Debian strecth - ethernet beállítás röptében

 ( tovis | 2017. július 30., vasárnap - 13:25 )

Ismerkedem a stretch -el. Már nem is tudom mióta, de gyanítom a systemd -től fogva, végképp lehetetlennek tűnik a hálókártyák beállítása "röptében". Én úgy érzékelem, hogy megbízhatóan ez csak újraindítás után működik.
Mielőtt szét google -nám magam szerintetek van erre lehetőség?
(Más ip cím, maszk, gateway, új ip hozzáadása)

OFF: Az utóbbi időben folyton a régi, elavult leírásokba akadok bele. Folyton figyelnem kell mikorra datálódik a cikk.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem sokat használtam még a stretch-et, de emlékeim szerint itt is használható a klasszikus "service networking restart" parancs erre a célra.

Saját tapasztalataim alapján egyáltalán nem újkeletű a probléma, nem csak Debianon és nem csak a stretch-nél szoktak gondok lenni ezzel. Egy bridge vagy bármilyen magasabb szintű cucc (bonding, VLAN-ok) konfigurálása szinte biztos, hogy nem lesz problémamentes újraindítás nélkül, pár éve még a betonstabilnak gondolt RHEL/CentOS-ben is láttam igen csúnya bugokat a hálózatkezeléssel kapcsolatban (amiket persze kijavítottak később, de akkor is kínos ez egy corporate környezetbe szánt OS-nél).

A NetworkManager-rel egyébként talán egy fokkal jobb a helyzet, viszont azzal is voltak (vannak?) azért szívások, sokszor előfordult, hogy nm használatakor duplikált konfiguráció jött létre ugyanahhoz az interfészhez (egyet önkényesen létrehozva, egyet pedig konfigfájlból beolvasva), ami sokszor szintén kaotikus helyzeteket tudott előidézni.

Az ip paranccsal egyébként elég sok hálózattal kapcsolatos beállítást lehet "röptében" állítani. Esetleg meg lehet azt csinálni, hogy módosítod a beállításokat a megfelelő konfigfájlban, majd a módosításokat leköveted az ip paranccsal, manuálisan, így azonnal életbe fog lépni. Nem a legpraktikusabb, de pl. IP-címet, default gw-t, route-okat és a linkek státuszát simán lehet így konfigurálni menet közben.

+1
Mondjuk igazad van, a különféle rafinált felhasználásoknál (bridge, bond és hasonlók) túl bonyolult mindent beállítani (lebontani és újra építeni).
Jobban meg kell néznem az ip parancsot. Lehet, az én sokkal egyszerűbb konfigurációimban jól működik és a különféle figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyhatom.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.