"Egy gigabites internetet ad a Telekom"

 ( csupka91 | 2016. november 2., szerda - 20:35 )

"A Magyar Telekom friss közleménye szerint novembertől országszerte elérhetővé teszik lakossági, valamint vállalati ügyfeleik számára is az 1000 Mbps gyorsaságú vezetékes netet azokon a területeken, ahol már kiépítették az ehhez szükséges optikai hálózatot. Ez a lakosságra nézve azt jelenti, hogy ötszázezer háztartásban lehet előfizetni vagy váltani a NetMánia 1000 csomagra, ami névleg 1000 Mbit/s le- és 200 Mbit/s feltöltési sebességet kínál, 300 Mbit/s garantált le- és 50 Mbit/s feltöltési sebesség mellett."

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

instant get

Minek? Mire lehet otthon 1Gbps-es netet hasznalni. (Nekem is az van azert kerdem, mert nem igazan tudom kihasznalni. :D )

Nem ez az igazi kérdés, hogy kell-e az 1000 vagy nem. Az érdekesebb kérdés, hogy mikor jön el az az idő, amikor sok-sok településen nem a 6/0,5 valós sebességben merül majd ki a kínálat?

+1 illetve mikor lesz reális áron kapható a net ezeken a helyeken.

DIGI-nél már évek óta van Gigabites internet havi 4000 forintért. Most végre sok éves késéssel próbál felzárkózni a Telekom is. Az áraikat viszont diszkréten titkolják. Feltételezem nem havi 4000 lesz.
DIGI-nél a 'megrendelés' gombra kattintva bejön a településlista, ahol a nevek alapján már rengeteg kistelepülés is van.

A 120/10 is 6000 fölött van nálunk...

Akkor ez lesz vagy 10000 "baráti" Telekomos áron. Vicces, hogy most semmilyen internetcsomag árai nem láthatóak. Még olyan cím esetén beírása után sem ahol biztosan van Telekomos internet.

9200 2 év hűséggel, ha jól látom. Sajnos azonnal átirányít egy login felületre az oldaluk, nehogy bármit is megtudjak.
Mindenesetre a Telekom oldalai katasztrofálisak. Elhiszem, hogy valami fenomenális megoldáson dolgoznak, amivel a szerver nem viszi, hanem termeli az áramot és hogy a válaszidő mínusz 2 nanoszekundum lesz, de amíg nem tudják rendesen működtetni miért nem maradnak a jól bevált technológiáknál?

A Telekom negyed századnyi kitartó munkával elérte, hogy ma csak azok szerződjenek velük, akik valóban abszolút semmit nem értenek a témához. Vagy azok a balszerencsések akiknek semmilyen más lehetőségük sincs. A Telekom Magyarországon egy negatív brand.

Ebben hangsúlyos, hogy csak Magyarországon negatív brand, ha lehetne mérni a márka bizalmi tőkéjét, sokan elhűlnének a csodálkozástól.. Persze cégen belül.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Valami borzalmas vállalati kultúra van a Magyar Telekomnál. Szinte sportot űznek az ügyfeleik szivatásából.

Ezért hívom én a mai napig MATÁV-nak. Ugyanaz a korhadó, rohadó, ingatag szemétdomb. Persze sokan lelkesen próbálják (próbálták?) összetartani, de ők úgy látom hogy kevesen vannak.

+1, nem is értem hogyan akarnak mobiltelefont forgalmazni egy olyan webshopon keresztül, ami mobiltelefonon egyszerűen nem működik...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azok a célcsoport akiknek még nincs mobiltelefonjuk :-)

Így van, pont így szűrik ki azokat az "idiótákat", akiknek már van mobiltelefonjuk, oszt nem átallanak böngészgetni, "hátha van jobb"... Akinek van, az ne foglalja a sávszélességet :D

T-nél 6000-ért max 30/5-öt kapsz... vagy azt mondod?

"DIGI-nél már évek óta van Gigabites internet havi 4000 forintért."

Ahol van, ott igen. Ahol nincs, ott nincs. ^^ Leginkabb paneldzsungelekben van DIGI, pl. BP 7-8. ker mar nincs. Vac-on sincs pl.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

A Telekomos internet még "paneldzsungeleben" is: szolg��ltat�s nem el��rhet�� Még a karakter kódolás is problámás a Telekomnál.
DIGI elérhetőséghez ott a link a hozzászólásomban, amire válaszoltál. A településnevek többsége már kisváros, település ahol a DIGI elérhető. Már régen nem csak "paneldzsungel".

Megnéztem imént példaképpen Zalaegerszeget a Digi megrendelés menüjében. Van.
Utcákra ránézve viszont látható, hogy csak a város belső részében.

Budapest esetén is pont ez sok jelen fórumot olvasó problémája. A szomszéd utcában elérhető néhány éve, de az ő utcájában nem kötik be, így küzd tovább a T ADSL-jével.

Valljuk be azért a T eléggé nagy piaci előnyből indult a többi szolgáltatóval szemben és gyakorta visszaélnek az erőfölényükkel. Lásd az általad felhozott példát, egyik utcában van a másikban nincs. De erre van olyan példa is budapesten (IV.kerület), hogy az utca egyik felén van digi, a másikon nincs, mert a T nem engedi át őket a szerelőcsatornáin. Nagy nehezen protekcióval behúzattuk céghez a UPC business 500-at, hogy a GTS mellé legyen backupnet. Digis központ itt van 50 méterre, azt sehogy sem sikerült.
És ebben nem csak a T a hibás, hanem a társasházak/irodaházak, akik leszerződnek egy-egy szolgáltatóval, aztán nesze ez van ezt kell szeretni, alternatíva nincs.

XV. ker. ugyanez, szentmihályi út egyik oldalán van digi szolgáltatás, másik oldalán évek óta kiépítve a hálózat, minden lakás előtt ott fityeg 2 vezeték, de információ nincs benne..

Akkor én a jó oldalán lakok, nálam az van :)

Ne is mondd. Ráadásul mellettem a szomszédnak a sarkon pont van már, be is mentem, kértem egy felmérést, hogy beköthető-e, másnap jött a telefon, hogy nem. Mondom oké, és mikortól igen. Válasz, nagy valószínűséggel soha, mert az én oldalamon nem ELMŰ oszlopok vannak, a vezeték meg nem vihető át az úttest fölött. Marad a T, jó drágán, néha túlszámlázva, mert úgy finom. Lehet mikrohullámmal kéne átlőni az úttest felett, de ennek a megvalósítására sem látok sok esélyt.

fúrj át az út alatt saját költségen :-)

Lehet annyiból már el tudnék költözni olyan helyre ahol defaultban van gigabites Digi. :D

Természetesen az én címemen nem elérhető a T féle gigabit sem mert minek. A kérdés csak az, hogy hogy akarják eladni akkor az IPTV szolgáltatásukat (persze azt is drágábban, mint az megfelelne), amit ilyen net mellett max 2 TV-n lehet HD-ban nézni. Feltételezem, ha mondjuk éppen megy a torrent, akkor kettőn sem. Mindenesetre nem lepődnék meg.

Nem kell ott furni, ahol mar egyebkent is van csatorna az ut alatt :-)
Megoldas a klotyo internetkapcsolat.
http://imgur.com/a/vSc43
http://imgur.com/a/Pg7EX


Normális HUP-ot használok!

Én hasonló szituációban egy wifi átlövésen gondolkoztam... Annyi, hogy ott nem volt út, és 2.dik emelet, szóval tisztább a terep.
--
"Sose a gép a hülye."

Ha azt vesszük, hogy sokan wireless internetszolgáltatót használnak távoli adótornyokkal... neked az utca túloldalán lenne egy jó "adótornyod". Mivel a DIGI-nél kódolatlan a dvb-c adás egy tvheadend szerverrel a tévé is átmehet így hozzád. Csak kell egy nagyon jó barát az utca másik oldalán. :)

Zalaegerszegen biztosan így van ahogy írod. De a településlista elejére ránézve: Bátonyterenye-Kisterenye, Békés, Bükkszentkereszt, Csömör, Gyömrő, Erdőkertes, Kelebia, Kazár... csupa olyan települést látok, ahol szinte csak kertes házak vannak.

Nálunk konkrétan a szomszéd házban van Digi (1000Mbit is), de hozzánk nem hozzák be.

Nem vállalják a járda teljes szélességben való újraaszfaltozását a feltúrás után, légkábelt meg nem engednek a két panel közé. Igaz már van kettő, de az más...

Egyesek szerint a T jó önkormányzati kapcsolatai miatt, s ezért nincs UPC se a környéken.

Panel, lakótelep, Budapest...

Mi meg azzal küzdünk, hogy bár gyakorlatban egy keresztutcában vagyunk, az épülettömb házszám szerint a másik utcához tartozik, így hiába van a szomszédban és szembe T, nálunk nem beköthető csak UPC. (Az egészben az a különösen vicces, hogy régen T-s analóg telefon volt itt...)

És jó lenne egy tartalék net. Ez a 1G/200M egyenesen álom lenne itt fix IP-vel, akármennyiért is adná a T.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az se rossz amúgy, hogy se digi se upc nem elérhető budapest központjában rengeteg utcában.

"DIGI-nél a 'megrendelés' gombra kattintva bejön a településlista"

Ez jól hangzik, de egy megyeszékhely lakótelepi utcáját kiválasztva 4 azaz négy házszámot ajánl fel. Az enyémet nem. Vagyis semmilyen szolgáltatást nem tudok itt megrendelni. Egy megyeszékhely lakótelepének közepén.

+1

Nekem Budapest lenne a fontos. Megnéztem a linkelt oldalt:
- Budapest + kerület kiválasztása -> Ok.
- Utca kiválasztása -> Ok.
- Házszám kiválasztása -> A lista: 1., 2., 3., …, 10., 11., 12., 14.,,… -> Pech, mert én pont a 13-as szám alatt lakom.

Végeredmény: :-(

Szerintem kérdezz rá személyes ügyfélszolgálatukon. Ha páros és páratlan számok alatt is van és melletted mindkét házban akkor lehetséges, hogy csak hibás adatfelvitel miatt nincs ott a házszámod.

Már megkérdeztem. Nem hiba. :-(

Szimplán szar a technikai térképük. Nálunk ugyanez volt tavaly nyáron. A házunk előtti oszlopon ott volt az optika de házszám alapján nálunk, és a szomszéd házban a nyilvántartás szerint nem tudtak szolgáltatni. Megkérdeztem a bekötést végző úriembereket akik mondták, hogy telefonáljak be. Megtettem, kaptam MT azonosítót és egy ígéretet, hogy hívnak amint meg van.

Két hetet vártam utána hosszabbítottam az akkori szolgáltatómnál. Idén váltottam a 120-as csomagra mert a melóhoz kell a feltöltés (lefelé a névleg 30 gyakorlatban 40-42 bőven több mint elég nekem). Most váltottam a gigásra mert annyira nem volt egy nagy összeg amivel többe kerül(800 ft) és mellé kaptam egy másik tv csomagot ami egyébként plusz 1800 lenne havonta és így van Sundance TV-m haha.... cserébe a gigás net lefelé takkra ugyananny mint a váltás előtt a felfelé viszont 200. Válasz: a speedtest nem tud többet mérni. Aha lefelé csak 120 felfelé viszont tud többet? Nézzem meg a szelessav.net mérését. Pffff. Ugyanazt a mérést használja Ookla. Kíváncsian várom mit hoznak ki. Egyedül a plusz tv adó miatt nem raplizom meg a kapott sávszél így is elég mindenre ami nekem kell.

Én a speedtest.net oldalán úgy láttam, hogy nem mér gigabitet, viszont feltelepítheted saját szerverre és azt be lehet úgy konfigurálni, hogy mérjen. Legalábbis nekem ez jött le a leírásból.

Szia, mér gigabitet ma 860/202 le/fel eredmény jött ki. % vagy 6 évig az Invitelnél voltam nekem semmi bajom nem volt velük biztos én vagyok szerencsés helyen. A T-nek 3 hét alatt többet kellett telefonálnom eddig összesen.

A legszebb az volt amikor a szerelőbácsi elmondta, hogy a patch kábelem miatt van, hogy lefelé fele annyi a sebességem mint felfelé. Ami természetesen nem kizárt egy sérült kábel esetén de na.... a lényeg, hogy valamit csináltak és rendelkezésemre áll a soha ki nem használt sávszélesség :)

és az is csak mikrón..:-)

Kis szabolcs megyei településen 20/1-es üzleti csomagnak csúfolt internet szolgáltatással próbáltunk dolgozni (10 fő). Egy darabig könyörögtünk a Telekomnak, hogy az innen pár száz méterre levő központjukból had kapjunk már valami egyedi csomagot nem 1Mbit-es feltöltéssel, természetesen sikertelenül. Meguntuk, és találtunk is egy vállalkozó szellemű kis szolgáltatót, aki az innen 10 km-re levő városból hoz nekünk (most mértem) 15/10-es netet mikrón. A szolgáltató örül, mert bővült az ügyfélköre, mi meg örülünk, mert el tudtunk szakadni a Telekomtól - az internet részéről legalábbis.

"6/0,5"

Hétvégén voltam szüleimnél, ennek a sebességnek örültem volna :) asszem 2 megabit volt a max sebesség, de a vicc, hogy 5 (vagy 15?) megabitre vannak előfizetve, de hiába ennyit tud a szolgáltató a faluban, kisebb csomag meg nincs, úgyhogy fizetni kell ezt...

http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni

30/5 kínált sávszél esetén 1/1 garantált? Hülyék ezek? Vagy kit néznek annak?
Váltok én is mikróra hamarosan. Kicsit olcsóbbért kapok 18/8-at az 5/0.5(!) helyett. Ha csak a garantált 8/1.5 lesz, még így is jobban járok vele.

Wireless szolgáltatóból van amelyik már 36/6Mbps-os netet is kínál, ebből 20/3 garantált: http://www.z-net.hu/home#internet

Minden csak pénz kérdése.

Ha kell valami a netrol, akkor gyorsan lejojjon. Amugy tul sok forgalmat nem generalok most sem. Nem hasznalom ki, csak "legyen vazze" :)

A problema ott van hogy a legtobb esetben nem fog gyorsabban lejonni mintha csak 100Mbps-ed lenne, toletsz mondjuk egy Nvidia drivert, sosem jott meg 8-9MB-nel gyorsabban... Streameleshez(hulu/amazon prime/netflix) nyilvan nem kell giga. Altalanos netezeshez szinten nem kell giga. Sokszor meg torrentrol sem jon 20-30MB-nel tobbel a cucc.
Elso honapban nyilvan fun az olyanoknak mint en akik anno meg modemmel kezdtek. De igazabol kihasznalhatatlan, legalabbis legtobbunknek.

Vegul is igazad van, vegyen mindenki trabantot, ugy sem szabad gyorsan menni sehol :D Nekem kb minden letoltesnel megvan a 15MB, ha annal lehet gyorsabb, akkor nekem kellene, kerdes, hogy elerheto-e nalam is.

Trabant hasonlat lol :)

4db FullHD kamerák képet tudom nézni az irodából, így együtt vagyok a gyerekekkel. Mondjuk ehhez a jelenlegi 120 is elég

Haha. Fényképezzél 5-6 képet egy mai átlagos telefonnal... 15-20MB lesz. Na ezt akkor töltsd fel valami tárhelyre egy 25/1-es adsl vonalon... több percig nem fog mást csinálni a vonalad, mint feltölteni.

Vagy akar orakat is, ha egy hosszabb nyaralasrol van szo. De hat erre van a QoS.

Megfordítom: Minek egy többszáz lóerős, 280-nal száguldani képes autó arra, hogy a városban ötvennel mászkálj.

Persze az igazság valahol a kettő közt van. Nem hülyeség a gigabit, ha ki tudod használni, addig meg csak beetetés a szolgáltató részéről.

Épp lejárt a hűségidőm az UPC-nél, hívott a szolgáltató, hogy kis plusz pénzért lehetne 240 megabitem a 120 helyett, de a 120-at se tudom kihasználni úgy, hogy az általuk adott wifis router és a gépem közt nem jön semmi 4-5 MB/s-nél gyorsabban.

A UCP wifi routerét jobb ha lecseréled valamilyen épkézláb saját routerre. Már egy TP-Linkkel is jobban jársz.

A Connect Box fantázianevű amit mostanában adnak már kimondottan jó.


DigitalOcean 10$ kredit- Cloudatcost VPS 50%: MEQy2epUny - <3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

A teszek azt írják a Connect Box-ról, hogy lyukas mint az ementáli sajt. Aki nem akar hacker-orgiát a házában jobban jár maga által beszerzett routerrel.

Persze, jobb ha lecserélem, de az átlag userre nem az a jellemző, hogy tudják ezeket. Aztán megveszik a gyors netet, és csodálkoznak, hogy nem tudják kihasználni (vagy fel se tűnik nekik).

Egyébként nem teljesen szar az a router. A tesztjeim alapján menne sokkal gyorsabban a wireless, ha átváltanék az 5 ghz-es tartományba, csak akkor a lakótársaimat szivatnám meg a régi telefonjaikkal. A kettőt meg nem tudja egyszerre. Na jó, mégis szar :)

Ez eleg gyenge hasonlat es valoszinuleg meg sem probaltad megerteni a mondanivalom lenyeget. ;)
A hasonlat talan ugy illene a fenti peldahoz hogy mindek vesz mindenki trabantot ha bezint ugysem kapsz bele. Persze ez is eleg gyenge. :D
(Amugy 15MB meg mindig nagyon nagyon messze van az 1Gbps-tol...)

Az ilyen emberek tamogatjak az olcsobb csomagok felhasznaloit. :^) A szolgaltatonak megeri 1 gigas netet arulni, a tobbseg ugysem hasznalja ki teljesen, ergo a szolgaltatonak relative alacsony lesz a koltsege, nagyobb arrest tud tenni ra (ez a reteg amugy sem erzekeny annyira az arra), a kisebb csomagokat meg megeri olcson adni, hogy minel tobb embernek eladhassak, akiknek mar fontos az ara.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ez pontosan igy van. Sot tovabb megyek, a legtobb embernek ezek a szamok semmit nem jelentenek, annyit tudnak hogy nagyobb az jobb... :D Ha mazlijuk van a gyerek/unoka eltudja magyarazni hogy felesleges a nagyobb dragabb csomag, ha nem akkor megveszik ertelmetlenul. Vagy mint en, fizetik mert csak $10-ral dragabb a 1G/1G mint a 100Mbps/100Mbps.

Ha azonban saját korlátlan felhős tárhelyedről nézel bluray filmeket egyből jól fog jönni a nagyobb sávszélesség.
Ha külföldön laksz és saját magyarországi vpn kapcsolatot működtetsz, akkor sem mindegy mekkora a magyarországi pont internetsebessége. Ez esetben különösen az upload. A legtöbb kábeles szolgáltatónál 100-as csomaghoz csak 10mbps upload jár, Telekomnál pedig valami nevetségesen alacsony érték.

Én pontosan így csinálom. A durvább fhd filmek 50-60Mbitet kérnek, de ha megelégszem a "szarabbal" (értsd: 25Gbyte/2 órás film), akkor a jelenlegi 120Mbit-es netemmel 4db-ot tudnék nézni párhuzamosan. A minap pl. mediaplayer stressz teszt jelleggel töltöttem le 4K hevc/10bit mintákat, azok között volt 120-150Mbites, de ilyenekből érdemi tartalom egyelőre nem nagyon van, max teszt footagek formájában.

Egy házban ha hárman, négyen különböző filmeket akarnak egyszerre nézni máris összejön 200-250Mbps sávszélességigény. Ha az internetes kapcsolat ennél az igénynél csak 10-15%-kal nagyobb problémákat okozhat. Különösen akkor ha állandó netes szolgáltatások is futnak még a háttérben. Szvsz ma már nem luxus a gigabites internet otthonra.

Vajon a haztartasok hany %-ban jelentkezik ez az igeny rendszeresen?

Nem sokban! De becsüljük meg azokat akik "Gigabit is gladness" vagy "more is better" jelszavakkal olyan szolgáltatást vesznek igénybe amire ugyan nincs szükségük, de hozzájárulnak az ügyfélbázis megteremtéséhez. Így mi, akik valóban ki is használjuk a lehetőséget, jó áron hozzájutunk a szolgáltatáshoz. :)

és ti veszitek meg az 5 colos kijelzős telefonokat full hd felbontással, merthogy az úgy sokkal szebb, mint a sima hd... ;) ;)

Pár évvel ezelőtt ez jó kontra-érv lett volna. De ma már Tádám! értelmet nyertek a full hd kijelzős mobilok is. De még az annál nagyobb felbontásúak is :)

Az emberi szem felbontóképessége egészséges emberek és normál fényviszonyok esetén – az éleslátást biztosító látógödöri látásra vonatkozóan 1 ívperc körüli érték. Ha 0,5 méterről nézem a laptopomat, akkor normál halandóként 0.145mm pixeltávolság fényerőjét érzékel a szemem, színtónusát csak ennek a felbontásnak a felében. Eszerint 0,5 méterről egy 28x16 centis eszközben lesz csak észrevehető a tényleges fullhd-t el nem érő felbontás.
Vagy 2,5 méterről nézve 140x80 centis TV képernyő méretnél.

Ehhez tartozó film adatmennyiség: ha 1 DVD másfél órányi HD anyagot tartalmaz, akkor az 6 Mbps tempó.

Na elmegyek a szemészorvoshoz... Sajnos nekem csak "normál" szem jutott, de hátha farag belőle valamit, ami miatt nem placebó hatásnak érzem a fentieken túlmutatókat.

Megjegyzem, ha FullHD-nak írnak valamit, de valójában valami interpolált vacak, arra nem értelmezhetőek az imént leírtak. És ilyen termékek vannak.
Fényképezőgépek esetén is jót mosolygok a tizenmegapixelesnek hirdetett, de közben homályos optikás gagyikon.

Úgy véled Oculus Rift és hasonló VR eszközökön tök felesleges a 1080x1200 / szem felbontás, és bőven elég lenne egy 640x360-as is?

Ha ezt 0,5 méterről vagy távolabbról nézed és a mérete nem haladja meg az előzőekben írtakat, akkor igen.

Oculus Rift vagy más VR-nél ennél azért kisebb a távolság, és némi optikát is használnak.

VR eszközökről van szó, nem 0.5 méterről vagy távolabbról nézed, hanem 1-2 centire a szemedtől. Durván látszanak a pixelek.

Egyébként egy átlagos 5-6 inches telefonon is érezhető kicsit különbség sima és fullhd közt. Nem mondom, hogy olyan nagy és látványos az eltérés, de apró dolgok feltűnnek, pl a betűk élessége, nagyon apró ikonok részletessége, stb.

azért hasonlítsd össze egy 4K-s TVn az alábbi tartalmakat
720p
1080p
4K

hidd el, fogod látni a különbséget 3-5 méterről is.
Ennek ellenére a sorozatot amiből este 10kor megnézek egy epizódot nekem tökéletesen elég 720p-ben letölteni 300mbyte méretben az 1.5G fullhd helyett. bár látható a különbség...

hm. a digi infrastruktúra úgy néz ki, hogy 1G uplink van a panelházat kiszolgáló switchen. Legalábbis sok helyen.
A Bix-en publikus a stat, van gondolom egy marék privát peering is, legyen mondjuk 50-60G forgalom az esti csúcsban.
50 000 / 200 -> kb 250 Timi féle háztartás tudna kiszolgálni...
Azért szerintem még nincsenek itt az igények :-)

Ez annyira kicsi szám, hogy akár a hup-on össze lehetne hozni ennél több DIGI internetest, majd egy hétvégi időpontban egyszerre indított speedtesten kiderülne kinek van igaza.
Nekem magyarországi vpn kimeneti pontom a DIGI, ami valóban ritka. Korlátlan felhős tárhely sem annyira elterjedt még. De heavy torrent usereből már sokan vannak Magyarországon. Ez a réteg pedig eléggé érzékeny arra, ha egy 1000/200-as net még a tizedét sem hozza valós adatforgalomban. Ilyen panaszok még sincsenek.

ha a szolgáltatásban vállalt minimumot hozza, akkor pofa befog.
A torrent meg tudom, hogyan működik, és elméletileg lehet qrvagyors - de qrvára nem releváns mérési szempontból.

A másik meg az, hogy a sok digis user egymás között tényleg úgy tud torrentezni mint a villám - "külső" kijáratok igénybevétele nélkül.

Az már nagyon régen volt, amikor egy magyar szolgáltatóra specializálva fájlcserehely működött. Az sem a DIGI volt hanem a UPC, a kicsinyes adatforgalmas szolgáltatásával.

Ha 4en akarnak egyszerre jó minőségű (nagy bitsűrűségű) FullHD filmet nézni, az olyan ~100 Mbps sávszélesség igény.

Egy BD50 film sávszélességigénye 35-60Mbps, változó bitrátáról van szó. Egy BD25 film 18-30Mbps között van. 100Mbps internetes kapcsolatnál a másodikba is csak szűken fér bele 4 különböző film egyszerre. Veszteségek, egyéb állandó netes szolgáltatások miatt pedig célszerű legalább dupla akkora sávszélességű netet választani mint a várható kalkulált csúcsigény.

Őszinte választ kérek: nálad mindennapos use case, hogy 4-en 4 féle BD50(!!) filmet streameltek a családban egyidejűleg? Illetve ismersz olyanokat akik ilyet tesznek életvitelszerűen? :)

Ha igen és igen a válasz, akkor az 4x60=240Mbit, a "biztos ami biztos" tervezésedet követve ebből lesz ugye 480Mbit (merthogy x2) ami még mindig kevesebb mint fele az 1G-nek, és ráadásul nagyon nagyon izzadságszagúak lettünk mire végre eljutottunk ezen számig is, ezt remélem azért belátod :)

Nem vagyunk annyian, hogy négyféle filmet néznénk egyszerre. De ismerek olyan családot ahol erre van igény. Extrém igénynek sem nevezném. A BD50 pedig csak igény és lehetőség kérdése. Miért néznék agyontömörített rossz minőségben, ha tökéletes minőségben is nézhetik?! Megfelelő sávszélességű internet van, tárhelyen sem kell számolni a gigabyte-okat.

"ugye 480Mbit (merthogy x2) ami még mindig kevesebb mint fele az 1G-nek"

Havi 400 forint árkülönbség van az 500Mbites és a Gigabites internet között. Te ezen komolyan filléreskednél?

Tehát van egy család ahol:

- négyen néznek négyféle eszközön bd50-et netről streamelve
- egyszerre
- fel sem merül hogy nem ebben nézik, hiszen minden elérhető bd50-ben, ami meg nem, azt inkább meg se nézik

Tudom az én dolgom, de nem baj ha nem hiszem el? :) Olyat esetleg el bírok képzelni, hogy ez egy nagyobb családi ház, amiben lakrészek vannak kiadva egymástól független családoknak vagy személyeknek.

Egyébként rossz embernek tetted fel a kérdést, én hosszú évekig ráztam le a UPC-s értékesítőket, mert folyton emelni akarták a 60M-es csomagomat. Az utóbbi időben eljutottunk odáig, hogy nem +300Ft-okat, hanem -400Ft-akat ajánlgattak, valamint belengették hogy ha nem írom alá, akkor emelhetnek is akár, hiszen nincs árgarancia ha hűségidő sincs. Így jelenleg 4500Ft körüli összeget fizetek 240Mbit-ért, amire egy olyan router van kötve ami csak 200-at tud lan-wan nat esetén, ráadásul wifivel csatlakozom rá, ami meg 120-at. Ja és gyakran streamelek BD50-et, de párhuzamosan max olyan volt hogy egy BD25 ment mellette vagy valamilyen 720p-s sorozat :)

Szerintem nem az a kerdes van-e olyan usecase amikor az elofizeto kitudja hasznalni az 1Gbps-t vagy sem. Nyilvan van. De mennyi? 1000 elofizetobol 1?
Elleben valaki amikor meghallja hogy 1Gbps egybol az "instant get" jut eszebe, fel sem merul benne hogy 100Mbps is sok neki...

Azt hiszel amit akarsz. Én meg tudom, amit tudok.
"- négyen néznek négyféle eszközön bd50-et netről streamelve"
Ez 2016-ben számodra bréking nyúz?!
"- egyszerre"
Suli, munkaidő gyakran egybeesik. Így 7-8 óra körül van minden családtagnak filmezésre ideje. Ebben mi a rendkívüli?!
"- fel sem merül hogy nem ebben nézik, hiszen minden elérhető bd50-ben, ami meg nem, azt inkább meg se nézik"
Így 2016-ban BD50 nem kuriózum. De biztosan vannak akik megragadtak a VHS videókazinál, meg olyanok akik máig 8 mm celluloiddal filmeznek. Az amisok például villanyáramra sem tartanak igényt. Befékezték a civilizáció áldásait a tökéletes 18. század színvonalán.

"- négyen néznek négyféle eszközön bd50-et netről streamelve"
Ez 2016-ben számodra bréking nyúz?!

Igen :)

Még a Netflix is csak 25M-et ajánl az UHD-re, de persze azért mert szarrá van tömörítve. Tisztességes BD50 tartalom _streamelve_ szerintem csak warezben érkezhet. Próbálok elképzelni egy családot ahol apuka igazítja a seed szervert, esetleg az egyik kölök ha már ért hozzá. Az asszony a gyerekek, mindenki onnét streameli amit apuka leszed nekik. És kizárólag BD50-ben ugye. Az összes rajzfilm, sorozat, mozifilm, minden amit kérnek. És ne feledjük: mindenki elvonul a saját szobájába, bekapcsolja a sok inches TV-jét, és nézik, 4 szobában 4db TV-n, egy este 200-300GB-t letöltve. Nem megy, ne haragudj :) De nem csak nekem nem megy ez, hanem szerintem a szolgáltatójuknak sem :)

Ráadásul te azt akarod megmagyarázni irtózatos csúsztatással, hogy szerintem senki nem néz BD50-, és én egy kő alatt élek, amik VHS kazettákkal vannak kitámasztva hogy ne nyomjon agyon. Ebből aztán tök egyértelműen nem következhet más, csak az, hogy valójában esténként a családok 4db TV-n néznek egyszerre 50Gbyte-os filmeket az internetről streamelve. Briliáns levezetés, hát persze hogy neked van igazad! Úgyhogy én itt ki is szállok :)

Isten hozott 2016 valóságában!

Számodra ez nyilvánvalóan az istenek szférája, de itt a valós világban képzeld léteznek családok, ahol apuka anyuka programozó. Ezért egyszeri erőfeszítésbe kerül megírni egy programot, sőt csak scriptet, ami heti filmbemutatók, ésvagy egyéb kivánságlisták alapján begyűjti a filmeket majd felmásolja a tárhelyre.
Rocket science a kisembernek, valóság az isteneknek programozóknak. :)

Remekül megfogtad megint a lényeget. Hirtelen már a "hogyan"-nál járunk, pedig eddig "mi" kapcsán vitáztunk. Mozgó célpont, nem baj. Majd lécci mutasd meg azért a scriptet ami BD50-be(!!) leszedi az összes kívánt tartalmat a családnak (sorozatot, mesét mindent), előre is köszi :)

Csak halkan kérdezem: nem lehet hogy mégse BD50-be szereznek be _mindent_ az általad általad felvázolt család tagjai? Sőt, netán a házimozi rajongó apuka rendesen izzad hogy egy-egy mozifilmet megtaláljon BD50-ben amit éppen meg szeretne nézni? Ó persze hogy nem, hiszen akkor elég lenne nekik a 120M is, az meg ugye csak az Amisoknak van manapság.

Sosem szabad fullba tolni a kretént!

Hát ezt megmondtam volna neked már az elején :)

De nagyon ráérek ma este, így rápillantottam pár közismert "Linux iso terjesztő" oldalra BD50 ügyben mert felcsigáztál, nagyjából ugyanazt tapasztaltam mindegyiken, amelyiknek könnyebben volt használható a keresője és a szűrője abba jobban beleástam, a következőket tapasztaltam:

- seederek szerint rendeztem a bluray releaseket, a top15-ben átlagosan 6-8 seeder található. A top1 a "D**by At*os Demo D**c Video Edition 2015 ". A többi szinten teszt anyag, vagy koncertvideó. A top15-ben BD50 mozifilm _nincs_. Gondolom az ismerőseid is akkor ilyeneket néznek négy TV-n esténként párhuzamosan
- leecher gyakorlatilag mondhatjuk hogy nincs. A top15-ben 1db van minden releasenel, a többinél 0.
- a legfrissebb BD50 anyag 2 hónapos, ami egy koncertvideo
- a legfrissebb BD50 mozifilm júliusi, és csak 37Gb (26Mbit-et ír az nfo)

Ja, ezekben benne van a BD25 is, a 90%-uk kb az, a maradék a BD50.

(a helyet több száz ezeren használják)

Az ismerőseid amúgy mit szoktak nézni négy szálon párhuzamosan? Ilyen nagy zenerajongó + házimozi gear tesztelő család lehet ez gondolom. Én egyébként tuti fejlesztenék enne a rétegnek a T helyében még gyorsabb szolgáltatásokat, hiszen a fentiek alapján még a hülyéknek is egyértelmű, hogy tömeges érdeklődés várható ilyen téren.

Pedig igaza van komám! De ekkora ökör még te sem lehetsz józanon.
#1. Belép legnagyobb magyar torrentportál
#2. Keresőbe beír: BD50
#3. Csodálkozik...
Ebből még hiányzik a remux torrentek négyötöde, amiknél csak nfo-ba írták
be, hogy BD50 a forrás.


Normális HUP-ot használok!

Látom megjött a másik észkombájn. Vegyetek Timivel gigabitet és streameljetek BD50-et 8 szobában 8 TV-n, ez a jelen!

700 ezer tagja van ennek a közismert torrentportálnak. 92% legalább havonta

egyszer benéz az oldalra. Közismert hely. Minimum minden második hupper
tudja mi érhető el ott. Csak magadból csinálsz hülyét ember!


Normális HUP-ot használok!

Oké, akkor van egy csomó BD50 tartalom.

Ez szerinted igazolja azt, hogy tömegek nézik otthon egyszerre párhuzamosan ezen tartalmakat négy megjelenítőn? Nem akarok még egy tök felesleges vitába belekeveredni, valószínűleg rossz oldalt választottam ahol kevés BD50 volt, benéztem, elbasztam, oké.

De az eredeti felállás az a kijelentés volt, ami szerint ma családok esténként ilyen 40-50Gbyte-os releaseket streamelnek a netről 4 példányban párhuzamosan. Ez szerinted is reális?

Egyébként ha már elcsesztem, akkor korrigálok, és ott nézem ahol javasoltad (N betűs oldal). Itt az all time statot egy olyan BD50 release viszi, amit kemény 278 ember töltött le. FHD rip esetén ez a szám veri a 4076, 720p-nél 6000, SD-nél pedig 30000. Tehát közel 150-szer több ember tölt le BD50-nél kisebb bitrátájú tartalmat, a top1 letöltéssel rendelkező filmek esetén.

Benézted, elismered. Ezt értékelem.
Nem olvastam egyik hozzászólásban sem, hogy tömegekről lenne szó. Egy
lehetőség, amit egy kis kemény mag használ. Így valóban ki lehet használni
a gigbiteket, ennyi a lényeg.
"Itt az all time statot egy olyan BD50 release viszi, amit kemény 278 ember
töltött le."
Az előbb még eszedbe sem jutott szétnézni az N-betűs oldalon, most pedig
már egyből portál admin lettél? :-) Különben nem láthatnád a letöltési
számokat. :-)
A plebsz beéri sd minőséggel is. Ezt sem újdonság. Tömegekről még mindig
sincs szó.


Normális HUP-ot használok!

Nyeh, ez eggyel feljebb akart menni...

Ezzel a „minek az?” hozzáállással én még mindig nem tudok mit kezdeni, főleg egy IT-s portálon. Ha valamikor nem vették volna meg drága pénzen emberek az újdonságokat, akkor még mindig abakusszal számolna mindenki. Vagy mágnesdobos tárolóról olvastatnánk be a programokat lyukkártyával. Vagy vinnénk a DOS-t 8 darab 5,25-ös floppyn. Azt én értem, hogy még neked nem kell, de mások hadd örüljenek már neki – még akkor is, ha most így 2016. november 6-án nem használják ki teljesen.

--
"Trollhammaren sveper igen..."

Félreértettel. A véleményeddel tökéletesen egyetértek és osztom, én is így gondolom. De akkor írjuk ezt. Azt az indokot nem tudtam csupán elfogadni, hogy emberek 50Gbyte-os filmeket néznek párhuzamosan négyen egy háztartásban. Ha pl. azt írta volna hogy 4db ilyen filmet tölt le naponta amiket majd valamikor megnéz, és milyen jó hogy gyorsan lejön, el sem akadtam volna rajta, hidd el :)

Akkor valóban félreértettelek, bocsánat.

--
"Trollhammaren sveper igen..."

"Ja és gyakran streamelek BD50-et"

Egyébként azt úgy hogy? Honnan? Amióta erről szól itt a diskurzus fúrja az oldalamat, hogy oké, hogy igény van rá, de honnan streameltek ti?

Nem tudhatom, de nehezen tudom elképzelni, hogy a létező hivatalos film/sorzatnéző szolgáltatások, úgymint netflix és társai egy-egy film letöltése közben 50 gigát tolnak át a neteden, sokkal reálisabbnak tűnik számomra, hogy egy kicsit a minőség rovására jócskán tömörítve van az anyag.

Dehát mit képzelgek itt, itt van a pontos leírás:

5.0 Megabits per second - Recommended for HD quality
25 Megabits per second - Recommended for Ultra HD quality

Kérdés hogy az a HD az fullhd vagy sima, de az ultrahd felbontás 25 megabitje jelenti azt, hogy egy 3 órás film 30 giga adatforgalommal jár. Szóval az esetleg megközelíti a BD50-et.

Nyilván nem a Netflixről :) De ezt írtam is, illetve ő is "elismerte" mikor a letöltőscripteket emlegette. Egyébként meg ne keresd rá a választ, az egész csak Timi fantáziájában él, és nagyon jól tudja már ezt ő is szeirntem. Túltolta kicsit, aztán köti az ebet a karóhoz, én hülye meg unalmamban foglalkozok vele :)

Ahhoz képest, hogy korábban te is "pontosan így csináltad" érdekes ez a nagy fordulat.
De tudod mit? Higgy amit akarsz! Talán jobb is ha nem tudnak ezekről a lehetőségekről azok, akiknek... nos akiknek nem is kell tudniuk.

Persze hogy így csinálom, hol van a fordulat? Csak általában nem BD50-el párhuzamosan 4 TV-n :) Az utolsó mondatoddal egyetértek, peace :)

Annyira azert nem nehez megfejteni. Plex server felrak, BD50 filmeket torrent boltban megvesz.
Plexet meg shareli akar neten keresztul is a cimbiknek. Aztan lehet sirni hogy az 200Mbps up nem eleg. :D
Persze nem azt akarom mondani hogy ez altalanos. :D De a lehetoseg megvan ra. :D

"Ha azonban saját korlátlan felhős tárhelyedről nézel bluray filmeket"

Erre van opció? Nekem "csak" 120 megabitem van, de az upc folyamatosan küldözgeti a leveleket, hogy túl sok adatot forgalmazok, hiába korlátlan a netem, átlépem az általuk nevetsévesen megállapított fair usage policy párszáz gigás limitjét.

http://www.hwsw.hu/hirek/52589/digi-internet-diginet-fttb-fair-use-policy-fup.html

Ez régi cikk, de a felvettett probléma gondolom még él, ha nem is a diginél, vagy nem ebben a formában.

És akkor még kérdés, hogy az általad említett cloud szolgáltatónál mit jelent a korlátlan. Hány giga után kezdenek el panaszkodni, hogy túlzásba viszed a szolgáltatás használatát, illetve hogy egyáltalán akarnak-e/tudnak-e olyan gyorsan kiszolgálni fájlokat, hogy te arról nézz filmeket

Azért ezeknek a filmes dolgoknak nem kell túl nagy feneket keríteni tényleg. Ha azt vesszük alapul hogy 25Gb/2órás anyagokat néz csak az ember (de egyrészt saját és ismerősi körből vett tapasztalatok alapján azért nagyon sok esetben néznek 720p-t még az emberek, másrészt a Netflix és társaitól meg biztosan nem ilyen bitrate-el kapod az FHD-t, hanem rosszabbal).

De tegyük fel, hogy megnézel minden este ilyenből kettőt, az havi 1.5Tb forgalom a szerverről. 3-5 dollár/hó-s VPS-ekhez adnak ekkora adatforgalmat. Mivel valahogy oda is kell hogy kerüljön, így inkább 4-8-10Tb-vel kell számolni, tehát a 10 dollárosat kell venni :) És igen, simán lehet róla filmet nézni, én már a 10-20Mbit-es ADSL korszak óta (8-10 éve) így csinálom, egy darab filmem sincs otthon.

Igen. Pont ezért éri meg DIGI-t használni a célra. :)

Nalunk 1000/1000-es optika jon be a lakasba (nem Magyarorszag), de persze lehet elofizetni rajta kisebb csomagokat is. Jol hangzik az 1000/1000 de otthonra nem sok ertelme van es nyilvan tobbe kerul mint a kisebb csomagok.
A fenti hirben persze csak az van, hogy letezik, az nem hogy mennyiert. En 100/100-ra fizettem elo, ez is sokkal tobb mint amire szuksegem van. Szoval "lesz vazze, csak fizesd ki vazze".

Magyar DIGI-nél havi 4000 forint az 1000/200-as internet. Szvsz ez nem sok.

Ez akkor buli, ha szűkítő keresztmetszetet nem képez a saját infrastruktúrád. Az 125 MiB/s-es netet (1 GiB/s) akkor tudod kihasználni, ha 3 gépen egyszerre húzol a netről valamit: kb. 3 vinyóra tudsz egyszerre ekkora sebességgel írni. (Eltekintve a szupergyors vinyóktól.) A speedtesteknek legfeljebb vigyoroghatunk, de 30-40 MiB/s-nél gyorsabban én sem tudtam nagyobb sebességet elérni valós adatforgalom mellett. Mondom ezt Digi 1000-es felhasználóként (ilyesmiket mérek speedtesttel), és be kell látnom, hogy jelenleg nem tudom kihasználni.

Gigabites nethez jó router kell az tény. Soho routerek közül sok típus nem tudja hozni a gigabitet még vezetékes porton sem. Mikrotikkel jók a tapasztalatok.

A SOHO Mikrotik sem tudja a Gigabitet PPPoE-vel. Az RB850Gx2 tud olyan 500Mbitet, ha annál jobb kell akkor csak a rackes, ipari dobozaikból válogathatsz.

most jön majd a HeX r3 ami állítólag húde hasítani fog...

Mérhetnél többet is megfelelő infrastruktúrával. Ki lehet azt használni, csak át kell alakítanod a felhasználói szokásaidat. Én is úgy voltam vele, hogy ugyan, minek ez, úgysem tudom kihasználni. Aztán a filmeket elkezdtem BD-rip helyett BD50-ben tölteni, beüzemeltem egy fájlszervert, amit megosztottam pár ismerőssel és nem spórolok sehol az adatmennyiséggel, mondván, hogy inkább a kisebbet választom, hogy gyorsabban lejöjjön/feltöltődjön. Mert ezzel a nettel a nagyobb is gyorsan le/fölmegy.

Sokba kerülne az átállás. Annyit pillanatnyilag nem költök rá.

Ez az "Szvsz"-t fejtsd mar ki kicsit jobban lecci. Milyen gyakorlati esetek vannak amikor ez tenyleg kell, vagyis ahogy irod, amikor ez sem eleg. Nem mondom, hogy nem tudok ilyet elkepzelni, de nekem eddig nem jottek elo ilyen helyzetek es erdekelne, hogy nalad hogy fordul elo.

Es persze a nagyobb mindig tobb mint a kevesebb, ez nem kerdes. Nyilvan ha ugyanazon az aron lenne akkor mindenki a legnagyobb savszelesseget venne.

Magyarországi vpn kimeneti pontként használom. Természetesen fullos szerver van rajta. Extraként tvheadend, amivel tudom nézni a magyar tvcsatornákat. Szerencsére kódolatlan a DIGI dvb-c az hbo meg még egy filmes csatorna kivételével, így kevés gond van vele.

"Szvsz" 4000 egy gigabites internetkapcsolatért valóban jó ár. Nemcsak Magyarországon.

Eloszor is ez nagyon nem vegfelhasznaloi viselkedesminta, gyakorlatilag szerver-kozpontkent mukodteted a vegpontot. Na, de akkor is, mennyi savszelesseg kell igazan?

"Magyarországi vpn kimeneti pontként használom."

Ezt ugy ertem, hogy egy "normal" userkent hasznalod, de ugye VPN-en keresztul ami kb megduplazza a forgalmat, de hat bongeszes kozben a dupla is majdnem mindegy. Ez max nehany megabit.

"Természetesen fullos szerver van rajta."

Nem tudom mitol termeszetes es mi az a "fullos" szerver. Ebbol igy semmilyen kovetkeztetest nem tudok levonni a savszelessegre.

"Extraként tvheadend, amivel tudom nézni a magyar tvcsatornákat."

Na, ez lesz a sok... gondoltam elsore, de most kicsit utanamatekozva egy HD adas olyan 6-30Mbit/s (kodolastol fuggoen, nem tudom mit hasznalnak).

Es ez igy szumma nincs nekem 100Mbit/s, bar sok a bizonytalansag a szamolasban.

Mit hagytam ki? Elszamoltam valahol?

(Mindettol fuggetlenul Gigabit 4k HUF-ert az valoban ajandek.)

"Extraként tvheadend, amivel tudom nézni a magyar tvcsatornákat."

Ehhez tudnál mondani némi infót? Ha jól értem te neten keresztül valami szabványos felületen éred el a tévécsatornákat, mindenféle url-ek összevadászgatása nélkül?

Interneten keresztül IP felett, de azért nem weben. Tvheadend-et tipikusan Kodival néznek (én is). Egy dyndns elég hozzá, paranoiásabbak még egy ssh tunnelen áthúzzák (én is).

Kitolhatod a tvheadend portjait netre de az támadási felület. Ezért inkább VPN és ehhez dinamikus dns. Onnantól úgy megy mintha melletted lenne a tvheadend szerver. De SSH is elég: ssh -oPort=10811 -L 9981:localhost:9981 -L 9982:localhost:9982 felhasználó@ip-cím Ebben az esetben routeren át kell irányítani egy portot a tvheadendes szerver ssh portjára.

a vpn része megvan, de akkor ez nem arra jó amire reméltem (tévét nézni tuner nélkül :))

Négyezer párszáz forint,legalábbis nekem. Természetesen hűségidővel és a többi szolgáltatásom (tv+alap telefon) is onnan van.
Amúgy érdekes a T árképzése, mivel az én címemen van kábeles konkurencia, ezért elég jó árakat kapok. Ahol nincs, ott azért drágábbak...
De hívjuk ezt profitmaximalizálásnak. :)

Nekem 120 van le és 10 van fel. Ha szimetrikus lenne, akkor az sokat javítana a konfort érzetemen. Sok képet és videót töltök fel. (Igazából nem sok, csak nálam nem megy 24/7-ben a gép és kivárom...)
--
http://naszta.hu

Itt nem az egy giga le a nagy szó, inkább a garantált 50 mega fel, amiért elgondolkoznék rajta, ha nem ez jönne be az oldalán: szolg��ltat��s nem el��rhet��

+1

+1

Talán már javították.

Allitolag eleg az instat gorgetni mint a gep ;) Amugy engem nem is a letoltes erdekelne, de a 200 Mbit/s up az kecsegteto, szemben a mostani 5-el. Sok videot meg foto toltunk fel, es van, hogy bealszik a gep mire fel tudna tolteni, es akkor bogaraszhatjuk melyiket sikerult meg melyiket nem.

-
Go konkurencia kezelés gyorstalpaló

SOHO usereknek erdekes lehet alkalmasint. De nyilvan nem arrol van szo, hogy a nap 24 orajaban fullom megy, ami a csovon kifer.

En pl. itthonrol dolgozom es sokszor elo szokott fordulni, hogy parszaz gigas anyagot kell letolteni. Persze megoldom kisebb elofizetessel is a dolgot, de ha nem csillagaszati osszegekbe kerul a gigabites kapcsolat, akkor nem sajnalnam ra a penzt.

-

Mi itthon halmozottan hátrányos helyzetű településként Invitel kiszolgáltatottjai vagyunk. Ha TV-t is akarok nézni, akkor mellette még a legnagyobb csomagban is 10Mbit ADSL marad. Szomszéd településen (6km) UPC hasít majd' ugyanezen az áron 500Mbittel, másik oldalról szomszéd település már egy másik megye, ~10km és lassan 1000Mbittel Telekom. Értem én, hogy tök jó business eladni a marketing szempontból hasznos, sok száz megabites netet, aminek csak töredékét fogják kihasználni, de f**m, terjeszkedhetne is már végre valamelyik ISP új területekre... :(

Kissé lukas lesz a portfólió azzal, hogy a 120/10 után az 1000/200 következik. Itt az ideje, hogy visszavarázsolják az üveges végpontokra (GPON) az eredeti csomagokat, amikben "rendes" upload volt. (a céges csomagokban máig 50/25 és 120/50 van, csak a lakossági csomagokat uniformizálták a DOCSIS-on is kínált 50/5 és 120/10 profilokra)

Csak papíron uniformizálták a lakossági csomagokat, a valóságban nem.

Sajnos a valóságban is. Én telekomos optikás voltam az uniformizáláskor és el is vették a feltöltésemet*. Hiába kértem vissza a régi csomagomat az "műszaki okok miatt nem lehetséges", úgyhogy gyorsan meg is szabadultam tőlük.

(* Valóban nem automatikusan történik, de bármilyen apró csomagváltoztatásnál megcsinálják. Konkrétan engem a TV előfizetés változtatása kapcsán raktak át automatikusan "modernebb díjcsomagba".)

Igen, ezért fizetek én most inkább havi többezer Ft-tal többet, amióta lejárt a korábbi 1 éves hűségidőm, mert így békénhagyták az upload-omat, viszont ha ugyanezt a csomagot most újrakötném, akkor tutira visszarántanának 5 Mbit/sec uploadra.

Néhány tény a portfólión levő lyukhoz kapcsolódóan:

1. A Telekomnak nincs a környékünkön optikája, így a gigás szolgáltatás szóba sem jöhet.
2. Ha megnézem a lakcímemen elérhető internet szolgáltatásokat, akkor a Netmánia S, M, L, XL, XXL érhető el. Most Netmánia L-es (30/5) előfizetésem van.
3. Néhány hónapja újítottam meg az 1 éves hűségidőt, akkor javasolták, hogy váltsak magasabb csomagra. Akkor nem tettem meg.
4. Ha megpróbálkozom a díjcsomagváltással, akkor az XL és az XXL csomagokra azt írja, hogy a lakcímemen nem elérhető. Az M és az S csomag viszont elérhető. De az Otthoni internet díjcsomagok menü szerint továbbra is elérhetőek a nagyobb csomagok a lakcímemen.
5. Ha az oldalsó menüből a Netmánia 1000-re kattintok, akkor az visszadob az Otthoni internet díjcsomagok menübe.

a./ Tehát, ha váltani akarnék (nem akarok), akkor csak lefelé tudnék váltani. Legalábbis a webes felületen.
b./ Mivel nálam nem elérhető a Netmánia 1000, így nem is vagyok jogosult megtudni az azzal kapcsolatos információkat. Legalábbis a webes felületen.

Mondjuk nem meglepő, hogy ilyen online ügyfélszolgálat mellett, mindig sokan vannak az hagyományos ügyfélszolgálaton.

Már ahol van optikai hálózat. Felénk állítólag nem is tervezik kiépíteni.
Kíváncsi lennék, országos szinten mekkora a "lefedettségük". Gyanítom ez is csak néhány nagyvárosban lesz elérhető, a többiek meg osszák be a 120/10-et...

Bár lenne ennyi, amit be lehetne osztani. 8 telephelyünk van két megyére elszórva, de nem nagyon van ADSL-en kívül más... Az egyik budapesti telephelyen van ahol a 10 helyett most épp 2 van, mert csak...
hibabejelentés --> megoldottuk --> nem oldották meg --> vissza az első pontra Ezt játsszuk egy hónapja :)

Vidéki nagyváros, belváros, egy utcával arébb egy téren van optika,itt nem is tervezik...és itt még a 120-as sincs. Haha jóvicc! :D

Valamit elírhattál, a 10/1-et. Megyeszékhely belvárosában.

Nem csak országosan, de még Budapesten sincs "lefedettség". És nem csak a családi házas övezetekben, de még kerületközpontokban se. Szóval nem sok relevanciája van annak, hogy mit tudnak optikán, ha egyszer nincs optika...

Ennyi év után csak versenyezni kezdenek a DIGI-vel? Pedig épp most számoltam föl az utolsó Telekomos előfizetést az elképesztően buta netcsomagjaik miatt.

Wekerlén már elég rég versenyeznek egymással: DIGI-nek van 8/2, T-nek meg 20/1-es (ami valójában inkább 14/1).

Az ADSL/DSL-es DIGI azért ritkaság, én is a GPON csomagokra gondoltam - annak eddig nem volt versenytársa.

Árban továbbra sem lesz. Gigabit net + TV + telefon (3ft/perc vezetékes, 6ft/perc mobil) havi 7000 forint. Telekomnál ez a gigabites internet sem jön ki ennyiből.
Csak 100 Megabites internettel +TV+telefon csomag 4500 a DIGI-nél.

T Netmánia 1000 + telefon alap 4960 Ft. A TV-t nem tudom, hogy mennyiért adják, de gyanítom, hogy a vége nem lenne sokkal több, mint a DIGI-s csomag.
Tavaly elég sok helyen épített a T GPON-t kertes házas környéken. Nálunk se DIGI, se UPC, invitelnek van DOCSIS-es 60 megás netje a T gigabit áráért. Így azért nem is olyan rossz szerintem.

Ezt igy bemondásra nem hiszem el neked. A Telekom saját oldala szerint, ami most épp működik 120/10Mbps internet tévé és telefon nélkül is 6000 forint 2 év hűségszerződéssel.

Írd be a címedet, és máris megkapod a kedvezményes árat. Nekem a Netmánia 1000-re most bruttó 5.240 Ft (1 év hűség) illetve 5.040 Ft (2 év hűség) szerepel, "dupla" konstrukcióban, tehát telefon vagy TV mellé.

Telefonom egyrészt úgyis van, másrészt, "dupla" konstrukcióban 310 Ft az "alap" telefoncsomag.

Pedig igazat mond :P

http://imgur.com/a/KhbHG

Na álljunk meg egy percre! A linkelt oldal scrshotja szerint: nem érhető el a 120/10-es Telekomos internet csak a 30/5-ös. Ennek feltételezem technikai okai vannak. De elérhető az 1000/200-as internet?!
Hát nem kicsi káosz van a Magyar Telekomnál!
Szvsz majd akkor lesz ez biztos ha már működni fog nálad és lemérted speedtest-tel a gigabites sebességet.

Ezen én is csodálkoztam, lehet az optikán csak az 1000/200-as megy. (kábelnetük itt nincs gondolom ez lenne a 120/10 :D)

A DIGI tud kínálni 100/50-től 1000/200-ig mindenféle csomagot optikán. Különös lenne ha Telekom ezzel a problémával nem tudna megbirkózni. Továbbá feltételezem nem ebben a hónapban fogják lecserélni tömegesen a optikára a rézvezetékeket. Ha a te címeden elérhető a gigabit, akkor ott eddig is optika volt. De akkor miért nem tudtak eddig még 120/10-es netet sem?!
Nem lepne meg, ha a Telekomnál sem lenne senki aki tudná erre a választ. :D

Itt csak DSL volt, szerintem idén húzott a Telekom optikát. (Az biztos, hogy 120/10 eddig se volt :D)
De ez se biztos, majd ha lejár a hűség váltok és kiderül, hogy van-e egyáltalán.

Hűségidő alatt nem lehet felfele váltani a Telekomnál? Ezt a legtöbb szolgáltató megengedi.

De lehet, csak mivel 3 play van és nem szeretném, ha mind a három szolgáltatás hűségét megdobnák 2 évvel mert az IPTV-t soha nem használom és a hűség végén lemondanám. (és nagyon úgy tűnik, hogy a remek online felületük ezt csinálná (+2 év minden szolgáltatásra))

Offline is igy mukodik. Valthatsz, nem gond, de a 2 ev az ujraindul mindenen.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Akkor várok márciusig :) Az iptvből egyedül az hbo got használtam amíg volt működő mobil kliens (a nexusra azt mondja rootolt pedig nem, az ipadon meg végtelenségig tölt :))

+2 évet nem írok alá olyan szolgáltatásért amit nem is használok.

Hívd fel telefonon őket, és kérd csak a netes csomagváltást, 2 év hűséggel, és kérd, hogy a tv-t ne indítsák újra. Simán megoldható.

Inkább ne. Én csináltam ilyet, a telefonos hölggyel külön megbeszéltem a felvétel kedvéért hogy a többi nem indul újra, és újraindult. Megreklamáltam, "meghalgatták a hívást" majd postai levélben közölték hogy nincs igazam. Nem volt erőm tovább foglalkozni vele, annyiban hagytam. (* ez több mint 3 évvel ezelőtti történet, azóta változhattak a dolgok, de akkor se javaslom.)

Az egy dolog, hogy te mit hiszel el. Az meg egészen más, amit az ügyfélszolgálat mondott.
Lehet, hogy holnap visszavonják, de a Netmánia 1000-et a korábbi XL (50/5) árán köti a telefonos ügyfélszolgálat.
Most nézd meg, ne a reggeli állapotot, hiszen ez egy friss szolgáltatás : https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/netmania-1000

4720/hó dupla csomagban, ha nem akarsz csekket meg papír számlát. Mellé a telefon 240Ft. Az épp annyi.

A mai napi, mostani 18:37-es állapotot linkeltem. Azért a archive.org-ra mert a mai nap jelenős részében "szolg��ltat��s nem el��rhet��" szöveg volt a Telekom oldalán és még nincs vége a napnak.

kötözködés még weblap nézegetés helyett ajánlom figyelmedbe az ÁSZF olvasgatását. Ha más nem google archiv megmutatja.
Ha valami, AZ releváns.

Ezt értsem úgy, hogy a Telekom oldalán meghirdetett internetcsomagok semmilyen kapcsolatban nincsenek a valósággal? És sok oldalas ÁSZF szerződést kell végigolvasni ahhoz, hogy kiderüljön mennyiért milyen netcsomagok vannak a Telekomnál? :)

nem. Értsd úgy, hogy a csomag elérhetősége ELŐTT (legalább) 30 NAPPAL bele kell, hogy kerüljön az ÁSZF-be, azt pedig publikálni KELL (legalább 30 nappal előbb).

Ismét - ha valami, ez tuti. Az, hogy a weboldalra mikor kerül ki, ettől kevésbé fontos. A lényeg, hogy a csomag elérhetősége előtt az Ügyfélszoli tudjon róla :-)

A DIGI koaxon nyújtja ezt a szép teljesítményt! Ja, mellesleg a szomszéd házban meg ott az optikájuk :) Itt érdekes módszerrel dolgoznak: a társasházakban nem lehet optikát kérni, csak koaxot, a családi házakba pedig csak optikát, a koaxot kidobták tőlük.

ha jól tippelek, koax-on adják a TV-t és Ethernet-en a netet. a házba meg van egy gigás uplinkkel bíró switch.

Nem, ez koaxos-kábelmodemes net/tv/telefon, a házban csak egy koax elosztójuk van. De belegondolok, hülyék lennének a 3500 Ft-os net helyett 15x gyorsabbat adni 2500-ért, ha úgysincs konkurencia :D

Jól tippelsz. Nem véletlen az sem, hogy a DIGI-nél társasházakban koax-kábelen csak a tévé jön. A lépcsőházakba optikai kábel megy be. Sokkal stabilabb is a DIGI internet, mint azoknál a szolgáltatóknál, ahol koax-ról jön a net. De még ez is elfogadható megoldás. Az ADSL telefonos érpárja viszont szvsz 2016-ban nem tekinthető kurrens terméknek.

"Az ADSL telefonos érpárja viszont szvsz 2016-ban nem tekinthető kurrens terméknek."

Viszont kb. mindenhol van belőle, így ha nem is túl gyors, de legalább van szélessávú netezési lehetőség olyan területeken is, ahol az egyébként jelentéktelen érdeklődés miatt erősen bukó lenne új hálózatot kiépíteni.

Meglehetősen erős szóhasználat az "egyébként jelentéktelen érdeklődés miatt erősen bukó lenne új hálózatot kiépíteni" félmondatod. Ismerek olyan magyar települést, ahol a Telekom ADSL internetes ajánlata 1/0.5Mbps internet havi hatezer-valamennyiért. Nem tévedés, 1Mbps letöltést és 512 kbps feltöltési sebességet kínál a Telekom. Ha jól emlékszem XS ennek a minicsomagnak a neve, és szégyellik kilistázni a weboldalukra.
Mondanom sem kell, hogy egyetlen előfizetőjük sincs, de nem azért mert nem igényelnék a lakók ezt a szolgáltatást. Helyette van valamilyen helyi kábeltévé szolgáltató 10Mbps internettel, elavult koax technológiával. Plusz természetesen két wireless szolgáltató párezres csomagokkal. Az egyik wireless szolgáltató még 30/6-os vonalat is kínál havi 10 ropiért.
A lakók 85%-a előfizet internetre.

A 8/2 még mindig jobb mint a 20/1, a 10/0,5-ről nem is beszélve :)

Hozzank meg az 50 megabitet se kepesek kihozni...
____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Én tökre boldog lennék, ha a 2 megára lehúzott 10-es DSL nem szakadna meg naponta 200-szor...

Budapesti agglomeráció, telekom terület, amióta elérhető lett az adsl, azóta nem volt semmiféle hálózati fejlesztés. Még kábelnet sem volt elérhető. Tavaj UPC kihúzta az üveget mindenhova, T meg azóta is pislog, mint hal a szatyorban, hogy hova tűntek az ügyfelei. És mivel UPC nem réz hálón adja a netet, hanem saját tulajdonú üvegen, ezért nem él a hurokátengedés sem, ergo nem kell felengednie egyik konkurens szolgáltatót sem a hálójára. A UPC netről: 240Mbites csomag, most már több mint egy éve megy, 3 óra kimaradás volt a szolgáltatásban. Tv+telefon+net 10k huf.

Elvileg hozzánk is most húzzák be az optikát. Akkor talán ezért kezd mostanában furán "szakadozni" az ADSL, hogy tereljenek felé? :) (vagy csak a szerelés miatti ideiglenes kiesésről van szó, tudom)

Nekem is amúgy a feltöltési sávszélesség hiányzik. Amúgy remekül elvagyok 20MBps-sel is.

Eközben a főváros majdnem mértani közepén, a Belváros környékén az albérletemben névleg 8 mbit, méréseim szerint 5-5,5 mbit letöltést birnak produkálni ADSL-en.
Szerencsére van UPC is. :)

--
arch,debian,osmc,android,windows

Mi az édes pöcsöm az a milibit?

Nem birom editálni igy javitom itt: Mbit
És elnézést :D

--
arch,debian,osmc,android,windows

Otthon az 1500 fős kisfalumban gyorsabb internet lesz elérhető mint Prágában a lakásomban. Nincs kecmec, távmunkát kell találjak és hazaköltözni :D

Ez igen. Akinek saját IT cége van, mindenféle nagyszerű némettudással rendelkező fejlesztővel, nem tudom hogy nem tudja a saját weboldalát rendberakni már hosszú évek után sem.

A Telekom informatikai kompetenciája finoman fogalmazva is szánalmas. Elég olyan Telekomos fejlesztésekre gondolni mint az ebook olvasójuk, ami valójában egy olcsó e-inkes bmp képnézegető volt. Volt valami videotelefonos platformjuk, ami szintén bebukott. Az IPTV a gyenge Telekomos kivitelezés miatt teljesen leírta magát. A freemail állapota tragikomikus. Az iWiW is a /dev/null-ba menetelt a Telekom szárnyai alatt.
A fenti kép alapján még a webfejlesztés is meghaladja a Telekom lehetőségeit és képességeit.

az iwiwet a facebook tette tonkre csak szolok ;)

Akinek volt barmi kapcsolata kulfoldon elokkel az automatikusan a facebookra is regisztralt aztan egyre tobben meguntak hogy ket helyen csinaljak ugyanazt a semmit...

Mennyi éves késéssel indult a Facebook az iWiW-vel szemben? 2, 3?
Amikor a Telekom felvásárolta az iWiW-et, a Facebook még egy egyetemi projekt volt. Egy ilyen multi mint a Telekom, jelentős anyagi lehetőségei ellenére képtelen volt versenyben maradni egy egyetemi startup-pal szemben. Talán ideje lenne egy dinoszaurusz csontvázra cserélni a magenta T logót. :)

Zuckerberg-fele "allatok" nem teremnek minden bokorban, na. Yahoo kereso is volt a google elott, de palacsinta lett belole is.

Az IWIW-et a Deutsche Telekom hazánkban hagyta, vagy próbálta elterjeszteni sokkal nagyobb felhasználói körben is
(Németország+Szlovákia+Horvátország)?

A többnyelvű felület nem kellett, pedig ha jól rémlik, volt ilyen kezdeményezés (és nem csak az)...

Az összeomlás a php java migrációkor kezdődött.

A myvip meg el lett látva login facebook acc lehetőséggel.

A maffiavezér Portik Tamás Generál Médiája által üzemeltetett MyVip eleve rossz csillagzat alatt született.

A wiw-et (későbbi nevén iwiw) a tervezési hibák tették tönkre. A - számomra - két legfájóbb: a körlevelek és a platformválaszás (java), ami képtelen volt skálázódni. Vagy ha nem a java, akkor a fejlesztők, ezt kívülről nem tudom megítélni, de tény, hogy 10 után a lábon lőtt lajhár lefutotta, ami nem kicsit, de nagyon rontotta a felhasználói élményt.

Egyszer olvastam egy cikket, amiben volt egy rövid interjú is valamelyik Facebook főmágussal (nem Zuckerberg volt). Ő azt mondta, hogy ha volt már egy adott országban helyi erős konkurenciájuk, akkor simán csak megvették kilóra majd beszántották. Ha nem volt erős, akkor pedig ajánlatot sem tettek, simán csak nézték ahogy az FB megeszi magától. Nos, szerintem az iwiw ez utóbbi kategóriába tartozott.

Szerintem az "erős helyi konkurencia" piaci részesedést, lakosságarányos felhasználószámokat jelentett. Úgy pedig kifejezetten erős volt az iWiW helyzete.
Ami az iWiW szerver-szoftveroldali problémáit illeti, az csak megerősíti a korábbi állításomat a Telekom gyenge IT kompetenciájáról.

"Úgy pedig kifejezetten erős volt az iWiW helyzete."
Úgy igen, gondolom épp erre húzogatták az illetékesek. De egyéb szempontok alapján csodás kártyavár volt. Tipikus Matáv.

Ebben egyetértek veled.

A java teljesen jól tud skálázódni, btw. Fényévekkel jobban, mint a php, csaxólok. Persze érteni ahhoz is kell.

Ami biztosan gondot okozott nekik, az a thumbnail image-ek forgalma. Egész egyszerűen 1 oldal letöltésre jutott kb. 30-40-50 kisebb image letöltés is, és ez relatíve kis méretű, random read I/O terhelést jelentett, amin a cache-eléssel sem lehetett nagyságrendileg javítani (egy 95%-os cache hit rate ugye huszadára csökkentené a terhelést). Nem követtem később a történetet, de voltak próbálkozások, ha jól emlékszem az x4500 pl. sokat javított a helyzeten a töméntelen sok diszjével. Kezdetben pl. aktív oldalból próbálták ezeket kiszolgálni, ami nyilvánvaló fail volt.

Nagyon kevés adatot talátlam a valós háttérről. Felteszem a "nagy váltáskor", amikor egyrészt tolták bele a reklámokat, másrészt meg már viszonylag szabadon lehet regelni, akkor már az ötös java dübörgött alatta. A korábbi verziók azért mérsékelten jól skálázódtak(*). Mindenesetre valahogy nem áll össze a kép, a Matáv gondolom tolt bele némi vasat is meg lóvét is, és mégse értek el látványos javulást. Nem mutogatni akarok, se emberre, se rencerre, csak tanulságos lenne ismerni a hátteret.

*) Ezt majd megerősíti vagy megcáfolja az, aki akkoriban javás alkalmazásokat üzemeltetett, nekem olyan kósza emlékeim vannak, hogy "a kávécska felzabálta a gépet" és az csak egy nyomorult wap szerver volt, a gép meg nem kicsi.

Nem tudok róla, hogy 5-ösnél régebbivel próbálkoztak volna, amiről nekem van infóm (azért meg kellett néznem a régi leveleket), ott már 5-ösről volt szó. Arra emlékszem, hogy voltak próbálkozások a multicore-os gépekkel, de annyira nem volt lenyűgöző az eredményük. Később már nem követtem a dolgokat (ez még akkor volt, amikor a Virgo kb. maga csinált mindent), így azt sem tudom, hogy a Matáv végül mennyire volt hajlandó tolni belé a vasat meg a lóvét.

A thnXX-ek alatt ssd-volt, a thumper mást csinált :-P (log, drbd).

Lophact. Már bocsánat. egy rakat dilettáns döntés, az tett be neki. (nem részletezném, ha megengeded.)

Csak szolok hogy a HUP-ot is egy volt telekomos takolgatja es eleg sok magyar linuxos dologban is telekomos emberkek vannak jelen

Akkor már értem miért annyira siralmas a Linux magyarországi helyzete, eltérően a világ többi részétől. :)

A telekom nagy és az oldal egy apró része, amit lehet, hogy nem is Európában fejlesztenek.

Én alapvetően csak jó munkát láttam a telekomtol, igaz ....

Masszívan kapják be a kisbetűk írói amiért 10M et kapok, de 20Met fizetek...

Magyarok fejlesztik ;)

Az eredeti üzemeltető csapat viszont szépen szétszéledt...

Múlt héten voltam meghosszabbítani a hűségidőmet, kérdezi az ügyintéző, hogy szoktam használni az oldalukat mondom, nem, kérdi miért, mondom, mert olyan lassú, hogy elunom az életemet, ha éppen működik, félmosoly az ügyintéző arcán mondja erre nem tudok mit mondani.

Arról van valakinek esetleg infója, hogy a 2018 végéig beharangozott, mindenhol min. 30 Mbit-et milyen technológiával fogják a szolgáltatók megoldani?
Olyan helyen pl. ahol nincs semmi, csak telefon vonal (ADSL).
Gondolom a rezes technológiákat már senki nem akarja erőltetni, várható hogy ilyen helyekre is jön majd az üveg?

4G? Nálunk falun semmi értelmes nincs, viszont 4G-t most mértem: (speedtest.net) 70/45Mbps. Mindez havi 4700Ft-ért (telenor - volt már másik előfizu ezért adtak kedvezményt). Ebbe az árba még belefért a Deezer is meg az éjszakai + 100GB/hó (az alap 15GB felett) magyar oldalak böngészését nem lassítják a limit elérése után sem.

Ezzel gyorsan lehet netet vinni mindenhova. A szolgáltatók elég jó lefedettséggel rendelkeznek már most is. Telenornál már külön kategória az otthoni 4G. (100GBs csomag is van, lehet lesz korlátlan is) Ez politikus barát megoldás: nem kell sokat dolgozni, lehet hirdetni milyen gyorsan megoldották, plusz a pénzt is el lehet tenni...

Nagy népsűrűségű településeken a középtávon az ADSL le lesz cserélve VDSL-re? Mert az üveg csak egy álom.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Itt (<15000 fő) a telekom szerint én tudnák váltani :P

Nekem most azt mondja a címem megadása után, hogy a Netmánia 1000 csomag 1 év hűséggel bruttó 5240 Ft, 2 év hűséggel 5040 Ft.

Annak fényében, hogy most a Netmánia "L" csomagért bruttó 4940-et fizetek, talán megéri a 100 vagy 300 Ft felárat, hogy 30/5 helyett 1000/200-at kapjak, nemdebár? :)

Úgy egyébként a Telekom működése valóban erősen káoszos, de meg kell hagyni: az Optinet szolgáltatásuk(*) és az adatközponti szolgáltatásuk is remek - eltekintve az ügyfélszolgálattól.

(*) de azért baccák meg a dinamikus IPv6 prefixet.

Fejlemény van :(

Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy akkor váltanák havi +100 Ft-ért Netmánia 1000-re. Azt mondták, hogy technikailag igénybevehető nálam a csomag (jelenleg is optikám van, stb.) viszont az valami régi ügyfélnyilvántartó rendszerben vagyok, ahonnan éppen migrálnak egy új adatbázisba, és így nekem most semmilyen módosítást/megrendelést nem tudnak elvégezni, csak ha végeztek az adatbázis-migrációval, ami akár 1-2 hónap is lehet.

Mondom én, hogy káoszos a cég :)

Jaj, adatbázis terén nagy varázslók. Kifizettem online kártyával a számlámat, de mikor a banki oldalról visszatértem hozzájuk errorozott az oldaluk (szokás szerint). Hívom őket, hogy mi van, azt mondja látja hogy ki van fizetve. Mondom az ügyfélszolgálatosnak, hogy én meg nem úgy látom a weboldalon, jó lenne ha nem követelnék rajtam újra az összeget, úgyhogy nézzen utána. Rövid nézelődés után azt mondja, hogy az egyik (!) rendszerben kifizetett státuszra váltott, csak a másik rendszerben nem. Hát kössz már. :D Azt már nem mertem megkérdezni, hogy hányszáz adatbázisban tárolják ugyanazt az információt, vagy hogy mit gondol a cég a redundanciáról.

Vajon milyen adatbázist használnak a Telekomnál? Foxpro-t? :D

Ez téged, mint üf.-et miért érint? Te megrendelsz egy szolgáltatást, azt a megrendelést az ÁSZF-ben rögzített határidővel nekik vagy el kell utasítani, vagy meg kell csinálni a létesítést. ha nem, akkor szépen kötbért fizetnek, és persze megy a sztori a tékozlóhomárra, amit gondolom a tré jól ismer :-P

Vicces, nalam meg par honapja meg vigan lehetett 30 megabitnel gyorsabb netet rendelni, most mar nem.
Ugy latszik, halozat-visszafejlesztest folytattak most, hogy van konkurencia a hazban.

Szüleimnél 2016 nyara óta minden lakásnál elérhető a Digi optikai hálózata - 1000 Mbit is az említett 4 ezer ft-ért.
Lénárddarócon.

(egy kevesebb, mint 300 fős kisfalu Borsodban, igen)

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

fel budapesten meg nem :(

Fél? Van az 4/5 is minimum...

ha a net az elsődleges, úgy kell megválasztani a lakhelyet. ha a jó levegő, jó szomszédság, akkor meg úgy.
Nem megy minden egyszerre :-)

Akkor nekem már sikerült az élet ;) 40éve ugyanazok a szomszédaim, jó velük a viszony is és van üveg netem.

"Nem megy minden egyszerre :-)"

Ez a baj ezzel a világgal. Lassan ott tartunk hogy a legalapvetőbb dolgokra is ezt mondjuk majd.

Hát nem tudom.
Laktam egy jó ideig panelben, városközpontban. Voltak jó oldalai (minden közel volt, gyalog pár perc) de rossz is (ha a szomszéd felújít, hajnal 2kor végigtipeg tűsarkűban felettünk, bulizik a szomszéd főiskolás albi, nem tudsz parkolni - de gyors net az van, meg drága távfűtés is)

Pár éve kiköltöztünk a falu szélére, nagy nyugalom van, villanyt és vizet behozni kisebb vagyon volt, csatorna helyett szennyvíztisztítót kellett venni, etc etc. Cserébe ha bulizok, az nem zavarja a szomszédot...

Még nem beszéltem arról, amikor valaki az erdő közepére költözik be, a betonúttól messzire...

Digi azóta behúzta a kéziféket terjeszkedésben, mióta lecserélték a magyar vezetést. Azóta spórolás van, ha egy tollat kell venni azt is engedélyeztetni kell 3 helyen, minden dolgozói juttatást/kedvezményt eltöröltek, de a román vezetők autóit bérlik (luxusverdákról beszélünk) havi sokmillióért, + a szállásaik sem lepukkant panelek.
Többekközt ezért sem lesz digis net még egy darabig jópár helyen. Jóbarátom ott rendszergazda, vastag könyvet tudna írni róla mik mennek a cégnél.

Biztos így van, de azért nyáron a XII. most meg a II. kerületben szerelik reggeltől sötétedésig az optikai kábeleket a villanyoszlopokon.

Időközben elérhetővé vált a közületi csomag is. 120mbps után a köv. csomag az 1gbps...

Én pont most fogok váltani T-ről Digi-re. A T nél 50/25-ös csomagom van telefonnal és TV-vel. Ezért fizettem 16.000 forintot havonta. (mióta lejárt a hűségidőm 21.000-et)
A diginél a 200/100-as csomag telefonnal, tv-vel 6.000 körül kijön.

Ami a T mellett szól(na) az a normális set-tob-box, ami a digiről nem mondható el, így vennem kell egyet. A kb. 50.000 árral számolva viszont 5 hónap alatt visszajön az ára....

Ja! És csak kb. három hónapja érhető el a Digi itt. (Bp. XVIII.)

Vezetékes Digihez alapból nem kell set-top-box.

- normál műsorokhoz DVB-C -re képes TV
- ha feláras csatornákat is akarsz nézni, akkor CI+ kártyát kell dugni a TV-be.

Ekkor egyetlen távirányítóval kell csak hadonásznod. Mondjuk ha régebbi TV-d van, amelyik csak a DVB-T-t tudta, a DVB-C-t nem, akkor tényleg kell.

Analógon ott van egy rakat csatorna a kábelen, úgyhogy nem muß stb-t/dvb-c képes tévét venni.

Szerintem kevered valamivel. Két helyen is látok DIGI előfizetést (egyik FTTH másik FTTB), egy árva jelfoszlány sincs analógon, minden DVB-C.

DIGI-nél van vagy 60 csatorna analógon. Nyugdíjas réteg lájkolja.
http://digi.hu/tv/csatornalista
Itt van a csatornalistájuk. Településenként változó az analóg csatornák száma, de mindenhol van.

Szegeden pl. van analóg és DVB-C is.

Az más kérdés, hogy nem minden DVB-C csatorna érhető el analógon is.

A szobában Thomson butatévé, csak analóg tunerrel felszerelve kapja a koaxról a műsort - igaz, nem mindent. Optikán nem tudom, mi van - szerintem optikai végberendezéssel ellátott üf.-ből van egyébként kevesebb.

Na erre bazzmeg kivesznek egy halom jó csatornát, köztük a NatGeot (!!!), azt a NatGeot bazzmeg ami tizenx éve alap volt a legtöbb csomagban, hogy a fideszes reciprok télapó szarjait tegyék a helyükre: http://comment.blog.hu/2016/11/03/andy_vajna_csatornai_erkeznek_a_the_walking_dead_es_a_natgeo_helyere_a_telekomnal

Ez miért meglepő partnerek között?

Lett volna még pár lehetőség a NatGeo kitúrásán kívül...

Jaja: írtam is nekik, de az volt a válasz, hogy ÁSzF szerint megtehetik. Szóval júliusban kikötöm őket (akkor jár le a 2 év).
--
http://naszta.hu

Elvileg értesítés után lesz 15 napod felmondani a hűséget.

Erre tudnál adni egy hivatkozást? Köszönöm előre is.

A gond az, hogy a legtobb embernel tobb szolgaltatas van (net-tv-telefon), es ez a 15 nap csak arra a szolgaltatasra vonatkozik amit valtoztatnak, viszont ha azt megszunteted, akkor a tobbinek gondolom felmegy az ara (tripla kedvezmeny vagy miaszosz), azokat viszont nem tudom, hogy lemondhatod-e kotber nelkul (nem csodalkoznek, ha nem lehetne).

Én meg eddig év végi hűség lejáratával egy picit még gondolkodtam a digi vs telekomon, de ilyenek után fel se merül már bennem a telekom, mint lehetőség.

Digi vs. Tré? Mit lehet ezen gondolkodni? Pláne hülyeségidő lejártával...

HörcsögTV :D

Ehhez add hozzá a Telekom corporate hülyeségét is. Van mindenféle hálózatuk, de a leggyengébb ADSL-hez igazítják a tévécsatornák számát és bitrátáját is. Ez megy műholdra, Telekomos kábeltévére és optikára is, már ahol van. Így mindenütt gyenge minőségű és kis számú csatorna van.

Nekem ebből csak annyi a hír, hogy valamikor talán nem fog lefagyni a Telekomos IP TV, ha elkezdem letölteni az emiljeimet. (Annyira szar, hogy párhuzamosan van egy DIGI is.)

De az ilyet nem értem... akkor minek a telekom?
--
"Sose a gép a hülye."

Mert 20 éve mindenhova a "telekomos" emilcímemmel vagyok regisztrálva.
Meg náluk nyilvános az IP-m, tehát visszafelé is elérem a gépem, ha kell.

A Diginél annó csak egy rövid telefonhívásba került, hogy ismét publikus IP-t kapjak.

Mert 20 éve mindenhova a "telekomos" emilcímemmel vagyok regisztrálva.

He? 20 éve nincs is telekomos emailcím. Mivel azóta vagy háromszor dobták a korábbi domainjeiket - ergó a sok szerencsétlen júzer is kénytelen volt dobni és váltani. Na én legkésőbb az első ilyennél dobtam volna a szolgáltatómat azonnali hatállyal, szopassa csak az egységsugarú júzereket.

A régi címeket viszik magukkal a szolgáltatók, ha megnézed az ősi vnet.hu, axelero.hu domainek is élnek, de még a látszólag halott matav.hu domainnek is érvényes MX rekordja van.

Nekem tegnap kötötte be a betanított jómunkásember. Kalandos volt, de a lényeg: egyelőre egy virtualizált KVM 2xXeon E5-2680 alatt pfsense inet felé intel e1000, befelé 10Gbites virtio, lefelé 670Mbit max, de ekkor a proci már 1 magon izzik, felfelé sima a 200.

Eddig telefonnal együtt fizettem 4750-et az 50/25 optikáért, most 250 forinttal több. Hülye lettem volna nem váltani. Amúgy 6 éve vagyok tkomos és semmi bajom nincs a szolgáltatásukkal. Előtte UPC volt, azt senkinek sem kívánom.

Az nem túl kevés? Egy rendes 1000-es net minimum így néz ki:

1000mbit

Igaz ez nem telekom :D

Mint írtam a virtual tűzfal nem bírja a natolást, a CPU 100%-on dolgozik, ha közvetlenül bedugnám a munkaállomásba, nyilván itt is meglenne.

Azért arra kíváncsi lennék, hogy a pfsense a gáz, vagy a virtualizálás. Mert ha egy 400MHz-es MIPS el tud NAT-olni OpenWRT alatt 150-200Mbps-t, akkor nehogymár egy 2.7GHz-es Sandy Bridge-nek gondot okozzon a gigabit.

Hmm, jó kérdés, de szerintem a virtualizálás. Eredetileg, WAN és LAN is e1000 emulált volt, így 260Mbit volt lefelé, aztán WAN-nak PCI passthrough-val odaadtam az egyik alaplapi Intel 82574L kártyát, így már 450Mbit volt, aztán a LAN ágat átraktan virtIO-ra, így most 740Mbit a max amit eddig mértem speedtest alatt tkom-on belül. Az biztos, hogy KVM alatt az e1000-es elég rossz hatásfokú. Letöltés közben egyébként a pfsense kernel eszi meg a CPU 1 magját.

OK, en voltam a balf@sz, bekapcsolva hagytam a traffic shapert, ami lekorlatozott. Kikapcsolva mar hozza a papirformat, legalabb is virtual szerverhez kepest nem rossz, ~50% CPU terheles mellett.

akkor már azt is tudjuk, h a shaper nem csak sávszélességet, de CPU-t is shape-el :-)

Én elégedett vagyok vele.
Azzal vajon mit lehet tenni, h a szerelőik által behúzott kábelen csak 100 Mb megy? (Az iptv bekötésekor húzták ki a settop boxokhoz meg a géphez.)

Nézd meg (szemmel vagy teszterrel), hogy minden ér jó helyen van-e a csatlakozókban.
A kettő közül valamelyik színsorrendnek kellene lennie: http://img.btrworlds.com/photo/upload/100/553/1593459917.jpg
Az sem baj, ha az egyik vége A-ra, a másik B-re van kötve, már minden mai eszköz tud automatikusan fordítani.

Vagy simán felesben kötöttek egy UTP kábelre két gépet (2 érpárat egy géphez)...

Vagy a 8 érből csak 4-et kötöttek be. Ilyet is láttam már...

Az az egyszerűbb, mert akkor ott van üresben a másik 2 érpár. De ha azon egy másik gép lakik, akkor "nehéz ügy" lesz...

Ilyesmi lesz az emlékeim szerint, csak nem volt még kedvem bemászni az asztal mögé megnézni.
Igazából a kérdés, hogy emiatt érdemes nyaggatni az ügyfélszolgálatot, hogy ezt elcseszték, vagy csináljam meg én? Elvégre ők kábeleztek. (Ill. valami alvállalkozó, de végül is mindegy.)

Hát ha szopatni akarod magadat is, akkor szerintem nyugodtan szóljál nekik :D

azért arra kíváncsi lennék, hogy a 400MHz MIPS az CPU-ból v ASIC-ból oldja meg a 1000mbps NAT-ot...

Utobbi. OpenWrt-ben elvileg noncs hw NAT tamogatas, ossze lehet hasonlitani, hogy mit tud egyes eszkozokon a gyari fw-vel szemben.
De egyebkent az ezer eves TL-WR1043ND-m is tud OpenWrt-vel 150 Mbit-et (garantaltan szoftverbol), ami azert romlik, ahogy szaporodnak a tuzfalszabalyok.
A kolleganal sem tudjuk, hogy pontosan mit csinal a pfsense, mert gondolom, hogy ott is szamit.

Semmi bonyolult szabály nincs, kb. 50 rule + 10 nat. Hétvégén megnézem, mit megy külön gépben Core-i5+dual Broadcom-os hálókártyával.

Csak CPU-ból teheti, mivel az OpenWRT-ben semmilyen támogatása nincs ezeknek a hardvereknek.

Bár az UPC is csipkedné magát...

A UPC-nél már most is kérhetsz IPv6-ot, viszont DS-Lite technológiával adják, amivel bukod a publikus IPv4 címedet, és az 1500-as MTU-t, ráadásul mindössze egy /64-et adnak SLAAC-vel, tehát még a saját routeredet sem tudod használni.

"az 1500-as MTU-t"

Ezt egyébként nem is tudom hogy gondolták? Átlag felhasználónak tudnia kéne mi az az mtu és állítgatni az oprendszerben?

Nem kell a felhasználónak semmit állítgatni. Van beállítva MSS clamping a routerükön.

(BTW, a felhasználók másfél évtizede kapnak ADSL-t és hasonló (PPoE, PPPoA és egyéb) enkapszulált kapcsolatokat, ahol nincs meg az 1500-as MTU. Túl nagy újdonság nincs benne. Sőt, betárcsázós modemmel is 1500-nál kisebb MTU-kat használtunk, igaz, akkoriban még NAT nem nagyon volt, inkább csak SOCKS proxy.)

A baj az, hogy én fél évig szívtam ipv6-os UPC felhasználóként miatta. A lakásban lévő telefonok felén nem ment a play store rendesen, nem lehtetett appokat telepíteni, a rendszerfrissítések sem érkeztek meg. Random weboldalak következetesen nem működtek (timeout), ssh nem működött (timeout), stb.

A gépeken beállítottam az alacsonyabb mtu-t, amit segített, telefonokon nem volt beállítási lehetőség, úgyhogy lejártam a kávézóba a frissítésekért...

A kompetens ügyfélszolgálat semmit nem segített, egyszer még el is mondták, hogy én vagyok a hülye, mert ilyen hiba nem létezik. Később amikor kértem, hogy ugyan kapcsolják már ki az ipv6-ot, és kérem vissza az ipv4 címemet, akkor ezzel meg is oldódott a probléma :)

Igen, ez rémlett, de ez muhaha, nem szolgáltatás.

Csak kivancsisagbol, minek otthonra ipv6?
(Anelkul hogy ujabb flame-et inditanek es felvazolnank egy csaladot ahol egyszerre 4-en streamelnek BD50 minosegu filmet IPV6-on keresztul! :D)

:D
--
"Sose a gép a hülye."

Nekem pl. azért, mert jellemzően otthon elbábozok mindent, mielőtt a cégnél is megcsinálnám. Tesztkörnyezet.
Illetve gondolom azért, mert kifogytunk az IPv4-ből, amin a CGN se sokat segít.

Én céges belső hálóra nem igazán raknék (még) IPV6-ot - a 10.0.0.0/8 jóóóó sokáig elég lesz, még egy perverzen szétdarabolt/letűzfalazott hálózatnál is.
A kintről elérhető szolgáltatásoknál persze jól jöhet a dual stack, de oda kell figyelni, hogy az ids/ips eszköz(ök) és tűzfalak mennyire tudják a dolgukat IPv6-os forgalom esetében - nagyon gáz, ha IPv4-es szénné van védve valami, miközben IPv6-on meg nagyjából semmi védelem nincs...

Egyelőre ilyen veszély nem fenyeget :) Mármint hogy IPv6 kerüljön fel.

Nem szeretjük a NAT-ot :-)

Mondjuk a p2p-t elősegíti, ha nem nat mögött bújkál minden eszköz.

En pl szuleimnel levo gepre szerettem volna SSh-zni neha hogy tudjak update-et futtatni meg ha vmi bajuk van megnezni. Istennek sem tudtam beallitani a mindenfele NAT miatt. Volt ra egy fel oram kb. nem volt idom hivogatni a telekomot meg ilyesmik. De valami egeszen fura volt ahogy a DSL modem IPje mas tartomany volt, mint amit a gep kapott.... Es nem tudtam kitalalni a megadott ido alatt. Ami egyebkent mashol 5 perc lenne....

Publikus IPv6 cimmel remelem nem lenne ez a gond

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Hint: dynamic dns provider, portforwarding

Ehhez nagyon nem kell ipv6.

Tudom mit kell beallitani. Ahol eddig allitgattam ott mukodott. Nem telekom neten. Itt valami miatt nem. De mondom, nem volt tobb oram tlalagatni hogy mi lehet.

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

100.64.0.0/10 -ből volt az IP? Ha igen, akkor Carrier-Grade NAT. Nem tudsz mit kezdeni IPv4-en, hiszen a szolgáltató fordít.

Digi is így adja, Telekom is sok helyen. IPv6-tal viszont haza tudsz menni, csak old meg hogy legyen a túloldalon is IPv6-od. De jó lenne, ha a mobilinterneten is lenne már IPv6 ...

A Digi-nél csak egy telefon és újra publikus IP-t kapsz. Tudom, mert múlt ősszel engem is átraktak.

Igen, a carrier grade NAT. Eddig jutottam a keresesben en is. IPV6 nem lenne gond mashol. en tunnelezek a munkahelyen meg van ipv6. Szoval nekem ez miatt jol jonne a telekomos ipv6 xDSL-en is akar.

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Fórum kétszer vette be, törölve. De ha már beírtam, ne legyen haszontalan. Nálam például így néz ki:

root@OpenWrt:~# ifconfig pppoe-wan
pppoe-wan Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:100.65.21.187 P-t-P:10.0.0.1 Mask:255.255.255.255
inet6 addr: 2a01:36c:103:244:257a:5c8a:c6ac:86f4/128 Scope:Global

Látható, hogy IPv4-en esélytelen lenne. Szerencsére az IPv6 publikus, de dinamikus IP-ként rendszeresen változik.

Viszont kell hozzá olyan publikus IP amit el tudsz érni, ha NATol a szolgáltató és a te routered nem egy kívülről elérhető IP-t kap akkor nem tudod megcsinálni.

dafaq? :o
Miota csinalnak ilyet a szolgaltatok? Ez nekem uj.

Ezer eve.
Eloszor kis sufni Wi-Fi-s szolgaltatonal lattam ilyet, aztan megjelent a helyi kabelszolgaltatonal is.
2010-ben mar a mobilnetem is ilyen volt.
Par eve a telekom is elkezdte alkalmazni az otthoni szolgaltatasok eseten, jol megmarketingelve, hogy erre bizony a felhasznalok biztonsaga erdekeben van szukseg.
Mostanaban meg talan a UPC ad natolt ipv4-et, ha kersz ipv6-ot.

Sziasztok,

en is megrendeltem a szolgaltatast de ez a max amit merni tudok
http://www.speedtest.net/my-result/5861205430

egy huawei HG8245H van hozza ezt adtak meg a 120/50es csomaghoz.

Valamit nekem kell konfiguralni, hogy meglegyen a teljes gigabit, vagy ez ennyit tud.

7.keruletben vagyon helyileg hatha ez is befolyasol valamit.

valaszokat elore is koszonom

Milyen eszközben terminálod a PPPoE-t? Nem a CPU teljesítménye kevés?

a router intezi a ppoet-t amit irtam a huawei,

amugy meg egy 2011es i5os macbook a vege, de lokal halon megy a gigabit file masolas, kiprobalom egy lenovo t640 al is hatha az eszkozom keves, bar ketlem

Eszkoz lesz keves hozza, vagy ennyire terhelt a halozat. Elofordul. Holtidoszak ?

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

hajnalban is ennyi, reggel is , du is, ejszaka is, az itthoni halozat meg nem terhelt, mert meres eseten nem futtatok semmit.

// ha a t altal adott huawei keves azzal mit tudok csinalni, ki tudom cserelni valami masra? Az optika miatt kerdeses a dolog, mert ugytudom csak a sajat eszkozeik tudnak becsattanni a halozatukra

Én letöltésben max 700mbps-t, feltöltésben max 150mbps-t tudtam kicsavarni belőle. Az ONT az HG8245 (H nélkül).
Az ONT a router, mert állítólag csak így lehet...

Mértem speedtest-el is, valamint axel-el töltögettem sok szálon, ill. párhuzamosan egyszerre 2 gépen. Sajnos nem lett gyorsabb :-(
Leadtam hibára, hibát nem találtam, garantált minimum megvan...

update,

- baratnom laptopjaba i7 4.szeria 4mag8szal, 970/200 .......... ugy hogy rongton felugrik ennyire es tartja magat ( vettem egy usb3.0as tplink gigabit ethernet atalakitot azzal megy - alaplapija meghalt)
- a lenovom nem tud felmenni 800-850/200fole, es kuzd mert 350rol lindul es a vegere eri csak el a sebesseget ( ez egy i5-6300U, alaplapi halokartya)
- macem ugyanugy 350/200mbit max (i5-2350)(alaplapi halokartya)

hetfon jon at haverom a sajat i5 2350es laptopjaval, naluk otthon megy a DIGIs gigabit, ha nalam is megy neki akkor nemtudom mi lesz a baj mert a gepeim ugyanolyan erosek vagy erosebbek, ha meg nem megy neki nalam, akkor meg lehet valami a routerben kohog el egyes gepek eseten?

Azt tudom hogy allitolag csak az o eszkozuk lehet a router=ONT, de azt nemtudom hogy ez csak szabaly, vagy nem is lehet beokoskodni mondjuk egy mikrotiket, vagy valami mast helyette?

akkor meg lehet valami a routerben kohog el egyes gepek eseten?

Te, nem lehet, hogy windowst használsz a laptopokon?

:D A sajatomon nem, a cegesen meg policy a windows, vagy van meg oracle linux ami annyira nem barati