Totál kezdő linuxos 5.1 hangrendszer beállítás leírást keres

Fórumok

Totál kezdő linuxos 5.1 hangrendszer beállítás leírást keres

Hozzászólások

Király, nekem is megy :)
Fogom a tesla lemezjátszó hangfalait és átalakítom :]

Hello!

Újratelepítettem a gépem, tehát 9.1-es SUSE van fenn, 2.6.5 kernel. nForce2 AC '97 az alaplapi hangkártya. A YaST nForce2 AC97 Audio Controller (MCP)-nek ismeri fel. A hangerőszabályzóm KAMix 0.0.7 - NFORCE, de csak kétféle csuszka van a Master meg a PCM. A vezérlőközpontban a Hangszolgáltatás automatikusra van állítva (sem ALSA sem OSS nincs most kiválasztva). Ez van az /etc/modprobe.d/sound fájlban:

options snd-intel8x0 ac97_clock=0 ac97_quirk=-1 enable=1 index=0 joystick=0
# H0_h.jvTS_cVxLCC:nForce2 AC97 Audio Controler (MCP)
alias snd-card-0 snd-intel8x0

Ez a kiindulási állapot.

HOGY A BIGÁMBA LESZ 5.1 HANGOM???

[quote:4ff1a6fea6="waxy2"]Melyik frissítés oldotta + a problémát?

Fogalmam sincs már, hogy melyik volt. Ráengedtem a fél YOU-t, szóval bármelyik lehet.

Nekem 1.0.8-as ALSA van a Debianban, azzal működik az SB Live! 5.1 (snd-emu10k1) és NVidia SoundStorm (snd-intel8x0) is.

Hát mostmár tényleg nem tudom mi van?!

Az USB-re rákötöttem 1 Logitech mikrofonos webkamerát és innentől kezdve megint nincs hang. Ha visszaállítom az eredeti állapotot, akkor van, 2 csatornás...
:(

Remélem valaki tud ebből kiutat a régi SB Live-on kívül...

Köszi előre is skacok! Üdv:

waxy2

Mert a logitech webcam hangkártyaként is látszik (a mikrofon miatt), valszleg az ő drivere előbb töltödik be mint a hangkarié, ezért az lesz az 1. eszköz...

Ezen lehet elindulni, SuSE-t nem ismerem és az az igazság nem is szeretném :)

A totál kezdő linuxos végül beállította azt a kibabrált 5.1-et :)

Tehát:

SUSE 9.1 kernel 2.6.5 + nVIDIA nForce2 AC'97 audio 5.1 (SoundStorm)

1.) a .run fájl letöltése a netről
2.) a YaST -ban a meglévő hangkártya eltávolítása (ez kimaradt az eredeti leírásból)
3.) A run fájl futtatása: [code:1:32e184222c]sh ??????????.run[/code:1:32e184222c] (pl. xterm-ben)
4.) az /etc/modprobe.d/sound (ekkor még üres) fájl módosítása:
[code:1:32e184222c]alias snd-card-0 nvsound
install nvsound /sbin/modprobe --ignore-install nvsound ; sleep 1; /usr/bin/nvmix-reg -f /etc/nvmixrc -L >/dev/null 2>&1 || :
remove nvsound { /usr/bin/nvmix-reg -f /etc/nvmixrc -S >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove nvsound[/code:1:32e184222c]
5.) az /etc/init.d/halt.local végére beírni:
[code:1:32e184222c]if grep -q "\(nvsound\)" /proc/modules && [ -x /usr/bin/nvmix-reg ]; then
/usr/bin/nvmix-reg -f /etc/nvmixrc -S >/dev/null 2>&1
fi[/code:1:32e184222c]
6.) (én újraindítottam, mert nemrég még vinfosos voltam :) az nvmixer indítása ALT+F2 [code:1:32e184222c]nvmixer[/code:1:32e184222c]
7.) A Speaker fülön kiválasztod, hogy milyen hangszóród van majd az Advanced Options-nál beixeled, hogy MIC TO CENTER LFE és LINETOSURROUND LR
8.) Ez alapján a CENTER / LFE (Low Frequency Emmiter = mélynyomó gondolom) csatlakozót a MIC-be dugod és a SURROUND csatlakozódat a LINE-ba dugod a kártyán és má megy is van :)

Jó ez a linux, minden megoldható, lesz az embernek egy kis öröme, ha sikerül valamit beállítani rajta, meg ezen felbuzdulva próbál segíteni a többieknek. Ez jó!

Kérlek szépen írjatok, mert ez a kilátástalanság lehangol, a hangkártya SoundStorm és tudja az 5.1-et rá is vannak kötve a hangszórók 5.1-ben, hogy csináljam?

Köszi előre is, üdv:

waxy2

Melyik frissítés oldotta + a problémát?

hi,

szerintem ha alsa-t használsz, érdemes az alsa bugtracking-hoz irni egy pár kérdést.Nekem sacc. 4 héz alatt megoldották a digitális kimenetét az intel hda hangcuccosnak.
https://bugtrack.alsa-project.org/alsa-bug/main_page.php

> Az OSS elavult
Bizony ám, de az nvidia csak OSS drivert adott ki!! Nekem is ilyen kártyám van, és nincs más megoldás. Mivel OSS-ben a mikrofonon nincs boost, és ha nem 0-n van a hangereje begerjed, mute meg nincs, ezért használhatatlan...
Fogtam és beraktam egy SB Live! 5.1-et :P

Különben az nvmix-reg nevű programmal lehet elmenteni és betölteni a hangbeállításokat, a syntaxisa ugyanaz mint az aumixé.

Az snd-intel8x0 (ALSA) driver pedig nem erre lett kitalálva, nem is működik 5.1-ben csak stereoban (és hw mixer sincs :( )

Az nvidia ígérte hogy írnak egy ALSA drivert is, türelemmel várjuk.

Más: nekem a hiv. nvidia driverrel néha a túl rövid hangokat (pl. rendszerhangok) furán játssza le, sztem felgyorsítva. Ezzel más is találkozott? snd-intel8x0-val minden OK... (illetve NEM, de ez a probléma ott nem jelentkezik)

KÉSZ! KIKÉSZÜLTEM!

Tegnap este 10-től hajnal fél 3-ig az nvidia nforce2 audio drivert próbáltam feltenni, de az alábbi leírásból nekem nem sikerült. Leírná nekem valaki légyszi, magyarul, tömören, hogy mit is kéne csinálni ahhoz, hogy legyen 5.1-es hangom? Lehetséges, hogy a leírás nem tökéletes? Vagy esetleg van olyan lépés, ami magától értetődő (lenne) és ezért nem írták bele?

Íme a leírás:

http://download.nvidia.com/XFree86/nforce/1.0-0301/ReleaseNotes.html

Segítségeteket előre is köszönöm, remélem ma éjjel már tudok aludni, üdv:

waxy2

Ha jól tudom, az nForce2 SoundStorm az OSS. Van 1 ilyen FAQ-s kérdés a weboldalukon, hogy alsa miért nincs. Erre a válasz, hogy dolgoznak rajta.

Tehát akkor van lehetőségem valahogy alsa-ra váltani, vagy bele kell nyugodnom, hogy alapból az OSS miatt, csak 2 csatornán megy?

:cry: hát senki sem tud segíteni szegény szerencsétlen kezdő linux felhasználón?

Nekem az nvidia driverrel a skype-on jelentkezett ugyanez. Én úgy hallottam a partnert, mintha mickey-mouse lenne a vonal végén, nekem meg állítólag épp az ellenkező volt a hangom, tehát lassult. A skype fórumán azt ajánlották, hogy használjak alsa-t.
Jelenleg azzal megy, így viszont nem szól a jobb hátsó és már nem tudom, hogy mit lehetne csinálni vele. Rengeteg .asoundrc beállítást kipóbáltam, amit különböző fórumokban találtam. Továbbá még azt sem sikerült beállítanom, hogy mix legyen az a mix, ugyanis egyszerre csak egy alkalmazás adhat ki hangot. :?

Hello!

Remélem ki e sorokat olvasod, ezt már nem tekinted kérdésnek. Tehát mint gyógypedagógia érzékkel megáldott segítőkész emberke, egyszerűen és világosan le tudod nekem írni lépésről lépésre, hogy a viharba kell egy nforce2 alaplapi hangkártyát SUSE 9.1-en rábírni, hogy 6 csatornán okádja a muzsikát! Nekem az is kínai, hogy kernel fordítás, tehát szánalmad nem lehet alaptalan irántam. Segítséged mindenesetre előre is köszönöm, az Isten áldjon meg érte.

Üdv mindenkinek!
waxy2

NEkem megy alsával az intel hda 5.1 csatornával.
az spdif.es 5.1 azonban még nincs megoldva.

Én is nforce2 soundstorm hangkártyát használok 1.0.8 alsa driverrel. Telepítés után közvetlen még voltak kisebb hibái, de a suse frissítés után már tökéletesen működik.

most akkor letöltöm az nVidia hivatalos driverét, azt felrakom, de ha nem megy, akkor hogy állítom vissza az eredeti állapotot?

Ajnasz!

Nem tudod, hogy melyik frissítéssel gyógyul + szegénykém?
Kössz előre is, már csak ennyi reményem van, a frissítés, addig is üdv:

waxy2

Nem szol, vagy csak 2 csatornan szol ?
Ha szol, akkor milyen programot hasznaltal, mit hallgattal (DVD, zene stb)?

Udv:
Istvan

Igen, ezzel többen szívnak, mert az snd-intel8x0 driver nem tud hw mixelést. sw mixeléssel félig-meddig megoldható a dolog, mert az ALSA tud ilyet némi konfigírogatás után, de ez nemnagyon működik együtt az OSS progikkal... Majd ha lesz sok kedvem+időm csinálok egy tapasztalatgyűjteményt, van már néhány asound.conf-om (sőt az egyikre azt is mondták hogy OSS-sel is műxik!), meg 5leteket is hallottam innen-onnan.

Sajnos nem tudom, hogy melyik frissítés lehetett, de nálad valami már probléma is lehet, mivel nekem több csatornán szólt, csak a jobb hátsón nem jött ki hang. Az alsaconf-ot lefuttattad?

[quote:cd358a96ef="waxy2"]most akkor letöltöm az nVidia hivatalos driverét, azt felrakom, de ha nem megy, akkor hogy állítom vissza az eredeti állapotot?

rmmod nvsound;modprobe snd-intel8x0

De kizárt hogy nem fog menni. Legfeljebb nem fog tetszeni, mert az OSS SEMMIT nem tud az ALSA-hoz képest.

nem igazán értem, mi az az alsa, meg oss.
Az nvmixer progi winfos alatt nagyon jó! a linuxon is hasonló volt, csak nem működött valamiért a hangszóró varázsló, vagy mi, mert a gomb inaktív volt, meg nem mentette a beállításokat

Hát most odáig eljutottam, hogy eltávolítottam a YaST segítségével az általa felismert hangkártyát. Ekkor az Internetről letöltött Linux .tar fájlból a leírás szerint felraktam a drivert. Így már van valamiféle 5.1-es hang, ha az nvmixer -rel beállítom, de ezt aztán minden indításnál újra be kell állítani, mert visszaáll 2 csatisra. Arról nem is beszélve, hogy a butus YaST még mindig azt hiszi, hogy nincs hangkártyám és amikor elindítom a Hardver/Hangkártya részt, akkor fel akarja telepíteni nekem az ő alap driver-ét. Valamit nem jól csinálok? Vagy valami még hiányzik?

A segítséget köszönöm szépen előre is.

Csók mindenkinek:

waxy2

Ja persze, nvmixer... Megin összevissza írogatok hülyeségeket. Naszóval:
OSS (Open Sound System) - Elavult, a régi Unixokból származó hangarchitektúra, kevés beállítási lehetőséggel. Ennek ellenére még mindig nagyon sok program használja. Az OSS modulok neve általában tartalmazza a 'sound' vagy 'audio' szót, de nem biztos (pl. i810_audio, emu10k1)
ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) - Az új, saját Linux architektúra, kismillió beállítási lehetőség, plugin támogatás, sw mixelés, ... szal minden ami kell :) Sajnos nem minden progi támogatja, ezért tartalmaz egy OSS emulációs részt (ennek ellenére pl. a TeamSpeak nemnagyon megy vele így sem :P). Az ALSA modulok neve MINDIG snd-vel kezdődik (snd-intel8x0, snd-emu10k1, snd-pcm-oss)

Az nvidia driver OSS felépítésű, DE az nvmixer progival megoldották a jó beállíthatóság porblémáját. Sima OSS mixerrel szinte használhatatlan egy ilyen lehetőségekkel bíró hangkártya.
Az nvidia mixer beállításait el lehet menteni a legújabb drivercsomagban lévő nvmix-reg programmal, így:
Mentés: nvmix-reg -f /etc/nvmixrc -S
Betöltés: nvmix-reg -f /etc/nvmixrc -L
Aki kicsit ért hozzá, ezek ismeretében meg tudja oldani az automatikus betöltést/mentést be/kikapcsoláskor :)

Mellesleg most nem használom a SoundStormot, mert nekem a Skype OSS driverrel (i810_audio vagy nvsound tökmind1) egyszerűen lefagy, helyette egy SB Live 5.1 van ALSA-val meghajtva.

Kernel verzio ?
Yast2 milyen kartyanak azonositja ?

Kernel 2.6.?

A YaST azt hiszi, hogy nincs, vagy mi..., merhogy mindig felajánlja, hogy állítsam be.

NVIDIA nForce2 MCP (vagy valami ilyesmi)

(Buta vagyok nagyon?)

waxy2

Csigaa!

Igaz eddig is már sokat segítettél, köszi érte, de +int csak Téged kérdezlek:

Alsa 1.0.8-at felkentem, de a 2 csatorna az még mindig 2 csatorna. Milyen mixert használsz (én KAMix 0.0.7) illetve hol tudod birizgálni az 5.1 potmetereit?

Köszi előre is a választ! Üdv:

waxy2

[quote:f87dd0071c="waxy2"]Kernel 2.6.?

Elinditasz egy konzolt/terminalt es beirod:
uname -a
ekkor latni fogod a kernel verzioszamat is.
[quote:f87dd0071c="waxy2"]
A YaST azt hiszi, hogy nincs, vagy mi..., merhogy mindig felajánlja, hogy állítsam be.

Hat ne felj tole, probald meg beallitani. Eloszor megprobalja automatikusan detektalni. Ha sikerult, akkor felajanlja, hogy ezt hasznald.
Ha nem tudta detektalni, akkor manualisan add hozza !

Itt mellekelek egy kepet, hogy mit kell kivalasztani, ez SUSE 9.0-bol valo, tehat jo lesz neked is.

Tehat az INTELT valaszd ki, a jobb oldali menuben ezutan ertelemszeruen az nforce2-t

Ha sikerult, akkor alsamixert inditasa utan, meg kell jelennie egy keveropultnak.

mi a különbség az insmod és a modprobe között?

Szóval eredetileg volt valami nForce2 szutyokság driver, és ha elindítottam az alsa mixert, akkor volt 2 csatornám amit tudtam birizgálni.

De mikor a netről letöltöttem az Nvidia-tól a drivert (amire azt írták, hogy benne van az 5.1 lehetőség), akkor ott azt írta, hogy futtassam le a telepítőt, majd a ?/modprobe.d/sound fájlban írjam át úgy hogy
alias snd-card-0 nvsound, vagy ilyesmi, a többit meg kommenteljem ki

meg írjam be konzolon, hogy modprobe nvsound

meg állítsam be valahol (talán a Vezérlőközpontban) hogy OSS (többszálú) marhaságot használjon.

Ezt megcsináltam, aztán a következő indításnál a YaST pofázott, hogy több hangkártyám van, mint ahogy az neki le van írva, vagy mi.

Erre fogtam eltávolítottam a YaST-ban azt az eredetileg nForce2 MCP drivert, ami a telepítéskor felkerült és azóta nincs másik beállítva. Ennek ellenére mégis megy az 5.1-es hang, az nvmixer-ben (amit irtak hozzávalónak) tudom is csavargatni, csak minden indításnál újra, meg újra meg kell értetni a buta fejével hogy 5.1 hangszóróim vannak.

Kérdésem: nagyon összekontárkodtam a rendszert?

Most akkor a linuxnál hogy van? olyan mintha win 3.1 meg win XP lenne ötvözve (nekem csak ilyenekről van tapasztalatom, sajna) a 3.1-ben a sok köcsög ini fájlban lehetet néha szórakozni, az XP meg felismeri és párbeszédpanelon lehet konfigurálni, vagy drivert telepíteni hozzá.
Tehát akkor csak a YaST-tal dógozzak, vagy a konfigfájlokat kell firkálni, vagy a kettő együtt?

Reménytelen vagyok? Ha még bírjátok, akkor köszi előre is az ismertetést.

Cső!
waxy2

Nem sok. Nézd meg a manpage-üket! :)

Ha valami bővebb infót adnál, hogy hogyan és mit próbáltál, örülnék. A Release Notes dokumentumok nem tartoznak a bő lére ereszett install HOWTO-k közé, mert nem az a céljuk. De sztem a telepítés triviális, nem tudom mit lehetett elrontani (esetleg a kernel forrás hiányzik?)

[quote:ec1d67bc6a="waxy2"]Szóval eredetileg volt valami nForce2 szutyokság driver, és ha elindítottam az alsa mixert, akkor volt 2 csatornám amit tudtam birizgálni.

De mikor a netről letöltöttem az Nvidia-tól a drivert (amire azt írták, hogy benne van az 5.1 lehetőség), akkor ott azt írta, hogy futtassam le a telepítőt, majd a ?/modprobe.d/sound fájlban írjam át úgy hogy
alias snd-card-0 nvsound, vagy ilyesmi, a többit meg kommenteljem ki

Javaslom, hogy alsa-t hasznalj. Az OSS elavult. A forumon/interneten keresgelve olvashatsz rola.

Tehat allitsd vissza az eredeti allapotot, amikor nforce2 drivered van.(yast2)

Kerdes:
Ekkor az alsamixerben a kb 10. oszlop korul nincs olyan kapcsolo, mellyel ki-be tudod kapcsolni a tobbi csatornat is?
Kellene lennie, talan surround (este megnezem pontosan) felirattal, amit az m billentyuvel tudsz ki-be kapcsolgatni.

[quote:ec1d67bc6a="waxy2"]
meg írjam be konzolon, hogy modprobe nvsound

Ez most nem kell
[quote:ec1d67bc6a="waxy2"]
meg állítsam be valahol (talán a Vezérlőközpontban) hogy OSS (többszálú) marhaságot használjon.

Szerintem ezt nem hasznald, de ha akarod mindenkeppen, akkor ird at alsa-ra.

Most az nvmixer-re nem valaszolok, csak akkor, ha nem negy az alsa.

[quote:ec1d67bc6a="waxy2"]
Kérdésem: nagyon összekontárkodtam a rendszert?

Szerintem meg nem.:-)
[quote:ec1d67bc6a="waxy2"]
Most akkor a linuxnál hogy van? olyan mintha win 3.1 meg win XP lenne ötvözve (nekem csak ilyenekről van tapasztalatom, sajna) a 3.1-ben a sok ***** ini fájlban lehetet néha szórakozni, az XP meg felismeri és párbeszédpanelon lehet konfigurálni, vagy drivert telepíteni hozzá.
Tehát akkor csak a YaST-tal dógozzak, vagy a konfigfájlokat kell firkálni, vagy a kettő együtt?

Reménytelen vagyok? Ha még bírjátok, akkor köszi előre is az ismertetést.

Cső!
waxy2

Roviden: minden kulonbozo konfig file-kat hasznal. Ha tudod, hogy mit kell azokba beirni, akkor az eleg. Ha nem akkor man oldalak, google, grafikus beallitoprogramok amik szinten csak a konfig file-kat irjak at.

Udv:
Istvan

Mi az a 3.1 meg XP? :)

Előrelépés történt az én hangproblémámmal kapcsolatban!
A eddig nem működött a suse YOU-ja a proxy beállítás miatt. Ma megpróbáltam proxy nélkül letölteni a frissítéseket, és lám lejöttek. Már kapásból annak örültem, hogy sikerült felkapcsolódni, mivel régóta szenvedtem vele. Feltelepültek meg minden szépség.

Ezután újraindítottam a rendszert, mert biztos, ami biztos, hogy egyáltalán elindul-e a gépem, így up to date. Mint mindig, bekapcsolom az xmms-t, hogy hallgassam, viszont csak a front hangszórók szóltak. A frissítés visszaállította defaultra. Gyors elindítom az alsamixert, állítgatok ezt-azt, duplicate menüponthoz érve, azt bekapcsoltam, és erre meghallom azt, amire olyannyira vártam. Megszólalt a jobb hátsó hangszóró is. :D Gyors lefuttattam pár 5 csatornás hangfájlt mplayerben, hogy megfelelően működik-e, és igen, mindegyik szól. :D

Vááárj... A "Duplicate front" a hátsó hangfalakra klónozza az elsők kimenetét... Ettől nem 6 csatornás!! Az SB Live!-omnál alapban szól az összes csati, de pl. a Surround (Rear) kimenetet fülhallgatócsatlakozónak használom, mert csak a Front klónja... (ja és nem is vágyom 5.1 hangzásra, mert nincs $ meg hely egy ilyen hangrendszerre)

Nos igen, ez igaz, valóban klón, de már ez is nagy haladás számomra. Akárhogyan kapcsolgattam ezt is, azt is, csak így szólalt meg hátul is. És bevallom őszintén, fogalmam sincs, hogy mit lehetne még állítgatni rajta, hogy valóban 6 csatis legyen. :oops:

Ha nvidia kártyád van, sztem legegyszerűbb a gyári OSS drivert használni, bár amint látom a SuSE csillivilli kattintgatós dolgaival nemnagyon működik együtt...
ALSA-val is meg lehet csinálni, de én nem tudom hogyan, és mivel nincs ilyen berendezésem, nem is érdekel... Valaki írhatna akinek van ilyen...

Igen, nforce2 integráltat használom. Oss-t azért nem használom, mert azzal nem megy a még ilyen klónban sem. Próbáltam az nforce drivert, de attól meg a skype lesz használhatatlan.
Most meg vagyok elégedve ezzel az állapottal, de persze jobb lenne, ha valódi 5.1 lenne. :)

Az előbb nem végeztem eléggé alapos tesztet.
Nem kell duplázni semmit, működik magától is. Csak ugye az xmms-ben stereo fájlokat játszottam le, ezért nem is várhattam el, hogy a hátsók szóljanak. Ha levettem a klónozást és kipróbáltam újra 6 csatornás hangfájlokkal, megszólalt mindegyik hangszóró, ott és akkor, amikor kell.

Összefoglalva a velem történteket:
Nem kell semmi hókus-pókusz, csak felfrissíteni a suse-t, fel az alsa-t, és az magától tudja a dolgát. Esetleg az alsamixerben be kell állítani pár apróságot.

> Tehát akkor csak a YaST-tal dógozzak, vagy a konfigfájlokat kell firkálni, vagy a kettő együtt?

Na ez a helyes kérdés!

Ha az ember a suse-t valasztja, akkor dolgozzon a yastal.
Ha konfigfájlokat akar firkálni akkor valasszon maganak a
gentoo, slackware, debian, ... meg a klónjaik közül.

Bár ekkor se kell feltétlen firkálni a konigfájlokat.

Sima konzolos alsamixert, ott a Wave Surround, Wave Center, Wave LFE paramétereket kell változtani.
A GUI-s gnome-alsamixer és alsamixergui programokban is műxik.

A chan-id.wav-ot MPlayerrel próbáltam, -ao alsa -channels 6 paraméterrel.
Ha OSS az audio-out, és asszem defaultban az, akkor nem megy, mert az ALSA OSS emulátora nem támogatja csak a stereo lejátszást.