Librem 5 avagy újabb FOSS agyhalál

Napi, ITs hírverés adagom fogyasztása közen futottam rá erre a gyöngyszemre.
A Librem 5 egy nagyon opensource, nagyon szabad, nagyon free mobiltelefon akar lenne. Mely tiszta, mint a szűz hó, hiszen már az operációs rendszerét is PureOS-nek hívják, de futtatható rajta bármilyen Linux disztribúció. Az 5"-es kijelző fémházban kap helyet, és az erőforrása i.MX6 vagy i.MX8 lesz. A krisztálytiszta képért Vivante GPU felel.Memória 3GB, flash 32GB. Jól hangzik? Hogyne. Mindez tied lehet alig 600USD-ért, 2019 januári szállítással!!!4444!!! Igen, tudjuk, FOSSnak és a szabadságnak ára van.
Mit hallok? Hogy 100USD alatt kapok hasonló SOM modult? Hogy 20 USDért kapok hálózatfüggetlen 4G USB donglet, akkut, és kijelzőt? Hogy 20 dollárért veszek GPS és gyorsulásmérő modult? Hgy 150 USD-ért igen komoly touch-os LCD-ket lehet kapni? Ha még hozzácsapok 100 USD-t, akkor össze is dobozolom. Ha még a dobozt, és az összes mókát összeadom, akkor sem lesz több 400USD/db. És ez egyedi, kézzel tákolt valami lesz, nem egy sorozatgyártott valami, aminél, ugye tudjuk, hogy a darabszámmal növekedésével gutaütött sólyomként esnek lefelé az árak.

De most jön a még siralmasabb röhögés. Ugyanis a project nem kevesebb, mint 1500000 USD-t, igen, egy millió ötszázezer dollárt, akar összekalapolni. Tudjátok mit jelent ez? Az, hogy semmijük nincs, csak álmaik és nagyon komoly kampó szövegük van.

Komolyan, ezek az emberek mit szívnak, mikor kitesznek egy ilyen pénzkalapozó projectet. Mire gondolnak? Hogy lesz elég barom, aki csak a húzószavakra kidobnak 600 USD-t egy bizonytalan hátterű készülékre?
De, ha csak a technikai vonalon maradok. Mivel tudják biztosítani, hogy az általuk olyan nagyötletnek tartott, különálló mobil rész nem tartalmaz majd valamilyen kémprogramot vagy kódot? Mert bizony, itt is bukik a dolog. Aki szedett már szét, piszkált USB modemet, az tudja, hogy a 3/4G chipsetek gyakorlatilag önálló, egylapkás linuxos gépek. Volt már a kezemben olyan noname modem, amelyik hálózathoz csatlakozva rendszeresen hazatelefonált Kínába.

Fel kéne ébrednie a FOSS közösségnek, hogyha tényleg komolyan akarják venni ezeket a projecteket, akkor keressenek már, ha mást nem, 5 gazdag fogorvost, és legalább a predevlopmenten és az első 100-as szérián jussanak túl. Utána lez mit eladni az indiegogon és lesz mit felhypeolni. Csak ehhez üzleti érzék kell és nem ideológia.

Hozzászólások

Nekem ez olyan fogd a pénzt és fuss projektnek tűnik. 1.5 milla USD-vel már le lehet lépni...

Hát nem tudom én ezen nem vagyok ennyire kiakadva. Simán a backerekkel akarják kifizettetni a tetemes R&D költséget előre.

Szerintem tisztában vannak ők azzal, hogy a másfél misi nem fog összejönni, valamiféle igényfelmérésnek tűnik ez nekem.

Ok nem "FOSS közösség". Attol hogy hasznalnak open source szoftvereket a projektukhoz meg nem azok. Az MS sem az pedig, hasznal GIT-et ;)

~400 millió huf.. :) nevetséges.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Csak aztán nehogy legyen annyi "barom", aki összekalapolja nékik a zsozsettát...
:-)

És az alkatrészekből, gsm dongle-ből, stb összerakott kütyüd mekkora lesz, és hogy fog kinézni? Csak mert látom ezeket a Raspberry-ből telefont/tabletet projekteket, ami menő, meg minden, de akkora otromba dobozokat sikerül belőle gyártani érthető módon, hogy egyáltalán nem nevezném kényelmesnek cipelni őket.

Szóval hiába oldod meg házilag ugyanannyiért, vagy akár olcsóbban, ha közben messze nem azt kapod. Lássuk mennyibe kerülne egy kompakt tablet vázba összerakni ugyanezt házilag, vagy legalább is saját tervezés alapján.

Amit nem sikerült abszolválnod, hogy az előregyártott modulokból összetákolt izzó kártyavár drágább, komplexebb valami, mint egy kész, egy panelre integrált készülék. Ami miatt nagyobb a modulból összerakott tákolmány az a csatlakozók méretei és azok csatlakoztatásai miatt eltolt többi panel adja a vastagságot. pl az általad felhozozz raspberry esetében az USB A csatlakozó és a tüskesorok amik a vastagségét adják. Nem mindegy az alkalmazott alkatrészek footprintje. A telefonokban legtöbbször 0403 alatti mérettartományú alkatrészeket használják, ez lehetőséget ad a méretcsökkentésre.

Egy telefon vagy tablet esetében, az összes komponens egy vagy két panelra van inegrálva, kismagasságú csatlakozókat használnak.

A modulokból összetákolt ezköznél a méret és alak adott a csatlakozók helye és kialakítása miatt. Ha ettől el akarsz térni, akkor rohadt macerás lesz.

Sorozatgyártásban az egy panelre integrált panel az olcsóbb, mert emberi kéz a végszerelésig csak a tesztelésnél érinti. Az ültetést, forrasztást gép csinálja. A tákolt cuccnál, kézzel kell a modulok közötti összekötést megcsinálni.

A telefon vastagsága egy részletkérdés. Csak a gyártók agyahalottsága és fillérbaszása miatt él a papírvastagságú készülékek trendje. A Sony Ericsson Xperia Mini Pro majdnem 2 cm (18mm) vastag volt. Az LG Optimus F3Q másfél (14mm) centi vastag volt.

Szóval, a design és a vastagság nem ok arra, hogy több száz dollárral legyen drágább, mint egy modulokból összerakott fostalicska, sőt, annál olcsóbbnak kell lennie. A levezetésemben arra próbáltam rávilágítani, hogy milyen irreális az ára a készüléknek, mikor azt semmi sem idokolja.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

És bár az Ericsson R320 is a maga idején vékony volt a maga talán 15(?) mm vastagságával, de szerencsére akkor még ez nem volt hypeosítva a Nokia tradícionitása miatt. :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Elfelejted azokat a dolgokat, amik vélhetően még az árban benne vannak, de nem konkrétan a hardver alkotóelemeinek a költsége. Gépsorok, munkások, összeállítás, tesztelés költsége, selejtek, garancia, csomagolás, reklám, az elkészült és jövőben várható fejlesztések, frissítések ára, stb. És ne legyünk naivak, nyilván a gyártó akar egy kis hasznot is. Miért ne akarjon?

Nah, csak lassan a testtel. Ne bullshitelj olyan dologról amit nem ismersz.
Egy készülék árának nagyjából fele a BOM (bill of material), ami ez esetben 100k-s tételnél, olyan 150-200 USD max. (Lásd a fenti számításokat a modulokra. Ott még az is növeli az árat, hogy minden egyes modulnál külön gyártói hasznot kell fizetni.)
A gépsorok és a munkások nagyjából 20 dollár körül van készülékenként. Ha nagyon a dzsunka szélén gyártják, akkor 10 USD. (Csak viszonyításként, egy 7-800 alkatrészes panelnak a gépi ültetése itthon, olyan 1500 HUF/panel körül van.)
Haszonkulcs (ebben benne van jövőbeni fejlesztés és a frissítések ára)olyan 10-20%, per készülék ár.
Marketing, reklám, repikészülék, 3-5% per készülék ár
Garanciális veszteség, 0,8% .
Ha ezeket összeadod, akkor a készülék reális ára olyan 300 USD körül van.
Nem, itt a történet arról szól, hogy ők 2500 készülékre árazták be a projectet. Magyarán, nulláról akarnak telefont fejleszteni, miközben nem akarnak darabszámot készíteni és ha elérik a varázsszámot, minden egyes készülékkel nagyjából 2-300 USD hasznot akasztanak le. Hasznot akarnak, de nem kicsit.
2500 készüléket, a mai, netes, ebayes világban, minimális hírveréssel el lehet adni. De nem ezen az áron. Ehhez nagyon hardcore, fanatikusok kellenek. Azokat meg már behúzta egy másik gyártó.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "