NetApplications - minden idők legnagyobb desktop Linux piaci részesedése #4

Hozzászólások

Beköszöntött végre a Linux Desktop éve :D

Az a gond, hogy sok embert ismerek akik a Linux-ra még mindig úgy tekintenek, hogy a használatához legalább egy mérnöki tudás szükséges, mert ha már meglátnak egy terminál ablakot akkor ördögűzőt hívnak (Még egy Windows parancssorra is) :D

Nálunk az asszonynak is Windows volt sokáig, aztán dualboot kb. egy évig amolyan biztos ami biztos alapon egy hónapja meg mikor új gépet kapott megkérdeztem hogy kell-e rá a windows, azt mondta nem fontos és nem is került fel. :)

--
Linus Torvalds To Nvidia - "Fuck You" / Linux Distribution Timeline

Xfce4-es Linuxon tartom a családomat, pedig nyelvtanárok és jogászok vannak köztük. A 90 éves anyukámat Linuxon interneteztetem, paszianszoztatom. Olyan a viszonya a paszianszhoz, mint Steinmannak a csonka gúlához (bensőséges, ám fölényes). startx-szel indítja az X-et. Nem mondom, amikor véletlenül lekapcsolja a hangot, akkor segíteni kell neki.
--
ulysses.co.hu

"Na látod azt többet. Ismerek pár grafikust...."

Na, ennyit arrol, hogy "mezei userek" (ahogy ez eredeti hozzaszolasban irtad). Most nyilvan el lehetne meg mondani, hogy fejlesztok is, meg majd lesz aki itt is jelentkezik, hogy en is, ne is, de Magyarorszagon kb ez a jellemzo, grafikusok hasznaljak meg olyan geekek akiknek nem problema erre penzt kiadni. Mezei userek nem igen. Tolunk nyugatabbra persze konyebben el lehet adni a Mac-et, de Magyarorszagon a piaci reszesedese abszolut a Linux mellett van, valahol ebben az 1-2% kategoriaban amirol ez a hir is szol.

érdekes, hogy milyen brutalis elteres van a desktop es a mobil/tablet felhasznalok oprendszer/browser/kereso hasznalati statisztikai kozott.

az M$ cuccait kb. senki sem hasznalja mobilrol/tabletrol

--
Live free, or I f'ing kill you.

Nem értek vele egyet, nagyon nem. Már rég nem állja meg a h helyét a mobil / desktop elkülönítés, ez maximum 10 éve volt olyan mértékben elkülöníthető mint ebben a statisztikában.

Az android is linux desktop, igen, asztalt kezel, igen, szabadon lehet rá szoftvereket telepíteni és igen, sokaknak az elsődleges platformja ... és így máris más a felállás, hogy milyen OS-ről és hányan interneteznek.

dehogynem állja meg a helyét. Az android nem linux desktop és soha nem is lesz az. Az android az android, amiben linux kernel van. de lehetne benne bsd,vagy bármi más is. Felhasználói szempontból pont ugyanannyi köze van az androidnak egy tetszőleges linux desktophoz mint egy windowshoz. semmi. Ja nem, windowshoz közelebb áll.

Persze lehet erőltetni, hogy dehátugyanazamotorhajcsa', és az androidot mostanában kezdi felkészíteni a google a nagyobb képernyő és perifériák használatára. De attól még a kernelt leszámítva teljesen más komponensekből épül fel, és a felhasználói élményben is teljes mértékben különböznek, leszámítva az uname parancsot. Akkor meg miért kéne ugyanazon kategóriába említeni?

Elég komoly ingadozások vannak (1-2% között), szóval ez az érték csupán egy pillanatfelvétel.

--
robyboy

Nem kell semmivel sem egyeterteni.

Azért vicces, hogy most egy olyan piaci részesedésért verik itt egyesek az ülepüket a földhöz, aminél még az itt végletekig lesajnált Windows Phone is többet ért el. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tényszerűen:

Milliárdokat (dollárban) elégetett Windows Phone, amibe a patinás Nokia belebukott, aminek kapcsán dolgozók ezrei lettek munkanélküliek, annak ellenére, hogy olyan reklámkampánya volt, mint a Coca Cola-nak (még a csapból is az folyt), ami mögött a világ vezető szoftvergyártója áll.

Jelenleg kevesebb mint 1% alatt.

<troll>Most, hogy a Windows is lassan egy Ubuntu desktop lesz, lesz ez még jobb is!</troll>

--
trey @ gépház

Szerkesztve. (fentebbi szálhoz csatolva)

A Steam hardwer survey-en sajnos korant sem teljesit ilyen jol a Linux, jelenleg 0.80% a reszesedese. Jo persze az nem altalalnos, hiszen ott a jatekosak vannak es azon a piacon a Linux az atlagosnal nagyobb hatranyban van.

Nem az alapján mérik, csak a belépéseket figyelik. Steam konkrétan végigszkenneli a windowsos gépeket, minden telepített programról tud, az egyik legnagyobb kémprogram amivel a Valve szerencsére nem él annyira vissza mint amennyire megtehetné (viszont megteszi helyette más M és G vagy F kezdőbetűjű cég). Linux alatt ilyet eleve nem tesz, nem tud megtenni.
A Hardware survey-t amúgy meg is lehet tagadni, jellemzően az eleve paranoiásabb Linux felhasználók sokszor így tesznek. Szóval torzított lehet a kép, nem is kicsit.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Pontosan azt küldi ki magából ami a 'Help/System -Information' alatt van.
Ha jól emlékszem a rendszernél van valami wine szöveg is, de már rég láttam. Valszeg Windowsnak veszi.
Ezen kívül is van néha hiányosság, pl. az Optimus vga-nál csak az intelt érzékelte pár héttel ezelőttig, Linux alatt még mindig így van. Ezért is volt nagyon magas Steamen az Intel kártyát használók aránya, mostmár az Nvidia vezet.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Van valami statisztika, hogyan változik a "desktop felhasználók" száma mostanában?

Mióta kijelentettem ismeretségi körömön belül hogy a továbbiakban hozzányúlni nem vagyok hajlandó nem hivatalos Windows és MS Office programokhoz, vegyék meg a hivatalos verziókat ha az kell, azóta kezd megszaporodni az otthoni és kis céges felhasználók között a telepítsek akkor inkább Linux-ot kérés. És milyen érdekes, egy idő után nagyon jól elvannak vele. Hosszabb távon pedig sokkal ritkábban hívnak a Linux használók mint a Windows-osok mindenféle problémák miatt. Ami nekem ugye nem jó, mert kevesebb a munka, de a másik oldalon meg egy érdekes eredmény a Linux javára.

/Spoiler

Tegnap megnéztem Will Smith föszereplésével a Concussion c. filmet. Azt a témát feszegeti, hogy az amerikai foci agysérüléshez vezethet (és vezet is számos esetben). Persze a fociliga nem nézi jó szemmel az antikampányt.
A kulcsbeszélgetés során elhangzik, hogy mennyi mindent köszönhet Amerika a fociligának (iskolák, támogatások, 100 ezer munkahely, stb..). Ennek ismeretében szinte eltörpül az a tény, hogy "pár ember", mintegy járulékos veszteség, idö elött meghal.

/Spoiler off

A Microsoft csödje felérne egy kisebb világválsággal, mert egy világszintü iparág épül a termékeire. Adakoznak, támogatnak, és a franc tudja, hány munkahelyet teremtettek közvetlenül és közvetetten is.

--
robyboy

Ez igaz, jelenleg. De a világ néha tovább lép. Néha könnyedén, néha kicsit fájdalmasan.
Egyszer az MS hegemóniának is vége lesz. Lesz majd helyette más.
Szerintem a Linux alkalmasabb lenne hogy ugyanazok az iparágak rá épüljenek. Az MS-en kívül lehet mindenki jobban járna vele.

> Szerintem a Linux alkalmasabb lenne hogy ugyanazok az iparágak rá épüljenek.

Az biztos. Főleg amikor ideológiai okok mentén (=not invented here) osztódnak a projektek. Sok húzása van a Microsoftnak, amivel nem értek egyet. Azért is lehet utálni őket, mert for-profit cégként pénzért dolgoznak (ahogy egyébként a Canonical vagy a RedHat is btw), és ez nem illik bele az RMS-féle ideológiába. De egy dolog tuti: sokkal kevesebb mozgó célpont van a MS-ökoszisztémában, mint a legtöbb open source megoldásban.

Nem azzal van a gond hogy a profit cégek pénzért dolgoznak. Azzal van amikor az én számítógépem, az én általam fizetett internet nem csak és kizárólag arra működik amire én akarom, hanem arra is amire egy multi cég gondolja és minderre jogot is formál. Az én gépemen, az én internetemet használva.

Egyik dolog amit zz7 kollega mondott. Masik hogy egy nagy MS meretu es szeru ceg olyan technologiat eroltet mindenkire amilyet akar, ugy valtoztatja meg ahogy akarja es beszunteti ha ugy tartja erdeke. (Mint most az Oracle?)

Sokkal jobb standard megoldasokra epitkezni mint erosen cegtol fuggokre. (Ugy van igazi verseny ami jobb a felhasznaloknak.) MS azert nem arrol hires hogy szabvanykoveto lenne es sokszor bezarkozott.

(Pont egyik nem regi pelda amikor probaltam migralni Win platformra es az outlookos naptar nem volt kompatibilis a google naptarral (Thunderbird persze az..), viszont a Windowsos email kliens tobb orat kesett az IPhone levelezo kliensehez kepest, tehat kimeritette a "crap" fogalmat mindketto.)

Engem nem erdekel hogy ceg all egy megoldas mogott. Sot, meg az sem ha penzt ker :) Viszont tudjak barmikor migralni vagy tovabb vinni a megoldast az open sourcenak koszonhetoen ha kozepso ujjat mutat a ceg felem!

Főleg amikor ideológiai okok mentén (=not invented here) osztódnak a projektek. ... De egy dolog tuti: sokkal kevesebb mozgó célpont van a MS-ökoszisztémában, mint a legtöbb open source megoldásban.

Aztán persze ott van a Microsoft, ami időnként előadja a WDNRTWIALTWSLRIT-t (We Did Not Reinvent The Wheel In At Least Two Weeks So Lets Reinvent It Now):

Think of the history of data access strategies to come out of Microsoft. ODBC, RDO, DAO, ADO, OLEDB, now ADO.NET - All New! ... The competition has no choice but to spend all their time porting and keeping up, time that they can't spend writing new features.

(Forrás: http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000339.html)

ahogy egyébként a Canonical vagy a RedHat is btw

A Canonicalt hagyjuk, pl. a kötelezően aláírandó szerződéseivel, finoman szólva is problémás. A Red Hat viszont a régi (!) MS-el ellentétben a kezdetektől mindent visszaadott a közösségnek/kapásból upstream fejlesztett, elég erős Win-Win volt - és bele is illett az RMS-féle ideológiába (megismerheted a működését, módosíthatod a működését; az RMS féle ideológia még mindig a Free as in Speech, és kevésbé a Free as in Beer).

Két éve pedig a RedHat-nál/Novel-nél (vagy isten tudja, a Süsü éppen kinél van) elkezdődött az, hogy kódot átadnak közösségi disztróknak (CentOS-nek/openSUSE-nak), így gyakorlatilag ingyenesen elérhetővé is tették a szoftvereiket (support nélkül, persze, de update-k jönnek). Vagyis kevésbé for-profit, mint az MS, amelyik azt mondja, hogy vedd meg a szoftverünket (amihez utána update-k jönnek ugyan, ha akarod, ha nem :) ), de az átlag user OEM-en keresztül veszi, vagyis az MS mutogathat az OEM-re, hogy neki kell támogatnia.

És akkor a szokásos disclaimer, mielőtt megint Linux-huszár anti-MS bérenc troll leszek, szimpatikus változásokon ment át az MS az utóbbi években (protokoll és formátum nyitások, kód nyitások stb.), függetlenül attól, hogy mi miatt volt ez (EU-s csúnyán nézés, a protokollok megnyitása után a vendor lock-in elvesztése miatti piacvesztéstől való félelem stb.), de azért még mindig almát körte összehasonlítani a fenti cégeket csak azért, mert mindegyiknek van bevétel is a számláján :)

(Rejtett és több bekezdéses subscribe voltam.)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kötve hiszem, hogy világ válság lenne ebből... Az amerikai focis érvek is gyengék szerintem. Az az érték, amiből eltartják most az amerikai foci intézményét nem veszne el. Nyilván azoknak, akik ebből éltek munkát kell keresni. De a gazdaságból nem tűnik el az a pénz, ami eddig átfolyt ebbe a sportba. Az MS problémásabb ügy, de az is akkor mehetne tönkre, amikor már létezik jobb arra, amit ők is készítenek, és az átállás végbe menne a hanyatlásuk szakaszában. Szerintem csak akkor lenne megrázó, ha egyik napról a másikról történne, hogy nincs több frissítés meg semmi.