NetApplications - minden idők legnagyobb desktop Linux piaci részesedése #7

Hozzászólások

Valamilyen átállás lehet a háttérben, előzőekhez viszonyítva meredek növekedés történik. Lehet tudni, minek a kárára történik ez a pozitív változás?

Akkor is bődület növekedés, mint "piaci részesedés". Jó eséllyel a piac is bővül valamennyire, de alapjáraton is óriási, ha minden desktop jellegű felhasználású webböngésző gépet beleveszünk. Ezek a bő 1%-os _havi_ növekedések vajon darabszámban mekkora változást jelentenek?

A valastasokra bejut a parlamentbe. Rohadt migrans.

En a mult havit meresi hibanak titulaltam, de most igazan nem tudom mi van emogott. Mindenesetre sajnos a statcounter tovabbra nem tamasztja ala ezt a novekedest, es ok kulon merika ChromeOS-t is es abban sincs nagy ugras (bar van visszaugras a szokasos nyari melypontrol, lasd meg: USA, Chroombook, oktatas). Bar ott is csucsot dontott a Linux (pontosabban Linux+ Chrome OS), de csak 0.02%-kal multa folul az eddigi legjobbat. Tovabbra is nagyon varom a kovetkezo havi eredmenyeket.

http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide
(Eredmenyek a teljes desktop penetracio szazalekaban)


Date     Linux   Chrome OS   Linux+ChromeOS
2016-08  1.52    0.41        1.93
2016-09  1.49    0.65        2.14
2016-10  1.44    0.7         2.14
2016-11  1.53    0.75        2.28
2016-12  1.57    0.74        2.31
2017-01  1.55    0.77        2.32
2017-02  1.53    0.83        2.36
2017-03  1.54    0.84        2.38
2017-04  1.68    0.75        2.43
2017-05  1.66    0.82        2.48
2017-06  1.74    0.55        2.29
2017-07  1.79    0.45        2.24
2017-08  1.79    0.56        2.35
2017-09  1.66    0.84        2.5

szerintem ecceru: a chrome-ban van ujabban egy un. "chrome remote debug protocol". ez az ize javascript-en keresztul programozhatova teszi headless chrome-ok user interaction-jet (csak igy szepen, magyarosan). Magyaran frankon lehet egy fullos bongeszovel ugy tenni, mintha 100% egy user kattintgatna.

csak fyi.

update: igen, nalunk ezt egy fullos real-world traffic replay-hez hasznaljak, hogy a .js -ek meg a tobbi is rendesen fusson. Egy ilyen chrome-bol elfutkos 128 egymas mellett, dockerizalva egy 32 magos gepen, es szepen termeli a real-world load-ot a performance acceptance-hez.

Mac cimet? Azt hogy? Lehet kimaradt nekem valami a network alapoknal, hogy nem tudok rola, hogy egy "oldal" kepes a kliens mac cimeit is latni.

Szerk: Meg, meg ha valahogy le is tudna kerdezni a szerver... Egy virtualis instance (legyen az lxc, docker, virtualbox, xen, kvm, whatever) mac cime meg egy generalt valami lesz. Szoval kb. a szarnak pofont adni erzem jonak ezt az otlet.

A kiindulópont, hory okoskodása nagyjából olyan mint mint a tipikus magyar ellenzéki párt. Mélyen a bejutási küszöb alatt, úgy 1-2% környékén teljes magabiztossággal lenyilatkozzák még az ipari kamerának is, hogy bizony ők fogják megnyerni a választást 2018-ban.

Egy PC-s klikkfarmot elég egyszerű beazonosítani. Ilyet mostanában egyébként is mobilokból szokás építeni: https://hup.hu/node/154089 nem globális mérés, hanem konkrét szavazások befolyásolására.
A distrowatch-on örökzöld lemez a disztribúciók helyezéseinek befolyásolása klikk-farmozással. A top10-be sem sikerült még így bevinni egy kedvezményezett disztribúciót sem.
Itt pedig sokkal nagyobb léptékről van szó.
A NetApplications mellett a NetMarketShare még nagyobb Linux növekedést mért. Az a kutatócég pedig kifejezetten szoros kapcsolatokat ápol a Microsofttal. Még egy több ezres Linux-klub által szervezett akciót is könnyen lefülelhetnének ha ezt gyanítanák a növekedés mögött.

Nyilvan lehet a meresi/prezentalasi hibat ugy is talalni, hogy most par honap alatt tortent meg az, ami elotte 25 evig nem. De amikor mar a full linuxfan phoronixen is szkeptikusan fogadjak a szamokat, akkor talan lehetne gondolkodni is hulyesegek reportolasa helyett.

Steam Linux Usage Put At 0.6% For September, Contrary To Other Inflated Numbers

De nyilvan tudjuk, hogy tobb kattintas = tobb love, ugyhogy elnezzuk neked.

ez nem igaz. A kliens ugyanolyan linuxon mint macen vagy dózeren. Big picturbe meg pláne. A steamos meg az ami. Ha valaki vesz egy pc-t, ráteszi a steamos-t aztán beállítja tv mellé a nappaliba akkor van egy PC alapú konzolja.
Mehet a Civ, Mad max, Tomb raider vagy az F1.
Anélkül, hogy az m$ vagy a sony kémkedne utánad.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Lehet, hogy ugyanaz a stream kliens = ugyanúgy néz ki és működik, de nekem rémlenek szívások mindenféle hiányzó libekkel 32 bitesekkel, amit kézzel kellett hekkelgetni a játékoknál is, és a klienseknél is. Persze ez rég volt, és rég foglalkoztam vele. De nem csodálom, ha egy ilyen több ember kedvét elvette.

A Steam HW survey nem tul jo pelda, mert a Linux desktop-kent ~15 eve megallja a helyet, de jatekkonzolkent meg csak nehany eve kezdett el mukodni. Es nem csak az evek, de mas szamok is... desktopon nagyon ritkan futok olyanba ami miatt Windowshoz kellene ulnom, ha a jatekokat nezem akkor viszont sok van ami nem fut Linuxon (viszont nemigen van olyan ami csak Linuxon fut!).
A statcount eredmneyeit tobb ertelme van hasonlitani a fenti NetApplications-hoz.

Basszus, az új gépre elfelejtettem adblocker-t telepíteni :))

A viccet félretéve, engem is nagyon érdekelne, hogy mi ez a hirtelen, brutális növekedés.

Vagy a NetApplications téved hatalmasat, vagy a StatCounter, mert abszolút 2%-os (relatív 100%-os) tévedés már túl érzik a mérési hibán és a metodikai különbségeken is. Különösen annak fényében, hogy a NetApplications már múlt hónapban is jelentős emelkedést regisztrált. Még ha a Linux user-ek aktívabbak is (StatCounter egyedi felhasználókat próbál mérni), akkor is kellene látsszon a különbség.

Ezt nem indokolja a Chromebook-ok terjedése, mert ekkora növekedés az eladásokban szinte kizárt (pl.: itthon és még jó néhány országban nem is szerezhetőek be normális helyi kereskedőktől. úgy nézem még Kínában sem).

Vannak modszertani kulonbsegek, a NetMarketshare pl csinal "orszag kiegyensulyozast" (weights the data by country, vagyis a kapott eredmenyeket orszagonkent sulyozzak az adott orszag internet forgalmaval), a Statcounter nem csinal semmi ilyesmit. Ez az egy is eleg sulyos kulonbsegeket eredmenyezhet.
http://www.netmarketshare.com/faq.aspx#Country

AdNauseum? Az Alt-Right nyomatja, hogy a gigacégek ellen AdNauseumot kell telepíteni. Hamis kattintásokat generál, hogy megzavarja a hirdetéspiacot. Akik eddig adblockerrel rejtőzködtek, hirtelen beléptek extra forgalommal.

Használok olyan bongeszokiterjesztest, ami random user agentet használ. Lehet ezek közül terjedt el az egyik.