parabola antennán LNB axiális pozíciója?

DVB-S vételhez parabolát tervezek feltenni. Az nem teljesen világos, hogy az LNB-n a 40-es átmérőjű felfogató ház rész hossza LNB-nként változik, de mind hosszabb, mint az antennák karján a rögzítő fül szélessége. Tehát az LNB-k több cm-t is állíthatóak axiális irányban. Itt mi a jó pozíció fix tükörnél? Ha a fej vevő végét ütköztetem a gyűrűhöz?

Köszönöm.

Hozzászólások

Az a jó pozíció, ahol maximális a vételi szint. Ha már megvan a jó irány horizontálisan és vertikálisan is, finomítani a vételi szinten az LNB forgatásával tudsz, ekkor meg tudod találni azt a pozíciót is, amikor az antenna fókuszpontjába kerül a fej.

Köszi, ez így ok, csak az a gondom, hogy a tetőtéri ablakból nyúlok ki. Ha megtalálom a tányér horizontális és vertikális irányban legjobb pontját, akkor a fejet már nem érem el kézzel. Ezért kellene azt 'offline' belőnöm valami jóra. Bár ez most az Astra-ra fog nézni, ott meg azt mondják, szinte bármi jó.

Nem ismerem a körülményeket, helyi adottságokat, de valamit mindig talál az ember, amire ideiglenesen fel lehet barkácsolni az antennát (kerítésoszlop, szőlőlugas tartócsöve, melléképület oldalfala, KRESZ-tábla tartócsöve, villanyoszlop, kandeláber stb.). Kell egy 3000Ft-os műszer (Satfinder), egy tápegység, meg két rövid kábel. Tkp. ilyenkor még az is mindegy, hogy melyik műholdra sikerül ráállnod, mert csak az LNB optimális helyzetének meghatározása a cél.

A lényeg, hogy enélkül a macera nélkül is jó lett :)

A 3000 műszer helyett kihívtam egy szakit 2500-ért egy e-bay-en is min. 60e Ft-os műszerrel úgy beállította, hogy jégesőben is nézhető.
..és akkor nem Neked kell mászkálni a tetőre.

----
Vágási Ferenc IT-szakember :)
----
Gyűjteménybe keresek feleslegessé vált, kidobásra váró, ingyen elvihető c128, c128d, amiga600 gépeket és c+4-hez billentyűzetet.

A műholdas szaki meg kihív egy informatikai szakit, ha meg kell gyógyítani a számítógépét. Ez így rendjén is van, viszont vannak, akiket érdekel más is a szakmájukon kívül, kedvük és idejük is van egy kicsit mást csinálni, és még alkalmasak is rá.


A feleség elégedetlenkedve szól a férjhez:
- Géza! Nem ég a villany.
- Mi vagyok én, villanyszerelő?
Másnap megint szól:
- Géza! Csöpög a csap.
- Mi vagyok én, vízvezetékszerelő?
Harmadnap:
- Géza! Leesett a polc.
- Mi vagyok én, asztalos?
A következő napon a férj belép a lakásba, ég a villany, nem csöpög a csap, meg a polc is a helyén van.
- Ki csinálta ezt?
- Átjött a szomszéd. Azt mondta, mindent megcsinál, ha sütök neki süteményt vagy lefekszem vele...
- És te?
- Mi vagyok én, cukrász?

A fent leírtak ellenére magam is szerettem volna beszerezni olyan 3e-es cuccot, szintén házi barkácsolás (babrálás) céljából, csak nem tudtam eldönteni, hogy melyik a jobb, a mutatós, led-es vagy a picivel drágább lcd-s.

----
Vágási Ferenc IT-szakember :)
----
Gyűjteménybe keresek feleslegessé vált, kidobásra váró, ingyen elvihető c128, c128d, amiga600 gépeket és c+4-hez billentyűzetet.

Ezzel csak az a baj, hogy a beépített indikátor hamar felugrik 100%-ra, hogy szélben, esőben ott is maradjon, ahhoz bizony tized dB azaz mondhatni "centibel" pontosságú beállítás kell. A mobil "zaj" se nagyon hiányzik a művelet közben. (Persze tanyára, nyaralóba, kamion tetejére megteszi)

----
Vágási Ferenc IT-szakember :)
----
Gyűjteménybe keresek feleslegessé vált, kidobásra váró, ingyen elvihető c128, c128d, amiga600 gépeket és c+4-hez billentyűzetet.

Ha jól emlékszem, tövig be kell tolni, de tulajdonképpen nem kritikus, mert egy hullámvezetőbe fókuszálódik a jel. Valójában egy négyzet keresztmetszetű csőbe, nem egy síkra. Az LNB-t el is szokták forgatni valamelyik irányba valahány fokkal, a részletekre nem emlékszem. Satfinder hasznos, de mint a példa mutatja, anélkül is megy.

Talán itt megtalálod a választ.
Régebben kipróbáltam, és egészen jól számol. :)
Sok sikert!

Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s