Tegnap óta döcög a net probléma

 ( kisspepe | 2017. május 11., csütörtök - 17:02 )

Sziasztok!

Van egy T-online-os 120 Mb/s-os optikai internet. A modem be van kötve egy ubuntu szerverbe, ezen van egy iptables tűzfal, és ez végzi az internetre a csatlakozást. A tűzfalból két alhálózat indul ki. A hálózatban van egy Windows szerver 2008R2. Ezen van a DNS szerver, ami jelenleg a DNS kéréseket elsődlegesen a google névszervereire, majd a T-Online névszervereire továbbítja.

Tegnapi napont kezdődött, hogy elkezdett döcögni a net. Sokszor nem tölti be az oldalakat, vagy DNS hibát ír, vagy túl hosszú ideig nem válaszolt. Van mikor ráfrissítek és 2-3-szorra beadja, DNS hibánál van, hogy megjeleníti a hibát, majd pár másodperc múlva betölti az oldalt.

A rendszerben és a konfigurációban semmi változás nem történt a hiba megjelenése előtt.

Újratöltöttem az iptables konfigurációt, újracsatlakoztam a netre. Újra indítottam a szervereket, switcheket, modemet. A nem olyan fontos szabályokat töröltem az iptables scriptből (portnyitások, kívülről beengedett portok). Valamelyest javult talán az internetelérés, de még mindíg van, hogy nem tölti be egyből az oldalakat.

Felhívtam a T-Online-t is, mivel olvastam, hogy gond van nálluk a hákózattal, de az ügyfélszolgálatos azt mondta, hogy nem nállunk (Kiskunfélegyháza). Azért központból leelenőrizték, és jött az SMS, hogy nincs gond a vonallal. Ha a modemet közvetlen egy laptopra ktöm és azzal csatlakozok, nem tapasztaltam a hibát.

Szóval a tűzfallal van valami probléma, de nem tudom, hogy mi lehet az. Mindent kipróbáltam ami eszembe jutott, de nem oldotta meg teljesen a problémát. A syslogban nem látok semmi olyat ami hibára utalna.

Mit lehetne még megnézni? Mik okozhatnak ilyen hibát?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

En inkabb dns hibara tippelnek, hogy az elsokent megadott dns szerver nem ad vagy lassan valaszt es ido mire a masodikkal probalkozik a kliens.
Azt probald meg elso korben tesztelni, hogy rendben van-e.

"Van egy T-online-os 120 Mb/s-os optikai internet."
Ezen, gondolom, nem optikai bérelt vonalat, hanem GPON-t kell érteni PPPoE-val.

"A modem be van kötve egy ubuntu szerverbe"
A PPPoE-t az Ubuntu indítja, és nem a home gateway?

"de még mindíg van, hogy nem tölti be egyből az oldalakat"
MTU/MSS?

"Szóval a tűzfallal van valami probléma, de nem tudom, hogy mi lehet az."
A LAN felé engedve van az ICMP Unreachable? A tűzfalban van TCP MSS igazítás? Ha igen, akkor jó az MSS értéke?

"ami jelenleg a DNS kéréseket elsődlegesen a google névszervereire, majd a T-Online névszervereire továbbítja."
Ha mégsem PMTUD hiba, akkor próbáltad már más DNS szerverrel? Itt nem böngészőt, hanem nslookup/host/dig stb. eszközökkel végzett tesztre gondolok.

Igen ez egy PPPoE kapcsolat.

Igen a PPPoE kapcsolatot az ubuntu szerver indítja.

MTU/MSS-re most nem tudok mit mondani. Majd megnézem, de nem hiszem hogy azzal lenne gond.

Az ICMP engedélyezve van a tűzfalon. MSS igazítás nincs.


$IPT -A FORWARD -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT

nslookup-al lekértem pár oldal ip-ét és nem volt gond.

Windows alól is megnéztem, először lekéri, hogy a helyi tartományból való-e a cím. Majd továbbítja a t-online dns szerveréhez, és meg is kapja az ip-t.

Amúgy a rendszer 2 évig gond nélkül működött.


"Az ICMP engedélyezve van a tűzfalon. $IPT -A FORWARD -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT"
A kérdés így szólt: "A LAN felé engedve van az ICMP Unreachable?"
Nem a pingelésre kérdeztem rá. A válasz a fenti sorból az, hogy nincs. De miért nincs? Miért nincs átengedve az ICMP Type 3?

"MSS igazítás nincs."
Az ICMP Unreachable tiltása, és ezzel egyidőben a TCP MSS magára hagyása csökkentett PMTU mellett azt jelenti, hogy nem működhet a PMTUD, és a kerülőmegoldás sincs aktiválva.

Engedd át az ICMP Unreachabe-t, és tegyél bele MSS állítást is (lásd: man iptables-extensions, TCPMSS, --set-mss, --clamp-mss-to-pmtu).

"nslookup-al lekértem pár oldal ip-ét és nem volt gond."
"Windows alól is megnéztem, először lekéri, hogy a helyi tartományból való-e a cím. Majd továbbítja a t-online dns szerveréhez, és meg is kapja az ip-t.
Helyes. Tehát nem DNS gond van. A DNS alapesetben UDP-n megy, és a legtöbb esetben a PMTU-nál kisebb a válaszcsomag mérete.

Egyelőre az a javaslat, hogy engedd működni a TCP-t, PMTUD-vel és/vagy MSS igazítással.

Oké rendben, köszi. Utánanézek és megcsinálom.

Dual-stack ?

Lassan, de biztosan terjed azért az ipv6...szval pillants rá arra, hogy ha kapsz egy /64-et, akkor ott minden rendben van-e -routing, ect - illetve a vannek-e v6 resolverjeid, és persze ipv6-on elérhetőek-e.

Jelenleg próbaképpen mindent beengedek a szerverre, és ki is engedek mindent. Kifelé eddig se voltak korlátozva a csomagok, csak az invalid icmp-k voltak eldobva.

A FORWARD láncba maradtak csak szabályok, mert azok kellenek internettiltás és átirányítások miatt.

MSS állítás még nincs konfigurálva.

Aránylag jól megy a net, mostmár nincs időtullépéses hiba. Viszont most DNS probléma van. Van amelyik oldalakat gyorsan megnyitja, gondolom ezeket a windows szerver cash-ből küldi. Viszont Ha kliens gépen Windows 10 nslookup-al rákérdezek olyan webcímekre, amik a gépemen nem voltak megnyitva, van amit egyből fordít IP-re, van aminél "DNS request timed out. timeout was 2 seconds hibaüzenetet dob. Ezután van hogy sikerül neki átfordítania a címet, van hogy nem.

Jelenleg itt tartok. Nem tudom, hogy ezt is okozhatja-e a tűzfal, vagy a Windows DNS szerverrel is lehet valami gond?

"Ha kliens gépen Windows 10 nslookup-al"
"vagy a Windows DNS szerverrel is lehet valami gond?"
A kliensről a DNS tesztet ugye nem (csak) a helyi Windows DNS szerverre nézted meg, hanem a Google, Telekom stb. névszerverekhez is? (nslookup, server 84.2.44.1; illetve server 84.2.46.1).
Ha a közvetlen DNS kérések jók, de a Windows DNS szerverét kérdezve nem, akkor esetleg lehet gyanús a Windows DNS szerver.

Továbbá nézd meg a gyebi által javasolt IPv6 beállítást is.

Ha a kliens gépen nslookup-al lekérek egy címet, akkor legelőször a windows szerverhez fordul, és az továbbítja egy külső DNS szerverhez.

Kipróbáltam, hogy a kliensgépnek beállítottam a google névszerverét, hogy közvetlen onnan kérje le a címet kihagyva a helyi Windows DNS szervert, ugyan úgy voltak timeout hibák. Sőtt már az nslookup elindításánál is egyből írt egy timeout-ot.

nslookup akármi.hu 8.8.8.8

???

--
Debian Linux rulez... :D
RIP Ian Murdock

Most egyenlőre átállítottam a rendszert úgy, hogy a modem végezze a csatlakozást az internet felé.

IPTables-ben jelenleg befelé és kifelé mindent engedek.

Most itthonról TeamViewer-el tesztelem a benti gépemen a netet, és nem tapasztalok hibát, minden oldalt gyorsan betölt, egyszer sem írt még DNS hibát. Nslookup is azonnal dobja az ip-ket hiba nélkül. Azonban lehet hogy ha nagyobb terhelést kap akkor lesz probléma, de ez majd csak hétfőn fog kiderülni.

Nos miután hétvégén átállítottam a rendszert, hogy a modem végezze a kapcsolódást, hétvégén egyszer sem dobott DNS hibát se a böngésző, se az nslookup.

Ma megkezdődött a következő iskolai hét, terhelést kapott a rendszer, mindenki netezik, és az nslookup újra timeout hibát dob mielőtt le tudná kérni az ip-címet.

Lehet a switch a szűk keresztmetszet? Egy régi Cisco switchen megy keresztül az egész forgalom.

"mindenki netezik, és az nslookup újra timeout hibát dob mielőtt le tudná kérni az ip-címet"
A probléma jelentkezésekor mekkora az uplink terheltsége mind feltöltés, mind letöltés irányban? Legalább feltöltésirányban van valamilyen QoS beállítva?
Milyen GPON díjcsomag? Ha jól látom, van olyan csomagja a Telekomnak (ConnectNet F120), ahol a kínált sebesség 120/50 Mbps, a garantált pedig 50/25. Ha ez van nálatok, akkor ezekhez az értékekhez viszonyítva milyen a terheltség?

"Lehet a switch a szűk keresztmetszet? Egy régi Cisco switchen megy keresztül az egész forgalom."
Látsz-e a switchportokon magas input queue drops illetve total output drops értékeket, illetve úgy általában input és output errort?
Az Ubuntu és a HGW között is ez a switch van, vagy az említett két eszköz közvetlenül kapcsolódik egymásra?

"átállítottam a rendszert úgy, hogy a modem végezze a csatlakozást az internet felé."
A NAT-ot is a home gateway végzi, vagy a NAT maradt az Ubuntun? Eddig ugye az Ubuntu ppp0-ján a forráscímtől függetlenül volt MASQUERADE, ez maradt így, csak eth1(?)-re állítva?

Az IPv6 vonalra nem érkezett válasz, azt kizártuk?

Megnéztem a terhelést bmon-al, de a terheltségel nincs gond, eddig se volt, és nem használják többen a hálózatot. Az eth1 hálózati kártya terheltsége, melyen a modemmel van összekötve az alábbi képen látható:
https://goo.gl/photos/s3gJ9wd6Gxwt34baA
QoS nincs beállítva, de 4-5 éve megy a rendszer és nem volt rá szükség, mióta optikai netünk van.

Azok a switchek amiken keresztül megy minden forgalom, Cisco switchek, webes kezelőfelületük nincs. Nem vagyok túl jártas a Cisco eszközökben, anno én állítottam be őket, utána olvasgatással, de kicseréltem egy másik újabb Cisco switchre, és az sem oldotta meg a problémát. A modem és a tűzfal között nincs switch, közvetlenül kapcsolódnak egymásra. A switchek a tűzfal után vannak.

Jelenleg a NAT-olást az Ubuntu végzi. Az Ubuntun jelenleg a következő tűzfal script fut le:

#eth0 172.16.255.254 (Diák alháló)
#eth1 192.168.1.101 (Internet, Modemtől kap DHCP-n címet)
#eth2 172.17.255.254 (Tanári alháló)

IPSET create tiltas bitmap:ip range 172.16.0.0-172.16.255.255

IPTABLES -P INPUT ACCEPT
IPTABLES -A FORWARD -i eth0 -m set --match-set tiltas src -j DROP
IPTABLES -P OUTPUT ACCEPT
IPTABLES -t nat -A POSTROUTING -o eth1 -j MASQUERADE

IPv6 igazándiból ezzel kevésbé foglalkoztam. Lefuttatam otthon T-Home ADSL-neten egy IP6 tesztet, és itt a suliba az optikai neten is. Mind a kettő ugyan azt az eredményt hozta, hogy nem lesz probléma IPv6-os oldalak megjelenítésében, a DNS kiszolgáló rendelkezik IPv6 kapcsolattal, azonban a kizárólag IPv6-on elérhető oldalak nem fognak menni. Otthon semmi gond nincs a nettel, itt a suliban meg van.

Volt kint a T-online szerelő. Kicserélte a modem adapterét 1A-ről 2A-re, mert ez azt mondta okozhat problémát, már több helyen le kellett cserélniük. Ezután csak a laptopját rákötve a modemre, és a laptoppal PPPoE kapcsolaton keresztül futtatott pár sebességtesztet, amivel nem volt gond, és azt mondta, ő csak ennyit tud tenni.

Na most sebesség tesznél ha rá van kötve az egész iskolai hálózat, és működik a speedtest.net oldal, akkor nincs semmi gond. A feltöltési sebességet nem mindig tudja lemérni, mert gondolom a net miatt megszakad a kapcsolata a szerverrel. Jelenlegi mérés alapján Budapeti T szerverre: Ping 9ms Feltöltés: 79.77 Mbps (használja más is a netet, jelenleg ezért nem 100 fölötti az érték) Letöltés: (43.68 Mbps)

Sajnos a modemet nem cserélték ki, nem is hozott magával a szerelő. Pedig kíváncsi lettem volna egy másik modemmel a teljes hálózatot ráengedve továbbra is fennállt volna-e a hiba. ADSL-nél már volt rá példa, hogy szakadozott az internet, de a T nem volt hajlandó új modemet adni. Vettem egyet és utána semmi gond nem volt.

Ma reggel figyeltem IPTraf-al, hogyan alakul a hálózati kártyákon a sebesség. eth1 megy a net felé. eth0 a diák háló, eth2 a tanári háló.

Az eth0 és eth1 2500 kbytes/sec-ig ment fel, egyszer a teszt után felugrott 3500 kbytes/sec-re. Az eth1 2500 kbytes/sec-ig ment, és már megjelentek a túl hosszú ideig nem válaszolt üzenetek a böngészőben.

A hálózat 100 Mb/sec-es, a net 120/50 Gb-es. Szóval nem az a gond, hogy túl nagy terhelés van a hálózati kártyán.

A hálózati kártyák MTU értékét beállítottam 1492 bytes-ra, 1500-on volt amúgy.

IPV6-al csak akkor lehet gond, ha olyan oldalt nyitnék meg, ami csak azt támogatja.

QoS nincs beállítva, utána néztem, de egyenlőre még nem igazán értem hogy kell beállítani, de a jelenlegi rendszer 3-4 éve megy nélküle hiba nélkül.

Nem tudom mi lehet a probléma.

"IPV6-al csak akkor lehet gond, ha olyan oldalt nyitnék meg, ami csak azt támogatja."
Hááát, van mikor akár DNS akár böngésző hibája miatt az IPv6-ot eröltetné IPv4-es hálózaton és azért nem müxik egy oldal (van IPv4 és v6 elérhetősége is).
Pl mikor IPFire proxy a mikrotik DNS gyorsítótárát használta, futottam bele ilyen hibaüzenetbe, viszont ha az IPFire közvetlenül a gugli DNS szerverét használta, nem volt gond. De mintha egyes Firefox változatoknál is lett volna ilyen gond.

Jó de akkor is, egyik nap még semmi gond nem volt a hálózattal, másik nap meg igen. Nem valószínű hogy ez lenne a hiba. Egyébként a google DNS szerverei voltak használva, és egész hálózatra kiterjedő a probléma, nem csak Firefox-ra.

modem vagy router? T-s routerekkel rengeteget szivunk sok kliensnel mi is, nem birja a cpu-ja a sok connectiont (otthoni felhasznalasra mereteztek). At kell rakatni bridge modba, akkor csak modemkent viselkedik de nem nyul bele a csomagokba, igy stabil.

maisk erdekes problema amibe tegnap futottam bele, linux tuzfal, uj ace telekomos 40/40 kapcsolat, ftp-vel neztem jo a sebesseg, de a speedtest 1.5-3mbit/s fole nem megy, es iszonyu lassan indul neki. kiderult, hogy dns problema, meg az elozo szolgaltato dns-e volt beallitva a gepen, de hogy ez a speedtestet miert befolyasolja?

Szia!

Igen T-s Huawei optikai router, modem.
http://www.telekom.hu/static-la/sw/file/digitalis_eloszto_hg8245h_hasznalati_utmutato.pdf

Kb 2 éve van nállunk. Én is arra gondolok, hogy az lehet a probléma forrása. T-nél háromszor jelentettem be a hibát. Elsőre az előzetes teszt során nem találtak hibát. Másodjára konfigurációs hibát találtak, melyet javítottak. Harmadjára kijött a T-s emberke, az 1A-es adaptert kicserélte 2A-re, mondván ez okozhat problémát, sok helyen le kellett cserélni. Lehúzta a hálózatunkat a modemről, rákötötte a saját laptopját, csinált pár sebességtesztet és megállapította, hogy nincs gond.

Azt mondta, hogy Ő csak ennyit tud tenni.

Esetleg tudsz ajánlani egy jó fajta optikai modemet, amit meg lehetne venni? Kerestem neten, de nem találtam.

Amúgy speedtest-el nincs gond. A sebesség megvan. Persze ha az egész iskola netezik, alacsonyabb sebességet mér, és ha akadozik a net, csak a letöltést tudja lemérni sokszor.

Meg kellene próbálni elhatárolni az eddig kipróbált eseteket.

arpi_esp azt írta fent, hogy "At kell rakatni bridge modba, akkor csak modemkent viselkedik de nem nyul bele a csomagokba, igy stabil.". Nálad ez eleve így volt, ebben az állapotban született a topic: "Igen a PPPoE kapcsolatot az ubuntu szerver indítja.". Ezután állítottad át: "miután hétvégén átállítottam a rendszert, hogy a modem végezze a kapcsolódást, hétvégén egyszer sem dobott DNS hibát se a böngésző, se az nslookup. Ma megkezdődött a következő iskolai hét, terhelést kapott a rendszer, mindenki netezik, és az nslookup újra timeout hibát dob mielőtt le tudná kérni az ip-címet."
Tehát akkor úgy sem volt jó, hogy bridge-re állítottad a hgw-t, és úgy sem, ha route-olt. Biztos, hogy a hgw jelenti a problémát?

Szerintem hardver probléma, legalábbis én erre tudok már gondolni. A konfiguráció évek óta ment probléma nélkül, módosítás nem történt.

- újra lett indítva minden
- Tűzfalon IPTABLES szabályok törölve lettek
- Hálózati kábeleket kicseréltem
- A switchet amin keresztül megy a teljes forgalom kicseréltem
- Tűzfal gépet is kicseréltem megnézni, másik géppel is előfordul-e a hiba
- Tűzfal 3 hálózati kártyájának a terhelése nem nagy. 6-7 Mb/s ha jól mér az iptraf
- Cisco switchet, melyen keresztül megy minden HP-ra cseréltem, melynek van grafikus felülete, egyik portra sem ír hibát, a terhelés egyik porton se nagy. Egy port volt amin volt 100%-os terhelés, de átlagban 60%-os.
-A Windows 2008R2-őn melyen a DNS szerver, az Active Directory, és file szerver fut nem láttam hálózati problémát, és a fájlok elérésével sincs gond a hálózaton. Hálózati terhelést sem láttam a szerveren.
-A DNS szerveren továbbítónak eredetileg a google DNS szerverei voltak beállítva, azután hozzávettem a T DNS szervereit, jelenleg csak az OpenDNS két névszervere van beállítva. Ha a hálózat egy gépnén fix DNS-t állítok be, akkor is van probléma.

Tegnap végre a T kicserélte a modemet. Egyenlőre úgy néz ki, hogy ez megoldotta a problémát.