[MEGOLDVA] Új gép Windows 10-el nincs COA matrica.

 ( zolti | 2016. november 21., hétfő - 18:53 )

A családba került egy új laptop Windows 10 -el. Nincs rajta COA matrica. A számlán sem szerepel a megnevezésben. A típus szám szerint rákeresve Windows 10-el árulják és a BIOS-ból is ki lehet olvasni valamilyen Windows licens számot. Ez alapján feltételezem, hogy a telepítő is ki tudja olvasni és rendben aktiválni lehet egy adathordozó meghibásodása esetén.
A kérdés az, hogy
-miért nincs rajta matrica ?
-hogy lehet egy esetleges alaplap meghibásodás után aktiválni a terméket ?

szerkesztve:
Köszönöm, ezek szerint rendben van a termék, csak nekem volt furcsa.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

-spórolnak
-alaplap csere után tudtommal új OEM windowst kell venned.

Home van rajta? Ott már a GML-t is lespórolják (már ha nem vagy Kínai)

Igen home. Nem mernék rá megesküdni, de szerintem nincs rajta semmi sem ami előtelepített Windowsra utalna. Ezért is volt furcsa a dolog.

Az enyémen sincs matrica (ez is home). De ha nem kaptál hozzá lemezt valami gyártói cucc biztos van rajta amivel legyárthatod a recovery dvd-ket.

btw ha laptop + alaplap meghibásodás és by-default Win-el jött, akkor elvileg a winyón kellene lennie egy komplett recovery rendszernek. Bár manapság nem tudom mennyire divat ez. Abban is megvan a kód, legalábbis régebben abban is megvolt. De csak tippelgetek. Javaslat, márkaszervíz direktben felhív / email és megkérdezni, hogy ilyenkor mi van?

Főleg ha új laptop, bőven gari időn belül van.

Az új Windowsok kiolvassák a biosból, ha ott nincs gáz van. :) De mivel laptop gondolom ha behal garanciába is "kulcsos" lapot raknak.
Azért kíváncsi vagyok tényleg beteszi-e a recovery dvd-kre (ez csinált 5 DVD-nyi iso-t...) a kulcsot

ahogy olvasni, a márkaszerviz még a sorozatszámokat is át tudja emelni a régiről az új alaplapra elvileg. A recovery dvd-ken lehet, hogy csak közös generic kulcs van. A win7-ig külön kulcs nélkül a jogosultság meglétét sütötték be a biosba. Az újabbakban meg ott az egyedi kód.

A Windows 8/10 COA OEM gép esetén nincs már, egy sima sziporkázó lehúzós van amin írja hogy Pro, ha nem, akkor sima. Szériaszám kiolvasható az ACPI tablesből (/sys/firmware/acpi/tables/MSDM).

A számlát kéne tisztázni, ha azon rajta van, bármilyen gond esetén az OEM fogja a licencet elintézni.

Előtelepített Windows nem szerepel a számlán. Az a gép része, mintha hardver lenne. A gyártói cikkszám azonban elvileg (a gyártó oldalán) olyan termékre mutat, amely OEM Wint tartalmaz.

A baj ezzel, hogy SAM bácsi lehet nem fogja szeretni (mert COA-t már nem tudsz nekik fotózni, a számlán meg nincs rajta, x év múlva meg lehet már a gyártói oldal se fogja hozni mi volt vele)

Az enyémen pl. MS Office 2016 is van (try&buy=unlicensed edition) ráadásul a recovery dvd-re is kiírja (de a gyártói oldal sehol nem hozza, mint a többi rádobott szemetet se (symantec és társai) :D)

Már hogy ne szerepelne, az a lényeg benne hogy leírja mit veszel.

Persze lehet hogy csak a szériaszámot meg a termékkódot írják rá ha a HP-Dell-től veszed közvetlen, de akkor meg ott virít az eredeti konfigurációban ami meg lehívható.

Így van, a termékkóddal lehívhatod és ezek a cégek feltüntetik, hogy milyen hw elemek voltak leszállításkor a termékben, beleértve az előre telepített SW-t, de ez attól még a számlán nem szerepel. Persze a Dell-nél már a termékkódból meg lehet mondani, hogy jogtiszta Win van-e mellé.

Esetleg még az akku alatt lehet matrica, de sorozatszám nincs rajta, hanem a biosba van sütve.

Ha UEFI, akkor biztosan, mert legutóbb egy korszerű gépemen, a "full wipe"-olt merevlemezre való "tiszta" újratelepítés után, - szándékosan a "nincs termékszámom" opciót választva, - a W10 már beavatkozás nélkül aktiválta magát. (A felismerés-azonosítás technológiája ma már tud "valamit"(!), ez után, tessék "anonim"-nek maradni, akár a TOR használata mellett.)

A win10 ha már aktív volt egy gépen, akkor tiszta telepítéssel is önállóan aktiválódik ugyanaz a változat, ha nincs a gépbe sütött kód, akkor is. A gép paramétereiből és azonosítóiból generál egy egyedi azonosítót, amit az ms központi adatbázisában eltárolnak és online megadja erre az aktiválást.

Igen, kétféle PC van, (csak egyféle!) az egyik amit még nem tároltak el? - Szerintem, az előtelepítések alapján már lehet, tárolták. Kíváncsi lennék, van-e eszköz a világon egyáltalán, ami ebből az adatbázisból véletlenül kimarad, valamint, hogy a gép-profilhoz még mennyi más, (akár személyes!) adat kerül az évek folyamán.

És akkor, milyen alapon tartják még mindig fenn a számbeli korlátozást az megvásárolt szoftver-aktivációknál, ha egyébként a jogosultságok tárolásra kerülnek. (Mondom ez azért mert, 2010-es MS Office-t éppen az elmúlt napokban nem engedte online altiválni az MS azzal, hogy túl sokszor aktiváltam. - (Megállapítható konkrétan, hogy az elmúlt 5 évben én vagy 5-6-szor... Valóban, a W10 miatt, ebből, ebben az évben csak 3-szor kellett.) ???

Amennyire én tudom legutóbb már az MS accounthoz kötik ha azzal léptél be. :D

De még nem volt rá szükségem, otthon az új laptopomra lehet majd kellene Pro csak az ár nem tetszik.
Gondolom a Windows 10-et nem lehet olyan Windows 8 Prora upgradelni ami az ingyenes intervallumba Windows 10 Prora lett frissítve. :D