zeller blogja

IMAP és a kliens certificate esete...

2022 van, jó lenne az SSL/TLS-t értelmesen használni, nosza, próbáljuk meg, hogy az IMAP-ot így becsomagolva rávehető-e a kliens arra, hogy megadott certet használja a kapcsolat kiépítéséhez, illetve user/jelszó párost a bejelentkezéshez.

Néhány órás kísérletezgetést követően úgy tűnik, hogy ez olyan extra igény, amit nem tudnak/akarnak megugrani az IMAP-os levelezőkliensek - "asztali" verziókban sem, mobilban meg pláne... :-/

Marad az OpenVPN és az abba becsomagolt ssl-es IMAP...

RHEL8 realm join

Ha a realm join -v ...satöbbi... végén azt kapod, hogy:

 * Using GSS-SPNEGO for SASL bind
 ! Couldn't authenticate to active directory: SASL(-1): generic failure: GSSAPI Error: Unspecified GSS failure.  Minor code may provide more information (Configuration file does not specify default realm)
adcli: couldn't connect to pamparam.domain domain: Couldn't authenticate to active directory: SASL(-1): generic failure: GSSAPI Error: Unspecified GSS failure.  Minor code may provide more information (Configuration file does not specify default realm)
 ! Insufficient permissions to join the domain

akkor...

Döglött LCD...

Egy Dell notebook-ban megpusztult az LCD (Chimei Innolux N156HGE-LG1 Rev. C2 (Dell P/N: 09FN4Y)), néminemű keresgélés után sikerült egy azonos tipust beszereltetni - kép van, működk - cska épp a fényerőt nem lehet állítani. A BIOS-ban az akkus/hálózati tápláláshoz a beállítás megvan, de az "Apply" gombra már nem lehet kattintani, és nem meglepő módon billentyűzetről vagy bebootolva programból sem lehet a fényerővel semmit sem csinálni.

Nem tudom, mire gyanakodjak? Kábel? Ez is egy (másképp) hibás kijelző? Vagy mi a franc...?

Tárhelyoptimalizálás - ötletelés

Van két site, mindkét helyen két-két fizikai gép, gépenként másfél TiB diszk (ssd), ami most egy plusz fél felosztásban működik, a kisebbikre megy a mentés, ami rsync-kel van a két site között szinkronizálva, a nagyobbik területen megy egy replikált DB fürt dolgozik.
Lassan kezd elfogyni a mentési terület, úgyhogy azon kezdtem el gondolkodni, hogy a négy gépen rendelkezésre álló mentési területből kéne egy hálózatos repliklát tárterületet csinálni, site és host szintű redundanciával.
 

Oracle, oracle, csak a baj van veled... 4. felvonás - avagy ORA-38824

Eltelt némi idő, és persze, hogy újabb módon szivat ez a (nem kicsit) drágaság: Két, elvileg egyforma DB, ugyanaz a "create or replace procedure...", és az egyiken simán lefut, a másikon meg "ORA-38824: CREATE OR REPLACE command may not change the EDITIONABLE property of an existing object." hiba van.

Oracle, oracle, csak a baj van veled... 3. felvonás - avagy ORA-04036

Naná, hogy nagyon fontos feldolgozás közben jön a hiba, PGA_AGGREGATE_LIMIT-be ütközés esete forog fenn. Akkor nézzük, miből főzünk, és mit, meg hogyan...
Elvileg semmi extra igénye nincs az alkalmazásnak (szállító nem jelezte, hogy kéne, sőt az XE-t elégnek tartotta mindenki...), úgyhogy nézzük meg, mi a franc ez a limit, és hogy lehet tornázni rajta.

 

Oracle, oracle, csak a baj van veled... 2. felvonás - avagy ORA-12547

Felment az Oracle, megvolt a mentés/visszaállítás kör is, szépen megy a standard. De. Csináltam egy másik gépet, ugyanazzal az Oracle verzióval, ugyanazzal a DB-kreáló scripttel és visszatöltött adatbázissal.
Lokálisan sqlplus user meg  sqlplus user@\"host.domain:1521/sid.db.domain\" működik, listener statusz (a host meg a sid kivételével) ugyanazt mutatja, mint az első gépen,viszont mig az elsőnek telepített szerverre távolról lehet kapcsolódni, úgy az újabbra nem, mert szép kövér ORA-12547-tel zavar el a búsba.

A két telepítés között emlékeim szerint annyi a különbség,hogy az elsőnél a sid az valami "abc", a másodiknál meg "efg.db.domain" lett.

Selinux permissive módban, a comagok eljutnak a listenerig, mert a listener logban ott van a nyoma - méghozzá olyan nyoma, mint a másik gépen, ahol sikerül bejelentkezni.

 

Sam knows box elhullott, avagy TP-Link n600 boot loop

Sok éve regisztráltam a SamKnows projektbe, és néhány héttel ezelőttig jól is ment a mérés (bár a gigabites sávszélességet nem bírta mérni a doboz - újat meg nem küldenek már), viszont egy rövid áramszünet után megszűnt működni a motyó: power led, összes led, majd sötétség, és ez így 1-2s-es időközönként eljátszva.
Tipikus boot loop, flas image kéne rá - gondoltam én, úgyhogy levél a SamKnows supportnak, hogy döglött, kéne firmware... Azt ők nem adják ki ügyfélnek, és mivel az eszköz cseréjére sincs mód (elosztogatták az összes gigabitet mérni tudó dobozkát), javasolták, hogy ergisztráljak egy másik címmel, és ha lesz újra "osztogatás", akkor kaphatok másik accountot, másik eszközt...
No mindegy, én ezt az n600-ast szeretném életre lehelni, ha "eredeti" sam-os firmware-rel, akkor azzal, ha meg gyárival vagy épp valami 3rd party-val, akkor azzal.

Oracle, oracle, csak a baj van veled...

Feladat: XE (18) migrálni 18 standard 2-re. A telepítő még csak-csak meglelhető a megfelelő user/pass használatával bejelentkezve az orákulum nagy felhőjébe, meg még a telepítése is megtörténik leírás szerint, de a dbua ezzel örvendeztet meg:

[DBT-20021] The current Oracle home /u1/oracle/product/18.3.0/dbhome_1 does not have the required Enterprise licence to perform the database move operation.

Ez most komoly, hogy az XE-Standard nem megy, csak XE-Enterprise, és majd az enterprise-ből kell downgrade...? Ki az a bárgyú barom, aki így csinálta meg?!

Ha valaki csinált már ilyen költöztetést, az ne tartsa magában a jótanácsait, illetve a tapasztalatait/howto-ját... Köszi. (A rendszer méretezését végsőket meg innen is csókoltatom, mert ugye melyikkorlátozásba sikerült belerongyolni? A DB méretbe...)

[Frissítés]

A dbua tudta jól, hogy enterprise kellene a célnál, merthogy partícionált táblákkal van megspékelve az XE-n futó adatbázis; az EE-ből készült dump az "ORA-00439: feature not enabled: Partitioning." okán nem ment be a megcélzott SE verzióba.
A következő lépés felsőbb szinten a fejek összedugása, hogy mi legyen, mert tippre nem "csak mert szebb" okból partícionálták azokat a táblákat...
 

ALapos mellényúlás LED-szalag ügyében

bevallom, kapkodtam picit, így aztán sikerült kétszer öt méter RGBW LED-szalagot beszereznem, csak épp 5V-os és 3+2 eres csatlakozóval szereltet (WS2812B LED-ek), ami nagyon nem való a 12V-os vezérlőhöz, úgyhogy most vagy találok valakit, akinek épp ilyenre van szüksége, és ad érte mondjuk darabonként 6E "jó" magyar Ft-ot, vagy kitalálom, hogyan fogom meghajtani és hasznosítani - miután vettem hozzá 5V-os tápot, merthogy 12V-os van egy rakat...

Mikrokontrolleres eszköz "felejt"

Van egy speckó mikrokontrolleres eszköz, aminek néhány dolgot meg kell "tanítani" a normál működéshez. Ez meg is történt, viszont egy idő után ezeket "elfelejti" - újratanítást követően megint működik ideig-óráig, aztán goto 10, tanítható újra. A mikrovezérlő blokkdiagramja meg a panel tanulmányozása után úgy tűnik, hogy egy soros eeprom-ban kéne tárolódnia ezeknek az információknak, ami egyébként egy 9386-os tipus, "természetsen" SO8 tokban, úgyhogy inentől kezdve kéne valaki, aki ezt a gyanút igazolni tudná, illetve utána ezt dögöt ki tudná cserélni (M93C86-WMN3P) Budapesten. (A cserealkatrész beszerzését intézem, bát ahogy nézem, a legtöbb helyen a 80°C-ig használható darabokat lehet kapni...)

ERR_BAD_SSL_CLIENT_ AUTH_CERT - Google Chrome

ERR_BAD_SSL_CLIENT_AUTH_CERT - mondja a Google Chrome... Az IE11 nem mondja (csak gondolja), viszont neki sem megy az adott cert-tel authentikáló oldal, úgyhogy ez sajnos darabra 2/3-ad, merthogy a Firefox tökéletesen veszi az akadályt, úgyhogy holnap a CA meg a certek világába kirándulok, mondhatni a Windows-os certstore sötét és méy bugyraiba kell majd leszállnom, úgy tűnik...

MariaDB Illegal mix of collations és más kellemes dolgok... [megoldva]

Nem az a kérdés, hogy belefut-e az ember, hanem az, hogy mikor, és persze hogy hogyan mászik ki belőle, mert az insert/update/delete a webes alkalmazás felől/felé működik szépen, a táblák utf8, a table status azt mondja, hogy utf8_general_ci a collation, viszont:


update VALAMI_TABLA set VALAMI_OSZLOP = SAJAT_FV(VALAMI_OSZLOP, 456567);
ERROR 1267 (HY000): Illegal mix of collations (utf8_general_ci,COERCIBLE)
 and (latin1_swedish_ci,IMPLICIT) for operation 'locate'

APC ups "elfelejtett" SNMPv2 subtree

Van egy APC 6000-es (SRT6KRMXLI) UPS, és annak egy jófajta(?) beépített hálózati management kártyája (AP9537SUM).
Ez a dög a hosszú hétvége tiszteletére tökéletesen elfelejtette(!) a .1.3.6.1.2.1.33 (SNMPv2-SMI::mib-2) ágat, ergo a Zabbix-ban a nagy semmi látszik csak.
Hab a tortán, hogy a menüjében a "Configuration" alatt nincs "Communication" menü - szerencsére a hálózati beállításai egy reset után is megmaradtak - az SNMPv2 viszont nem jött vissza, sőt az Application Module-ra (telnet rulz) "Invalid Module Header!"-t mond.

MSSQL, ODBC, Perl és az UTF-8

Rég nem nyúltam komolyabban Perl scripthez, de most ismét eljött az ideje, hogy egy rendcsinálás és mentés/archiválás optimalizálás okán komolyabb eszközt vegyek elő.

Ami adott CentOS7 meg egy szééép MS-SQL szerver, természetesen Windows-on. A feladat fájok (naná, hogy ékezetes nevekkel...) pakolgatása a Linuxon, és ennek lekövetése az adatbázisban (útvonal+fájlnév egy mezőbe beírva, mert anno így lett kitalálva...)

Az UTF-8/Unicode szép és jó dolog, igaz, Perl-ben talán nem annyira egyszerű, de azért egyelőre úgy néz ki, sikerült megoldani.

Sender address rejected és a másodlagos MX

Ki és miért talál olyasmit ki, hogy ha a feladó domainjéhez tartozó másodlagos MX nem érhető el, akkor a levelet nem hajlandó átvenni?

450 4.1.7 : Sender address rejected: unverified address: connect to drmx.###.hu[1.2.3.4]:25: No route to host (in reply to RCPT TO command))

Az persze más kérdés, hogy ezt úgy találta ki anno valaki, hogy a drmx csak akkor áll üzembe, amikor az egész motyó átborul a másodlagos infrastruktúrára, ami a fentiek miatt nagyon nem nyerő...

CentOS7 és a majdnem jó pdf meg a nyomtatás esete

Aki CentOS7-en szeretne PDF-et nyomtatni, az ugye sínen van, mint ama híres költőnk, hiszen a cups nagyszerű dolog, és működik is. Kivéve, ha nem.

Tünet: bizonyos pdf fájlok helyett üres lapok esnek ki a nyomtatóból, az errorlogban men "stream keyword not followed by proper line terminator" hiba figyel.

Valóban, a pdf-ben a "stream és a "\r\n" között ott csücsül egy 0x20 szóköz... Workaroundként lehet egy jól irányzott sed 's/stream\ /stream/g'-vel megcsapkodni a pdf-et, de ez nem igazán "szép" - viszont működik.

RHEL hibajegy van, az upstream-ben (qpdf) már ott a javítás - jó kérdés, hogy ez mikor csorog vissza a RHEL/CentOS vonalra...

Asus RT-N18U frissítés esete a sávszélességgel...

Néhány hete jelezte ez az egyébként kellemes router, hogy van frissebb firmware - nosza, nézzük meg, mit tud, illetve milyen sérülékenységeket javítottak benne.
Ránézésre érdemes frissíteni, szépen le is ment a móka, doboz újraindult, konfig megvan, ipv6 van, sambán elérhető a rádugott diszk, úgyhogy minden jó, illetve annak tűnik...
Néhány nap eltelt, és érzésre mintha lassabb lenne a net - az érzés egy dolog, Sam bácsi tudja, hogy mérni kell, van is egy Whitebox letéve, nosza, nézzük meg az adatokat. A cseréig 480-490Mbit/s, szép, egyenletesen (kivéve, amikor nincs adat, mert a trépélink Whitebox néha "elfelejt" mérni, olyankor kihúz/bedug/megy tovább a megoldás), utána meg 320Mbit/s környékén mozog.
Azaz egy frissítés sikeresen elvitte a letöltési sávszélesség harmadát(!). KOnfig átnéz, változás, már ami ilyet okozhatna, ránézésre nincs.
Sam bácsi adatai alapján mind a mai napig változás nincs, úgyhogy ráérős időmben visszatoltam a RT-N18U_3.0.0.4_380_7378-g7a25649.trx firmware-t (az aktuálist megelőző verzió), szerencsére next-next-finish felmegy ez is, nem kell konfigot varázsolni - láss csodát: 480-490Mbit/s-ot mér a whitebox ismét.

Expect...

Nagyon nem szeretem. Jelenleg. De úgy tűnik, meg kéne vele barátkozni... A feladat egyébként "egyszerű", egy program indulásakor bekér n+1 választ, ezt kéne automatizálni, de...
Kiír valahány sot, meg egy verzió/dátum/jóég tudja mitől függő sort, utána várja az első paramétert, aztán van 4-6 hasonló sor, amire azonos választ kell adni (közben kiböffent 1-2 sornyi szemetet is), a végén kiírja, hogy elmegy a háttérbe dolgozni, és tényleg... (Az, hogy az n+1. irregexp-el kell dolgozni, az csak hab a tortán így hétfőn, hogy öröm is legyen a dologban)

Hétvégi nyűgök...

Kezdődött azzal, hogy át kellett rendezni egy rackszekrényt, amiben egy fordítva berakott polcon csücsül egy 2800-as Cisco. A polcot persze nem lehet megfordítani "rednes" állásba, mert a Cisco úgy nem fér el rajta... Hogy miért van polcon? Mert anno elhagyták a füleket... (Ha valakinek van Bp.-en fölösben ilyen alkatrésze, attól sör/csoki ellenében átvenném...)

Aztán folyt köv, igaz már szombat: dögrovás szintet lépett, úgyhogy a tervezett évkezdő túra kimaradt - persze hosszú még az év, de a jubileumi rendezés okán jó lett volna...