki ilyen disztrókat használ az úgyis meg tudja ezt magának csinálni.
Ubin meg meg minten csodálatosan megy a steam.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Mint-en is problémamentes a Steam. De ugye ez érthető. Debiannal szvsz nem szabad, hogy probléma legyen. A SteamOS ugyanis Debian alapú.

A Steam HW survey nem tul jo pelda, mert a Linux desktop-kent ~15 eve megallja a helyet, de jatekkonzolkent meg csak nehany eve kezdett el mukodni. Es nem csak az evek, de mas szamok is... desktopon nagyon ritkan futok olyanba ami miatt Windowshoz kellene ulnom, ha a jatekokat nezem akkor viszont sok van ami nem fut Linuxon (viszont nemigen van olyan ami csak Linuxon fut!).
A statcount eredmneyeit tobb ertelme van hasonlitani a fenti NetApplications-hoz.

A wine-nal futtatott windows-os steam kliens vajon hol jelenik meg a Steam statisztikájában?

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Basszus, az új gépre elfelejtettem adblocker-t telepíteni :))

A viccet félretéve, engem is nagyon érdekelne, hogy mi ez a hirtelen, brutális növekedés.

Vagy a NetApplications téved hatalmasat, vagy a StatCounter, mert abszolút 2%-os (relatív 100%-os) tévedés már túl érzik a mérési hibán és a metodikai különbségeken is. Különösen annak fényében, hogy a NetApplications már múlt hónapban is jelentős emelkedést regisztrált. Még ha a Linux user-ek aktívabbak is (StatCounter egyedi felhasználókat próbál mérni), akkor is kellene látsszon a különbség.

Ezt nem indokolja a Chromebook-ok terjedése, mert ekkora növekedés az eladásokban szinte kizárt (pl.: itthon és még jó néhány országban nem is szerezhetőek be normális helyi kereskedőktől. úgy nézem még Kínában sem).

Nem lehetnek sokan, ha egy gép másfél százalékot dob. :-)


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Vannak modszertani kulonbsegek, a NetMarketshare pl csinal "orszag kiegyensulyozast" (weights the data by country, vagyis a kapott eredmenyeket orszagonkent sulyozzak az adott orszag internet forgalmaval), a Statcounter nem csinal semmi ilyesmit. Ez az egy is eleg sulyos kulonbsegeket eredmenyezhet.
http://www.netmarketshare.com/faq.aspx#Country

Terjed a Windows Subsystem for Linux :-)

--
eutlantis

Beszartam.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Köszönjük a konstruktív hozzászólást :)

Erdemes-e egyaltan megprobalni konstruktivat irni egy ketes info clickbait megosztasahoz..? :^P

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

AdNauseum? Az Alt-Right nyomatja, hogy a gigacégek ellen AdNauseumot kell telepíteni. Hamis kattintásokat generál, hogy megzavarja a hirdetéspiacot. Akik eddig adblockerrel rejtőzködtek, hirtelen beléptek extra forgalommal.

Használok olyan bongeszokiterjesztest, ami random user agentet használ. Lehet ezek közül terjedt el az egyik.