HOVD 2018 - Kedvenc smartphone os

Címkék

android
49% (357 szavazat)
blackberry os
3% (22 szavazat)
cyanogenmod
2% (14 szavazat)
ios
13% (96 szavazat)
lineageos
15% (110 szavazat)
maemo, meego, sailfish os
2% (18 szavazat)
miui
6% (44 szavazat)
oxygenos
5% (35 szavazat)
ubuntu touch
2% (11 szavazat)
windows phone
2% (16 szavazat)
Összes szavazat: 723

Hozzászólások

Áprilistól remélhetőleg PureOS, jelenleg Android, pontosabban OmniROM gapps nélkül, microg -vel, yalp store/f-droiddal. :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Az indokolja a kombót, hogy olyan okostelefont akartam, ami mentes a google binárisaitól (play store, services framework, location service, társai), de lehet rá androidos alkalmazásokat telepíteni. És azért nem akarok google binárist, mert nem akarok google fiókkal bejelentkezni, és "engedélyt adni" a rólam történő kémkedésre.
Ezt az Fdroid (opensource) és a Yalp biztosítja. Utóbbi alkalmas arra hogy közvetlenül a play store-ból szerezzen be apk fájlokat, és ne kelljen furcsa weboldalakról összegoogle-zni.
Ráadásul frissíteni is tud appokat szépen, normálisan :)
A microg pedig konkrét vagy üres implementációkkal helyettesít olyan google-ös apikat, amiket az általam nélkülözött g-féle binárisok adnak, így az alkalmazások nem panaszkodnak majd, hogy hiányzik a services framework. Sőt, még bizonyos szempontból jobb is, mert pl. a location service backendjébe párhuzamosan több providert is fel lehet venni, így jelenleg nálam a mozilla + dejavu + apple location services dolgozik, csak éppen anonim :) Budapesti szűk utcákban is tűpontos.

Összerakni alapetően nem sok idő, _ha tudod hogy mit csinálsz_. Egy kis munkámba került a microg -t rátenni az omnirom -ra, de némi próbálkozás és doksi olvasás után sikerült. Nem nagyságrendekkel több mint egy sima custom rom telepítés, csak a signature spoofing beröffentése nem volt meg azonnal (+15 perc olvasás és próbálkozás), illetve a yalp store -nak megadni a jogosultságot hogy telepítsen és frissítsen appokat, ne nyers apk fájlokat kelljen felraknom.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Lineageos-re szavaztam, bar kedvencnek nem neveznem, inkabb a legkevesbe hulladek azon opciok kozul amihez az elmult 5 evben hozza is nyult valaki.
Regebben probalkoztam microg-vel, egesz jol mukodott ahhoz kepest amit vartam, de azert voltak vele bajok es nem igazan nez ki maintaineltnek.

I hate myself, because I'm not open-source.

Néha van belőle release. Én annyit várok el tőle hogy elinduljanak/működjenek az appok (ugye a play store-ban levő appok jórésze függ a google-ös apiktól), ezt teljesíti. Néha 1-1 app vagy feature nem megy, de ez kifejezetten ritka.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Hm, kozbe megneztem githubon, augusztus ota volt 2 release, elotte viszont 2016-ben.
Amikor nyaron neztem, barmi ami hasznalt mapsot az nem igazan akart mukodni (a kapok egy darab feher kepernyot nalam nem teljesiti a mukodes fogalmat). Vagy a discord ami valami recaptchas cuccot akart hasznalni.

I hate myself, because I'm not open-source.

Nekem megy a Waze, a Simple, meg maga a Maps is (mint alkalmazás). A Simple -ről tudom hogy maps apit használ, de gondolom nem csak az. És még fent van a telefonon ~40 másik app is is, mindegyiknek minden funkciója megy (kivéve Revolut -ban az egyik funkció, de valahol olvastam hogy Nougat -nál frissebb release -ben az is, de nincs kedvem kísérletezni és jelenleg nem használom aktivan úgysem).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

WP-hez csak annyit tudok hozzátenni, hogy bassza meg az MS, hogy először elkúrta azt is, ami jó volt benne, aztán cserébe még jól szét is baszta ahelyett, hogy befejezte volna. A gyökér 3rd party mániájával is ott rohadjon meg ahol van.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

PostgreSQL tényleg jó, ami problémás az a köré rakódott toolok. Sajnos ott már nagyon változatos az összkép. Illetve n3mileg vaskalaposak a fejlesztők és picit talán nehezebben reagálnak a kor igényeire, mint a többi. Pl. _jó_ HA clustert készíteni vele nem feltétlen triviális, de most már elindultak végre valamerre. Meg az, hogy kézzel állítgassak mindenféle cost és hasonló értékeket az 2018-ban vicc. Tekintve, hogy ezt döntőleg megoldják pg_tune-al és elenyésző azon adminok (és use casek) esete, ahol kézzel kell ezt csinálni ez lehetne automata is. Arról nem beszélve, hogy sok admin azt se tudja, hogy van ilyen, kellene vele foglalkozni vagy csak szarik rá. Ezzel szemben egy MSSQL-ben megadod, hogy mennyi a max ram, amit megehet és minden mást megpróbál megoldani adaptívan. Ettől még kedvenc, rá bírtam tenni jó szájízzel az X-et. Csupán látom, hogy mik azok a pontok, ahol lehetne jobb is. Firefox, C#, stb. ugyanez.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Kéne olyan lehetőség, hogy egyiket se. :P
Bár ez minden kategóriában lehetne lehetőség, hogy ha az embernek kollektíven az egész mezőnytől hánynia kell.

blackberry os
windows phone
ma még élő alternatívának tekinthető?
Vagy csak azért kerültek be a szavazásba, hogy meglegyen a 10 választási lehetőség?

Ubuntu Touch-ot csak azért nem írtam, mert létezik valami team ami még fejleszti és állítják lesz még belőle valami. Én ebben ugyan szkeptikus vagyok.
Az említettekről a fejlesztőik is lemondtak.
De valóban lehetne folytatni a sort. Cyanogenmod miben érdemel külön pontot LineageOS mellett? Cyanogen inc-ről sem hallok sok hírt, de a cyanogenmod ahogy van halott ezen a néven.

Ex FirefoxOS, mai nevén KaiOS inkább érdemelne helyet, főleg amióta a Nokia nevű mobilok felkarolták. Azóta más gyártók is ezt rakják butatelefonnak álcázott valójában smartphone lite mobiljaikra.

Ja, én a BB OS-re szavaztam. Magán telónak egy Z30-at használok, cégesnek Z10-et. Vannak dolgok, amik hiányoznak (és vannak olyanok is, amik a 10.2-es OS-en jól működtek, a mostani 10.3-on annyira nem, persze downgrade-elni nem lehet), de bőven van élet a Google-n túl is.

Természetesen ha lehetne, lecserélném egy modernebb, korszerűbb mobilra, csak jelenleg nincs olyan a piacon, amiért hajlandó lennék pénzt adni.

"de bőven van élet a Google-n túl is."
Korábban az amigások mondtak hasonlót, hogy bőven van élet a PC-n túl is. Mára valóban lett élet a PC-n túl de egyik sem amiga.
Szóval úgy értettem, hogy bbos és windows phone egészen biztosan halott. Lehet ma is használni a korábban megvásárolt mobilokat de jövője ezeknek nincs. Ha googlen túli élet akkor az ma iphone, ami nem feltétlenül jobb alternatíva.
Vagy android google nélkül csak azt nehezebb így készen megkapni a boltból.
Sajnos itt is az lesz mint a böngészős témánál. Lesz ios alváltozatok nélkül és android, amiből már most van egy csomó leszármazott rendszer, lineageos, omnirom, miui, oxygenos és a jövőben lesz még több is. De ezek ugyanúgy mind android rendszerek, ahogy böngészőknél az operától kezdve ms edge böngészőig is minden chrome-chromium ma már.

Sajnos teljesen mindegy hányezer gyártó és custom rom műhely potyogtatja a termékeit, az egész android ökoszisztéma felett a google uralkodik, és szinte* kikerülhetetlen. A play store és a services framework ott van minden nyomorék telefonban és szipkázza be rólad szépen minden lehetséges adatodat.

*microG-vel el lehet éldegélni, de érződik hogy vékony a jég és nem biztos hogy örökké járható út lesz.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nekem ouya kiskonzolon semmilyen app nem panaszkodott erre. Azon pedig microg sincs. Az egyetlen problémát az okozta, hogy évek óta nem frissítik az androidot ouyan, így minimum verzió követelménybe akadt bele egyre több app. Már úgy egy éve el is raktam a polcra. Majd egyszer ha lesz rá időm lecserélem lineageosre az androidot rajta. Amíg használtam nulla darab app mutatott fityiszt a g framework hiánya miatt.

Nekem az az első "android" nagyon kilóg a sorból.

Mintha egy "Melyik linux disztrót kedveled" szavazásban megjelenne a "linux" mint opció.

Egyébként a Lineageos-re szavaztam.

„Android is a mobile operating system developed by Google. It is based on a modified version of the Linux kernel and other open source software, and is designed primarily for touchscreen mobile devices such as smartphones and tablets.”
wiki

„Linux (/ˈlɪnəks/ (About this soundlisten) LIN-əks)[9][10] is a family of free and open-source software operating systems built around the Linux kernel. Typically, Linux is packaged in a form known as a Linux distribution (or distro for short) for both desktop and server use. The defining component of a Linux distribution is the Linux kernel,[11] an operating system kernel first released on September 17, 1991, by Linus Torvalds.”
wiki

bár még nagyon az elején vannak a dolgoknak, én kíváncsian várom hogy a postmarketOS hová fog fejlődni, a kezdetek ugyanis a kitűzött célok fényében igencsak ígéretesek.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

virtuális gépben igen, a design tetszik.
sajnos nem igazán van olyan spare telefonom amire fel tudnám tenni per pillanat de amint lesz időm rá elkezdek dolgozni az ügyön (vizsgaidőszak és munka mellett nem igazán játszik)

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

A MIUI miért OS?

A Lineage és társai miért nem Android?

Akkor ennyiből lehetne EMUI is, mert az a Huawei MUIU-ja.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...