HOVD 2003-2018: Kedvenc webböngésző

 ( traktor | 2019. március 19., kedd - 9:10 )

Pár évvel ezelőtt nekiálltam összesíteni a HOVD (HUP Olvasók Választása Díj) eredményeit a különböző évekről, hogy lássunk valami trendet is, ha van. Aztán ennek később minden évben nekiálltam, hogy update-elem, de már évek óta nem jutottam el oda, hogy ki is rakjam az eredményt. Elég sziszifuszi munka, kb az volt a menete, hogy amikor már 80%-ig megvoltam az update-tel, és én már láttam a fontosabb eredményeket, akkorra kb elvesztettem a motivációt. Idén is nekiálltam, de elhatároztam, hogy részenként publikálom, így legalább részben biztosan publikálva lesz, sőt ki tudja, így végül talán az összes kikerül.

Első grafikon a "Kedvenc webböngésző" kategória eredményei 2003-tól 2018-ig:

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Volt két rossz éve a Firefox-nak.

De még így is verte mindig az Chrome-ot. Pedig globális viszonylatban a Chrome vezet, a FF dominancia inkább magyar sajátosság.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Magyar sajátosság mellett el tudom képzelni, hogy fejlesztők és power user-ek számára is a firefox rugalmasabb, nekem a maradás egyik fő oka a userchrome/usercontent.css lehetősége.

nekem a mozzila függetlensége. ha nem lenne FF szerintem már rég nem lenne adblock a chormeban pl. Szóval még a chorme használóknak is jó egy erős FF.

Hja mert egyre nehezebb olyan windowos szoftvert mondani, ami mellé nem települ fel automatikusan... Ennyire erőszakos terjesztéssel a ffox szerintem még bőven vezetne... Nem is emlékszem, hogy találkoztam-e olyannal, hogy valami automatikusan próbálta telepíteni a ffoxot.

Bevallom mobilon/tableten is ffoxot használok, mert az alá tud menni ublock meg disconnect és legalább nem zavarnak a kis képernyőn a videós reklámok.

Pontosan... telefonon és tableten is firefox + ublock origin.

Igen, az a franya valsag betett neki.
---
Where there is a shell, there is a way.

(Címlapon.)

Számomra a legmeglepőbb, hogy a Microsoft böngészői csak az "Egyéb" kategóriába jók. Ez kb. azt jelenti, hogy Windowson _sem_ azokat használja a nagyérdemű.

--
trey @ gépház

Mondjuk szerintem az oldal közönségét figyelembe véve ez annyira nem meglepő.

Figyelembe véve a Google Analytics statisztikát... Látogatók OS szerint:

Windows    49,19%
Android    31,51%
iOS       9,18%
Linux      6,63%
macOS      3,20%
not set     0,09%
Windows Phone  0,09%

szerintem fura. Bár, lehet, hogy a hardcore olvasók (aka. regisztrált olvasók) megoszlása jóval másabb. De nem hiszem, hogy ennyire jelentősen.

--
trey @ gépház

A hardcore olvasók böngészőiben nem futnak le a Google szkriptjei, emiatt a statisztikában sem látszódnak :)

Tudnál esetleg egy szerveroldali (Webalizer, Awstats vagy hasonló) statisztikát közzétenni a látogatók operációs rendszer és böngésző szerinti megoszlásáról?

Tudom, a user-agent is átírható, de azzal kevesebben mókolnak.

"Tudnál esetleg egy szerveroldali (Webalizer, Awstats vagy hasonló) statisztikát közzétenni"

Nincs. Engem a statisztika nem igazán érdekel. A GA is csak azért van, mert egy-két maradi hirdető ilyenekre veri.

--
trey @ gépház

Jól értem, hogy ez a statisztika a HUP-ra vonatkozik?
A Windows/Linux arány csak azzal magyarázható, hogy a többség munkahelyen HUPpog. :)

Vagy otthonrol, de munkahelyi gepen. Nyilvan magam inkabb Linuxot vagy MacOS-t hasznalnek, de ha mar a ceg megdobott egy (kotelezoen Windows) high-end Dell notebookkal, akkor nem fogok magamnak venni es fenntartani egy sajat gepet.

--
"Never trust a computer you can't lift."

Szerencsere eddig meg mindig sikerult olyan helyen dolgoznom, ahol nem volt kotelezo Windows-t hasznalni...

Emlékeim szerint a Microsoftnak még sosem volt versenyképes böngészője.

--
robyboy

Usage share of Web browsers

--
trey @ gépház

Nagyon sok cégnél használják mai napig, de ez nem jelenti azt, hogy jó is :)

--
robyboy

A "sosem volt"-ra reagáltam. A linkelt grafikon szerint 10 éve még piacvezető volt.

--
trey @ gépház

Pedig akkor is szar volt.
Ebből is látszik, hogy nem minőség kell a piacvezetéshez... legalábbis egy darabig... aztán az élet oda rakja a dolgokat, ahová való.

robyboy

"Intranet explorer"

És a ZinternetExplorer?!? Az Explorer elvtársat már megölni sem akarják? :)

Megtették. A mikiszoft kinyírta és ők is krómra váltanak.

Kivancsian varom ,hogy hogyan nyirjak majd ki addig amig enterprise kornyezetben meg az Edge sem mukodik egyutt 100%-ban a sajat SharePoint platformjukkal...

Hát erre én is kiváncsi vagyok. Ahogy arra is, hogy mi lesz a forgalomban lévő ActiveX-es cuccokkal, pl. biztonsági kamerák web-configja. Még ie12-ből (amit átcímkéztek Edge-nek) sem megy, ie9-10-11 only.

+1
Kb. olyan az IE helyzete, mint a DOS-os konyvelo/szamlazo faszomtechnologiaju, viragkotok altal osszetakolt ugyviteli programoke; itt vannak, es maradnak meg egy darabig.

A DOS-os helyere nyogodtan behelyettesithetok a windowsos foxpros szarok is; azokat is tobbnyire viragkoto zsenik keszitettek/keszitik.

Nem kell mindent elhinni, amit a hupon olvasol. :)

Fixme, de mintha az Edge lenne majd Chromium alapu, nem az IE.

Edge == átcímkézett IE, ugyanazok a motorok (Chakra, Trident) hajtják, csak kidobták belőle az ActiveX támogatást.

De hol itt az ellentmondas? Ha az Edge-bol Chromium lesz, az az iexplore.exe ActiveX tamogatasat nem erinti

Ki mondta, hogy ellentmondás van? Az ms átcímkézte az IE-t Edge-re, mert rossz volt a böngésző hírneve, tehát az Edge az új IE. Most pedig az új név alatt már egy króm klónt fognak adni, tehát az új IE egy króm klón lesz.

Az IE 11 még támogatott egy darabig, de nem tudni, hogy meddig, mert az ms nem közölt EOL-t. Ameddig IE11 van a windowsban, addig van ActiveX támogatás.

Hat azert ez igy nem teljesen igaz.

Mi nem igaz? Az, hogy átcímkézték az IE-t? Tekintve, hogy ugyanazok a motorok vannak benne, mi másnak hívnád ezt az átnevezést? Nyilván volt benne egyéb fejlesztés is, nem azt mondtam, hogy zéró munkát végeztek, azt mondom, hogy belül az Edge ugyanúgy az IE maradt, csak kivették az ActiveX támogatást.

Vagy a támogatás esetleges megszűnése nem igaz? Az lehet, de mivel az ms nem ad ki infót, csak annyit, hogy az IE 11 támogatva van a win7/8/10-esben, így nem nagyon lehet biztosat mondani.

Ha csak átcimkézte volna, a két pontszám között nem lenne eltérés.

Mi baj lehet, ha egy aktívan fejlesztett szoftver aktuális kiadásának funkcionális naprakészségét egy évek óta csak foltozgatott szoftverével hasonlítjuk össze...

:)

Légy szíves, legalább olvasd el, amit írok: "Nyilván volt benne egyéb fejlesztés is, nem azt mondtam, hogy zéró munkát végeztek, azt mondom, hogy belül az Edge ugyanúgy az IE maradt, csak kivették az ActiveX támogatást."

Elolvastam. Ennél jóval több történt. Az Edge-nek nagyjából annyi köze van az IE-hez mint a Chrome-nak a Safarihoz.

Idézet:
EdgeHTML is a proprietary layout engine developed for Edge. It is a fork of Trident that has removed all legacy code of older versions of Internet Explorer and rewritten the majority of its source code to support web standards and interoperability with other modern browsers.

Forrás (kiemelés tőlem)

Idézet:
Chakra is a JavaScript engine developed by Microsoft for its Microsoft Edge web browser. It is a fork of the JScript engine used in Internet Explorer.

Forrás

Utóbbi esetében nem lehet tudni mennyi változás került a forkba, valószínűleg kevesebb mivel a hivatkozott JScript engine-t az IE9-hez fejlesztették ki.

Értem. Akkor nézzük meg, hogy mennyire is támogatta a webes szabványokat, amiről az állítás szól.

Vettem a bátorságot és használtam én is azt az oldalt, amit belinkeltél, csak egy kicsit máshogy, mert te a legújabb, 18-as Edge-et hasonlítottad össze az IE11-gyel, mintha rögtön annyit fejlődött volna a standard-support, holott a 12-es következett utána: http://html5test.com/compare/browser/edge-12/ie-11/ie-10/ie-9.html

Azért így jobban kiviláglik, hogy akkora fejlődés azért nem volt a 11-es IE és a 12-es Edge között, sőt, kisebb, mint az IE10 és az IE9 között, pedig ott semmiféle ehhez hasonló radikális változás nem történt, csak kipofozták az akkori kódot. Most akkor vagy ennyit tudott elérni az ms egy állítólagos teljes takarítás és majdnem-teljes újraírás után, vagy egy "picit" túloztak a fiúk.
"Maradjunk annyiban, hogy az ígéretek mindig erős oldalát képezték a Microsoft üzleti stratégiájának." - CoVboy

Sehol nem állítottam, hogy az első Edge kiadás szabványkövetésben érdemben eltért volna az akkori IE-től. Rewrite alatt nyilvánvalóan refaktorálás értendő, ami szükséges volt ahhoz, hogy a későbbi Edge kiadások ebben a mutatóban is javuljanak.

Kár, hogy ha már nem folytatják az EdgeHTML-t/Tridentet, akkor nem publikálják. Össze lehetne hasonlítani a Trident 11-et, meg az EdgeHTML 12-őt, hogy mekkora részét írták újra a kódbázisnak. Mert így kb. vagy elhisszük az ms-nek, vagy nem. A Chakrából is csak az újat nyitották meg, nem tudjuk összehasonlítani.

https://usercontent.irccloud-cdn.com/file/va8cakHf/gelei_pls.png

_________________________
remember lads, subscribe to pewdiepie!

ROFL

.