Hangkártyák

Ajánljatok „gamer” headsetet

Fórumok

Nem véletlen az idézőjel, nem vagyok gémer, soha nem is voltam, nem is szeretnék az lenni. Viszont meghalt a Logitech H800-as fülesem, új alternatívát keresek, amivel zenét is hallgathatok és normális kommunikációra is alkalmas, tehát:

 • A túloldal ne küldjön el anyámba a hangminőség miatt. Inkább szeresse, hogy milyen jó hangom van. (Tudom, ez nem csak a mikrofonon múlik :)
 • Zenét tekintve szóljon jól. Nem vagyok sem audiofil, sem hifibuzi, de a komolyzenétől az EDM-ig mindent hallgatok (kivéve opera :), szóval átlagban legyen jó (vagy jobb).
 • PC-n (Windows/Linux) saját adójával tudjam használni.
 • Bluetoothon tudjam használni legalább két eszközzel (nem kell egyszerre, de ne kelljen állandóan párosítgatni).

50 ezer simán viselhető költségnek tűnik, 100 környékén már anyázok, 150-et már nem vagyok hajlandó rááldozni.

Ja, kihajtható vagy levehető mikrofonja legyen.

 

Kiegészítés, mert úgy látszik, nem volt egyértelmű: a PC-hez használható dongle ne BT legyen, mert a Windows BT-stackje finoman szólva is sz*r.

Yet another furcsa kérdés: SOUND

Fórumok

Kedves Fórumtársak!

 

Érdeklődnék, hogy van-e olyan hangkártyakezelő eszköz/program (Linux), amely lehetőséget biztosít a hangkártya mikrofonbemenetének folyamatos olvasására, kb, mintha egy fájlt olvasnék. Mondjuk úgy, hogy 3-4 másodpercenként kiolvasom belőle az elmúlt 3-4 másodperc tartalmát.

Az ALSA-t néztem, mintaprogramokkal, kicsit egyszerűbben szeretném. Egy olyan működés lenne ideális, mint ahogy a /dev/null -t olvassuk: megnyitom, kiolvasok belőle N mintát, lezárom, oszt jónapot.

 

Minden tippet előre is megköszönök.

Megfelelő USB-C kábel vásárlása hangkártyához...

Fórumok

Mivel a számítógépemen van egy USB-C 3.1-es csatlakozó aljazat, amely eddig kihasználatlan volt, a Steinberg UR22C hangkártyámhoz (amelyen USB-C csatlakozó található) vettem egy Samsung - mindkét végén - USB-C kábelt, amely furcsa dolgokat produkál.

Úgy tűnik, hogy csak egy irányba működik, ha felcserélem a kábelvégeket, nem indul el a hangkártya. (Lehetséges ez egyáltalán, vagy csak egy hibáról van szó?)

Amikor pedig indul a Yamaha Steinberg USB driver, hibaüzenetet dob, amelyben jelzi, hogy

Connection is established in USB2.0.
The USB port or the USB cable might not support USB3.0.
Please check them.

Mivel a számítógépes aljazat fölé oda van írva, hogy USB3.1-es, nyilván a kábel nem megfelelő neki, ezért le szeretném cserélni.

Meg tudná mondani valaki, hogy azonosítható-e valamilyen jelből egy - mindkét végén - USB-C csatlakozós USB kábel típusa (2.0, 3.0, 3.1, 3.2)? Mert a webshopok - talán az egy Alzát kivéve - a legtöbb esetben ezt általában nem jelzik a kábel tulajdonságai között.

Az USB A/B típusoknál egyszerű a helyzet, megnézem a színét, de az USB-C csatlakozókon nem látok semmi megkülönböztető jelet.

Hangkártya kisajátítása...

Fórumok

Van egy Steinberg UR22C hangkártyám, amely Linux alatt problémamentesen működik. Audacity, Reaper, MuseScore szoftverekkel használom, akár úgy is, hogy egyidőben futnak.

Mivel a hangkártyához járt egy csomó - természetesen Windowsos - szoftver is hivatalos licenccel (köztük pl. egy Cubase LE 11 AI egy rakás hozzávaló hangkészlettel és eszközzel, ASIO-val, valamint egy Halion Sonic SE-vel, plusz sok más egyébbel), így telepítettem egy Windowst is a KDE neon mellé, hogy használni tudjam őket, de a következő problémába ütköztem:

 • Ha elindítom a Cubase-t, azonnal "kisajátítja" a hangkártyát és minden más - hangkártyát igénylő - program szó szerint "lebénul". Az Audacity és a MuseScore ugyan elindul, meg is lehet nyitni velük hangfájlokat, kottákat, de a lejátszás egyikben sem indul el, sőt néha le is fagynak.
   
 • Ami még furcsa, hogy a böngészőben pl. nem indulnak el a Youtube videók sem, csak némi homokórázás után közli az oldal, hogy ha továbbra sem indul el a lejátszás, akkor indítsam újra az eszközt.
   
 • De a legfurcsább, hogy ez akkor is így marad, ha kilépek a Cubase-ből, és eddig csak egy "megoldást" találtam a Windows újraindítása helyett, hogy kikapcsolom / visszakapcsolom a hangkártyát. Akkor a legközelebbi Cubase indításig újra mennek a Youtube videók, de az Audacity és a MuseScore "ragaszkodnak" a gép újraindításához)

Tudom, hogy ez nem egy Windows portál, de azért itt is gyakran fölmerülnek Windowsos problémák, és mivel nem mozgok nagyon otthonosan az "Ablakos" környezetben, kérdezem:

Van valakinek ötlete, tapasztalata, hogy ez vajon mitől lehet és hogyan lehetne megoldani a problémát? (Hacsak nem ez a "mormális" működés.)

DAC lossless audiohoz

Fórumok

Sziasztok,

Az uj “lossless” hullamra felulve szeretnek kicsit jobb minosegben zenet hallgatni.
Tudom, hogy az MQA, ALAC es hasonlo hivoszavak reszben parasztvakitasrol szolnak, de egy probat meger nekem.

Jelenlegi hardver:

Macbook Pro 16”, 2019 (ez meg az Intel i9)
Sennheiser HD560S

Formatumuok:
Apple music lossless hi-res, Tidal, FLAC

Egy FiiO K3s DAC-ban gondolkodok.

Van-e ertelme egy ilyen kvazi belepo szintu fulessel ennek az iranynak?
 

stream hangerejének normalizálása valós időben kérdés

Fórumok

Kedves szakik, a problémám:

Idehaza sok filmet/sorozatot nézek online browserből a desktop pécén. Sima sztereó hifire van kötve az alaplapi 3.5-ös jack.

Manapság már minden néznivaló "mozis" hangzású, tehát egy párbeszéd tök halk, az effektek meg ordítanak, így állandóan fel/le kell tekergetnem a hangerőt, mert vagy nem hallom, vagy a szomszéd is megsüketül a falon keresztül egy akciófilmnél.

Létezik-e valami olyasmi, hogy a hangerőt real-time valahogy "levágja", normalizálja? Browser pluginokkal próbálkoztam (semmit se érnek), oprendszer driverről pedig nem hallottam, ami tudná ezt... egyáltalán megoldható lenne ez szoftveresen? Illetve sufnituning hardver is érdekelne, a lényeg a valós időben történő hangerő-egyesítés, vagy dinamikacsökkentés, vagy nemtom hogy hívjam :)

RH Sound ST2120BC halk mikrofon

Fórumok

Sziasztok,

[Nem biztos, hogy jó helyen nyitottam de ez a fórum tűnt legközelebbinek a témához]

 

Van egy cég ahol üzemel egy a címben is említett RH Sound ST2120BC erősítő. Több emeletes épületről van szó, erről az erősítőről szól a rádió az egyes szinteken, elég hangos gépek mellett. Szeretnék azt megoldani, hogyha valakit behívnának az irodába akkor ne kelljen lemenni szólni az illetőnek (SMS, e-mail, telefon nem játszik) így vettek egy valamilyen random Genius mikrofont, hogy majd azon keresztül szólnak. Alapvetően működik viszont baromi halk. A mikrofon hangereje maxon van. Tuti nem a hangszórók a szűk keresztmetszet mert a rádió szól rendesen. Gyanítom, hogy a mikrofon a gond viszont fogalmam sincs mit érdemes venni - és én vagyok megbízva a megoldással :D

 

Alapvető követelmény azon kívül, hogy jól működjön: asztali mikrofon legyen (vagy lehessen valami állványba beszerelni) és legyen rajta nyomógomb - szóval csak akkor működjön ha nyomják rajta a gombot. Tud valaki segíteni ebben?

Hangfal, fülhallgató + több hangforrás "összekötése" egy eszközzel.

Fórumok

Sziasztok.

Előre bocsájtom teljesen siket vagyok az audiotechnikához.

Van nekem egy Logitech Z313 hangfalam, egy fües aminek kis jack csatlakozója van.

Hangforrás oldalon pedig egy asztali gép és egy laptop. Most úgy néz ki a történet, hogy dugdosok mindent mindenhová és kezdem kicsit unni. Van valami eszköz amibe be lehet dugni mindent és onnan lehet vezérelni, hogy a laptop vagy az asztali gép hangját küldje a hangfalra vagy a fülesre? Gondolom ez valami mixer de milyen irányba keresgéljek? Nem hangstúdiót akarok építeni, csak a fenti problémát megoldani. :)

HP ProLiant halokartya

Fórumok

Üdv,

Van egy kicsit régebbi HP szerver, most nincs előttem, de talán DL320G5(?).

Egy CentOS8 Stream fel is ment rá szépen. Van benn 2db iLO (eth0, eth1) és 4db halokartya (enp0fX...)

Azt vettem észre, hogy minden bekapcs után másik halokartya lesz az aktív (enp0f5), tehát egyiknek beállítottam a fix IP-t, a többit nem konfigoltam, mert egy kábelem van most. Következő bekapcsnal egy másik kártya lesz a beállított. Át kell tennem erre a kártyára a halokabelt.

Ilyennel nem találkoztam, mi lehet ez?

Laptoppal hang folyam felvétel a laptopról

Fórumok

Üdv mindenkinek!

Egy régi T60 laptoppal szoktam felvenni az online rádiók érdekesebb műsorát Windows alatt. 

Tehát nem külső forrásból akarok felvenni, hanem hangfolyamot. Az AD Sound Recorder programot

használom erre jelenleg. A gond az, hogy a T60 halódik és újabb laptopot vennék használatba.

A windows nem volna feltétel, de azt megszoktam. Azt olvastam annó, hogy a RIAA nevű szervezet

letiltatta a későbbi hangchipekben ezt a felvételi funkciót, ezért a T60 után megjelent laptopokkal a driver

sem boldogul. Nekem jó megoldás lenne az is, ha egy olcsóbb USB hangkártya ezt a dolgot megoldaná.

mp3 formátumra volna szükségem, 64K monóban szoktam felvenni.

Nem tudom, hogy a linux driverekkel is jelentkezett-e ez a gond annó.

Se a T61, se a T440p, se a T400 típussal nem tudom elővarázsolni windows alatt a "sztereó keverő" nevű elemet,

csak a beépített mikrofon jelenik meg, az meg semmire nem jó.

A lényeg, hogy a laptopon hallható hangot venném fel magával a laptoppal. A fejhallgató kimenetre tudnék kötni

valami kütyüt végső esetben, de ott is kellene az mp3 felvétel fájlba. Kazettás magnóra meg mégsem térnék

vissza.  Windows driverrel való szenvedés helyett tudtok-e megoldást?

USB hangkártyám még sosem volt. Annyibó remek megoldás lenne, hogy elvileg "minden" laptophoz

használhatnám, már amennyiben van hozzá olyan sw, ami egyből tud paraméterezhető mp3 fájlt rögzíteni. 

Küldtem volna két képernyőképet, de nem tudtam megoldani, hogy a merevlemezről ide feltöltsek jpg fájlt.

Köszi előre is a segítséget.  Frank