HOVD 2009-2018: Kedvenc smartphone OS

Ez a kategória 2009 óta él, tehát "új", ami már így is közel 10 évet jelent... Meglepődni nem fogsz:

Hozzászólások

Mondjuk én megdöbbentem rajta.
Nem tudtam, hogy ennyire óriási az android előnye a többihez képest.

Leginkább úgy tudom ezt elképzelni, hogy nem ismernek mást, csak amit használnak az emberek és nem cserélnék le semmi pénzért.

Az nem elhanyagolható szerintem, hogy az Android és származékai egybe vannak véve. Holott imho annyira nem homogenizálható a Samsung Android, a Google stock Android/Android One és a Lineage OS tábora. Én például utóbbit használom, microg-vel és Google nélkül, ha ilyen lehetőségem nem volna, akkor iOS user lennék, míg nem lesz valami a Librem telefonjából.

Egyrészt igen, másrészt a Samsung mindig belepakol sok saját featuret az egyedi appok és launcher mellett a rendszerbe, amitől egészen más használni, mint a simát. Egy időben még saját asszisztensük is volt a Google sajátja helyett, nem tudom hogy azt dobták-e azóta.
A többi gyártó ehhez képest jelentéktelen, mind módosításokban, mind elterjedtségben, ezért nem hoztam fel őket. Én például bottal sem piszkálnék egy Samsung telefont a gyári OS-el, de tudok olyanokról akik pedig egy Samsung után a vanillább Androidot érzik idegennek és emiatt kifejezetten Samsungot vesznek, mert "azon olyan az Android".

Hát pont ez az, hogy nem lehet.
És most nem az iOS zártságára gondolok, hanem hogy csak bizonyos hardver-elemeket támogat.
Ha pedig megpróbálnák az iOS-t "univerzálisra" csinálni, szerintem még az Android-nál is rosszabbá válna, valószínűleg óriási bukta lenne a "projekt".

Persze ez csak az én véleményem...

Bár engem nem érint a téma, de azt valahol elég nagy igénytelenségnek érzem, hogy az Android klónjai (helyesen: forkjai) egy kalap alá kerültek a zárt forrású alkalmazásokat, API-kat, vendor bloatware-eket és különféle felhasználók után kémkedő mechanizmusokat futtató, gyárilag okostelefonra telepített Androiddal. Szívesen láttam volna legalább egy LineageOS-t vagy "Android forkok"-at, mint külön kategóriát.

Evrol-evre kicsit valtozni szoktak a kategoriak es a jeloltek. Csak ugy tudsz hosszabb (10-15 ev) trendeket kiertekelni, ha osszevonsz bizonyos dolgokat, amiket ossze lehet vonni.
Az egyik korai abran pl. az ext2-3-4 egyben volt, es par evben (amikor megjelent/elterjedt, es emiatt kapott sajat pontot) az ext4 kulon is szerepel.
https://hup.hu/node/163442
Ekkor par gyengebb kepessegu panaszkodott, mert nem ertette. Gondolom a keszito el akarta kerulni, es inkabb egybevonta az osszes Androidos kategoriat az egyszeruseg kedveert. Ha gondolod - es erdekel - vissza tudod nezni minden evben a szavazatok pontos osszetetelet.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nyilván vissza tudom nézni.

Arra akartam rámutatni, hogy egy (eredetileg) open-source fórumon nettó igénytelenségnek (és a FOSS filozófia szembeköpésének) tartom, hogy egy proprietary operációs rendszert (Google Android) összevonunk a nyílt forrású forkjával, miközben a tavalyi eredmények szerint a LineageOS a második legnépszerűbb okostelefon-oprendszer az Android után.

Android - persze hogy vezet, azzal árulják az összes mobil-szemetet :( Leírás meg sehol sincs, hogy hogy lehet legyalulni ezt a fost és mást telepíteni, úgyhogy önként és dalolva használjuk az androidot mobileszközeinken.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.