NetApplications - minden idők legnagyobb desktop Linux piaci részesedése #5

Hozzászólások

Windows 91.45%
Mac 6.02%
Linux 2.53%

Lassan fél macOS.

--
trey @ gépház

Nem rokonod:

1. Ha gondja van, akkor ő menjen át hozzád a számítógépével együtt.
2. Mondd el, hogy éppen mit csinálsz, és írasd le vele. Ha nem jegyzetel, akkor ne csinálj semmit.
3. Te is jegyezd fel mit csináltál, és ha később olyat kér, amit már egyszer megcsináltál, akkor mond meg, hogy az x. hó y. napon írt jegyzetei alapján tudja megcsinálni.

Alternatíva a 2-es pontra, ha nem akar jegyzetelni:
2. Amíg te a gépével foglalkozol, addig ő tisztítson meg 1-2 ablakot, vagy seperjen és mosson fel a konyhában és/vagy az előszobában. Esetleg vásároljon be nektek. Vagy valami hasonló tevékenységgel „szórakoztassa” magát. Ebben az esetben természetesen nem lesz 3-as pont.

Ha rokonod, akkor megszívtad.

Én így csináltam linux júzert már 6-7 emberből. Csak akkor bütykölöm ezentul a vackodat, ha telepíthetek rá linux-szot! Teszem hozzá, hogy mind email-web-office onli júzerek, kb tök mindegy milyen os fut a gépükön, azt se tudják, hogy mi az az os. Ha win only, akkor kereshet mást, nem értek hozzá.

Ezt én is, de hozzá teszem hogy annyira utálom, hogy pénzért sem lennék hajlandó foglalkozni vele. Ez utóbbi ijesztően hangzik. :)
Nálam is megkérdezik, hogy mit használok (Linuxot), de hozzáteszem, hogy nem ajánlom, mert kurva sokat kell hozzá tanulni. Ez is egy ijesztő mondat.

"pénzért sem lennék hajlandó foglalkozni vele"

+1

Én egy barátomhoz szoktam az ilyen kérésekkel irányítani az embereket, akár ismerős, akár családtag, akár idegen, aki Win telepítgetéssel foglalkozik, persze jutalékos rendszerben. Az ügyfeleim gépeit is ő szokta telepítgetni, ha feltétlen Win kell, csak olyankor én számlázok tovább, persze felárral :-)

És ebből mennyi megy windows-on? :D

-42-

A mostanaban bekovetkezett malware tamadaskal kapcyolatban nyilatkozo szakemberek egyike sem nyilatkozta vagy javasolta, hogy a linuxra torteno atallassal megelozhetoek az ilyen tamadasok.

Az általában nem nagyon informatív, ha valaki valamit nem mond. Persze, ha arra a kérdésre, hogy "megelőzhetők-e az ilyen támadások Linuxra történő átállással", nem válaszol semmit, annak már van mondanivalója.

Lehetőségek, hogy miért nem mondta:
1. köztudott, hogy nincs így,
2. köztudott, hogy így van,
3. fogalma sincs róla.

1. köztudott, hogy nincs így,
Ez igaz mert még nem sikerült formálisan igazolni egyetlen desktop os biztonságát sem és az első kísérleti kernelé is évekig tartott.

2. köztudott, hogy így van,
Alapvetően így lehet. Az biztos, hogy hasonló támadás sosem volt, pedig eszközök milliói vannak a hálózaton évek óta azonos OS-el.

3. fogalma sincs róla.
Tudja a fene.

Megfordult a fejemben, hogyan is nézne ki ez a statisztika, ha a Windows tényleg jó operációs rendszer lenne?

--
robyboy

NetApplications - minden idők legnagyobb desktop Linux piaci részesedése #5

- A NetApplications minden év júliusában kiméri az azévi legnagyobb desktop piaci részesedést. :)

Tippem: akinek windowsa van, az megy nyaralni, akinek meg esze, ül a gép előtt tovább :)))

Egyre kevesebben használnak desktop-ot, a Linuxosok kitartanak, tehát nő az arányuk?

anyukam es anyosom is linux desktop-ot hasznalnak par eve. azota nincs gondjuk a geppel. egyszeruen csak mukodik nekik.

Egészen konkrétan ezt szoktam csinálni. Van pár mac gép is szétdobva, hackintoshok is. Ott automatorral meg tudtam oldani hogy az exe és msi fájlokat törölje ki magától a downloadsból, linuxon még nem találtam hülyebiztos összekattintgatós megoldást, de valószínűleg ott is csak írni kell egy scriptet és beadagolni a cronnak.

A biztonság nem is az operációs rendszernél kezdödik, hanem magánál az embernél. Amíg 100-ból 99-en automatikusan megadják az e-mail címüket és/vagy a telefonszámukat pl. egy kupakkód-beküldö akciónál, annak reményében, hogy mehetnek a Lupa-tóhoz, vagy nyerhetnek egy finggal töltött lufit, addig nincs is miröl beszélni.

Aztán csodálkoznak, hogy hívogatják öket marketingesek a világ minden tájáról, meg kapják a nyomorult szpemmet.
Bárki telepíthet pl. Androidon Google Play alól bármilyen játékot, ami mindenhez hozzáférhet, csak egy kattintás, és bye-bye biztonság.

Másképpen megfogalmazva, ha valaki odafigyelve használ Windows-t, Linux-ot, akármit, az nagyobb biztonságban van, mint aki gondolkodás nélkül kattintgat mindenre.

--
robyboy

+1

Ha windows-on is megvonod a telepités jogát (ahogy linuxon is megvonódik már attól, hogy kezelni sem tudja és netről letöltött dolgokat pedig el sem indulnak) akkor kb. pont ugyanott vagy.

Apámnak (IT antitalentum) egy 8 éves(!) windows 7-e van, soha nem volt vele gondja. Beállitottam neki, azóta működik. Pár éve átmásoltam az egészet egy ssd-re, hasit.

Szóval nem kell itt előadni, hogy windows-on nem lehet dolgozni állandó bütykölés meg virusirtás nélkül. Érteni kell hozzá, legalább annak aki beállitja.

Jó persze, tudjuk, hogy itt mindenki 100 rokonának és a rokonok 300 ismerősnének telepitett már linuxot desktopra (és soha nem volt vele gond), többen használják mint ahány ember él a földön. :)

Engem a bankomból hívogattak régebben egyfolytában. Nyilván látták a fizetésemet :) amit persze nem lenne szabad látniuk. Nem is érdekelt, hogy miért hívogatnak. Egy idö után meguntam az összes számot tiltólistára rakni, írtam egy levelet a központjuknak, hogy ha nem hagyják abba a zaklatást, feljelentést teszek. Azóta még nem hívtak.

Az, hogy az ember kipipál egy opciót a mobilszolgáltató szerzödésnél, hogy nem járul hozzá adatai továbbításához, nem jelent semmit.
Bizonyítsd be, hogy a 3rd Party tölük kapta meg a számodat (jó pénzért).

Ezen felül pedig aki aktívan használja a mobilját, a telefonszáma -mint spam- szétszóródik millió helyre, innét kezdve már nem lehet titkosként kezelni. Kb. ugyanaz, mint az E-Mail-nél.

--
robyboy

Guglis E-Mail cím(ek)? Nem hiszem, hogy a Guglinak nagy problémát jelent az, hogy összeszedje az egy felhasználóhoz tartozó összes E-Mail címet, és abból teljes kórképet kialakítani a felhasználó érdeklödési köréröl, tevékenységeiröl, stb.

Minden lépésünk logolva van mindenhol, csak úgy lehet ez ellen tenni, ha kihúzom a konnektorból a gépet, és soha többé nem használom.

--
robyboy

Linux hasonló, mint egy menő egyetem.
Csak a legobbak kerülhetnek be.

Ha megtudnák hogy az Android is félig Linux?