Asus RT-N18U frissítés esete a sávszélességgel...

 ( zeller | 2017. augusztus 4., péntek - 19:38 )

Néhány hete jelezte ez az egyébként kellemes router, hogy van frissebb firmware - nosza, nézzük meg, mit tud, illetve milyen sérülékenységeket javítottak benne.
Ránézésre érdemes frissíteni, szépen le is ment a móka, doboz újraindult, konfig megvan, ipv6 van, sambán elérhető a rádugott diszk, úgyhogy minden jó, illetve annak tűnik...
Néhány nap eltelt, és érzésre mintha lassabb lenne a net - az érzés egy dolog, Sam bácsi tudja, hogy mérni kell, van is egy Whitebox letéve, nosza, nézzük meg az adatokat. A cseréig 480-490Mbit/s, szép, egyenletesen (kivéve, amikor nincs adat, mert a trépélink Whitebox néha "elfelejt" mérni, olyankor kihúz/bedug/megy tovább a megoldás), utána meg 320Mbit/s környékén mozog.
Azaz egy frissítés sikeresen elvitte a letöltési sávszélesség harmadát(!). KOnfig átnéz, változás, már ami ilyet okozhatna, ránézésre nincs.
Sam bácsi adatai alapján mind a mai napig változás nincs, úgyhogy ráérős időmben visszatoltam a RT-N18U_3.0.0.4_380_7378-g7a25649.trx firmware-t (az aktuálist megelőző verzió), szerencsére next-next-finish felmegy ez is, nem kell konfigot varázsolni - láss csodát: 480-490Mbit/s-ot mér a whitebox ismét.

MOst mondjam azt, hogy mit és hova kívánok a gyártónak...?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Üzleti sikerekben gazdag 2017-et kívánsz.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

Jobb firmware-t a weboldalra :-)

Esetleg éppen most hoztak ki egy új modellt, amihez már csak vevő kellene?

Advancedtomato.com

Volt szerencsém néhány 3rd party motyóhoz, de... Használni, és nem maszírozni/tutujgatni akarom a routert. Lehet, hogy "hűdesokkaljobb", viszont egy migrálás (worst case oda/vissza) nem biztos, hogy megéri. Meg ahogy olvasom, 300Mbit/s fölött a Merlin-t javasolják, abból meg nincsen erre a routerre alkalmas build.

Tomato hogy áll most fájlmegosztással, több userrel, jogosultság kezeléssel? Hasonló lenne a kérdésem cloud témában is (hint: ASUS WebStorage, AiCloud, hasonlók). Köszi :)

Ha csillagrombolót akarsz akkor vegyél csillagrombolót, a tomato wifi router firmware, és nem több.
De akkor vállald:

- rejtett gyártói backdoorok
- regressziós hibák amelyekkel a gyártó rongálja a routeredet ezáltal sarkallva hogy újat vegyél

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

azért annyira aranyos, mikor valaki megkérdezi, hogy a javasolt alternatíva hogy áll az eredeti cucc featureivel, és megy a "megsértődés", meg a magyarázás, hogy az nem is kell...

Nem ajánlottam a tomatot és nem mondtam, hogy nem kellenek az extra ficsőrök. Azt állítottam hogy a Tomato céljai mások, mint az eredeti Asus terméké.

szerk.: jó, plusz még ekéztem kicsit a router gyártókat úgy általában :) Főleg biztonsági megfontolások miatt szoktam javasolni a LEDE -t vagy a Tomato -t, de csak rendesen támogatott eszközre és csak akkor ha nem veszít az user olyan ficsőrt ami nem lenne, csak a gyártóiban.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

"Nem ajánlottam a tomatot és nem mondtam"

te nem, de az a szál azzal indult

"Azt állítottam hogy a Tomato céljai mások, mint az eredeti Asus terméké."
ja, és ezt sikerült -- legalábbis számonra -- elég kioktató hangsúlyú csillagrombolózással megspékelni, amiből erősen áradt az "ez nem kell" illetve a "de a tomato nem ez, hát miért kéred számon?". Holott teljesen valid a kérdés, hogy ha valaki ajánl egy alternatívát, akkor az mennyire fedi le az eredeti featuresetet?

"Holott teljesen valid a kérdés, hogy ha valaki ajánl egy alternatívát, akkor az mennyire fedi le az eredeti featuresetet?"

Persze, valid. Várjuk zhans kollega válaszát. :)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Apró probléma, hogy az Asus RT-N18U nem csak egy szimpla wifi-router, vannak neki szép USB-portjai, amire kellemes szolgáltatásokat épített a gyártó. És mint kiderült, a paradicsom jelen esetben (300Mbit/s fölött) nem jó rá...

Ahogy csillagrombolóhoz is kevés egy R2-es, úgy ennek a routernek a funkcióit kiváltandó ezen a vason nem alternatíva egyik ópenszósz firmware sem...

Egyébiránt meg attól, hogy ópenszósz, illetve megnézheti bárki a forráskódot, még nem lesz "lukatlan" egy firmware, lásd anno sokéve a dd-wrt két forrásba berdótozott iptables szabályát...

Ja, be is döglött tőle a projekt megítélése, gyakorlatilag senki nem nyúl dd-wrthez azóta. Egy LEDE-ben vagy Tomatoban kiszúrhatod a backdoort, a gyáriban meg nem.

szerk.: ez persze még nem garancia, csak egy nem szükséges de nem elégséges feltétel.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

>Ja, be is döglött tőle a projekt megítélése, gyakorlatilag senki nem nyúl dd-wrthez azóta.

En is igy gondoltam, de amikor nemreg be akartam linkelni valakinek a forrasokat eme kozismert tenyhez, _sehol_ nem talaltam a neten. Meg a wikipediabol is kiszedtek a controversy szekciot (historyban ott van, de az eredeti forrasokat ott sem talaltam). Mikozben keresgeltem ra kellett jojjek, hogy meg mindig/mar megint elegge sokan hasznalnak dd-wrt-t, az ujak mar nem is emlekeznek erre a kis finomsagra. Ugyhogy grsec-ek inkabb a dd-wrt marketingeseire kellett volna koltsek a penzt a markaba rohogo ugyved helyett.

Itt, a HUP-on hoztam elő a témát anno, és a dd-wrt-s fórumban is ott figyel a nyoma :-)

A forumos link meg mukodik, legkozelebb azt linkelem majd.
Koszi.

A GPL kodok felhasznalasa utan a gyartoknak publikalniuk kell(ene...) a forraskodokat. Ez tortenetesen Asus oldalarol le is toltheto, ha nem hiszel benne, hogy valoban azt kapod, akkor leforditod magadnak. Mar ha eleg turelmes es kitarto vagy... de van egy olyan sejtesem, hogy Tomato forraskodjat pont annyira nem nezted at, mint az Asus -et sem, innenstol kezdve meg hit es bizalom kerdese...

Szubjektiven: Elbol nem szeretem az Asust, de ha van foldi halandonak (otthoni usernek) is egyszeruen hasznalhato es gyarilag sokat tudo router, akkor azok az Asus termekek. Ezek mellett meg jol es stabilan is muxik, kivancsisagbol babralnam, de ha egyeb gyarto firmware -e (szamomra) kevesebbet tud, akkor minek csereljem le? Egyszeruen csak feltettem egy kerdest fentebb, amire legutobbi probalkozasnal nem talaltam megoldast.

+1. Itthon _használni_ szeretném az adott eszközt, nem tutujgatni, meg maszírozni, hogy amire szükségem van, az menjen rajta rendesen.

Mikor legutobb Tomatot probaltam, ezeket nem tudta, a gyari meg igen. Kar itt csillagromboloval meg akarmivel jonni... DDWRT -s backdoor ota azt meg inkabb hagyjuk, hogy mibe hogyan lehet belemaszni, gyari vs. 3rd party...

Én jeleztem supportnak, ők válaszoltak, hogy meg lesz oldva, addig meg ott van az előző. Azért ezzel együtt lehet élni.
--
http://naszta.hu

Nem vagy ezzel egyedül - egyelőre jól elraktam a "jó" firmware-t :-) Úgy tűnik egyébként, hogy az IPv6 vagy a PPPoE környékén van az eb elhantolva, mert a kollégámnál hasonló doboz ezek nélkül nem produkált ilyet.

Nekem IPv6 nélkül is lassú. Olyan, mintha a hardware NAT sosem menne.
--
http://naszta.hu

Én nem néztem, hogy IPv6 kikapcsolva mit csinál - ami biztos, hogy a sávszélesség harmadával visszaesett nálam, a kollégámnál meg úgy tűnik, hogy nem, és különbség első blikkre ebben a két dologban van.

PPPoE még lehet. :)
--
http://naszta.hu

Tomato-knál kulcsszó a CTF (vagy hw NAT). Egyébként a gyári Asus fw-ek egy része is egy erősen módosított Tomato verzió ;)

http://www.linksysinfo.org/index.php?threads/hardware-nat-ctf-fa-in-tomato.72182/

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Köszi Zeller, én is ezzel sz***tam be. Nézem nézem miért nem az igazi, egy hetet töltöttem a debuggal mire kiderült a drága nem az igazi, erre keresek ezzel a kulcsszavakkal és lám, egyből ide találtam :D
Facebook-os wifis fw-ben sem javították. Szörnyű, hogy ennyi ideje képtelenek javítani... ez nem jó pont nálam.

A hivatalos lista szerint javított sérülékenységekkel együtt lehet élni, ha feature-bővülés miatt frissítene valaki, az sajnos így járt - a 7743-as végű verziók sajnos ebből a szempontból ezek szerint egyformán bugosak...

A legújabb (november 7) frissítés javítja a hibát (nálam minden korábbi verziónál gyorsabb).
--
https://naszta.hu

Köszi az infót, megnézem.
...
Update: sikeres frissítés, speedtest 800/90-et mond, úgyhogy annyira rossz nem lehet - pláne, hogy 500/200-as netem van. Akarom mondani Diginet 1000 - a Digi-s ügyfélkapu szerint. Coool.
Majd holnap a SamKnows-on megnézem, mit mutat néhány mérés után.

A SamKnows Whitebox (TP-Link N600) 450-460Mbit/s-nál többet nem mért tegnap óta, a speedtest azért a "közeli" külföldet is 800Mbit/s fölött hozza - mondjuk a kontinensen kívül viszont tényleg "csak" ennyi az annyi... Azért biztos, ami ziher, rákérdeztem, hogy a doboz tud ennyit mérni, vagy "csak" az a gond, hogy a mérőszerver van túl "messze" hálózatilag...

Megjött a válasz: Nem tudja a trépélink a gigabitet mérni, de jelenleg nem keresnek új résztvevőket, úgyhogy cserélni sem tudják, de ha regisztrálok egy új e-mail címmel, akkor ha ismét keresnek magyarországi jelentkezőket, akkor meg fognak keresni.
Alternatívaként megjegyzik, hogy a jövő hónapban kereskedelmi termékként elérhető lesz a whitebox, és vehetek egyet magamnak...
Egyelőre meghagyom a dobozt, és regisztrálok új készülékért, aztán majd kiderül, mi lesz.
(Digiék 11.01-től raktak át gigabitre - plusz picivel olcsóbb lett a csomag, hűség nélkül is.)