Váltanék OSX-ről Linuxra, de...

 ( nehai | 2017. október 14., szombat - 1:47 )

Tizenéve váltottam Linuxról OSX-re mert megúntam a farigcsálást. Akkor a Tiger - elfogadva a korlátait - tiszta felüdülés volt, a napi teendőimet kényelmesen meg tudtam csinálni alatta. Nem utolsó sorban megismertem az OSX-et és kontrollálni tudtam minden porcikáját. Ez a kontrollálás a 10.9, 10.10 környékén elveszett. Onnantól az az érzésem, hogy az OSX akar írányítani mint valami 'okos' OS. Közben úgy alakult, hogy egyre több dolgot kellet végeznem Linux alatt és egyre több dolgot meg tudtam csinálni Linux alatt is. Persze ezek mind virtuális gépben futnak. Szóval úgy gondolom eljött az ideje a visszaváltásnak, de van egy-két program aminek a pótlásában bizonytalan vagyok és a tapasztalatokat is szívesen fogadom, ha csinált már valaki ilyet. A lista:
- Final Cut Pro X
- Apple Mail (fontos importálni a teljes levelezést)
- Keychain
- iPhone szinkronizálás (nem váltok Androidra)
- Parallels Desktop (OSX alatt a VirtualBox gyengébben teljesített a Parallels-hez és a VMware-hez képest is, Linux alatt?)
- Stikies (ha van titkosított alternatíva az még jobb)
- iBooks
- SpotLight

Az Linux az Debián lesz Openbox-al és valami launcher-rel. Nem kell DE.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem ezeket csak "farigcsálva" vagy sehogy se fogod tudni megoldani, én maradnék :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

hogy az OSX akar írányítani mint valami 'okos' OS.

Az emberek 90%-nak pont erre van szüksége.

Maradj vagy legyen egy minipc-d (nem raspberry hanem valami rendes), amit a notebook táskádban magaddal tudsz vinni és azon CentOS alatt fut a VirtualBox és társai. Ott te lehetsz a főnök :)

Komolyan érdekelne: mi az, amit a High Sierra másképpen csinál vagy korlátoz, amit a Tigernél nem volt?

--
L

bekerültek extra védelmi layerek és variáltsk nehany terminal parancsot. Ha valaki szetberhelte a stock rendszert, annak kellett bohockodni azzal hogy restauralja a változásokat. Valamivel gyakrabban ugat bele hogy mit csinálj és mit ne, de igazából nem korlátozottabb mint a Tiger volt, csak meg jobban akar vigyázni a juzerre.

+1, én nem érzek komoly korlátozást, pedig elsődleges munkaeszközöm.

--
L

Kikapcsolható, olvass utána. A rendszerfile-ok védelme amúgy nem hülyeség, az egységsugarú felhasználót elég jól védi.

Ave, Saabi.

Koztudott teny, hogy az eyecandykat leszamitva Tiger ota csak kifele szedik a dolgokat :D

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Az ntfs r/w támogatást meg berakták, csak a /etc/fstab-ba kell beírni a hdd-t, hogy ntfs rw-ben csatolja
mondjuk az automatikus felugró ablakot nem sikerült nekik beleírni, de ki se szedték. :)

Sok feature nem kerult ki, csak parancssorbol kell csinalni, meg 10 percet kell elotte googlizni. Regen meg odamentem a settingsbe, es beallitottam, es elejebe meg meglepodtem, kesobb mar nem, hogy a legbonyolultabb dolog is mukodott elsore.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Engem érdekelne az OSX/macOS, de a drága hw miatt egyelőre elmarad a megismerése. Gondolom addigra mire oda kerülök, nekem nem is fognak hiányozni azok a dolgok, amelyek már csak parancssorból érhetőek el.

Ha csak játszani kell, google://hackintosh
Élesben nem biztos, hogy használnám munkára (bár valaki igen), de arra pont jó, hogy megnézd.

Igen, tudom, hogy létezik ilyen, meg letölthető VM is, de ezek mégsem olyan flottul működő cuccok. Hagyjuk is, mert elég off a témától :)

Az, hogy a technika minden téren kiszolgál, az a kiszolgáltatottság érzését kelti a környezetünk, munkaeszközeink feletti maximális kontrollgyakorlást igénylő emberekben. Majdnem olyan, mint ha reanimációs gépektől függne az életed, és magadtól még ki sem kapcsolhatod azokat. (Én ellene vagyok a helyettem gondolkodó "okosságoknak".)

Még akkor is, ha több hibás döntést hozok mint a gép. A felfedezés öröme és a szabadság érzés.., - tudjátok.., a.. - "Farkasok dala"!

(Nekem senki ne verjen a kezemre, ha nyomom a billentyűket.., jogom van melléütni.. :)

...Na de hát.., kiválni a nyájból...? Nem szép dolog, ejnye-bejnye..

+1

nekem is kell ez az érzés.

ha a juzer az ügyes kis ujjaival nyom pár kopipésztelt parancsra 1-1 entert majd egy restartot, akkor az összes “Made for USA-citizens” védelem kikapcsolható. Értsd: Onnantól egy kvázi BSD előtt ülsz technikai értelemben.

+1

Ez nem OS, hanem felhasznàló kérdése
Windowst is reszeltem, Linuxot is reszelem :) Biciklit is, Lakàst is... Még jó, hogy autóm nincs :)

### ()__))____________)~~~ ########################
# "Do what you want, but do it right" # X220/Arch

A leírtak alapján maradnod kellene, desktop linux mehet virtualizálva is.

Munkára használod az OSX-et? Final Cut Pro X? Szerintem felejtős a GNU+Linux. A felsorolt programokat nem tudod majd pótolni csak alternatívákat fogsz találni amik máshogy csinálják, máshogy néznek ki, ezt nem tudják, azt nem tudják, régi dolgaidat nem vagy nem úgy tudod megnyitni/importálni, inkompatibilitás, káosz. Felesleges szenvedés lenne!

Ha azt írtad volna hogy OSX alatt Shotcut + Lighworks + Blender + Inkscape, Gimp használó vagy akkor talán más, mert ezek linuxon is ott vannak, de így... áh!

Nem munkára használom a Final Cut-ot, csak kényelmes használni, de egyébként ágyúval verébre esete áll fenn. Egyébként ez a legkisebb probléma, legfeljebb Linux alatt előveszem a még nagyobb ágyút, a Blackmagic Design cuccait.

OpenShot
pitivi
KDEnLive

KAMI | 神
Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

Ne basszatok már fel! Hogy jön így el a Desktop Linux éve?

A felsoroltak mindegyikére van elképzelésem, csak bíztam benne, hogy itt már vannak tapasztalattal rendelkező emberkék is. Egy kis farigcsálás és új programok megtanulása nem ellenemre.

Kicsit lelkesítőbb hozzászólásokat vártam.

Van ez a blackPanther nevű dolog, az macOS unicstesója (vagy mi), szerintem érdemes lenne azzal próbálkoznod.

--
trey @ gépház

ez ütött :D

Fedora 25, Thinkpad x220

Gondoltam rá!

+1 Made my day :D

Ez az Android-dal már eljött, a desktop rendszerek ezerrel "fejlődnek" a mobil OS felé és nem fordítva.

(Egyébként meg csak a kényelem és a helyettünk gondolkodás árának kifizetésével van egy kis "gondja" legtöbbünknek, mert különben az Apple évente fejlődne felhasználótábor létszámát illetően 20 százalékot.)

(Én is beállítanék másfél millióért egy rendszert a sarokba, vigyáznék arra, hogy áramot ne nagyon kapjon. Viszont mutatós darab lenne ott és büszke lennék rá. Szépek ezek.)

De komolyan mire szamitottal? felsoroltal 8 dolgot, amibol 6 macos only es ugy is irtak meg, hogy nehogy lehessen migralni, es meg csak hasonlo sincs linuxon (na jo hasonlo van, de nyilvan nem az es foleg nem ugy). Ezert mindenki le fog beszelni, mert nem fogod azt az elmenyt kapni, amit elvarsz. Ha megforditanad a kerdest, es azt kerdezned, hogy van-e olyan kereso a linuxban, ami ezt meg azt tudja, vagy mail kliens, ami ..., arra tudnank erdemben valaszolni.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Vedd úgy, hogy meg van fordítva a kérdés, az élménnyel pedig ne törődj. Nem élmény kell, hanem hasonló funkciókat tudó alkalmazások.

Ha amúgy is vannak linuxos virtuális gépeid akkor nem értem a kínlódást.
Felraksz egyet "majdani desktop" címen és azon végigpróbálgatod a dolgokat.
Amúgy sztem kb. esélytelen. (én is linuxról váltottam osx-re, 7 éve)

--
Gábriel Ákos

Amig a ceg fizeti hasznalok macbook-ot, de amugy Linux. Szerencsere nem tudom annyira megszokni, hogy at kelljen valtanom ra a Linuxrol. :D

+1 meg kell nezni. plusz, ha el van szeparalva a home egy kulon particiora, akkor a gepen is 30 perc lecserelni egy masikra, ha az egyik nem valt be. En anno kethetente valtottam disztrot, mindig amihez kedvem volt :D 20 perc mulva ugyanott folytattam a munkat, mint az elozovel.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Én kevesebb mint egy hónapja jöttem linuxoról, OSX-re.

- https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/
- Ezt az Apple Mailt nagyon megszerettem, linuxon Thunderbird-ot próbáltam, de inkább maradtam a webes felületnél.
- Keychain-re elvileg valamelyik 1Password jellegű ingyenes lett és elvileg van linuxra is, nekem nem volt rá igényem, az összes jelszó ami kellett a chrome-ban volt.
- IOS szinkronizálásra nem tuom, hogy megoldható, viszont fileok másolgatására mintha android lenne: http://www.libimobiledevice.org
- Amenyit én próbáltam a virtualizációt abból ne vonj le messzemenő következtetést, nekem linux alatt a VMware Player tünt a leggyorsabbnak, virtualbox közel sem volt olyan gyors, mondjuk a laptopom amin próbáltam sem volt nagy formában.
- Note appnak én sima "txt" fileokat használtam, az érzékenyebbeket meg jelszóval védve betömörítettem :)
- iBooks alternatívát nem tudok, (amióta használom imádom, sajnos nem tudok alternatíváról)
- Spotlight szerű Ubuntu-n van, de külön dologról, max ilyen launcher jellegű approl tudok

Debian+Openbox helyett én inkább lehet Arch+i3-at javasolnék. Teljesen más mint az OSX, talán megtetszik, produktivitás szempontból nagyon jó. Ha felraksz egy Arch-ot virtuális gépre, próbáld ki ezt a sriptet: http://larbs.xyz ha nem tetszik, akkor még mindig felrakhatsz Debian+Openbox-ot :)

Köszi a válaszokat. A Debiánhoz egyéb okok miatt kötve vagyok.

iBookshoz nem tudom mennyire hasonlít, ettől függetlenül elég sok mindent tud a Calibre.
----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Én tavaly váltottam vissza OS X-ről openSUSE-ra, eddig csak egyszer éreztem úgy, hogy talán, esetleg hiba volt, de ez hamar elmúlt, hozzá tartozik, én a google ökoszisztémában élek, szóval elég sok dolgot online/felhőben oldok meg és nem desktop appokkal (pl. nem használok desktop levelező klienst, jegyzetelőt, könyvolvasó appot, jelszavakat lastpassban) persze Android telefonnal ez sokban megkönnyítette a váltást is...

Az én véleményem:

- Final Cut Pro X
Nehéz lesz kiváltani. Én hobbi dolgokra a Kdenlive-t használom, kicsit nehézkesebb mint a mac os beépített video editora, de azért elmegy. Final Cut már más kategória szerintem, bár azt nem ismerem.

- Apple Mail (fontos importálni a teljes levelezést)
Thunderbirdtől a Kontacton át amit akarsz, lehet válogatni (azt nem tudom, hogy ha nem IMAP-on van a levelezésed, akkor az Apple Mail miben tárolja a leveleket ha nem mbox akkor itt is lehet szívás..., ha IMAP vagy mbox akkor easy-peasy)

- Keychain
Gnome Keyring, KDE Kwallet + third partyk (kepassx, lastpass, stb.)

- iPhone szinkronizálás (nem váltok Androidra)
Hogy mi? :) Egyszóval passz. Amikor iPhone-om volt akkor se szinkronizáltam gépre soha (felhő szolgáltatásokat használtam). Érzésre ez nem fog menni Linuxon, de ne legyen igazam...

- Parallels Desktop (OSX alatt a VirtualBox gyengébben teljesített a Parallels-hez és a VMware-hez képest is, Linux alatt?)
Virtualboxot használok linuxon, benchmarkot nem futtatok, teljesítménye sosem zavart. Létezik VMWare workstation linuxra, ha lassú a Virtualbox akkor esetleg ezzel próbálkozz. Vagy KVM. Vagy konténerek. (LXC, RKT, Docker)

- Stikies (ha van titkosított alternatíva az még jobb)
Knotes, Tomboy, Gnome Notes (én speciel Google Keep-et használok)

- iBooks
Könyv olvasó része: Okular (PDF és mindenféle ekönyv formátumot ismer, epub, cbz, cbr, ezeket használom, talán drm mentes mobit is viszi, de ezt még nem próbáltam). DRM-es könyvekkel lehet bajod. Amúgy pedig Google Play Books (online, feltöltheted a nem DRM-es vagy soft DRM-es máshol vásárolt könyveidet, onnantől telefonon, tabletem böngészőben eléred. App van iOS-re is), illetve általában tableten olvasok szakkönyveket (szórakoztató irodalmat einkes olvasón)

- SpotLight
Háát. KDE alatt én a beépített keresőt használom (baloo), ezzel lehet alkalmazást is indítani, de azért nem egy spotlight na. Szódával elmegy. Sok szódával.

--
openSUSE - KDE user

[OFF]
Pontosan mik a konténerek? :)
[/OFF]

Én próbáltam vmware-t is, macerásabb volt (a modulját minden kernel upgradenél le kellett magának fordítania), és a vboxhoz képest nem gyorsabb (amit szállít az opensuse esetemben így nem volt vele egyéb dolog). A KVM gyorsabb, de azt meg bonyolultabb használni...

A könyvekhez a calibre is hasznos.

"- iPhone szinkronizálás (nem váltok Androidra)"
Ez 12.6-os vagy régebbi iTunes-t igényel, a 12.7-estől a szinkron nem támogatott.

Szerintem ha jó a macOS, nem célszerű váltani. Felrakod a macports-ot, és egy GNU(/Linux) konzolod lesz, így megint csak szerintem előrébb vagy, mint a Linux esetén, pont az alkalmazások miatt.
Ami platformfüggetlen szerver programot futtathatsz Linuxon, azt macOS alatt is, stb.

Tudom, hogy izlések és pofonok, de homebrew jobb, mivel ha valamit ki akarsz pucolni, akkor azzal egyszerűbb, de lehet olyan dolog ami megvan az egyikben, ami a másikban nincs.

Más szempontból viszont a /usr/local a rendszer része, míg a /opt/local (macports) nem, így utóbbi jobban szeparált. Egyébként meg mindkettőnek ugyanaz a célja...

A homebrewnek is tudsz prefixet admi. Persze erre csak azután jöttem rá, hogy az /usr/local-ban összeveszett más progikkal.

És hogyan van megoldva a kontaktok szinkronizálása. Only felhő? Pár hónapja itt kiabál az iTunes, hogy frissítsem már a 12.6-ot.
Egyébként a homebrew van fenn.

A felhővel egyébként mi a baj? Contactok esetén használhatod a sajátjuk (icloud), lehet google, lehet exchange, ldap, carddav. Ezek közül egyik sem jó?

Igen, manapság a felhő a "divat".

Gnome és cuccai lefedik 99%-ba.
Én ahogy eddig utáltam és kde párti voltam ezt a gnome3-at imádom.
final cut : pitivi
Apple mail: evolution
Keychain : gnome keyring
iPhone : sose volt iphone passzolom
Parallels Desktop : virtualbox
Sikies : sticky notes extension (vagy bijiben)
iBooks : gnome-documents
SpotLight : gnome3 alapból tud valami hasonlót.

Szóval rakd fel a gnome3-at és teszteld végig a cuccait.

pch
--
http://sb-soft.hu
--

Ha a sebesség számít, akkor KVM jóval gyorsabb, ahhoz feltenni a virt-manager-t és így virtualbox szerű GUI-t kapsz.

Van már hozzá olyan cucc, mint a Virtualbox Guest Additions?

Mi hiányzik abból, mappa megosztás? Szerintem jobban jársz ha a guest egyik megosztott mappáját felcsatolod a host-on, így nem kell driver támogatás a guest-en.

Mondjuk nem is kell hozza...

Bocs de ez ilyen szar az osx de a linux se jó szagú rant. Openbox alapú desktopon tuti farigcsálnod kell nem keveset, hamar vissza fogdos sírni az osx-et, peace :)

Ki mondta, hogy szar az OSX és a Linux se jó? Mind a kettő arra jó amire és mind a kettő annak jó akinek. Célorientáltan mindhárom rendszert (OSX, Linux, Win) használom Egyszerűn úgy alakult, hogy elsődleges desktop gépnek most célszerűbbnek látok egy Linuxot, csak van az OSX-ben néhány dolog amit szeretnék hasonlóan visszakapni.
Tudom, hogy farigcsálnom kell. A napokban farigcsáltam össze egy gyengébb gépre egy Openboxos rendszert. Pont ebből - a viszonylag könnyű farigcsálásból és eredményéből - jött az ötlet, hogy az elsődleges gépemen is át kellene állni Linuxra, megszabadulva ezzel több 10G-nyi virtuális géptől. Mivel az elmúlt években a Linux desktop fejlődésében nem voltam képben ezért tettem fel ezeket a kérdéseket.
Elnézve az OSX 'fejlődésének' a tendenciáját - szerintem a közeljövőben nem fogom visszasírni.

Ha sok olyan munkát végzel amihez kell egy kényelmes gyorsan használható desktop akkor én nem erőltetném a linux alapú desktopot, sok dtp-s és egyéb grafikai munkát csináltam az utóbbi egy évben, fél éven keresztűé erőltettem hogy jó lesz a linux meg majd archon openboxra felépítek egy saját személyre szabott rendszert és szuper lesz. Végül összeraktam egy viszonylag kényelmes és használható rendszert.. aztán beláttam hogy úgy általánosságban ha összehasonlítom a két másik alternatívával akkor előbb utóbb mindig farigcsálnom kell itt-ott, egy-két manualt levadászni stb. Ilyen munkáknál nincs erre idő, vagy produktív vagy és teljesítesz vagy máshoz mennek a kuncsaftok. Ha nem ilyen jelegű célra kell akkor viszont megéri.

Egyébként nem lehetséges párhuzamosan telepíteni ezeket egymás mellé? Apple vas, natív macOS, mellette Linux. Tudom, vacak átbootolni egy-egy apróságért...
Vagy nem tud egymás mellett natívan létezni a két rendszer?

De tud, erre való a BootCamp, ha apróság kell pl linux alól, aminek nincs nagy erőforrásigénye, akkor simán indiható a BootCamp-es oprendszer Parallelsből. Szóval a natívan telepített OS-t is lehet virtualizáltan futtatni.

Hoppá, ez új infó, köszi!

Azért sokat ne képzelj bele. Ezek kb. mezei PC-k, így azt teszel rájuk amit akarsz (persze driverek legyenek hozzá). A Bootcamp nem csinál mást, csak leveszi az user válláról az átparticionálás és bootmanager konfigurálgatás terhét, ehhez ad egy wizardot, és kb. ennnyi. Illetve ad egy driver csomagot is a másik OS-hez.

Ja, és csak Windowst támogat, Linux esetén ugyanúgy kell megoldani a dolgot kézzel, mintha egy Windowsos gépre akarnál Linuxot (is) telepíteni. Azaz meglevő partíció átméretez, maradék helyen új partíció(k) a linuxnak, boot media be, stb... És persze ugyanígy telepíthető Windows is, csak arra ott a fent említett Bootcamp segédlet.

Nem a Bootcamp az új infó, hanem hogy a Parallels be tudja rántani a natív OS-t. :)

Jaa értem, bocsi :)

Egyébként szerintem a VMware Fusion jobb (teljesítményben és funkcionalitásban is, és nem utolsó sorban USB kezelésben). A natívan telepített OS-eket ő is be tudja rántani.

+1

Váltanék X-rol Y-ra, de....

...nem, nem lesz ugyanolyan

Azt szeretném, hogy Y tudja ugyanazt mint X, de tudom, hogy nem létezik rá (*):
- Final Cut Pro
- iPhone sync
- Parallels
- iBooks
- Spotlight

Ne válts.

(*)Nem tudom, hogy a fentiek tenyleg nem leteznek-e, de valoszinusitem, mivel Apple dolgok.
Biztos van ami kinal hasonlo dolgot, de mivel nem akarsz barkacsolni minden mast kizartal.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

De nem az volt a kérdés, hogy váltson-e, ezt majd ő eldönti. A kérdés az volt, hogy a problémás alkalmazásokra ki, milyen alternatívát tud, mit tud javasolni, van-e tapasztalat ilyen váltásban.
--
openSUSE - KDE user