Trollok tiltása

 ( Anonymous | 2017. március 29., szerda - 14:48 )

Felvettettem trey-nek privátban, most nektek is publikusan.

Van itt néhány arc, köztük kiemelten szegecs, aki túlzásba viszi a személyeskedést, szurkálódást, másik bántását. Egy dolog trollkodni hébe hóba, szerintem annak bele kell férnie. De néhány arc bicskanyitogató stílusa szerintem közösségromboló.

Másik példa

Nem fejteném ki bővebben, kérném ki a véleményeteket az ügyben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez kész... Hogy miről maradtam le? :))

Amúgy semmi új nincs, a moderálási elvek között most is ott szerepel, hogy az emberi méltóságot sértő hozzászólásokat moderálják. A gond az, hogy treynek szerintem van jobb dolga is egy ilyen szép tavaszi napon - nem, bármelyik napon -, mint azokat gyámolítani, akiknél elszakadt valami.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Engem nem fizetnek labilis emberek gyámolításáért. Akinek ilyenre van szüksége, az keressen fel egy pszichológust vagy ideggyógyászt.

--
trey @ gépház

"That's the thing about crazy people, they don't know they're crazy... That's what makes them crazy."

--

Es ki mondta, hogy csakis Neked kell az ilyesmit csinalni? Szoval nincsenek moderatorok az oldalon? Egyszemelyes hadsereg vagy? :D

______________________
Arnold Schwarzenegger movie quote of the day

Gyámolítás szó jelentéséért az értelmező kéziszótárt kellene fellapozni. A moderálni, kitiltani (ezt végzik a moderátorok általában) tök mást jelent.

--
trey @ gépház

Szoval vannak moderatorok. Eleg szarul vegzik akkor a dolgukat. Igen, tudom. Oket se fizetik :)

______________________
Arnold Schwarzenegger movie quote of the day

Számomra az egyik múltkori diskurzusból (te is ott voltál :-)) az derült ki, hogy nincsenek moderátorok.

---
Science for fun...

A kerdes mar csak akkor az, hogy miert nincsenek?

______________________
Arnold Schwarzenegger movie quote of the day

mert nincs rá igény szükség

azért ilyen kvanyázós topicok nagyon ritkán kerülnek elő és ezt ki is moderálják amennyiben jelezve van.
A többi meg, hogy most troll nem troll, de ez egy trolltól is sok, ez a stílus. Lehet elgurult a gyócccer, de na... Azért egy szint alá ne menjünk már le.

És igen, vannak személyeskedések is, amiket szintén "lehetne" moderálni, de szerintem azok nem ütik meg a moderáció szintet. A fentebb említett comment (azóta moderált) azért már meglépi ezt a mércét bőven ..

De ez a ""stílus"" ami látható volt a fenti kommentben, az már azért eléggé alpári és gáz. Magát a kommentelőt minősíti nyilván.

Minden visszajelzés ki van vizsgálva. Tudsz mondani olyan visszajelzést, ami nem lett? Sőt, még logja is van.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy te hányszor jeleztél problémát?

--
trey @ gépház

Na, ezt nem tudtam hogy ki vannak vizsgalva. Egyes szalakbol nem az jott le sajnos, hogy valaki is moderal barmit is.
De jo tudni, hogy azert megiscsak raneznek egyes kommentekre. Koszi

______________________
Arnold Schwarzenegger movie quote of the day

Ez egy enyhén moderált oldal volt mindig is és szerintem az is marad. Ez azt jelenti, hogy az olvasók által jelentett dolgok kivizsgálásra kerülnek + ha én látok valamit, ami nagyon erős, az megy a levesbe. De ez nem jelenti azt, hogy ha valaki azt írja a másikra, hogy "te hülye", az azonnal kidobásra kerül.

Szoktam figyelmeztetni és a türelmem is elég hosszan szokott tartani. A visszaesőknél nyilván más a helyzet.

--
trey @ gépház

HUP beszolast tudom javasolni. Abban van Trollok tiltasa lehetoseg is.

Ezzel nekem az a gondom, hogy a komplett szálat elrejti, és néha van ott értelmes dolog azért (persze nem a troll-tól).

Extension jó ötlet, de mobilon chrome-ot használok, ott nem játszik sajna.

és ezt lehet telepíteni mobil (androidos) chromeba? hogyan?
--
blogom

Úgy tűnik, hogy sehogy :(

Sajnos. Egyébként hasonló okok miatt tartanám jó ötletnek közvetlenül az oldalhoz adni az arra érdemes funkciókat, hogy ne kelljen hozzájuk kiterjeszéseket telepítgetni. Akár troll filtert, akár a hupper féle navigációt.

nyilvanvaloan nem lesz ilyen feature...

Miért olyan nyilvánvaló?

Szerk: Nem trollkodás vagy akadékoskodás, tényleg érdekel, csak mert nem tűnik olyan nagy vagy nehezen megvalósítható akadálynak.

Nagyon könnyen megvalósítható valóban. Viszont a hup fejlesztése valahol a csigáéval vetekszik, a technika viszont fénysebességgel pörög. 10 év és a hup már csak valami ősrégi böngészővel lesz olvasható. :D

Szóval vicces hogy itt van egy kupacon az IT színe java (néha az alja is), de vagy nem fogadják el a segítséget, vagy nincs elég ember aki segítsen. Ez nekem is titok. :)

Mondjuk ez nem akkora baj szerintem. Igazából valahol vicc, hogy egy sima hírportál felzabál 1 GB RAM-ot és folyamatosan eszik 5% CPU-t (nyilván sarkítok). A hup szép kontrasztja ennek.
--
http://naszta.hu

Szép a kontraszt, csak épp van pár hiányossága az oldalnak, ami eléggé ösztönző volt a közösségnek arra, hogy kiterjesztéseket írjanak a pótlására.

Mennyivel lenne szerinted problémás, ha ugyanez az extension nem extension lenne, hanem egy szimpla js modul az oldal részeként?

Milyen segítségről van szó? Aki eddig segíteni akart és nem csak ugatott, annak a segítségét elfogadtuk. Így volt ez pl. a Kvázi-reszponzív HUP funkció esetében is.

Kérem, hogy csak olyan dolgokat állítsunk, aminek valóságalapja is van, a hazugságokat hagyjuk meg szegecs barátunknak. Abban ő úgyis jobb.

--
trey @ gépház

>Kvázi-reszponzív HUP

érdemei elismeréseképp addolom is paksatamast

PAKS*atamast?! :p én kérek elnézést a saját hozzászólásomért :D

Szerintem meg ez nem igaz. A tartalom a lényeg, nem a forma, ez nem a Facebook, nem képekre retusált bölcsességekkel árasztják el a tagok az oldalt. Mit is kell tudnia? A beírt szöveget meg kell tudnia jeleníteni, minimális formázási lehetőséget kell adnia és ezek visszakereshetőségét, elolvasását kell biztosítania kiegészítve a hivatkozott válaszadás lehetőségével. Ezt mind tudja. Én azt látom, hogy tudja a tagság használni, a célt is szolgálja...GYORSAN TÖLTŐDIK be az oldal! Én speciel elégedett vagyok vele. Nekem nem hiányzik a Word-re hajazó post szerkesztő felület. Látod, ezt is le tudtam írni anélkül. A böngészők a HTML tartalmakat mindaddig meg fogják tudni jeleníteni, amíg a HTML leíró nyelv lesz a net szabványa erre a célra. Utána majd aggódhatsz a hup nézhetőségéért, de addig alaptalanok a félelmeid. :)

Mondjuk nekem a színvilága nem tetszik, de majd csak elviselem valahogy. :)

"Ezt mind tudja. Én azt látom, hogy tudja a tagság használni"

Azt is látod, hogy a közösség több böngésző kiegészítőt elkészített különböző funkciók pótlására?

Én a nemrég egy elrontott bejegyzésnél tapasztaltam mennyire fájdalmasan kényelmetlen követni egy szálat, ha a hupper nincs ott, hogy az előző/következő linkekkel kényelmesen navigáljak az új bejegyzésekhez.

mert user/1 nem ert hozza. Hat ezert...

Valóban így van. Én nem vagyok PHP kóder. Bár mondjuk a te HUP leváltó kezdeményezésedet megnézve, te sem vagy valami nagy spíler benne. Ebben azt hiszem megegyezhetünk.

--
trey @ gépház

Ezért gondolnám jó megoldásnak hogy ne szerveroldalon legyenek az új funkciók lekódolva.

Tehát mindenki kliensoldalon lekódolja azt, ami neki szükséges :D

Majd más oldalakhoz hasonlóan bevezetjük a fizetős extra funkciókat havidíj ellenében. A befolyt összegből pedig alkalmazunk egy kódert. Ja, ez máshol is működő dolog.

https://lwn.net/subscribe/

--
trey @ gépház

benne vagyok. (nem-apr1 komment)

+1
--
Csaba

+1
--
Csaba

Akár. De még csak nem is kell, mert csomó minden kész van (lásd hupper), csak gyúrni kellene rajta. A jóság az volna, ha ezek rendesen az oldal részeivé válnak, nem csak külön kiegészítők elérhetők. Az addonok hátránya, hogy nem minden böngésző támogatja őket, és nem mindenkinél van telepítve. Hogy az utóbbi miért lehet hátrány, mondok egy példát:

Előfordul, hogy valaki elfelejt lezárni egy html taget a kommentjében, ami mindenféle furcsaságokat eredményez. Nem volna nagy mágia beküldés előtt ellenőrizni a hozzászólást, és figyelmeztetni a beküldőt erre. Ha ez egy addonban lenne megvalósítva nem érne el mindenkit, nyilván nem oldaná meg a problémát minden esetben. Ha egy oldal mellé csomagolt js kódról volna szó, azzal nagyjából meg lenne oldva a probléma.

Magyarázd már el nekem légy szíves, hogy mi az az olvasatodban, hogy az oldal részévé válnának, de nem szerver oldali dolgok?

"Előfordul, hogy valaki elfelejt lezárni egy html taget a kommentjében, ami mindenféle furcsaságokat eredményez."

Ennek a megoldása, hogy bekapcsolom a kötelező előnézetet. Ja, lenne ám picsogás!

Nem az a megoldás, hogy düddők miatt hülyebiztosra csinálunk valamit. Hanem az, hogy megtanítjuk őket egy egyszerű html tag-et helyesen leírni.

A szóközt nem ismerő, egy html tag-et leírni nem tudókról mindig az jut eszembe, hogy a munkájukat hogyan végzik el? Pl. egy programozó, aki ha csak egy ; nem tesz a sor végére, már nem fordul a programja. Ott kellene pedánsnak lenni leginkább. Erre egy tag-et nem tud a szerencsétlenje lezárni.

Pff.

--
trey @ gépház

"Magyarázd már el nekem légy szíves, hogy mi az az olvasatodban, hogy az oldal részévé válnának, de nem szerver oldali dolgok?"

Ezt lentebb leírtam. Nem szerveroldali = kliensoldali (js). Oldal része = betöltődik és lefut az oldallal addon nélkül.

"Ja, lenne ám picsogás!"

Engem nem zavarna. Egyébként ránéztem, nem annyira feltűnő az előnézet oldalon ha el van rontva.

"Nem az a megoldás, hogy düddők miatt hülyebiztosra csinálunk valamit. Hanem az, hogy megtanítjuk őket egy egyszerű html tag-et helyesen leírni."

Megelőlegezek annyi bizalmat a többiekkel szemben, hogy nem gondolom, hogy nem értenek hozzá, egyszerűen csak sietnek, nem figyelnek, stb. Ez ellen nem véd az oktatás, profi programozók felejtenek el folyamatosan pontosvesszőket, meg gépelnek el szavakat.

"Pff"

Na de ha így gondolod, akkor nincs miről beszélni, én csak bedobtam egy ötletet hogy lehetne minimális erőfeszítéssel jobbá tenni az oldalt. Ha nem kell, hát nem kell.

"Ezt lentebb leírtam. Nem szerveroldali = kliensoldali (js). Oldal része = betöltődik és lefut az oldallal addon nélkül."

Én meg lentebb írtam, hogy így már világos. Ez előtt a komment előtt jóval. Kérlek a write only-t kapcsold ki.

"Megelőlegezek annyi bizalmat a többiekkel szemben, hogy nem gondolom, hogy nem értenek hozzá, egyszerűen csak sietnek, nem figyelnek, stb. Ez ellen nem véd az oktatás, profi programozók felejtenek el folyamatosan pontosvesszőket, meg gépelnek el szavakat. "

Nem a szavak elgépeléséről volt szó. Az egy helyesírási kérdés. A html tag lezárása (pontosabban annak hiánya) pedig IT szakmai. Ne mossuk itt össze a dolgokat.

"Na de ha így gondolod, akkor nincs miről beszélni, én csak bedobtam egy ötletet hogy lehetne minimális erőfeszítéssel jobbá tenni az oldalt. Ha nem kell, hát nem kell."

A "Pff" az igénytelen embereknek szólt. Már megint mosol.

--
trey @ gépház

Hát erről vitatkozhatnánk, de igazából mindegy is. Előfordul, jobb lenne ha nem fordulna, és volna viszonylag filléres megoldás rá.

Amúgy én is el szoktam felejteni (nem itt). Főként mert az IDE-m berakja magától a lezárókat, úgyhogy kicsit ellustultam. Vagy csak nem vagyok elég jó szakember :)

"Főként mert az IDE-m berakja magától a lezárókat, úgyhogy kicsit ellustultam. Vagy csak nem vagyok elég jó szakember :)"

És ha csak egy puszta editor van, akkor lesel.

Szerintem az, aki leír egy HTML kódot - vagyis kódolásra adja a fejét - és utána azt úgy küldi be, hogy nem ellenőrzi le a működését előtte, az igénytelen. Persze, lehet hibázni. De aki ezt notóriusan csinálja és még azt is elvárja, hogy az ő igénytelenségét valami hülyebiztos megoldás javítsa, az tényleg az.

--
trey @ gépház

Ne aggódj. A weblabor.hu (magyar webfejlesztők hup.hu-ja), is ugyan ilyen problémákkal küzd. Hasonlóan "ráültek", aki csinálhatná az nem csinál semmit, aki meg segítene az meg nem engedi segíteni. Legcikibb hogy az az oldal a webfejlesztőké. :D

Valószínűleg ez a komment elkerülte a figyelmed. Ha nem, akkor elfelejtettél rá reagálni. Ami igazából azt feltételezi, hogy csak trollkodsz.

--
trey @ gépház

Én nem trollkodom, sajnálom hogy mindenhol trollokat látsz. Egy jelenségre hívtam fel a figyelmet, ami jelen van itt is és a weblaboron is. És igen, tudok a reszponzív megjelenésről. De ez nem hatalmas újítás hanem 2017-ben elvérható minimum. Én szívesen támogatnám az ifjú, törekvő titánokat, hiszen mi is azok voltunk régen.

Szépen beszélsz másról. Azt állítottad, hogy nem fogadunk el segítséget. Ezzel szemben azt állítom, hogy aki eddig ajánlott, attól mindegyiktől elfogadtuk. És példákkal is alá tudom támasztani. Vagyis valótlant állítottál.

Erre te elkezdesz az újítás minőségétől, fokáról és egyéb szalmabábokról beszélni.

--
trey @ gépház

Patches welcome. Ja, hogy ahhoz dolgozni is kellene. C'est la vie, barátom.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Én pedig azt támogatnám, ha az idealisták "reszponzív" rákfenéje nem fertőzné meg a HUP-ot (3x annyi erőforrást zabáló JS+CSS kód, olvashatatlan, homályos designer-diktatúrás betűtípusok, szükségtelenül nagy betűk és UI elemek, csak azért, hogy a tabletbirkák és a high-DPI sznobok előnyben lehessenek).

Tehát csak mert te 800x600-as felbontást használsz, szívjon mindenki más, aki mobilon, vagy manapság általános és elterjedt kijelzőn használná az oldalt.

1280x800-at használok.

Mobil nézet már van.

Azt mondom, hogy ne szivassuk az advanced és a desktop user-eket idealista baromságokkal csak azért, hogy mobilbirkáéknak jó legyen, mert úgyisőkvannaktöbben.

te megis mitol lennel advanced user?

attól már minimum, hogy nem csiligépet használok csilimódban és nincs vizuál orgazmusom a csiliweblapoktól

lol. Akkor nagyanyam is power user, mert ezek ra is igazak. Mondjuk o abszolut nem netezik, komputert sem hasznal.

na és te mitől vagy?

terelsz, mint a puli kutya. En nem allitottam magamrol semmit. Rolad is csak annyit, hogy bohoc vagy...

Eggyel valóban elvétette, de eléggé lyukas a memóriád, nyilván erre írta:

„te megis mitol lennel advanced user?”


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerinted mindenki birka. Szerintünk te vagy az :)

CSS-ben szerintem fontméretet felbontástól függetlenül is meg lehet adni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Engem nem zavarna."
De engem igen. Utálom, ha kötelezöen hülyének vagyok nézve, még akkor is, ha amugy jah, az vagyok.

"még akkor is, ha amugy jah, az vagyok."

ha elrontasz egy html taget, akkor bosszankodjunk mi mert elromlik az oldal, vagy bosszankodj te mert látsz egy értesítést?

Amúgy is csak egy példa volt, meg lehetne kikapcsolható minden ilyesmi

Ha kikapcsolható, akkor mindenki kikapcsolja, mert idegesítő.
És ismét itt lesznek a záratlan tagek.
Az nem szabály, ha azt mondom "ez a szabály, de aki nem akarja betartani, annak nem kell".

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

+1

+1

Vagy zárja le automatikusan, vagy jöjjön fel a hibaüzenet és bosszankodjon aki elrontotta :)

Nemtom ti hogy gondolkodtok, de nekem valahogy nem az volna az első reakcióm arra, ha én elrontok valamit, és a szoftver kijavít, hogy "nanekem neugassá, kapcsollakki azonnal".

Blotware, kapcsollakkiazonnanyomban! :P

Rejtett subscribe, de ha már erre járok: ha én cseszek el valamit és figyelmeztet a szoftver, akkor ha jobb kedvemben vagyok, megköszönöm neki. Ha először csinálok valamit, és segít a szoftver, akkor követem az utasításait és bólogatok.

De egy önkiszolgáló pénztárral kb. a második vásárlás óta "vitatkozom" (hogy finoman fogalmazzak ;) ), mert látja, hogy csinálom, de azért mondja a magáét... :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Itt, a sarki Tescoban a hangerőt lehet szabályozni: alap, hangos, néma.

Némára állítva egész jó

" hogy nem gondolom, hogy nem értenek hozzá, egyszerűen csak sietnek, nem figyelnek, stb. Ez ellen nem véd az oktatás, profi programozók felejtenek el folyamatosan pontosvesszőket, meg gépelnek el szavakat."

Tudod, én lassan 12 éve vagyok az oldalon, ráadásul "csak" üzemeltető vagyok, annak is - az itteni közönség szerint legalábbis - kutyaütő. Ennek ellenére azt hiszem talán egyszer sikerült egy lezáratlan taget gyártanom, de még ez se biztos. Arról nem is beszélve, hogy a lezáratlan tagek - pedig ez is elhangzott már milliószor - csak a HTML tagek esetén gond, a bbCode tagek esetén nem. Pusztán annyi lenne a legtöbb esetben a teendő, hogy az emberek a bbCode tageket tekintik alapnak az oldalon, és elfelejtik a HTML tageket használni.

Az emberek részéről kellene egy minimális erőfeszítés, hogy jobbá legyen az oldal. Ha nem hajlandók erre, akkor igazából mindenki elégedett a mostani állapottal.

Egyébként ugyanez a trollszűrőre is elmondható. Nem kellene trollkodni az oldalon, és akkor nem lenne szükség trollszűrőre. A fene se tudja, de nagyon sokáig elzörgött ez az oldal anélkül, hogy ilyesmire igény lett volna. Lehet, hogy nem az oldal romlott el, hanem az őt használó közösség?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Jogos volna amit mondasz, ha a gyakorlat ezt támasztaná alá. Szépen hangzik leírva, hogy oda kell figyelni, és nagyon derék, hogy te soha nem vétesz el semmit, de mások igen, és többször volt tényleges gond belőle itt a fórumon.

Egyébként lehet, hogy bbcode-ot kell használni html helyett, én elvagyok mindkettővel. Csak kérdem én, akkor miért van engedélyezve a html?

Én mindkettőt használom. Most akkor kefíret iszom-e? ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdekes, mert itt pont az ellenkezőjét mondtad.

--
trey @ gépház

Lehet félreérthetően fogalmaztam, de úgy gondolom ez a kettő nem üti egymást:

"tartanám jó ötletnek közvetlenül az oldalhoz adni az arra érdemes funkciókat"
"ne szerveroldalon legyenek az új funkciók lekódolva"

Az én elképzelésem az lenne, ha a funciók JS-ben lennének leprogramozva, és egy script tag-gel hozzáadva az oldalhoz.

Nem igényelne PHP fejlesztést, nem kellene egyáltalán bántani a szerveroldalt (egy fájl és script tag elhelyezésén kívül), nem terhelné a szervert, és ezt a js modult lehetne közösségileg fejleszteni.

Ok, így világos.

--
trey @ gépház

Vigyazni a JS-sel, mert sokak szemében az is közellenség a hupon :)
--
HUP Firefox extension | Hupper hibajelentés

Mi nem az? :)

Na jo, de a JS megerdemelten :)

+1

+1

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

sosem volt szo a hup levaltasarol, de ez nem kell zavarjon. Btw. ott viszont a trollszuro bele van drotozva a cuccba. Adott belepett usernek van egy basic textarea mezoje benne felsorolva a nem kivanatos gyokerekkel, es a gui siman ugy elrejti elole azokat, mint a hupper greasemonkey scriptje.

Szoval nem lehetetlen a dolog, ha van ra eleg elszantsag. Mondjuk nem drupal megy alatta, igy az en dolgom konnyebb volt...

koltoi valasz: https-en hany eves rugozas volt? es milyen indokokkal?

Oldd meg saját hatáskörben.

Erre van kitalálva:

https://hupper.ajnasz.hu/

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

+1

Nálam senki sincs elrejtve a hupper extensionnal, viszont egyesek elérték, hogy vörös fejléccel jönnek a kommntjeik, egy másik csoport hozzászólásai zöld fejlécet kaptak.

It's all good.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

szegecs tevékenysége nekem még nem is a személyeskedés miatt tűnt fel, hanem azért, mert egyszerűen nem válaszol, csak bedob valami értelmetlen felvetést, majd otthagyja a "szinpadot", de ez még talán nem is troll, csak képtelen a beszélgetésre.

alapvetően nem látom célravezetőnek a kitiltást (gabu-vagy-ki ügyben megoldás volt?), helyette szerintem kiforrja magát a dolog, egyszerűen csak ne válaszoljatok nekik, az ilyen állapotban levő emberek a figyelemből élnek, ha nem kapnak, ártalmatlanok, más hatalmuk nincs.

Hmm ezt az érvelést szerintem úgy 4-5 évesen hallhattam először szüleimtől, hogy mit kéne csinálni az engem folyton baszogató diáktársakkal. Mit is mondjak.. ott se jött be... Persze nekem, lehet másnál ez működik is.

FathoM

ott fizikailag is hozzáférésük van, az teljesen más. de javasolj, én sem mondom, hogy tökéletes megoldás.

Szívesen tenném, de olyat nem tudok, ami mindenkinek megfelel. Az én saját megoldásom, hogy észre sem veszem ha valaki ilyet ír... Ugyanakkor szerintem nem ez a megfelelő kezelése, de erre van időm/energiám.

Amikor fizikai hozzáférés volt, ott meg szintén olyan megoldáshoz folyamodtam, amit nem szívesen ajánlgatnék még én sem hittem benne, hogy bejöhet, de bejött. Akkor azt gyerekhez méltóan egy rettenetesen alattomosan elkezdett veréssel oldottam meg (a kezdeti előny meg elég volt hozzá hiába volt a srác konkrétan 30 centivel és kb 30 kilóval nagyobb, plusz én meg kicsi és gyenge a kortársaimhoz mérten).

FathoM

Mondjuk amelyik oldalon a linkelt hangnem megengedett az maganak az oldalnak a szegenysegi bizonyitvanya is.

Prohardveren egy ilyenert paros labbal rugnanak a foldgolyo masik feleig...

mod: user nem megtekintheto (yay mostmar csak az undorito kommentet kellene moderalni egy picit...)

A linkelt példa nekem is sok, egyszerűen bekiabálósdit játszik valaki, de azon kivül, hogy törlöm a comment-jének tartalmát (hogy a szálat megőrizzem), mást nem tennék, mert a nyomorultja visszajön úgyis, amig foglalkoznak vele.

Nem olyan konnyu regisztralni azert ide leven nincs free/automata reg.
Szoval egy ido utan elunna mire trey minden egyes alkalommal felveszi az oldalra. Akar egy nap is eltelhet :D

Mi lenne, ha azután reklamálnál legközelebb, hogy körülnézel a modlogban?

--
trey @ gépház

Megpróbáltam beleolvasni, de a linkeken "az oldal nem található" vagy a "nincs jogosultsága a megtekintéshez" üzenet fogadott. Így azután nem sok derült ki az egyes esetekről. Ez direkt van így?

A kurvaanyázós commentje és tróger blogbejegyzése (amiben egyébként maga kérte szánalmas módon az oldalról való eltávolítását) törlésre került (nyilván nem tudod olvasni), a ember profiljához pedig nincs jogod, hiszen a fiókja letiltásra került.

A modlog nem arra való, hogy abban csemegézz, hanem arra, hogy ha keresel valamit, tudd, hogy esetleg felesleges az erőfeszítésed.

De most mutatok neked a trükköt. A Google szereti a HUP-ot:

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:EH-ba31sJeAJ:https://hup.hu/node/152785+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=hu&client=ubuntu

--
trey @ gépház

Hu, ez kemeny volt. Valahol nyitvahagytak a ketrecajtot. :D

Inkabb csak szimplan megszivattak.

:DD

--
Debian GNU/Linux

És a https://hup.hu/visszajelzes tőle smafu? :-P

Ezt most nem értem.

--
trey @ gépház

Szoktad mondani, hogy a kéréseket ott jelezzük ;-)

:-D

Ó! :) Hát ezt megőriztem volna az utókornak.

ez bezzeg nincs benne gabu hupmeme-jeben...

>egyszerűen nem válaszol

ANYAAAAAAAAAA SZÓRA SE MÉLTATTAK MA A HUPKÓN

a, figyelmen kívül hagy
b, elküldeni a 3.14csába.

habitustól függően. :)

Ami felesleges: megpróbálni meggyőzni

Gabuval^wszegeccsel most mi a baj? Szerintem most teljesen normális és képes értelmesen is hozzászólni az őt érdeklő témában.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

"De néhány arc bicskanyitogató stílusa szerintem közösségromboló."

Én a "szakmai méltóságot" szoktam ilyen helyzetekben emlegetni, de amióta regisztráltam, a HUP azóta ilyen.
Meg lehet szokni, helyén kell kezelni.

---
Science for fun...

"...de amióta regisztráltam, a HUP azóta ilyen."

Na latod, meg is van a felelos! :)

:)

Apa kezdődik! Én csak Trump miatt vagyok fenn a hupmeme-n. (Szerinte biztos nem két szar jelölt közül kellett választani. :D)

Csináld azt, amit én: ha látom, hogy Gabucino írt valamit, akkor egyszerűen átlépem.
Néha nem figyelek, hogy ki írt, és elolvasom. Aztán megnézem, hogy ki írt ekkora ökörséget, és látom, hogy ja, persze. Még sosem éreztem úgy, hogy bakker, nem kéne ignorálnom, mert néha értelmesen is hozzá tud szólni.

Egyébként van valami plugin, ami színezi (vagy talán el is rejti) azokat, akiket te trollnak állítasz be.

Ha majd annyira szenilis leszek, hogy nem megy az ignorálás magamtól, akkor majd felteszem :-)

Az addig oké, csak mindig vannak újak, akik még nem ismerik, és megpróbálnak vele értelmes hangnemben szót érteni. (Szerintem igazából az ilyenekre vadászik) Egyébként számomra például már nem irritáló. Abból, hogy tizenegy év után még mindig itt tart, az következik, hogy már így is marad szegény. Mostanra nem több már, mint a két vén genya a Muppett Sohwban. Mondogatja, beszólogat, még az is lehet hogy felírja a nevedet a táblára, meg megmond az ovónéninek, de ki nem szarja le...

Látom, már téged is feltett a dicsőségfalra: http://hupmeme.gabucino.hu/#gabro.cornellan :D
De amúgy meg ja, ki nem ...ja le?!  ;)

Ugye? Ugye?
Naugye. ;)

Önuralom. A kifogásolható, nyíltan trollkodó hozzászólásokat kihagyom (na jó, hazudtam: olvasom, és jókat röhögök). Személy szerint Gabu/szegecs stílusán legtöbbször jókat derülök, attól függetlenül, hogy igazat adok-e neki vagy se. De a legjobb az, amikor valaki leáll vele vitatkozni (főleg a "van itt néhány arc" közül valaki, pl. a lássunk tisztán topik tuti toplistás) :D

a közpénzből eltartottak ne cibálják a gdp-t termelő oroszlán bajuszát...
kérdéseidet egy témával kapcsolatban mindig az adott témához kell fűzni. másodszor kérlek rá.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

>kell

a sarokban megint felkészül az internetes linkrendőrség, a kommentcopyright osztály már hegyezi a ceruzákat

"eltartottak"
Az a baj, hogy így fogod fel.
Mennyit fizetnél a kölkeid iskoláztatásáért?

Idézet:
Mennyit fizetnél a kölkeid iskoláztatásáért?

Nem hozzám szól a kérdés, de szerintem a válasza: "Ha uzsolt lenne a tanár, akkor semennyit" :)

az a baj hogy így látod.
mennyit fizetnék? amennyi szükséges az oktatásához.

a teljesség igénye nélkül:
mennyibe kerül neked paks 2? mennyibe kerül neked a hármas/négyes/hatos/nyolcas metró? mennyibe kerül neked a vizes vb? mennyibe kerül neked hatszázezer magyar, akitől nem akar/tud adót szedni a mindenkori kormány? mennyibe kerül neked néhány, jogalap nélkül kiosztott jóvátétel? mennyibe kerül neked az egészségügyi ellátás kenőpénzzel, ajándékcsomaggal együtt? mennyibe kerül neked az útdíjat nem fizetők utáni rohangálás? mennyibe kerül neked az áfacsalók utáni kupleráj és hajsza? mennyibe kerül neked egy elbaszott tollvonás bírósági úton való rendezése?

(és a leszármazottaidnak?)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

off

Jé, ezt hívjuk társadalomnak, amelyben élünk! Észrevetted? Ügyes! Mellesleg Paks 2 nélkül felvirágozna cseppet a gyertya biznisz, de legalább nem írnál ilyeneket.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vagy a másféle erőmű biznisz.

Én nem nagyon tudok alternatívát. Legyen több lignites erőművünk? Netán gáz? De az alaperőműnek nem igazán jó.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Én nem nagyon tudok alternatívát.

Nap, szél, geotermikus.

Se a nappal se a szellel nem lehet jol tervezni. Ha hirtelen nagy peak keletkezik nem tudsz tobb napot vagy szelet csinalni...

Viszont a hirtelen nagy peak-et nem is a folyamatosan duruzsoló alaperőmű, hanem a gyorsan beindítható, felpörgethető és aztán leállítható csúcserőmű fogja kiszolgálni.

Amennyire tudom, ezek tipikusan valamit eltüzelnek, pl. földgázt, biomasszát, ilyesmit.

Napot kitűzzük az égbolt közepére statikusan egy gombostűvel. Ha sikerülne, cseppet megpörkölődnénk. A szél megint olyan, hogy Isten tüdeje néha elfárad, meg van más dolga is az öregnek, mint ezzel bajlódni. De mindezt úgy kellene, hogy elfújja a felhőket a napelemek fölül, viszont ne száradjanak ki a folyóink, mert nem jó szomjan halni. A geotermikus talán az egyetlen használhatónak tűnő dolog, de gondolom, az megvan, hogy 2.4 GW-ot kellene állandó üzemben néhány évtizedig összehozni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

2015 decemberben történt meg először, hogy a Németországban előállított áram több mint felét már szélerőművek adták. Nagyon gyorsan térnek át a németek megújuló energiára, tavaly 30 százalékkal nőtt a termelés.

Ezek szerint valahogy csak meg lehet ezeket oldani.

Meg is szívták, nem megoldás. Ezek a technológiák kiegészítésnek jók, alaperőműnek nem. Éjszaka szélcsendben mit csinálsz? Állandóan nagy teljesítményt előállítani képes, jól szabályozható erőműre van szükség. A nukleáris erőmű ilyen.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De azért a lakást fűtenéd valamivel, hogy ne jégcsapok között ébredj.

minden télen kirakok egy táblát a bejárati ajtóhoz, hogy "a hidegnek bejönni tilos!". nem is fázunk soha...
(gázzal fűtök, mi köze ennek egy irdatlan nagy paksi beruházáshoz? elcibálják a radiátorig az erőmű hűtővizét?)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Abból, hogy esetleg remeteként barlangban élsz, nem következik, hogy nincs szüksége villamosenergiára az országnak. Ha Paks 1 élettartama lejár, s kirántasz közel 2 GW-ot, a magyar villamosenergia rendszer gerincét a hálózat alól, szerinted mi történik? A fogyasztás ugyanannyi marad.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"a magyar villamosenergia rendszer gerincét a hálózat alól, szerinted mi történik?"

Én azt gondolnám, hogy a félbolond LMP felül a biciklire és tekeri. Vagy a Szél majd fújja a kereket. Oszt' minden jó van. De egyet mondok, ha másnap reggel a kávéfőző nem fog működni, kibaszott világot csinálok :D

--
trey @ gépház

Idézet:
Vagy a Szél majd fújja a kereket.

:D

Komoly volt ez. Gondolom valami tervük is van az atomerőmű kiváltásra... Csak azért kérdezem, mert egyszer kérdezték meg tőlük egy TV műsorban, hogy mégis mivel terveznék pótolni, de a "szakpolitikusuknak" félrebeszélésen kívül épkézláb mondanivalója valahogy nem volt.

--
trey @ gépház

rezsiszilárd pont ugyanakkora böszme a témához. a kávét meg le lehet főzni kempingpalack+kotyogó kombóval is :P

avagy mutass időszakot, amikor a politikus _értett_ ahhoz a lóhoz, amelyiknek a f*rkára húzták.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Értem én, hogy máshol is hülyék vannak. Én azt kérdeztem, hogy ha egyszer netán ezek nyernek és hétfőn lekapcsolják az atomot, akkor milyen megújulót fognak bekapcsolni helyette. Ez egy konkrét kérdés, erre konkrét számításokkal kellene rendelkezni.

--
trey @ gépház

szerintem úgy gondolják, hogy inkább vegyünk külföldről (oroszoktól persze) villamosenergiát, hátha paks2-nél kevesebb beruházással oldható meg.
(ez egészen addig nem vicces, amíg a szolgáltató meg nem emeli 75055%-kal a felénk irányuló vellany árát...)

egyébként nem tudom feltűnt-e, aki eddig számokkal, tényekkel jelent meg a politikában, azt kiröhögték. igény nincs, érdektelenség annál nagyobb.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Az LMP (et al.), az oroszoktol? Te mit szedsz? Le kene allnod vele...

naná, elvégre onnan kapják a zsozsót (ezek is), meg marhára tetszik nekik (is) a komenista gazdaság...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Uh, itt zavarok vannak a fejedben.

kérlek, hogy politikából készülj fel, mielőtt bárki fejében zavart látsz, aki megállapítja, hogy a jelenlegi politikai felhozatal tokkal-vonóval oroszbarát, jelentős része meg az újkori kommunizmust üzemelteti/építi/folytatná.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

hupmeme-gyanus hozzaszolas

> Értem én, hogy máshol is hülyék vannak.

Mindegyik társaságban vannak hülyék és nem hülyék. Kérdés, hogy képesek vagyunk-e felismerni, hogy melyik társaságban melyik emberre érdemes figyelni? A döntésben nem segít a média, mert ott is sok a hülye. A legnagyobb baj, hogy a többség annak hisz, aki hangosabb, azt a szöveget eszi meg, amit többször hall. Jelen helyzetben meg nem kérdés, hogy a többség mit hallhat nagyon sokszor és nagyon hangosan.

> konkrét számításokkal kellene rendelkezni

Igen, egy új atomerőmű építésének eldöntése előtt is. Az adatokat meg nem titkosítani kellene a "világ végéig" (30 évig). Mondom ezt úgy, hogy amúgy nekem nem lenne túl sok bajom az atomenergia békés felhasználásával, mert biztosan lehet azt jó is csinálni, csak nem nagyon látom, hogy pl. mit csinálunk majd a kiégett fűtőelemekkel (Bátaapáti csak kis és közepes aktivitású hulladék befogadására alkalmas).

Németországban tettek komoly lépéseket az atomerőművek kiváltására, azokkal kapcsolatban olvashatóak itt az egyik hozzászólásban konkrétumok. Azokhoz a számokhoz például lehetne hozzászólni.

"hogy pl. mit csinálunk majd a kiégett fűtőelemekkel (Bátaapáti csak kis és közepes aktivitású hulladék befogadására alkalmas)"

Eddig mit csináltunk velük?

"Németországban tettek komoly lépéseket az atomerőművek kiváltására, azokkal kapcsolatban olvashatóak itt az egyik hozzászólásban konkrétumok. Azokhoz a számokhoz például lehetne hozzászólni."

Majd ha a németek sikerrel bezárták az utolsó atomerőművüket, akkor azt hiszem lesz miről beszélni. De amíg 10 feletti darab megy náluk, addig hadd legyek egy kicsit szkeptikus ezzel kapcsolatban.

--
trey @ gépház

> Eddig mit csináltunk velük?

Jelenleg Pakson, egy átmeneti tárolóban raktározzák azokat, amik 1998-tól keletkeztek.

> Majd ha a németek sikerrel bezárták az utolsó atomerőművüket, akkor azt hiszem lesz miről beszélni.

Addig meg építsünk atomerőműveket? Ráérünk majd akkor foglalkozni a mi blokkjainkkal, amikor a németek majd bezárták náluk az összeset? Egészen addig dugjuk homokba a fejünket? A folyamatokat figyelmen kívül lehet hagyni? Amiket eddig bezártak, azok nem számítanak? Amivel az így kiesett energiatermelést pótolták, azzal sem törődünk?

"Jelenleg Pakson, egy átmeneti tárolóban raktározzák azokat, amik 1998-tól keletkeztek."

De törődünk vele, de majd akkor ujjongjunk, ha 2020-ra az összeset leállították, illetve vizsgáljuk majd meg, hogy az az áram mennyivel lett/lesz drágább, mint az atom.

--
trey @ gépház

"illetve vizsgáljuk majd meg, hogy az az áram mennyivel lett/lesz drágább, mint az atom"

Jelenleg az újonnan épített atom a legdrágább energia... most ott tartunk, hogy már szinte minden energiaforrás olcsóbb, mint az újonnan épülő atomerőművek... a paksi két új blokk €60 / MWh (~18.5 forint) alatt veszteséges, a 2025-re felépülő angliai Hinkley Point C blokk £92.50 / MWh (~33 forint) alatt veszteséges. Most 45 EUR / MWh évek óta a villamos energia ára.

Az új Siemens szélerőművek pedig már €28 / MWh (~8,5 forint) körül termelnek, a most telepített napelemes rendszerek is elérték a €60 / MWh szintet és ez utóbbiak esetén még mindig csökkenő a trend... a most telepített akkumulátor telepek $50 / MWh körül tárolják az élettartamuk alatt az energiát... nagyon nagy kérdés, hogy ki fogja megvenni 15-20-30 év múlva a drágán termelt nukleáris forrású áramot (és ha nem veszik meg, akkor miből lesz pénz a decommission fázisra).

Fűtésre, hűtésre, elektromos autók töltésére és meleg víz készítésére pedig nagyon jól illeszthető a megújuló energia, mert a hőenergia viszonylag jól és olcsón tárolható (lásd vezérelt tarifára kötött tárolós bojlerek és hőtárolós fűtési rendszerek).

Szóval lesz mit vizsgálni, főleg, ha sokba kerül, mert ugye nulla forint önerővel épül devizahitelből.

Szerintem egyáltalán ne ujjongjunk, mert nincs miért. Egy kicsit örülhetnénk persze, ha láthatnánk komoly, megalapozott számításokat, ha nem lennének fontos információk 30 évre titkosítva.

Hidd el, engem az önmagában nem zavar, hogy van Pakson atomerőmű, bízom benne, hogy továbbra is komolyabb problémák nélkül tud üzemelni. Sőt, önmagában az sem zavar, ha lesz új atomerőmű Pakson, remélem, hogy annak az üzemeltetésével sem lesznek problémák.
Ami zavar, az az, hogy nem kapunk pontos tájékoztatást arról, hogy mi mennyibe kerül. Azt biztosan tudjuk, hogy az atomerőmű üzemeltetése során keletkező hulladékokkal kell majd kezdeni valamit. Bármit is kezdünk velük, komoly költségek fognak jelentkezni. Az is tudható, hogy a kiégett fűtőelemekből még további energia nyerhető ki, de azt mondják, hogy az újrafeldolgozással készült fűtőelem drágább, mint az új.
Úgy érzem, jobb lenne olyan energiaforrások után néznünk, amikkel nem veszünk a nyakunkba annyi gondot, mint amit az atomerőművek köztudottan jelentenek - igaz, ezeknek a gondoknak egy része nem közvetlenül a mi időnkben, hanem pl. az unokáink idejében fog jelentkezni. A megújuló energiaforrásokkal akkor is kellene foglalkoznunk, ha amúgy a számítások (amiket nem látunk) azt igazolnák, hogy hagyományos erőművekre mindenképpen szükségünk van. Valamiért Németországban úgy döntöttek, hogy nekik megéri foglalkozni a szélenergiával, a napenergiával, a biomasszából nyerhető energiával. El tudod képzelni, hogy ők nem tudnak számolni?

Nem, én azt tudom elképzelni, hogy a világ egyik legnagyobb hatalmának szélesebb lehetőségei vannak bármit megvalósítani. Ez olyan mint az elektromos autó. Ma 8-15 millió forintba kerül, ha be akarsz ülni egybe. Én is szívesen beülnék egybe, de nekem jelenleg ilyen úri szeszélyre nincs ennyi pénzem. Főleg, hogy tudom, hogy messze nincs párban egyelőre a hagyományos autókkal és akinek van, azoknak is 2. vagy 3. autóopcióként van leginkább jelen.

Értem én, hogy jó lenne ugyanazt megtenni mint Németország, csak nem biztos, hogy meg is tudjuk tenni. Szerintem senki sem maga ellensége, ha annyira biztos lenne a megújuló, akkor már mindenki kidobta volna a régit. De ahogy látjuk, a leggazdagabbak is ott tartanak, hogy majd egyszer. Én meg várom, hogy mikor lesz az az egyszer.

--
trey @ gépház

Ez nagyon nem olyan, mint az elektromos autó. Tudod az árakat, ismered az üzemeltetési körülményeket, össze tudod hasonlítani a hagyományos autókkal, mert vannak adataid hozzá, nincs titkosítva semmi körülöttük 30 évre.

tároltuk egy picit, aztán kifizettünk egy vödör pénzt -miután kiveszekedtük-, hogy vonattal, fegyveres őrzés mellett elhúzzon oroszországba.
a németeknél lévő 10 darab atomerőmű már nem akkora teljesítménnyel pörög, mint a telepített napcellák/szélkerekek előtt.
(6-8-10 éve még nálunk is csak 15-20%-át adta a szükségletnek paks, annál többet vettünk viszont külföldről) nem utolsó sorban megszabta a német kormány, hogy legkésőbb mikorra kell "felszámolni" az atomerőműveket.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

"Eddig mit csináltunk velük?"

Eddig? Nukleáris fegyverkezés elég sokat fel tudott használni. Azóta, amióta nem igazán van nukleáris fegyverkezés, azóta semmit. Átmenetileg őrizgetik őket, ami nem igazán jó megoldás, lévén a leszerelt nukleáris fegyverekkel is kell valamit kezdeni.

"Majd ha a németek sikerrel bezárták az utolsó atomerőművüket, akkor azt hiszem lesz miről beszélni. De amíg 10 feletti darab megy náluk, addig hadd legyek egy kicsit szkeptikus ezzel kapcsolatban."

Tartják az ütemtervet. Ahogy a franciák is, ahol 80 százalékról 50 százalék alá csökkentik a nukleáris erőművek arányát 2025-ig, de a teljes decommission a terv 2050-re a németeknél és a franciáknál is. A németeknek esélyük is van rá, mert van egy bevethető elég jelentős megújuló arzenáljuk, a franciáknak még nincs igazán ilyen.

Akkora országban van is hova tenni a kerekekből. Arra azért vigyázzunk, hogy a rántott húsnál alig nagyobb Magyarországra csak annyi kereket tegyünk, hogy a végén nehogy felszálljon mint valami elbaszott repülő. A németek könnyen vannak, ha nem jön be a tervük, ezer opciójuk van. Nekünk azért korántsem ilyen egyszerű a helyzetünk.

--
trey @ gépház

"Akkora országban van is hova tenni a kerekekből."

Csak 3,5x akkora és 8x annyian lakják. A ~45 GW onshore szélerőmű olyan, mintha területileg ~13 GW vagy lakosságarányosan ~5,5 GW szélerőművet telepítettek volna Magyarországon az utóbbi 15 évben... ugyanakkor egy 2,4 GW kapacitású atomerőműről beszélünk.

Inkább egy olyan számításra lennék kíváncsi, hogy most van Mo-n x kerék, ez került ennyibe, ennyi kellene még ahhoz, hogy ne kelljen egy új atomerőművet felépíteni. Illetve ennek a még nem létező kerékparknak a TCO-ja annyi időre, amennyire egy új atomerőmű készül.

Egyébként a most működő kerekeket ki építette, kinek a tulajdonában vannak és kik üzemeltetik?

--
trey @ gépház

Pölö egy kiindulási alap, ha vitát szeretnél: http://energiaklub.hu/sites/default/files/paksii_nelkul_a_vilag_web.pdf

Bevallom, hogy lövésem sem volt arról, hogy van ez az Energiaklub, ezért rákerestem és elolvastam az első találatot:

http://atomenergiainfo.hu/blog/hadilabon-az-energiaklub-szamokkal

Ha igaz, amit ott írnak, az nem vet rájuk túl jó fényt. Erről mi a véleményed?

--
trey @ gépház

Ja, az atomenergiainfo.hu az a Roszatom magyarországi sajtóklubja: "Friss hírek a világ atomenergetikai iparáról és az orosz atomenergetika világából, első kézből."

Szerinted mégis mit írjanak? Az a dolguk, hogy FUD kampányt toljanak mindennel szemben, ami veszélyezteti a Roszatom piacát... minden mondatukat cáfolni lehetne.

Az oroszoknak gyakorlatilag ez az utolsó esélyük, az egyetlen profitjuk az, hogy a múlt századi technológiával házalnak erőből és tiszta politikából, mert az utóbbi évtizedekben totálisan lemaradtak az energetikai és technológiai piacon, semmi érdemleges innovációjuk nincs, se nukleáris, se megújuló, se fosszilis energiaforrások tekintetében, évek óta a padlón vannak és ez minden technológiai szektorra pont így igaz, a sok éhes oligarchát meg etetni kell.

Szerintem tök mindegy, hogy ki mondja, ha az, amit mondd az igaz. A matek egzakt tudomány. Engem az érdekelne, hogy mi nem igaz a linkelt írásban.

--
trey @ gépház

"Szerintem tök mindegy, hogy ki mondja, ha az, amit mondd az igaz."

Mitől lesz számodra anélkül jobban igaz a deklaráltan a Roszatom által létrehozott oldal tartalma, hogy olvastad volna bármelyik tanulmányt? Szerintem ezen gondolkodj el egy kicsit. :)

"A matek egzakt tudomány."

Ez így van, de a linkelt oldalon nem matek van. Először olvasd el a Energiaklub által írtakat, aztán olvasd el újra a Roszatom által írt cáfolatot, aztán nézz utána, hogy miért hamis és miért FUD a cáfolat... ha meg egyiket se olvasod el, akkor "az az érzésem, hogy te nem számítások alapján, hanem politikai indíttatásból döntöttél. Az pedig nem biztos, hogy jó döntés."

"Engem az érdekelne, hogy mi nem igaz a linkelt írásban."

Ahhoz el kellene olvasni mind a kettőt és meg kellene érteni mind a kettőt. Utána térjünk vissza rá... számomra meglepő, hogy elvileg tanult és világlátott emberek mennyire be tudják szopni az oroszok által üzemeltetett magyar nyelvű propaganda és dezinformációs oldalakat. :/

Én azt láttam, hogy az egyik oldalon valaki számokat közölt, a másokon meg felhívták a figyelmét olyan egyszerű tévedésekre, hogy az X-nek nem az a mértékegysége, hogy, így a számítása is hibás.

A véleményedre voltam kíváncsi mielőtt nekiállnék jobban elmélyedni benne. De nem mondasz konkrétumot, csak azt, hogy FUD.

--
trey @ gépház

"Én azt láttam, hogy az egyik oldalon valaki számokat közölt, a másokon meg felhívták a figyelmét olyan egyszerű tévedésekre, hogy az X-nek nem az a mértékegysége, hogy, így a számítása is hibás."

Kezdjük a legalapvetőbb ténynél: teljesen másról írnak az atomenergiainfo.hu oldalon, mint amit belinkeltem, az atomenergiainfo.hu oldalon egy HVG újságíró által írt cikket támadnak, a másik meg egy PDF tanulmány a témáról, amelyet az Energiaklub egyik szerzője írt.

"A véleményedre voltam kíváncsi mielőtt nekiállnék jobban elmélyedni benne. De nem mondasz konkrétumot, csak azt, hogy FUD."

Nem elég FUD az, hogy az egyetlen támadási felületet abban találták meg, hogy az Energiaklubhoz köthető Facebook oldalon az egyik szerkesztő megosztott egy HVG cikket, aminek az első változatában volt egy elütés? Hm...

Ha ezen az apróságon túllépünk, akkor jönnek azok a tárgyi tévedések, hogy az idézett, majd megtámadott mondatok nem olvashatóak a HVG cikkben (vesd össze nyugodtan). Jön a bla-bla a kihozatallal, aminél először 20 százalékról írnak a szélerőműveknél, szemben az atomerőművel 90 százalék feletti kihozatalával, aztán meg leírják, hogy 120 GW nukleáris kapacitás 812 TWh villamos energiát termelt és 142 GW szélerőmű kapacitás meg 315 TWh villamos energiát. Ha elővesszük a matematikát és a 315 TWh a 20 százalék kihozatal, akkor a 812 TWh csak 67 százalék lesz. Szóval valaki hazudik. Utána még rugóznak azon, ami nem szerepel a HVG cikkben, aztán behúznak egy kis németországi megújulós FUD-ot, hogy mennyire rossz lesz a németeknek, zárva azzal, hogy az Energiewende gyakorlatilag megbukott, amiről azért kéne szólni a németeknek is.

Szerintem hasznos lenne, ha meg tudnád különböztetni az orosz propaganda és dezinformációs oldalakat a valóságtól... :/

Mondjuk azt az aprocska csusztatast hogy vegulis csak az ellenkezoje igaz annak a cikknek mint amit allit elutesnek hivni sem gyenge :D

Hm? Két dolgon rugóznak oldalakon át Roszatomék: lemaradt egy helyen egy h betű, illetve azon, ami nem is szerepel a _HVG_ cikkében és mindezzel végig az Energiaklubot sározzák. Ez nálam teljes egészében kimeríti a FUD kategóriát. Fontos részleteket nem közölnek a beruházással kapcsolatban, de legalább nem is tagadják, hogy az orosz propagandát tolják.

"lemaradt egy helyen egy h betű"

Anno az isiben nálunk ezért karó járt.

"de legalább nem is tagadják, hogy az orosz propagandát tolják"

De attól még, hogy valaki a sajátját dicséri, még lehet igaza, ugye? Vagy szerinted az automatikusan hazugság onnantól kezdve?

--
trey @ gépház

"Anno az isiben nálunk ezért karó járt."

Ezt beszéld meg a HVG cikk írójával. :)

"De attól még, hogy valaki a sajátját dicséri, még lehet igaza, ugye? "

Nem, nem hazugság: csak FUD propaganda.

"Vagy szerinted az automatikusan hazugság onnantól kezdve?"

Na, szóval visszatérhetünk akkor az Energiaklub által írt tanulmányra vagy tovább rugózunk azon, hogy az Energiaklub egyik szatellit Facebook oldalának egyik figyelmetlen szerkesztője megosztott egy nem kellő gondossággal megírt HVG cikket, amiben volt egy elütés? Ez nagyjából olyan, mintha valaki szegecs blogja alapján ítélné meg a hup.hu oldalt, nem gondolod?

Pedig...:)

+1

Az a weboldal pont ismert orosz propagandaoldal... (vagy oroszpropaganda oldal, ha igy jobban tetszik)

Tehát akinek ellenszenves a véleménye, az orosz propagandát terjeszt. Mondod te, aki amerikai propagandát terjeszt. Milyen egyszerűen mennek ezek a dolgok.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ez neked a velemenyed?

Juj! Most lebuktam!

trey írta:
Arra azért vigyázzunk, hogy a rántott húsnál alig nagyobb Magyarországra csak annyi kereket tegyünk, hogy a végén nehogy felszálljon mint valami elbaszott repülő.

Lásd: Google Wind (április 1).

Nem fogjak hetfon lekapcsolni. Hetfon pl azt a torvenyt fogjak visszavonni, amivel de facto be van tiltva Mo. teruleten a szeleromu telepites.

Gondolom majd

a) a szelet is megkérik, hogy majd akkor és olyan irányból fújjon, hogy az jó legyen
b) lekezelik a zöldeket, akik szerint a szélkerék tönkreteszi xy állat, madár élőhelyét

--
trey @ gépház

"a szélkerék tönkreteszi xy állat, madár élőhelyét"

Az atomreaktor nem?

Az nem. Nézd meg, a lezárt csernobili körzetben is milyen jól megvannak az állatok úgy hogy senki sem zaklatja azokat :P Tehát, hosszú távon az állatok számára a tönkrement atomerőmű hasznos :)

amíg a betonfalak között marad a sugárzó cucc, addig talán nem. az idézett állítás meg böszmeség, erdőt még nem vágtak ki azért, hogy szélkerékparknak legyen helye. (az egy másik kérdés, hogy irtás után nem tudtak mást kezdeni a területtel a spekulánsok, és csak ezután mint utsó megoldás telepítettek rá pár szélkereket.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Most elvileg arról beszélünk, hogy a szélkerék miben jobb az atomerőműnél. A visszakérdezés nem válasz a felvetésre.

--
trey @ gépház

2-3ezer szélkereket felállítani sokkal rövidebb idő és kisebb költség (volna ha nem lopnák szét ezt a beruházást is), mint egy kurvanagy atomerőmű építése, de még a fenntartás is: a szélkerék hasonló módon van őrizve mint a mobiltornyok, míg egy paksot egy fél TEK őriz 24 órában.

a karbantartás és javítás szinte összehasonlíthatatlan, mert szerintem sem egy szélkerékparkot, sem egy atomerőművet nem (feltétlen) kell leállítani hozzájuk, ám ezek költségvonzata a szélkerékparknál sokkal sokkal kedvezőbbek. ellenben a szélkerékpark élete nyilván rövidebb idejű mint egy atomerőműé...

a valódi kérdés az, hogy mekkora bekerülési költségből mennyi időn belül profitálsz:
-20 milliárdból 3-5 éven belül
-60 milliárdból 30 év után

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ne haragudj, de ha a jöpár 10 évre szóló áramellátásunkról van szó, akkor ennél valami szofisztikáltabb számítást szeretnék látni, mielőtt leteszem a voksom egyik vagy másik mellett.

--
trey @ gépház

értem én, csak miért tőlem?
publikus a jelenlegi paksi átlagtermelés, publikusak a szélkerekek átlagteljesítménye is. osztani-szorozni kell(ene), itt is olvashattál már kb értéket mindkettőről.

ne csak azt nézd, hogy ki mit hogyan számol (persze hozzáértő számítását _kell_ figyelembe venni nem az enyémet), hanem azt is, hogy hosszú távon melyikkel mekkora szopás a gazdaságnak, melyikben mekkora a veszély a környezetszennyezésre...
(a "madarakat megzavarja" című, hetedik emeleti sötétzöld elmélet mehet a kukába)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Én nem döntöttem még el adatok hiányában, hogy melyik az, ami mellett letenném a szavazatom, de úgy fest, hogy te igen. Gondolom valamiféle összehasonlító számítások vagy megfelelő szakértelem birtokában tetted mindezt. Ezért lettem volna kíváncsi arra a számításra, ami alapján te döntöttél.

Csak az az érzésem, hogy te nem számítások alapján, hanem politikai indíttatásból döntöttél. Az pedig nem biztos, hogy jó döntés.

Csináltunk mi már majdnem egyszer egy vízlépcsőt is, ami marha jó lett volna, de a végén jól megszoptuk. Nehogy ez legyen ennek a vége is és elhagyatott szélkereket ezrei mellett azon kelljen sopánkodni x év múlva, hogy na, ezt megint jól megcsináltuk.

Gondolom te sem rendelkezel olyan tudással, amivel egy ország villamos rendszerét meg tudnád tervezni. Vagy?

--
trey @ gépház

"Ezért lettem volna kíváncsi arra a számításra, ami alapján te döntöttél."
paraszti ész, hosszútávú elmélkedés a lehetséges szopásokon, veszélyforrásokon, következményeken.

"te nem számítások alapján, hanem politikai indíttatásból döntöttél."
nem számítások alapján. igen, politikai indíttatásból _is_, de nem ez a fő csapásirány, hanem a "mibe kerül ez nekünk - hosszú távon?" kérdés alapján.

a vízlépcsővel való szopásnak legfontosabb oka -szerintem- a szlovák mentalitás volt. na meg a regnáló kormányzat/külügy diplomáciai töketlensége is. miután nem ástam bele magamat a témába, csak ennyi konzekvenciát tudok levonni belőle.

borítékolom, hogy ha 60 milliárdért hagyjuk megépülni pakskettőt, majd 30 év múlva a kölkeink fogják látni mekkora szopás ez, ugyanis ők és az ő gyerekeik is fizetni fogják -már ha közben nem lesz atompukk a jólhozzáértő fideszes építési vállalkozók munkájából... lásd szombathelyi problémák: a magasépítőcég életveszélyes utakat épített, a mélyépítő meg sportcsarnokot aminek a teteje leszakadt. szerintem is teljesen jó az irány.

"Gondolom te sem rendelkezel olyan tudással, amivel egy ország villamos rendszerét meg tudnád tervezni. Vagy?"
valóban nem. ám körbejártam európa szebbik felét huszonháromezerszer, dilettánsként meg feltételezem hogy ha annak a balfék nyugatnak jó a napcella/szélkerék/geothermikus, akkor talán nekünk is az volna, meg ha nem is akkora eredménnyel.
viszont mi szélenergiából jóval kevesebbet tudunk nyerni, mint az óceánok/tengerek mentén élők, ám még egyes jobbos okosemberek szerint is geothermikus kincs van a lábunk alatt, a nap meg pont ugyanolyan faszán süt nekünk (sokszor szebben és jobban) mint a németeknek pl.

félő hogy úgy jár bármelyik projekt, mint a kőszegi bioethanol-gyár (amit még csírájában folytott meg a fidesz tizenvalahány éve), vagy a mercedes gyár szombathelyi esete (amiből ugye kecskemét lett, szintén szoci kormányzás alatt, szintén fideszes gáncsolásra). de hogy ellenpéldát is hozzak: a szoci kormányzás idején a szhelyi városvezetés asszem olyan 600 millió Ft-ot kért évente a philips-től, mire az meg összepakolt és elhúzott innen, maga után hagyva ~7ezer munkanélkülit.

hogy igaza van-e orbánnak/bárkinek az energiafüggetlenség elérésében? igen. de jó volna ha nem beszélnének böszmeséget, meg nem szopatnák le a saját országukat.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Vessél a trollok közé, de inkább elhagyott szélkerekek között nevelném a gyerekem, mint elhagyott atomtemetőn.. :)

this

Igen, mert Paks egy elhagyott atomtemető. Az megvan, hogy ott évtizedek óta működik egy atomerőmű és mégis vidáman élnek emberek a környékén? Nem vagyok benne biztos, hogy egy cement, azbeszt gyár mellett még élnének ugyanazok az emberek, akik Pakson megvannak.

--
trey @ gépház

ugorjál ki hegyeshalomba. a szélkerekek képesek szélirányba fordulni -bármennyire is hihetetlen-. ausztriában a határ mentén van egy olyan szélkerékcsoport, amit időnként "lelőnek", mert nincs akkora áramigény -> kifordítják a lapátokat és ennyi.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Persze, nyilvan.

+1

A kávéfőzős poén nagyon ott van! :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szép volt! :-)

Zöld megoldás, ha a medve kergeti közben a mókuskerékben.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Boldogok a lelki szegények. Az erőművek üzemvitelével álmodsz olyankor?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1

Mindenre van válaszod az én szemszögből. A villamosenergia szolgáltató viszont a fogyasztóim összessége szemszögből kell, hogy gondolkodjon. Letojja, hogy btomika alszik, ha nincs villany, mert a fogyasztói egy jelentős része a nincs villany akcióra az ide a kötbért reakciót adja. A szél- és napenergia klassz dolog, de kiszámíthatatlan és emiatt csak kiegészítő energiaforrásnak jó. Kellenek a huszonnégy órában stabilan működő, könnyen szabályozható energiaforrások nagyon is. A szél- és napenergia nem ilyen. Engedd meg, hogy más máshogy éljen, ne csak akkor használja a villamosság áldásait, amikor fúj a szél és/vagy süt a nap. Köszi. Hajrá paks2!

mit is írtam korábban: "mennyibe kerül neked paks 2?"
tehát nem a létjogosultságát kérdőjeleztem meg, hanem a beruházás árát. látszik hogy megint nem figyel senki, csak azt lesitek, ki írt postot "paks 2" felirattal.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ha a franciák építik, akkor is lop belőle a magyar politika (is), láttuk ezt már más projekteknél. Nekem mindegy, ki építi, csak legyen már.

Ahja, a franciák jelenleg az egyik ország, ahol az atomenergiát a legnagyobb arányban használják és a nukleáris ipar egyik legnagyobb cége is francia. Mégis 2025-re a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkentik ezt az arányt és utána is folyamatosan csökkentik azt. Nyilván hülyék hozzá... :/

A csökkentés és a megszüntetés nem ugyanaz. Kiegészítésként jók az alternatívok, de azt is látni kell, annak is vannak feltételei. Mint ahogyan Canada északi részein sem hiszem, hogy termelnek borszőlőt, bár bevallom, nem néztem utána.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A csökkentés és a megszüntetés nem ugyanaz."

Azért csökkentik, hogy megszüntessék.

"Kiegészítésként jók az alternatívok, de azt is látni kell, annak is vannak feltételei."

A világ arra halad, hogy kiegészítésként jók a meglévő erőművek, mint komplementer erőművek...

Szerintem utópia. Esetleg akkor érzem reálisnak, ha az egész világ energetikai rendszerét összekötik egymással, mert valahol süt a nap, valahol fúj a szél, valahol termelnek a cégek, valahol alszanak. Viszont ekkor is jókora túlméretezés kell, hogy ne legyen fennakadás az ellátásban.

Van azért itt még egy dolog. Ha elterjednek az elektrmos autók - környezetvédelem, ugye -, akkor óriási terhelés szakad a hálózatra, ami eddig nem volt. Ahhoz szerintem még a megíptendő Paks 2 is kevés lesz.

Energetikai rendszert nem lehet úgy tervezni, hogy merre halad a világ. Ennek biztosan mennie kell, nem lehet a szokásos optimista manager szemléletet erőltetni, hogy ha egy nő egy gyereket kilenc hónap alatt, akkor 9 nő 1 gyereket hány hónap alatt... Ugye ismerős? Amikor majd labilis a rendszer, lehet kapkodni, meg egyes városrészekre idő kvótákat megadni, korlátozni egyes iparágakat. Jó lesz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Szerintem utópia."

Szerencsére az energetikai tudomány és ipar szarik rá, hogy szerinted mi az utópia...

"Esetleg akkor érzem reálisnak, ha az egész világ energetikai rendszerét összekötik egymással"

...és például a micro-grid felé is haladnak a mindent-összekötök-mindennel helyett.

"Ha elterjednek az elektrmos autók - környezetvédelem, ugye -, akkor óriási terhelés szakad a hálózatra, ami eddig nem volt. Ahhoz szerintem még a megíptendő Paks 2 is kevés lesz."

Pont ezért mennek gőzerővel a micro-grid felé a centralizált hálózatok helyett, de nyilván nem értenek hozzá. :)

"Energetikai rendszert nem lehet úgy tervezni, hogy merre halad a világ."

De. Mindig úgy kell tervezni, amerre megy a világ és az energetikai piac. Nem a világot igazítjuk hozzá a lehetőségeinkhez, mert az kényelmesebb lenne.

"Amikor majd labilis a rendszer, lehet kapkodni, meg egyes városrészekre idő kvótákat megadni, korlátozni egyes iparágakat. Jó lesz."

Majd labilis lesz attól, ha a környéken senki nem veszi meg a drágán termelt paksi áramot és szabályozni meg nem lehet... jó lesz.

Politikát érzek a mondandódban, így hagyom ezt. Azért tegyük fel, a Roszatom nem felejti ki a szabályozó rudakat.

A kis hálózatok, lokális energiatermelés jó egy darabig, de azért egy hengerművön tűnődj el cseppet. Most még azt is mondhatjuk, rövid idejű csúcsterhelések kompenzálására az óriási együtt forgó tehetetlen tömeg is ott van, lévén, a hálózaton az összes szinkron gép együtt forog, de az aszinkron gépek viselkedése is frekvenciától függő.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Politikát érzek a mondandódban, így hagyom ezt."

Ó, pedig nem volt benne.

"A kis hálózatok, lokális energiatermelés jó egy darabig, de azért egy hengerművön tűnődj el cseppet."

Eltűnődtem.

"Most még azt is mondhatjuk, rövid idejű csúcsterhelések kompenzálására az óriási együtt forgó tehetetlen tömeg is ott van, lévén, a hálózaton az összes szinkron gép együtt forog, de az aszinkron gépek viselkedése is frekvenciától függő."

A szélerőművek is képesek "intertial response" effektusra és képzeld: a napelemek inverterei is képesek erre. Hol tart a modern technika... nem kell ahhoz összekapcsolnod _fizikailag_ hálózatokat, hogy szinkronban járjanak és adott esetben össze tudod kapcsolni bármikor, ha szükséges. Elég sok kutatási folyik ezen a téren, mivel épp milliónyi egyenként vezérelhető termelő és egyenként vezérelhető fogyasztó lép be a hálózatra, ezeket kezelni kell egy jó nagy és összetett informatikai rendszerrel... nem elég az, hogy van pár tucatnyi termelő és pár tucatnyi együtt vezérelt fogyasztó-fürt. Az eddig szükséges alaperőműveket cserélik komplementer erőművekre és energiatárolókra, a centralizált hálózatot pedig micro-grid architektúrára. Egyszerűen errefelé megy a világ, ha akarod, ha nem.

"Kellenek a huszonnégy órában stabilan működő, könnyen szabályozható energiaforrások nagyon is."

Csak a könnyen szabályozható energiaforrások kellenek és egy atomerőmű nem ilyen.

+1

Köszönjük szépen. Nagyon értesz hozzá.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ezért nem is válaszoltam neki. Egyszerűen nem érti, hogy mit jelent a könnyen szabályozhatóság. A hagyományos erőműtípusok könnyen szabályozhatók, az alternatívok meg olyanok, amikhez alkalmazkodni kell a fogyasztással. Persze rögtön jött valami sötétzöld azzal, hogy "de hát a szélerőműveket akkor állítom le, amikor akarom! Kifordítom a lapátot és áll is!"

Csakhogy a szabályozhatóság nem egyirányú szabályozást jelent ám! Amikor energiaéhség lép fel, akkor csúcsra tudják járatni az összes hagyományos erőművet...de mit kezdenek a szélerőművel? Közmunkások odaállnak és tüfővel felpörgetik? Vagy Kósa beszédeket olvasnak fel a napcelláknak, s lőn világosság? :D

Nehéz hibát találni a megállapításaiban, persze lehet, ha torzitós szemüvegben olvassuk.

Kulcsmondat: "...az időjárásfüggő energiaforrásokra nem lehet stabilan alapozni, hiszen termelésük nemcsak percről percre, óráról órára, de évről évre is drasztikusan változik. Ugyanakkor a fogyasztói igényeket minden időpillanatban tudni kell kielégíteni!"

A megújulók legnagyobb baja a hektikusság, míg a fogyasztási görbe viszonylag egyenletesen változik, ezek termelőkapacitása szélső értékek között ingadozik, akár órákon belül. Szabályozhatatlanul. Tehát ha nincs szél, hiába vannak a fogyasztók bekapcsolva, ismétlem, nem tudják felpörgetni a szélkerekeket. Ilyenkor begyújtják a gáz- és szénerőműveket, esetleg kijjebb húzzák a fékező rudakat az atomerőművekben és szépen lekövetik a változást. Nyilván lejtmenetben a szélerőmű is szabályozható. Ugyanakkor a fogyasztási görbe olyan, hogy nem csak lejtmenet van, hanem emelkedik is...ott csak zölden lehet nézni az álló szélkereket és éjszaka még a napcellákat is bíztathatjuk, de semmi nem fog történni.

A németek ráléptek egy útra, aminek az elején járnak. Talán várjuk meg, hogy az az út hová vezet és amíg ez ki nem derül, addig a járt utat a járatlanért ne hagyjuk el. A német gazdaság/gazdagság ki tudja heverni egy esetleges évtizedes tévút következményeit. A magyar nem. Az amerikaiak is ész nélkül kezdték engedélyezni a kiserőműveket, napkollektor még a kutyaházra is, ráadásul ott a hálózatra visszatermelő verzió volt a népszerű. Nagyon hamar megtapasztalták azt a jelenséget, amit a villamos elosztó hálózatokon menetrendi problémának hívnak és aminek katasztrofális következményei tudnak lenni. A másodlagos, gazdasági következményekről most ne is essék szó. Mivel ez a kísérlet, amit a németek most elkezdtek, évtizedes mutatvány vagy akár hosszabb is lehet, tényleg várjuk ki a végét. Addig pedig egy stabilan termelő atomerőmű biztosítani tudja az ország energiaigényét. Ráadásul paks i. ideje hamar le fog járni...ekkor a termelő kapacitásunk 40%-a áll meg majd. Butaság lenne tehát fejjel rohanni a falnak.

Pont ezért kellenek a _komplementer_ erőművek, hogy kiegészítsék a megújulók által termelt energiát arra a szintre, ami éppen kell a piacon. Ha vannak a hálózatodon 0 és 100 százalék között termelő olcsó megújulók és 0 és 100 százalék között szabályozható komplementer erőműveid, akkor mindig tudsz egy olyan mixet előállítani, aminek 100 százalékos a kihozatala viszont megújuló a prioritás. Ha van x százaléknyi alaperőműved a rendszerben, akkor 100-x százalékig tudsz megújulót tenni a rendszerbe és úgy jársz, mint a franciák, akik erősen szívnak ez miatt.

"Ilyenkor begyújtják a gáz- és szénerőműveket, esetleg kijjebb húzzák a fékező rudakat az atomerőművekben és szépen lekövetik a változást."

Igen, a gáz- és szénerőművek például komplementer erőművek.

Az atomerőművek viszont nem szabályozhatóak ilyen módon, túl lassan reagálnak. A paksi blokkok például évente maximum 200 kis teljesítményváltozásra vannak tervezve technikailag, gazdaságilag pedig nulla darab teljesítményváltozásra. Nem tudsz napi ritmusban se menetrendet követni, nemhogy komplementer módban követni az igényeket.

"A német gazdaság/gazdagság ki tudja heverni egy esetleges évtizedes tévút következményeit. A magyar nem."

Ezért aztán tegyünk ide nulla százalékos önerővel devizahitelből egy múlt századi technológiával felépített atomerőművet úgy, hogy a réginek a lebontására sincs pénz. Mindezt az energetikai forradalom közepén, amikor mennek lefelé az energiaárak a megújulókat tekintve és már most olcsóbban termelnek, mint amennyiért az új paksi blokkok fognak? Ha meg a németeknek bejön a számítása, akkor szopunk. Nem kicsit, nagyon. De legalább itt lesz egy élettartamának a végén járó atomerőmű, egy félkész atomerőmű, ami után fizetni kell 30 évig és alig lesz megújuló, mert kvázi törvényileg be vannak tiltva. Valódi sikersztorinak néz ki.

"mennek lefelé az energiaárak a megújulókat tekintve és már most olcsóbban termelnek,"

Ezt honnan veszed? A németeknél a villany jelentős tétel a háztartásokban és pont ellenkező irányba változnak, mint ahogy te vizionálod. Nekem van első kézből információm a német elektromos áram árcsökkenéséről, mert rokonaim élnek ott, nem kis számban. Szerintük az a csökkenés erősen az emelkedésre hajaz, de biztosan jobban tudod. Az atomenergia elleni érveid közepén szépen preferálod a gáz- és szénerőműveket...hát bravó. A gáz- és a szén napjai meg vannak számlálva. erre alapozzon az, aki a saját haláláig lát előre.

"mennek lefelé az energiaárak a megújulókat tekintve és már most olcsóbban termelnek,"

Ebből annyi igaz, hogy mennek lefelé az árak, de most még drágábban termelnek. Azonban nem a jelenlegi állapotra kellene tervezni, hanem 15-20 évre, amikorra leállna Paks vagy még tovább, 80 évre, amíg az új atomerőmű üzemelne.
Itt a kulcs, hogy tervezni kellene, tanulmányokat készíteni, számolni és nem ad hoc döntéseket hozni.

"Itt a kulcs, hogy tervezni kellene, tanulmányokat készíteni, számolni és nem ad hoc döntéseket hozni."

Te láttál terveket, tanulmányokat és számolásokat az új paksi blokkok kapcsán? :)

"Ezt honnan veszed? A németeknél a villany jelentős tétel a háztartásokban és pont ellenkező irányba változnak, mint ahogy te vizionálod."

Ne keverd a lakossági villamosenergia árat a (nagy)kereskedelmi árakkal. 40-45 EUR / MWh körül van most ez az ár és korábban már írtam, hogy most ott tartunk, hogy már szinte minden energiaforrás olcsóbb, mint az újonnan épülő atomerőművek... a paksi két új blokk €60 / MWh (~18.5 forint) alatt veszteséges, a 2025-re felépülő angliai Hinkley Point C blokk £92.50 / MWh (~33 forint) alatt veszteséges. Most 45 EUR / MWh évek óta a villamos energia ára.

Az új Siemens szélerőművek pedig már €28 / MWh (~8,5 forint) körül termelnek, a most telepített napelemes rendszerek is elérték a €60 / MWh szintet és ez utóbbiak esetén még mindig csökkenő a trend... a most telepített akkumulátor telepek €45 / MWh körül tárolják az élettartamuk alatt az energiát... nagyon nagy kérdés, hogy ki fogja megvenni 15-20-30 év múlva a drágán termelt nukleáris forrású áramot (és ha nem veszik meg, akkor miből lesz pénz a decommission fázisra).

"Az atomenergia elleni érveid közepén szépen preferálod a gáz- és szénerőműveket...hát bravó. A gáz- és a szén napjai meg vannak számlálva. erre alapozzon az, aki a saját haláláig lát előre."

Az atomenergia napjai sokkal inkább meg vannak számlálva (itt nézelődj egy kicsit, hogy mennyire beállt a földbe a nukleáris ipar: http://thebulletin.org/global-nuclear-power-database). A gáz- és szénerőművek meg átállíthatóak biomasszára... :)

Meglepő módon Németország tolja a német óriáscégek termékeit. Milyen szép is lenne, ha mindenhova ezt vennék!

Ha eleget adnak el a világban ezekből, azokból dotálni lehet a hazai villanyipart, ha mégsem jön be a számítás.

--
trey @ gépház

"Meglepő módon Németország tolja a német óriáscégek termékeit. Milyen szép is lenne, ha mindenhova ezt vennék!"

Igen. Kockázat, befektetés, kutatás, fejlesztés, nyereség. Így működik, ahol nem kerülgeti az ipart a szocializmus szelleme. :)

"azokból dotálni lehet a hazai villanyipart, ha mégsem jön be a számítás"

Ha nem jön be a paksi beruházásnál a nem létező gazdaságossági tanulmány nem létező eredménye, akkor mi lesz?

Most meg fogsz rám haragudni, de nem érdekel a nagykereskedelmi ár. Az érdekel, ami a rezsócsökkentett számlán szerepel. Azt kell kifizetnem. A többi szám a piac érintett szereplőinek fontos, meg a közgazdászoknak és a pártpolitikai megmondó büfigépeknek. Hol érdekel engem, hogy pl. 12,5 HUF/kWh az áram nagyker ára, amikor nekem 55 HUF/kWh áron adják?! Nem tudom nagykeráron venni.

Szép ez a biomasszás holmi, de közben néznünk kéne ezt az üvegházat hatás szempontjából, amiben élünk és aminek föld a neve. A jövő a nagysűrűségű energiahordozóké mindenképpen és hosszú távon. Közben lehet az energia szektornak is ilyen hatvanas éveket idéző hippi korszaka, mint nap- és szélerőmű...de ez múlékony dolog. Amolyan útkeresés és vakvágány. Biztos vagyok benne.

"Most meg fogsz rám haragudni, de nem érdekel a nagykereskedelmi ár. Az érdekel, ami a rezsócsökkentett számlán szerepel."

Az erőműveket meg nem érdekli a rezsicsökkentett végfelhasználói ár. Vagy erőművekről és megtérülésről beszélünk nagykereskedelmi árral vagy lakossági árról beszélünk és akkor nem keverjük bele az erőműveket. Vagy-vagy.

"Szép ez a biomasszás holmi, de közben néznünk kéne ezt az üvegházat hatás szempontjából, amiben élünk és aminek föld a neve."

A biomassza erőműveknek pont az a lényege, hogy összességében zero emission módon működnek, mert az elégetett biomassza megújul és megköti a légköri szén-dioxidot.

"Közben lehet az energia szektornak is ilyen hatvanas éveket idéző hippi korszaka, mint nap- és szélerőmű...de ez múlékony dolog. Amolyan útkeresés és vakvágány. Biztos vagyok benne."

A nap- és szélerőmű és az tárolás az energetikai high-tech vonal jelenleg. A hatvanas éveket idézű hippi korszak az pont az az atomerőmű, ami itt van például... :D

Tévedés. Az egész villamosenergia történet rendszerben ér valamit. Ha kiemeled az erőművet, figyelmen kívül hagyva a többi elemet, akkor szép lesz rögtön a kép...de a többi elem is része az egésznek. Bizony mondom néked, hogy az egyéni fogyasztót óriási hiba kihagyni a számításból!

Tévedés. Nincs zero emission. Aki azt mondja, az szemfényvesztő és többször feltalálta már az örökmozgót. (Sajnos mindig leállt neki.)

Tévedés. Az atomerőmű a kialakult és stabil rendszer, a hipista álmodozás a szélkerék és a napelem jelenleg. Nem az évszám, hanem a szemlélet és a világlátás a lényeg. Tudod a hippi korszaknak nem az a fő paramétere, hogy "hatvanas évek", az csak az időegyenesen helyezi el a korszakot. A fő paramétere a naiv álmodozó és irracionális világmegváltás. Tudod, nonkonformizmus, miközben nagy batár autókkal mentek woodstockba, polgári otthonokban lázadtak standard fogyasztói szokásokkal, sőt! dolgozni jártak, pedig az milyen ostoba dolog, ellent mond a freedom és egyéb szép és rózsaszín világának. Elvetették a háborút, pedig a háborúk voltak azok, amelyeket szükségszerűen meg kellett vívniuk, óriásit profitált belőle az a társadalom, amiben éltek és aminek szerves részei voltak a maguk kis önellentmondó lázadásával.

A jelenlegi hitech a jövő elavult, koszos és pazarló, valamint alkalmatlan technológiája lesz. Elég gyorsan.

> Tévedés. Nincs zero emission. Aki azt mondja, az szemfényvesztő és többször feltalálta már az örökmozgót. (Sajnos mindig leállt neki.)

Segítek, amennyi CO2 mennyiséget belélegez a növény élete során, elégetéskor ugyanannyi keletkezik. Ezt hívják zéró emissziónak. Nem keletkezik a semmiből több szén.

Ja, csakhogy nem ennyire egyszerű ez.

De, ez pont ennyire egyszerű. Akkor is, ha nem érted. Mert sajnos nagyon nem érted, de szerencsére ettől még mások jól értik...

A hippikorszakos ömlengés után meg kell kérdeznem: szedsz közben tudatmódosító szert vagy ezt így saját kútfőből sikerült leírni?

"Az atomerőmű a kialakult és stabil rendszer, a hipista álmodozás a szélkerék és a napelem jelenleg."

:D

Esetleg vesd össze ezen a "projected startup" grafikont: http://thebulletin.org/global-nuclear-power-database
És egy 2016-os status report trendjeivel: http://www.ren21.net/wp-content/uploads/2016/10/REN21_GSR2016_FullReport_en_11.pdf

Olvasd el mind a kettőt, aztán gondolkodj el egy kicsit, megéri.

"Az érdekel, ami a rezsócsökkentett számlán szerepel."

találós kérdés: honnan/miből van a rezsicsökkentés...?
a helyes megfejtők között helikopteres városnézéssel egybekötött felcsúti kisvasutazást sorsolunk ki.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

:D

Én tudom!

Pártunk és kormányunk küzd az extraprofit ellen, és jól rákoppintottak a közműcégek orrára, és...
izé...
magic.

Csak egyedül mehetek helikopterezni, vagy vihetem a pereputtyot?

Leginkább magic! Vastagon szedett, színes szagos marketing nyomdázás.

+1

Engedd meg, hogy más máshogy éljen, ne csak akkor használja a villamosság áldásait, amikor fúj a szél és/vagy süt a nap. Köszi.

a szo, amit keresel: akkumlator. Szivesen...

Nem. Ezt biztosan nem keresem. Ezt majd akkor keresem, ha nyertem a lottón. Addig nekem és több millió honpolgárnak nem akku kell, hanem konnektor, amibe be lehet dugni bármikor, tehát szélcsendben és éjszaka is a hajszárítót pl. Dolgozz te azért, hogy két-három évente akkupakkot cserélghess és külön kis szobácskát tartsál fenn ennek! :) Bocs, de hülye tanácsot én is tudok adni. Nem köll vellany, van petróleum, tenta és gyertya is. Szalonna is, pálinka is. Ha akció film köll, megkeresem a haragosomat a falu másik végén, oszt rapid attack! :D

nem a tanacs a hulye, hanem te. Nem arrol van szo, hogy mindenki vegyen Varta AAA akkukat ipari mennyisegben, hanem hogy pl. a Nap vagy a szel erejebol nyert energiat 1 bazi nagy akkumlatorba puffereljek, igy akkor is tud rataplalni a villamos halozatra, ha eppen nem fuj a szel.

Vagy csak a fölösleges arámmal valahova felpumpálnak egy csomó vizet, amit aztán amikor kell, leeresztenek áramfejlesztőn keresztül. Például.
Megoldás lenne, ha nem is 120%-os hatékonyságú, de folyamatos üzemre megfelelő. (Elég nagy méretben, persze)

Na ja. Volt ilyen elképzelés az elmúlt évtizedekben és több ezer, tíz ezer mérnökórát öltek bele. Nem lett ilyen puffer erőmű sehol. Gondolkodj el az okán.

Drága, nem túl hatékony, és sok hely kell hozzá, és a szénerőműtől kezdve a atomerőműig van hatékonyabb, és olcsóbb "este is működő" megoldás.
Ez mind nagyon szép, de az elmúlt évtizedekben a zöld energia hatásfoka is egyre jobb.
(Amúgy, nekem az atommal sincs semmi bajom, csak pask2-vel, a túl sok titkosítás, meg ami mögötte van dolog miatt)
De persze, égessük csak a dinoszaurusz maradványokat, és majd csak akkor kezdjünk alternatívban gondolkodni, amikor az már elfogy...

Paks2 módjával nekem is vannak fenntartásaim, a szükségességével nincsenek. De ahogy írtam, ha a franciák, amerikaiak, németek, bárkik építik is, a magyar kormány akkor is mészáros lőrincekből áll, tehát durván drága lesz. Így nekem nyolc, hogy ki, de valaki építse meg, mert ha paks1 leáll, akkor jön a román stílus. Áramkorlátozás, stb.

"Így nekem nyolc, hogy ki, de valaki építse meg, mert ha paks1 leáll, akkor jön a román stílus. Áramkorlátozás, stb."

Ennek van valami tényeken nyugvó alapja vagy feltartottad a megnyálazott ujjadat a szélbe és az alapján jött ki? Nem igazán emlékszem arra, hogy a németeknél komoly problémák voltak a villamos ellátásban...

...igaz, ők 10 év alatt 25 GW szélerőmű, 7 GW biomassza és 40 GW napenergiát tettek a rendszerbe... ez olyan, mintha lakosságarányosan épülne fel itt 3 GW szél-, 1 GW biomassza- és 5 GW naperőmű kapacitás. Miközben ennyi idő alatt talán sikerül majd 2 GW meglévő kapacitást kiváltani egy újabb atomerőművel, amelyet nulla százalékos önerővel devizahitelre vesz az ország úgy, hogy a meglévő erőmű lebontására nincs meg a pénz és közben egy darab megújuló energiaforrás nincs tervbe véve egy energetikai forradalom kellős közepén. Nyertes ügynek néz ki, akárki megmondhatja.

Én nem írtam, hogy a németeknél valami baj van. Nem is tudok ilyesmiről.

Ha ott baj nélkül ki tudtak kapcsolni 2011-ben 8 GW atomerőmű kapacitást és tudtak telepíteni 2011-2016 között 25 GW szélerőművet és 15 GW naperőművet ellátási gondok nélkül, akkor itt miért is csak újabb két paksi blokk az egyetlen reális opció?

Máshol megválaszoltam.

> ők 10 év alatt 25 GW szélerőmű, 7 GW biomassza és 40 GW napenergiát tettek a rendszerbe... ez olyan, mintha lakosságarányosan épülne fel itt 3 GW szél-, 1 GW biomassza- és 5 GW naperőmű kapacitás. Miközben ennyi idő alatt talán sikerül majd 2 GW meglévő kapacitást kiváltani egy újabb atomerőművel, amelyet nulla százalékos önerővel devizahitelre vesz az ország úgy, hogy a meglévő erőmű lebontására nincs meg a pénz és közben egy darab megújuló energiaforrás nincs tervbe véve egy energetikai forradalom kellős közepén.

Rendkívül érdekesnek tartom, hogy erre a néhány mondatra még senki nem reagált. Pedig ezekre lehetne, mert ezekben végre vannak értékelhető adatok. Ebben nincs politika, ez nem vélemény, amivel szembe lehet helyezkedni a sajátommal, ez egy olyan adathalmaz, amit értékelni kellene, és le kellene vonni belőlük a következtetéseket.
A fenti három erőműfajtából mindhárom mehetne nálunk is, napenergia szempontjából még jobb helyen is vagyunk, egyedül a szélerőműveink nem lennének versenyképesek a németetek megoldásával, mivel ők a szárazföldtől távol, a tengeren, szélcsendesnek nem mondható helyeken hoztak létre szélerőműveket, amiktől egyenárammal (!) jönnek be a szárazföldre.

Az is nagyon érdekes, hogy ki hogyan tálalja a német szélerőművek ügyét. Az alábbi cikkekből elég jól kivehető, melyik milyen céllal íródott.
http://autopro.hu/szolgaltatok/Megtriplazta-szeleromu-kapacitasat-Nemetorszag/15700/
http://www.alternativenergia.hu/2016-elso-fele-a-tengeri-szeleromuvek-sikeret-hozta-nemetorszagban/76858
https://444.hu/2016/07/19/egyre-nagyobbra-gerjed-a-nemet-aramhurok
http://index.hu/gazdasag/2016/08/23/nemetorszag_energiewende_megujulo_energia_zold_energia/
http://magyaridok.hu/kulfold/nemetorszag-le-akarja-allitani-tengeri-szelfarmjait-1472023/

A sorban utolsó cikkhez annyit mindenképpen hozzátennék, hogy az nem fontos a szerző szerint, hogy a szélenergia segítségével milyen hatalmas mennyiségű energia állítható elő, csak az a lényeges, hogy az így előállt energia szállítása mekkora problémákat okoz (megjegyzem, ezek nyilvánvalóan megoldható problémák), meg az, hogy a zöld energia mennyire veszélyes, mivel - szerinte - megbízhatatlan és tervezhetetelen, mert neki azt kell sugallnia az olvasó felé, hogy a hagyományos erőművek, köztük az atomerőművek jelentik az egyetlen járható utat (a cikk végén tett - nem kissé cinikus - megjegyzése legalábbis erre a szándékra enged következtetni).

amiktől egyenárammal (!) jönnek be a szárazföldre.

kizart

Biztos vagy benne? :)

https://www.villanylap.hu/hirek/3757-a-vilag-legnagyobb-tengeri-aramatalakito-allomasa-epuel-
ftp://ftp.energia.bme.hu/pub/Energetikai%20aktualitasok/2013-14-02/08/HVDC_beszamolo.pdf

Előnyök:
- Nagyobb az áramvezetőnkénti átvihető teljesítmény.
- A DC szabadvezeték szerkezete egyszerűbb, mint az AC vezetéké; kisebb a nyomvonal szélessége, egyszerűbb, tetszetősebb az oszlop.
- A föld használható üzemiáram-visszavezetőként.
- Következésképp minden egyes szigetelt áramvezető külön áramkört tud képezni.
- Nincs kapacitív töltőáram.
- Nincs skinhatás (azaz az áramvezető egyenáramú ohmos ellenállása kisebb, mint a váltakozó áramú).
- Az egyenáramú kábelek nagyobb feszültséggradienssel üzemelhetnek.
- Az egyenáramú távvezeték teljesítménytényezője mindig egységnyi, azaz nincs meddőteljesítmény, csak hatásos.
- Kisebb a koronasugárzási veszteség és a rádióinterferencia, mert az áramvezető körüli állandósult tértöltés virtuális átmérőnövekedést okoz.
- Nem szükséges, hogy az egyenáramú távvezeték végponti alállomásai szinkronban legyenek egymással.
- Következésképp a távvezeték hosszát nem korlátozza a stabilitás.
- Aszinkron üzemelő vagy különböző névleges frekvenciájú VER-ek vagy VERE-k összekapcsolhatók.
- Az egyenáramú távvezeték rövidzárlati áramai kisebbek, mint a váltakozó áramúé.
- A váltakozó áramú villamosenergia-rendszer perturbációit (pl. zárlatait, lengéseit) sem az egyenirányító, sem az inverter nem engedi át (tűzfal), azaz a velük összekapcsolt váltakozó áramú rendszerek nem tudják megnövelni egymás zárlati teljesítményét.
- Az egyenáramú összeköttetésen keresztül áramló teljesítmény könnyen szabályozható.
- Adott szigetelés (pl. légköz, kábel érszigetelése) 2-ször nagyobb feszültséget bír el.
- A DC kábelösszeköttetés hossza többszöröse lehet az AC-énak

"ez olyan, mintha lakosságarányosan épülne fel itt 3 GW szél-"

Na, itt pont ezert lett betiltva. Az alternativa lehetoseget is ki kellett zarni.

"egyedül a szélerőműveink nem lennének versenyképesek a németetek megoldásával, mivel ők a szárazföldtől távol"

Pont ezért csak az onshore szélerőműveket számoltam, az offshore erőműveket nem.

"Így nekem nyolc, hogy ki, de valaki építse meg"
ok. akkor én fizetem a havi 1500 Ft-ot -60 évig- amibe valójában kerül a beruházás, te meg fizesd a fennmaradó 5500-at helyettem, havonta -60 évig-. ennyibe kerül a fasza paks2 egy adófizetőnek.
a keletkező nukleáris hulladék gyűjtése/szállítása/elásása már most probléma. na szorozd fel ezt legalább hárommal, nagyjából ekkorára saccolom az igényeitek végeredményét.

(avagy Te meg lócsemege adjátok el rabszolgának pl édesanyátokat, de ne engem meg ne a kölkömet -akár egy napra, akár 60 évre-)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Szerintem édesanyámat hagyd békén, mert szájon kaplak egy pillanat alatt. Ha indulatkezelési problémáid vannak, akkor nem én vagyok a te embered. Nem vagyok sem gyógypedagógus, sem piszmológus és türelmes sem. oké? Van neked saját anyád, osszad be azt.

> szájon kaplak egy pillanat alatt
> Ha indulatkezelési problémáid vannak

?

Pedig igaza van, indokolt volt a reakció.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt egy szoval se emlitettem :) viszont ez igy nagyon vicces.

Tudom, én a tánc- és illemtanár vagyok, b.sszátok meg tipikus esete. :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem volt benne indulat. Egyszerű tényközlés. :) Aki ennyire durung, az nem ért a szép beszédből. Kap egy sallert és csendben pislog. Mindenki mehet tovább.
:)

kell még neked pár évnyi itt eltöltött idő ahhoz, hogy észrevedd, kit mikor küldök el a f*szra...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Pár évet eltöltöttem már itt. Nem foglak megfigyelni, nem érdekelsz. A stílusodhoz alkalmazkodok mindig a válaszomban.

"Pár évet eltöltöttem már itt."
akkor tudhatnád, milyen vagyok/miket írok amikor felhúzom a tirpák sapkát...

"Nem foglak megfigyelni"
megteszi ezt más helyetted, nem is aggódok én ezen :D

"A stílusodhoz alkalmazkodok mindig a válaszomban."
csak hogy eddig ez nem sikerült :(

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Nem tudom milyen vagy, nem érdekel. A stílusodhoz remekül alkalmazkodtam, bár koszosnak érzem magam miatta. Szerintem ezt a szálat itt zárjuk le, sehová nem vezet, öncélú és buta. Pá!

szomorúan veszem tudomásul, hogy a kormányzati propaganda 3 perc alatt kimerült a sértődöttségben, ám a felvetésekre (ahonnan indultunk és idáig eljutottunk) nem érkezett érdemi válasz, nem cáfoltad meg a 60 évnyi eladósodást. de nem is védted meg, pl azzal, hogy ha 40 évnyi pakskettő működést állítunk szembe ugyanekkora teljesítményű szél- és napenergiával -szintén 40 évnyi működtetést tekintve-, akkor a két megoldás fenntartási költsége vélhetőleg az atomenergia mellett szól, feltételezve pakskettő 40 évnyi balesetmentes üzemelését. elvégre -tudomásom szerint- nincs olyan napcella és szélkerék, ami 40 éven át csak karbantartással (tehát nem fődarab vagy teljes készlet cseréjével) ugyanennyi zsetonból gazdaságosan/üzembiztosan fenntartható.
(ugyanakkor fingom nincs, hogy egy paks/pakskettő esetében a fűtőelemek kb mennyi ideig képesek ellátni a feladatukat...)

örülök, hogy vidéki, parasztos (nem hozzáértő) elméletemmel segíthettem a fidesz propagandagépezet munkáját, részemről a megtiszteltetés!

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

már ne is haragudj, de új lehetsz errefelé. ha úgy adódik, félmondatban elküldök bárkit a francba, amit az érintett észrevesz. a fenti post -még- nem ilyen. csupán tippet adtam, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésetekre a rabszolgaipart fellendítendő.
(igaz, írhattam volna azt hogy öcsédet/húgodat/szomszédodat, de az vélhetőleg nem billentett volna ki ennyire a hintából)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Senkimet ne emlegessed. Ha bírod az anyanyelvedet és nem egy kocsmában szocializálódott függő, személyiségzavaros marha vagy, akkor le tudod írni a mondandódat nélkülük is. Ha nem, akkor meg ne fogj hozzá.

szájon kaplak egy pillanat alatt. Ha indulatkezelési problémáid vannak

ismered azt, hogy bagoly mondja verebnek? Jovanna, csak kerdeztem, nehogy man engem is meg akarjal verni a vegen, LOL. Btw. te minden forumon ilyen aggressziv vagy? Nem gondolod, hogy alig par hetes ujonckent egy kicsit visszabb kene venned az arcodat, el-o-el?

Nagyjabol megfelel a klasszikus "ne karomkodj mar, bazdmeg"-nek.

vidéken hallotuk:

-nesze bazmeg!
-köszi bazmeg!

vagy

-vigyázz má' bazmeg!
-elnézést bazmeg!

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

a jövő héten úgyis összeül a NeHuHubiz (nemzeti huplogin és huphovatartozási bizottság), majd indítványozni fogom -a TIMOCOM mintájára-, hogy a regisztrációt követő első fél évben csak nézelődni lehessen a hupon, hozzászólni ne.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Valahogy ez jutott eszembe :)

"The Twentieth Voyage", in which Ijon Tichy is forced by his future self to lead a programme to ameliorate Earth's and mankind's history.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Star_Diaries

Ki mondta, hogy agresszív vagyok?! He?! Letépem a fejét annak a köcsögnek!

+1

Mert felesleges. Vegyünk egy 1 km * 1km * 5 m-es tavat. Engedjük le a vizét 10 m-rel mélyebbre 10 órán át. Ekkor nekem 13.625 MW jött ki. Óriási környezetpusztítás két hatalmas tóval, jó nagy beruházás, fenntartási költségek vacak 13.6 MW-ért, amit nagyjából 3 vagy 4 darab MÁV-os mozdony megeszik. Mekkora ötlet, de tényleg! :(

Tudom, nem neked kellene írnom, hanem a kétkedőknek, akik beszélik a hülyeséget, de eszükbe nem jutna számolni is valamit bölcsész diplomával.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jahogy ez nem egyszerűen "nem hatékony" hanem "a tengerimalacok hatékonyabbak" dolog. Oké, akkor viszont elfogadom, hogy hülyeség volt.

És akkor még nem is említettem, hogy az egyszerűség kedvéért 100 % hatásfokkal számoltam, szóval ez az ideális, veszteségmentes eset.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha az ember São Paulo és a tengerpart között vezet a hegyek között több helyen lehet jó vastag csöveket látni (általában hármasával), amik a völgyből egyenesen mennek fel a hegycsúcshoz.

A helyi ismerőseim szerint ezen szivattyúzzák fel és eresztik le a vizet, hogy a vízerőmű által megtermelt, de el nem használt energiát tárolják.

Azt állítod, hogy ezek az emberek rosszul tudták, és valami más célból díszítették a hegyoldalt baromi nagy csövekkel?

Tőlem lehülyézhetsz, ez csak téged minősít. A tanácsod nettó ökörség volt. Mivel lementél arra szintre, ami engem nem érdekel, részemről továbbra is hajrá paks! Valamint viszlát kolléga. Akkor fogunk erről beszélni, ha be tudod mutatni, hogy egy napi 25 kWh energiaéhségű háztartásba a ma megszokott költséggel a te álom rendszeredet be lehet szerelni és az ugyanúgy működik, nem kell egy autó árát költeni rá három évente. Addig meg büfizz tovább hülyeséget, de másnak! ;)

ha be tudod mutatni, hogy egy napi 25 kWh energiaéhségű háztartásba a ma megszokott költséggel a te álom rendszeredet be lehet szerelni

ugy latszik, a 2 hetes regisztraciod nem tartja vissza a nagy arcodat. Hat ide mar mindenkit beengednek?

De azert vagyok, hogy segitsek: nem kell a haztartasokba szerelni semmit, az aramot ugyanugy a konnektorbol kapod, mert az energiat nem nalad kell tarolni haztartasi meretben, hanem egy kozponti helyen ipari meretekben. Ha nem tudsz Pakstol elvonatkoztatni, akkor kepzeld el ugy a koncepciot, hogy Pakson nem csak az eromu van, hanem egy k. nagy battery is, ami kiegyenliti a Nap, szel, whatever ingadozasait. HTH...

Ez a nickem két hetes. Szerinted ez jelent valamit? Egyszer te is voltál itt két hetes, gondolom nem ilyen parasztok fogadtak, mint amilyen te vagy. Szóljál majd, ha a k. nagy battery elkészült agyas! addig hajrá paks kettő. Nem az én arcom nagy, hanem nehezen tűröd azt, amit a tükörben látsz. Fésülködj már meg vagy valami....

Tesla idén adott egy egy 80 MWh kapacitású és 20 MW teljesítményű akkutelepet, amely a legrosszabb esetben 0,05 $/kWh áron tárol energiát az élettartama alatt, ez nagyjából 45 EUR / MWh, ami a jelenlegi európai villamosenergia ár. Egy ilyen akkutelep olcsóbban tud energiát tárolni _most_, mint amennyiért a paksi új blokkok termelni tudják _majd_. Ha ilyenbe beletolják a németek a nagyon olcsó megújulót 10 év múlva, akkor a kutyának nem kell majd 60 EUR / MWh áron a paksi villany, sőt. És a Tesla idén 35 GWh kapacitást szeretne gyártani, eladni és telepíteni, jövőre pedig 50 GWh kapacitást.

Fura, hogy nem szerepel az akkutelep ára és élettartama. De ahogy feljebb mondtam. Nekem az is jó, csak valamiért nincs. Atomerőmű meg van. Ha a tesla bejelentkezik pár gigawatt tárolására képes akkutelep+alternatív energia termelés kombóval és abból olcsóbb áram jön, akkor majd oda leszek érte. Nem jelentkezett. A villanyéhség pedig itt van, most kell megoldani a csillapítását.

"Fura, hogy nem szerepel az akkutelep ára és élettartama."

Leírtam: "amely a legrosszabb esetben 0,05 $/kWh áron tárol energiát az élettartama alatt"

"Nekem az is jó, csak valamiért nincs. Atomerőmű meg van."

Atomerőmű sincs még. Mire lesz, addigra csak a Tesla évente gyárt majd 100 GWh kapacitást és vannak más cégek is a piacon.

Egyébként le van írva a pongyola hatástanulmányban is, hogy hatalmas kockázat az atomerőműnél, hogy lesz-e vevő a drágán termelt energiára, amely a legjobb esetben is felülről súrolja a 60 EUR / MWh árat, és az aszályosabb évek ezt növelni fogják azzal, hogy vissza kell fogni a teljesítményt...

"A villanyéhség pedig itt van, most kell megoldani a csillapítását."

Azt meg lehet oldani megújulóval is, sok példa van rá.

Elindulsz a logikáddal egy utópisztikus számmal, aminek sajnos nincs alapja. Ki ne lyukadjunk már oda, hogy az akkutelep egy perpetum mobile!
Sajnos a munkámhoz áramra van szükség. Állítsátok le Paksot és ne legyen utánpótlás, de akkor te meg még 2000 ember tekerd már itt lécci a biciklit nekem teljes kajakból 1ms hosszan 2,7ms-onként. Előre is köszönöm.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

"Nekem az is jó, csak valamiért nincs. Atomerőmű meg van."

De, van, pár hónap alatt telepíthető (vö. 100 napos telepítés), ha megveszed.

Paks2 meg mikorra is lesz kész? 2025? Ja nem, akkorra csak tervezik...tehat 2030+?

Ha most földbebaszol egy csomó szélerőművet, azok most fognak termelni. MOST.
Paks2 meg mire átmegy az engedélyezési procedúrán (hisz oroszok csinálják, egy lángoló foscsillag lesz elsőre), nyugdíjasok leszünk mind, mire abból jön delej a PC-nkbe, hogy hupon trollkodhassunk.

Jobb esetben addigra vegre kihal a pc, és ami marad, arra meg a windows xp-t is ráoptimalizálják :)

minden rosszban van valami jo :D

Ehhez előbb fel kellene találni az akkumulátort. Amik jelenleg vannak, azok bohóckodásra alklamas játékszerek. Képben vagy, hogy itt GW-os nagyságrendről beszélünk, s az mekkora teljesítmény?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jó lehet hengerművet üzemeltetni akkuról, meg MÁV-ot, meg BKV-t, meg légkondit, bojlert, elektromos főzőlapot.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én ezt mindig úgy képzeltem, hogy olyankor majd veszünk áramot olyan országoktól, akiknek van fölösleg, és mindenféle kapcsolatban, meg közösségben, meg mindenben vagyunk velük, és ezért nyilván nem akarnak velünk kiszúrni. (É mondjuk van rendesen termelő vízerőművük (az nem atom, és este is megy!)
Ez azért jó, mert nem vagyunk mindenféle hitellel meg amúgy is egy "elméletileg most nem ellenséges" országhoz kötve. De kétségtelen, hogy én nem értek a egészhez...

Én is jól alszom, mert a szerverek dolgoznak olyankor helyettem is. Oh wait... :-)

Ezeket a trollokat vki miert nem szedi le a netrol de tenyleg?

Azon túl, hogy kicsit elvicceltem, nem sikerült megérteni a lényeget? Mondom úgy, hogy megértsd:

- éjszaka nem süt a Nap
- borús időben jelentősen kisebb a felületi teljesítménysűrűség, mint napos időben
- a szél vagy fúj, vagy nem, Magyarországon nem túl sokat, ráadásul kis ország vagyunk, nincsenek nagy területeink ilyen célokra
- Paks 1 élettartama véges, az eredetihez képest már meg lett hosszabbítva. Nem kiegészítő energiaforrás kell, hanem alaperőmű nagy teljesítménnyel, folyamatos terhelhetőséggel, szabályozhatóan, mind a hatásos, mind pedig a meddő teljesítmény vonatkozásában. Ezen kritériumokat az atomerőmű teljesíti.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mar elmondtam a multkoriban, csak ismetelni tudnam.

Talan gondolod, h ertesz hozza, de a tobbseg mar tudja, hogy nem vagy tobb, mint egy orosz propaganda gep.
Akinek van csoppnyi sutnivaloja, nem kezel beszamithatoan.

t

ps.: Mint a multkor serepelt, annyi tisztesseg lehetne benned, h beirod az alairasodba, h kinek a megbizasabol irod, amit irsz.

Hiába provokálsz, nem fogok felülni rá. Műszaki érveket soroltam. Paks egy helyszín, az atomerőmű egy technológia. Mi köze ennek az oroszokhoz? Te látsz efféle összefüggést? Mert én nem. Paks 2-re akkor is szükség volna, ha a franciák építenék.

Másfelől miért ne csinálhatnák az oroszok, ha már ezt feszegeted? Mondom ezt úgy, hogy sem a közgazdasági, sem a jogi részével nem foglalkoztam a kérdésnek. Az oroszok tudnak atomerőművet építeni, mint ahogyan a franciák és az amerikaiak is. Ha a jenkik csinálnák a beruházást, hirtelen belátnád, hogy szükség van atomerőműre. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Hiába provokálsz, nem fogok felülni rá.

Nem provokallak, tenyeket kozoltem.
Aki ma, alig par evtizeddel a ruszkik kivonulasa utan ujra hozzajuk akarja kotni az orszagot, az mazochista, huje (naiv) v. gane orosz berenc.

- Az elso nem kizarhato, de jelenleg tekintsunk el tole (valoszinuleg szakorvos megmondhatna, ugy a mazochizmus ugysem ilyen formaban nyilvanul meg).

- A masodik szinten lehetseges, de egy masik "vita" soran bizonyitottad, hogy nem ez vezerel. Polonium mergezeses gyilkolaszast validnak elfogadni naivitasbol nem lehet.

- Marad a harmadik.

"Ezekhez képest a ház nélküli csiga gerincoszlop..." - Hofi

Világosan leírtam épp a hivatkozott vitában, hogy magányos farkas vagyok ebben az értelemben, s még ha oly nehéz is, egy pillanatra próbáld elhinni, hogy létezik más világnézet, mint ami a tiéd. Tehát nem áll mögöttem semmilyen szervezet. Azt is próbáltam a kétkedőknek - sj is közéjük tartozik - érthetővé tenni, mi a gondolkodásomban a rendezőelv. Leírtam, hogy látom, a Nyugat, s elsősorban az Egyesült Államok törekszik az állampolgárok totális megfigyelésére, egy egypólusú világ kialakítására, nem tart tiszteletben más értékrendet, mint a liberális kapitalista piacgazdaságot, a más nézeteket valló országokat megsegíti, hogy erre a vallásra térjenek át, vagy igyekszik kirekeszteni. Ezt az ámokfutást olyan államok tarthatják féken, s garantálhatják a szabadságunkat, amelyek katonai, nukleáris csapásmérő ereje nem elhanyagolható a nyugatéhoz képest, viszont másként szervezik társadalmukat, mint ahogyan a nyugati elit a jelenlegi felfogás szerint egyedüliként helyesnek gondolja.

Amikor Oroszországot vagy Kínát a szabadság letéteményeseként jelölöm meg, akkor ezzel nem azt mondom, hogy ezek az országok szabadabbak a nyugatiaknál, vagy az emberi jogok jobban érvényesülnek, hanem azt állítom, hogy valamiféle ellensúlyt képez a nyugati világhoz képest, s a Nyugat nem tehet meg bármit következmények nélkül. Ha ez nem lenne, az állampolgárok bedarálása egy globalizált, uniformizált jogrendszerű világban a személyes adatok birtokában lényegében nem feladat. Már most ott tartunk, hogy aki másként gondolkodik, az állítólag náci, rasszista, antiszemita, orosz bérenc. Már az is kérdés, hogy ezekkel a szavakkal mi a probléma. Valamilyen szinten érzelmet jelölnek, s értem én, hogy liberális körökben igény van a gondolatrendőrségre, de egyelőre engedtessék meg, hogy önállóan utálhassak és szerethessek bármilyen tulajdonság alapján bárkit és bármit. A polóniumos példánál írtam, hogy undorító, nem helyeseltem, pusztán azt jeleztem, hogy hatékonyan irányítani központosított hatalomtechnikával lehet, nem pedig úgy, hogy kérezzük meg mindenről az ellenzéket. Tudniillik akkor mi a fenének a választási győzelem, ha utána nem élhet a kormány a felhatalmazásával? Azt értem, hogy az a legjobb, ha konszenzusos döntés születik, de más világnézeti alapok esetén ez képtelenség.

Még valami. Engem eddig az amerikaiak többet bántottak, mint az oroszok. Orosz katonát láttam közelről épp elégszer 1991 előtt, de sok bajom nem volt velük, elfértek a metró mozgólépcsőjén ők is. Ugyanakkor a Google Maps autója csinált fényképet rólam a megkérdezésem és hozzájárulásom nélkül, s fel is került a kép a térképre. A Kormány súlyos hibájának tartom, hogy ehhez a nagyon részletes, utca szintű amerikai kémkedéshez hozzájárult, az állampolgárait kiszolgáltatta egy idegen állam kémkedésének. Valahol nagyon nincs az rendben, hogy amerikai cég magyar utcákat, embereket fotóz, s ezeknek az embereknek a hozzájárulását nem kéri ki. Én nem szerettem volna szerepelni ezeken a képeken.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Még valami. Engem eddig az amerikaiak többet bántottak, mint az oroszok.

Ez neked a bantas? Kerdezd meg az 56-osokat, mennyire bantottak oket. Esetleg ha nem tudnal rola, ott volt tangalas alaposan.
Csehorszagban, Lengyelorszagban erdemes szinten utana kerdezni.

Esetleg Ukrajnaban.
Soroljam meg?

> Oroszországot vagy Kínát a szabadság letéteményeseként jelölöm meg

Egeszen vakito, ahogy ezt igy leirtad. A 90-es evekben jatszottunk ilyen kepzelt vilagokban szerepjatekokat.

> A polóniumos példánál írtam, hogy undorító, nem helyeseltem, pusztán azt jeleztem, hogy hatékonyan irányítani központosított hatalomtechnikával lehet, nem pedig úgy, hogy kérezzük meg mindenről az ellenzéket.

Ha holnap egy olyan part nyer, amelyik az ellenzek megkerdezese nelkul fold ala tesz teged, akkor tedd meg kerlek azt a szivesseget, hogy a modszer melle egy zold pipat raksz egyeterteskent.

> Már most ott tartunk, hogy aki másként gondolkodik, az állítólag náci, rasszista, antiszemita, orosz bérenc

Ne legy ennyire bekepelt. Te vagy rasszista, antiszemita, gyulolkodo es orosz berenc egy szemelyben.

> engedtessék meg, hogy önállóan utálhassak és szerethessek bármilyen tulajdonság alapján bárkit és bármit

Egyelore meg megteheted. Jelzem, az altalad a szabadsag oszlopaikent megjelolt orszagok es egyben a mi orszagunk is abba az iranyba halad, ahol ez nem lesz megteheto.
Amig meg en is megtehetem, addig nekem pedig legyen szabad veled egyet nem ertenem es nyilvanvalova tennem. Ha magadnak kikered ezt a jogot, ugye nekem is megengeded?

> Nyugat, s elsősorban az Egyesült Államok törekszik az állampolgárok totális megfigyelésére

Felhozod ezzel szemben 'nagyfal' Kinat?????
Meg Oroszorszagot, ahol ha ellenzeki vagy, elvisz a rendorseg?

En azt javaslom, tunja a francba gyulolkodni Sziberiaba.

>Te vagy rasszista, antiszemita, gyulolkodo es orosz berenc egy szemelyben.

hillary menj haza, már vége a kampánynak