A Linux desktop éve

 ( zslaszlo | 2016. június 9., csütörtök - 11:25 )

Azt hiszem számomra eljött. Tegnap bootoltam először ez évben először windows-t a munkahelyi kis laptopomon. Dual-bootban ott van a másik partíción egy win7, de tavaly óta nem is használtam. Napi munkára, mindennapos feladatokra tökéletesen megteszi a Linux is.
Tegnap egy pdf-et kellett volna kitöltenem. Az Adobe Reader-nek nagyon jó tool-ja (bocsánat eszköztára) van erre. (Sign and fill) Kényelmesen és szépen tudok benne dolgozni. Sajnos Linuxra nem találtam még használható alternatívát.
Mindenesetre jó érzés, hogy napi használatban Linuxot tudok használni szinte mindenre.
Olvasgatva a többi blogot persze azonnal ez ugrik be: http://hup.hu/node/147805#comment-1993708
Nagyon mély igazságok ezek és sajnos minden szava igaz.
Más: Tegnap a kolléganő hozta a laptopot, hogy skype közben egyszer csak felugrik az ablak: a win10 telepítése folyamatban ne kapcsold ki a gépet, mert különben armageddon lészen, de rögvest. Vagy valami hasonló. Aztán a végén ablak: elfogadod az EULA-t vagy sem. Ő: "becsuktam a szemem és ráböktem az elutasítra". És visszaállt a régi win7. Vagyis persze nem. Több gigányi szemetet takarítottam ki a kolléga tool-ja segítségével. És még egy érdekes "mellékhatás": ön szoftverhamisítás áldozata lett bla,bla,bla. Semmi gond gondoltam a Neten újraaktiválom. Fenét! Az egyetlen út a win10 felé vezet az aktiváló linkre kattintva. Nem tudom egyébként eredeti volt-e a win, vagy valami lopott cucc, nem is érdekel. Az eljárás bosszantó. Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, de valami célja csak van a redmondiaknak azzal, hogy ilyen erőszakosan terelik a népeket a win10 felé...
Mindegy. Enyém a választás szabadsága és a Linux Desktop.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, de valami célja csak van a redmondiaknak azzal, hogy ilyen erőszakosan terelik a népeket a win10 felé...

Például hogy biztonságosabb és kevesebb kiadással jár a támogatása, mint a Windows korábbi verzióinak.

+1 Fejlesztőként semmit nem gyűlölök jobban, mint lényegében kifutott, legacy rendszereket karbantartani. Amikor a program manager remegő kézzel bök rá az end of support gombra, az az érzés megfizethetetlen. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods
Get dropbox account now!

Érthető miért.., Windows 10-el a "felhők" biztonsága, az MS oldalán, mindenképpen jobb. (A "local"-ban levő személyes adataink jobb biztonságáért, már korán sem tennék le egyetlen garast sem.) A mai hálózatokban folyamatos, aktív kockázatkeresés (felderítés,) nélkül nincs biztonság, és ha nem jut haza a telemetria, akkor szintén vége. - Meg kellett oldaniuk. (Az oprendszer-felhasználó a megoldandó problémákhoz képest, ma már jelentéktelen mellékkörülmény..)

Kérdés, hogy párszáz millió "fecsegő poszátát" ki más fog még aktívan lehallgatni, és az összesített "output"-ot (mások!) mire fogják használni. (A lehetőség adott.., lesz hozzá jelentkező is.)

(A "local"-ban levő személyes adataink jobb biztonságáért, már korán sem tennék le egyetlen garast sem.)

Te lehet hogy nem, viszont akik biztonsági témákkal foglalkoznak, azok határozottan látják a különbséget a megelőző biztonsági megoldások táján is.

ha nem jut haza a telemetria, akkor szintén vége. - Meg kellett oldaniuk.

10+ éve meg van oldva. Most csak üzleti stratégiát váltottak, a Home felhasználók olcsóbban jutnak hozzá a Windowshoz, cserébe aktívabban vesznek részt ezekben a felderítésekben.

Én mint hagyományos Windows verziókat messziről kerülő felhasználó ezt a lépést abszolút támogatom. Nekem csak jobb, ha a sok malware-gyűjtő átlagfelhasználó mihamarabb jelenti az anomáliákat a központnak és ezzel emelik a tétet minden más szegmensben is... :)

Kérdés, hogy párszáz millió "fecsegő poszátát" ki más fog még aktívan lehallgatni, és az összesített "output"-ot (mások!) mire fogják használni.

Ugyanazok és ugyanarra, mint a többi "modern" oprendszer jelentéseit... Lásd: http://www.kerneloops.org/

"a Home felhasználók olcsóbban jutnak hozzá a Windowshoz, cserébe aktívabban vesznek részt ezekben a felderítésekben."

A baj csak azzal van, ezt felülről eldöntik, és még ennyit sem közölnek senkivel, aki megvásárolja és használja. Másrészt, a definiciós állományok fejlesztéséhez szükséges információt az aktív (igyenes v. fizetős,) viruskeresők eddig is begyűjtötték, de most az ő fejük felett is ott leng az a bizonyos kard. - Windowsra már fejleszteni sem biztonságos, nem hogy használni. - Nem mindenki szereti az "egy gyűrű mind felett" elvet.

(Az emberiség történelmében mindenféle centralizáció és monopolizáció csak szomorúságot és szenvedést hozott a világra, legalább is, a "másik oldalon maradókra" biztosan. A mások érdekében gondolkodás helyett én inkább az "együttest" preferálnám.)

Látjuk milyen hatékonysággal működnek azok a víruskeresők és hogy mennyi biztonsági problémát okoznak ahelyett, hogy megoldanák azokat. Részemről az összes béna AV cég mehet a levesbe.

Nem kellett ugyan pdf formmal vacakolnom mostanában, de más okból néha kell az adobe reader. Ezt úgy oldottam meg win nélkül, hogy felraktam wine alá. Azt nem tudom, hogy a legutóbbi verziók hogy mennek, a 11.x települt szépen és fut is a winehq-n leírtak szerint telepítve. Igaz, ha ez a bejegyzés nem juttatja eszembe, nem tudom mikor próbáltam volna ki, hogy még fut-e. Már nagyon rég nem kellett :)

Köszönöm, ezt megnézem.

Egyébként mit tud a reader, ami miatt ragaszkodsz hozzá? Sima űrlapkitöltéshez nekem elsőre az okular is jónak tűnik, de nem ismerem az űrlapok rejtelmeit, úgyhogy kíváncsi vagyok.

De az alap PDF megjelenítő (Evince azt hiszem?) is tud PDF űrlapokat kitölteni, nekem már sikerült ilyet. De lehetséges, hogy nem kompatibilis minden PDF-fel.

Xubuntu-t használok.

apt-get install evince

Nekem eljött, mert átlag felhasználóként tudok Windows nélkül élni.

+1
Fejlesztőként is általában tudok.

Mi az a Windows? :)

Állítólag nyílászárók egy csoportja.

Úgy emlékszem régen egy jó kis oprendszer volt. Manapság olyanokat mondanak róla, hogy spyware, spammer, meg arra jó, hogy pár évente lecseréld a géped. De személyes tapasztalatom nagyon régóta nincs.
Na jó, amikor megjelenik egy új verzió, akkor virtuális gépen megnézem, aztán gyalu.

Valami amit a wine tud ? ;)


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mindent nem tud, de azért illustratort, photoshopot, readert, corel draw-t pl alkalmanként használok vele. Nem épp next-next finish a telepítés általában, de azért sokmindennel boldogul.