traktor blogja

IPv6 a magyar weben

Időről időre előjön az IPv6 penetráció téma itt a HUP-on, pl 3+ éve amikor Trey csinált egy listát az IPv6 képes oldalakról. Akkor össze is raktam egy scriptet ami leellenőrzi a top 500 magyar weboldal IPv6 elérhetőségét és azóta (többé kevésbé) rendszeresen futattam is.

Így néz ki a magyar top 20/100/500 weboldal IPv6 támogatásának alakulása az elmúlt 3 évben:

munin alternatív web interface

Munin-t használ még valaki? Nem egy nagy szám, de olyan egyszerű, hogy én vagy 15 éve használom sok gépemen... de néha megszáll az érzés, hogy látszik is rajta a 15 év.  Az alapokkal nincs is baj, de a web interface nagyon megkopott már...

írtam hozzá egy alternatív web appot, ami a statikus png-k helyett szép interaktív(!) plotly ábrákat generál. A project teljesen PoC, szóval kipróbálni éppen ki lehet, hogy néznek ki az ábrák, de ezen kívül még sok vele a gond, jelenleg a legnagyobb, hogy nem frissülnek az ábrák egyáltalán...

Ha van kedved innen kipróbálhatod: https://github.com/atommaki/munin-dash

Minden visszajelzésnek örülök.

speedtest cli

Az megvan, hogy a sppedtest.net-nek mar van CLI kliense is? Ahogy nezem a README-ben nem tul regi, (2019 oktober, 1.0.0), szoval gondolom nem csak nekem uj.

$ ./speedtest 

  Speedtest by Ookla

   Server: ................................
    ISP: xyzxyzxyz
  Latency:   1.28 ms  (0.08 ms jitter)
  Download:  329.01 Mbps (data used: 510.2 MB)                
   Upload:  330.66 Mbps (data used: 470.6 MB)                
Packet Loss:   0.0%
 Result URL: https://www.speedtest.net/result/.................

Letoltes innen: https://www.speedtest.net/apps/cli

HOVD 2003-2018: ez a vége (majdnem)

Még két grafikon:

 • Kedvenc verziókezelő
 • Kedvenc HTTP szerver

Ez lenne az utolsó kettő, de:
* van még egy nem hivatalos (legalábbis nem HOVD) szavazás az mplayer vs VLC kérdésben, azzal lesz még egy
* aztán vannak új kategóriák, amik régen nem voltak, de már azokból is volt pár évnyi, azokat hozzá kell adnom a listámhoz (remélem, lesz belőlük értelmezhető... pl kedvenc smartphone OS)

HOVD 2003-2018: Még egy adag grafikon

 • Kedvenc adatbázis kezelő
 • Kedvenc Linux Disztribúció (ez a kategória pár éve fel lett bontva szerver/desktop-ra, hogy a folytonosságot megőrizzem a szerver+desktop számok összesítve vannak az újabb években)
 • Kedvenc BSD rendszer
 • Kedvenc virtualizációs technológia
 • Kedvenc desktop környezet

HOVD 2003-2018: Kedvenc webböngésző

Pár évvel ezelőtt nekiálltam összesíteni a HOVD (HUP Olvasók Választása Díj) eredményeit a különböző évekről, hogy lássunk valami trendet is, ha van. Aztán ennek később minden évben nekiálltam, hogy update-elem, de már évek óta nem jutottam el oda, hogy ki is rakjam az eredményt. Elég sziszifuszi munka, kb az volt a menete, hogy amikor már 80%-ig megvoltam az update-tel, és én már láttam a fontosabb eredményeket, akkorra kb elvesztettem a motivációt. Idén is nekiálltam, de elhatároztam, hogy részenként publikálom, így legalább részben biztosan publikálva lesz, sőt ki tudja, így végül talán az összes kikerül.

Első grafikon a "Kedvenc webböngésző" kategória eredményei 2003-tól 2018-ig:

vízhűtés szívás...

Kb 4 éve vettem új gépet, azóta van vízhűtésem, korábban sosem volt. Egy egyszerű AIO (all in one) processzorhűtő az Inteltől. Valami ilyesmi, bár az enyém nem pontosan ugyanígy néz ki, gondolom ez az újabb, ránc felvarrt verzió. Szóval nincs nagy tapasztalatom vízhűtéssel, nem tuningolok, nem arra kell, én a csendet szeretem. Egy ideig egész csendes is volt, de aztán a pumpa eléggé zümmögni kezdett, nagyon úgy tűnt, hogy egy buborék szorult a pumpába, ami nem bír kijönni. Azóta már tudom, hogy a hűtőbordát magasabbra kellett volna tenni, hogy az gyűjtse a buborékokat... De ami rosszabb a hűtés se volt az igazi, végül túl is melegedett, ez adta meg a végső lökést. Valamit kezdeni kell vele.

Dirt 4 @ Linux

Ma már nem hír a HUP-on, ha egy játék megjelenik Linuxra, nem is csoda, a Steamen több ezer Linux-os játék van és amióta a Steam Play wine-nal dolgozik tényleg nincs hiány.

Azért nekem mégis a nap híre, hogy lesz Dirt 4 Linuxra is. Próbáltam már Steam Play-jel is, el is indult, de a kormányt nem tudtam működésre bírni (ez amúgy nálam az összes Steam Play/wine Steam játékra igaz volt eddig) a korábbi Feral Interactive-os portokkal (Dirt Rally, F1, Grid) nem volt ilyen bajom, remélhetőleg ezzel se lesz.

Google IPv6 stat: 25%

Egyszer már írtam róla, mikor az IPv6 Google felhasználók száma elérte a 20%-ot, most pedig a 25%-ot léptük át:

Jól látható, hogy a korábban exponenciális növekedés azóta lelassult. Országokra lebontva sajnos nincs grafikon, csak a pillanatnyi állapot, ezek szerint Magyarországon ~20% körüli az IPv6 használat, ez bő egy éve még csak ~10% volt.

Aki tud Magyarországról részletesebb adatot az lécci linkelje be, a BIX-en sajnos nem látok ilyet.

Forrás: Google IPv6 Statistics

És neked fut az XYZ Steam Play alatt...?

Most, hogy a Valve egyszerűbbé tette a Windows only játékok futtatását Linuxon felmerül a kérdés vajon kedvenc játékod fut majd Linuxon? Persze most már csak pár kattintás kipróbálni, de mi van ha nem megy? Másoknál vajon fut?

Itt megnézheted a "Steam Play Compatibility Reports"-ban mások milyen környezetben (OS, grafikus kártya, driver) és milyen eredménnyel próbálkoztak:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DcZZQ4HL_Ol969UbXJmFG8TzOHNnHoj…

milyen microcode fut nálam? [Intel CPU]

A Spectre/Meltdown kapcsán sokakban merülhet fel, hogy microcode-ot kellene frissíteni, amit sok helyen le is írnak, hogy hogy kell, na de, hogy lehetne egyszerűen csak lekérdezni a jelenleg futó verziót hogy eldönthessük tényleg kell-e frissítenünk? Egy szervernél nem feltétlenül mindegy, hogy megúszunk-e egy rebootot mert a megfelelő microcode van fent. Meglepő módon nekem úgy tűnik, hogy frissíteni egyszerűbb mint lekérdezni a jelenlegi verziót. :)

Sok leírásban szerepel, hogy frissítés után a dmesg-en látod az eredményt. Pl:


# dmesg | grep microcode
[  0.000000] microcode: microcode updated early to revision 0x3b, date = 2017-11-17
[  9.183970] microcode: sig=0x306f2, pf=0x4, revision=0x3b
[  9.184041] microcode: Microcode Update Driver: v2.2.

NetApplications: visszamenőleg korrigált eredmények?!

A szeptemberi "NetApplications - minden idők legnagyobb desktop Linux piaci részesedése" után nagyon kiváncsi voltam, mit fog mutatni az ábra októberre, gyanús volt, hogy ennyire hirtelen emelkedne a Linux desktop, ráadásul a Statcounter ezt nem is támasztotta alá.

Dirt Rally, Dirt 4, F1 2017 olcsó(bba)n?

A Steam-en le van árazva a Dirt Rally 80%-kal (ami március óta van Linuxra is), meg az F1 2017 és a Dirt 4 is, bár ezek nem annyival és nem is futnak Linuxon. Még. Az F1 2017 alighanem fog, a SteamDB-n mar megjelentek nyomok a Linux támogatásra, a Dirt 4-ben csak reménykedhetünk, bár van akik nagyon bíznak benne.

Unity vs Gnome (Ubuntu 17.04 vs 17.10)

Updateeltem az Ubuntu 17.04-emet 17.10-re. Az ilyen updatek az esetek többségében szinte láthatatlanok (legalábbis első ránézésre), de most ugye a Unity-t leváltja (visszaváltja?) a Gnome, úgyhogy várható, némi látványos változás. Az upgrade utáni első boot után azt mondanám, a migráció egész jól sikerült, nem kellett nagyon megijednem, hogy "jajj hova tűnt minden". Ha így tud kinézni a Gnome is, akkor tényleg nem feltétlen volt értelme megtartani a Unity-t.

Unity Ubuntu 17.04-en valamikor az upgrade előtt:

4000 Linux játék a Steam-en

Amikor a Steam@Linux még új dolog volt egy ideig követtem, hogy hány játék elérhető Linux-ra, majdnem pont 4 éve ez a szám még 200 volt, aztán másfál évvel később már átlépte az 1000-et onnantól nemigen követtem, most valami miatt mégis megnéztem és látom, hogy épp most érte el a 4000-et. Amúgy egy ideje már viszonylag stabilan a játékok 20-25%-a érhető el Linuxra.


2013 október:  200 játék
2014 június:  500
2014 november: 800
2015 március: 1000
2017 október: 4000

Linux desktop 2%?

Most volt hír itt a HUP-on a 2.5% körüli Linux desktop penetráció, gondoltam megnézek mást is, ne csak a NetApplications-ra hagyatkozzunk. A statcounter-nél kicsit máshogy néznek ki a számok és ők külön mérik a ChromeOS-t is (de én itt lent össze is adtam a könnyebb összehasonlíthatóság végett). Náluk ChromeOS nélkül még nem értük el a 2%-ot, ChromeOS-szel viszont már 2015 elején is voltunk 2% felett.

Steam HW Survey: videókártyák Linuxon

Időnként rá szoktam nézni a Steam Hardware Survey-re, leginkább azért, hogy megnézzem eljött-e már a Linux Gaming Desktop éve, (ahol egyébként jelenleg a Linux a szomorú 0.8%-on áll), de most megnéztem azt is, hogy milyen videókártyát használnak az emberek Linux alatt. Sajnos erről elég gagyi módon mutat infót a Steam, abból nem látszik, hogy mennyien használnak Nvidia-t, csak az, hogy mennyien használnak pl pontosan Nvidia GTX 970-et... úgyhogy kopipészteltem egyet, meg szkripteltem egy picit és kiszámoltam magamnak. Nagy meglepetés szerintem nincs, bár érdekes összehasonlítania számokat a Steam minden platformra vonatkozó számaival (ami a Windows dominancia miatt (~95%) végülis leginkább a Windowson használt kártyák statisztikája.) Mondjuk a 16% "Egyéb" elég zavaró...